Jump to content
BulForum.com

Честито рождество Христово

Turanagasan

Recommended Posts

Според една легенда веднъж Сатана и неговите демони празнували коледа. След края на партито, когато гостите си тръгвали, един от тях се ухилил лукаво за довиждане и казал на Сатана:

- Весела коледа, ваше височество!

Отвръщайки на този ироничен и двусмислен поздрав, дяволът изръмжал:

- Старай се да я поддържаш винаги "весела", защото ако някога хората започнат да я приемат на сериозно, спукана ни е работата!

Проблемът с Рождество е, че повечето хора го приемат само повърхностно. Ако обаче се замислим по-дълбоко върху фактите и събитията, които този празник отбелязва, ако осъзнаем духовните истини, които ни предава, то той може радикално да промени не само живота ни, но и съдбата ни за през вечността

Традиционната дата за отбелязване на Рождество Христово, 25 декември е била утвърдена през четвърти век след Христос. Но, що за празник е това? Какъв е смисъла на един такъв празник? Какво отбелязва той? И как може да се отпразнува най-добре?

Според мен най-добре ще е ако успеем да съчетаем както Рождество като християнски празник, така и веселието на един празник. Не смятам, че да се веселим е грешно, но наистина не бива да забравяме за какво се веселим и какво празнуваме на този свят ден.

Ами приемаме го като един от хубавите християнски празници,жалкото е,че го празнуваме по католическият календар,а не по православният,но това вече е изгубило своето значение.

Поправете ме,ако греша,но ние българите като че ли никога не сме спазвали празниците,защото сме толкова праведни християни.Или поне в последните години е така.Не знам,може би да е резултат от годините на комунизма,когато на църквата така да се каже са й "свили перките".Та за съвременния българин си мисля,че Коледа е преди всичко семеен празник-време,в което да седнеш на една маса с най-близките хора.А това,че се бил родил Христос или,че възкръснал(на Великден),остава на заден план.

Чудя се само дали през цялата ни християнска история е било така или само в последните години.

А според мен проблема е в изминалите години на управление и както каза "свиване на перките " днес гледах Папата и се замислих колко по силна е католическата вяра от православната "мое мнение" много по обединена а в българската църква има разкол всеки дърпа към себе си иначе "Рождество Христово" както и "Великден" това са двата най-големи празници в Христянството и за мен е тъка.

Не знам, аз не вярвам много в Бог но празника ми харесва.

Всеки си го приема по свой начин. Едни го празнуват,а други не. Кой както си реши това е свободна страна все пак!!

А бе не знам,ама си мисля,че даже и да не празнуваме Рождество с пълно християнско самосъзнание,това не ни прави по-лоши християни.Имам предвид,че,ако за повечето българи Рождество е предимно семеен празник,значи в живота на българина семейството играе изключително важна роля.А семейството е основната християнска ценност все пак!А това,че на запад се кръстят по хиляда пъти и се събират хилядни множества,за да слушат папата може и да не се приеме като кой знае какъв добродетел особено,ако се прави само за собственото спасение на душата-тогава това си е чист егоизъм и фалшива набожност.

Коледа е християнски празник и аз ще тръгна от там.

Съвсем скоро ми се наложи да прочета доста материали за световните религии. Само, така, между другото, ще спомена, че не съм вярваща(може би), доста съм успорвала устоите на Християнството, в църква рядко влизам, защото мразя наложената обредност, не харесвам и църквата като институция.(надявам се да не засягам някого.това си е мое мнение)

Та, понеже си мислих, че съм наясно с Християнството, изчетах сумати страници, посветени на другите религии, които толкова много ми харесваха. Странното беше, че през цялото време си мислех, че те са доста крачки пред нашата официална религия. Накрая все пак прочетах и за Християнството и останах като вцепенена. Дори не можех да повярвам, че си бях променила коренно мнението.(продължавам да не съм вярваща)Няма да се впускам в размисли защо голяма част от българите не сме вярващи, а ще давам конкретно по темата(тук май дочувам радостни възгласи:)).

Това за мен винаги си е бил един много хубав празник. Не сте ли забелязвали колко е уютно по Коледа? Как сякаш във въздуха се носи нещо? Казват, че на Коледа мечтите се сбъдват. :) Като се има предвид, че думата ХРИСТИЯНИН е синоним на хуманност, то тогава, мечтите може наистина да се сбъдват, защото преди 2004 години се е родил Христос. Дори и да не е бил реална личност, а цялата Библия е просто измислица, то можем поне да се радваме, че на едно място са събрани толкова хубави неща.

Не мога да не се сдържа да не напиша този мой любим цитат

-А ти кой си?

-Аз съм от Караганда. В миньорско училище учих.

-Не, чий си?

-На майка си и на баща си.

-Ами те?

-Слушай, така може безкрай да питаш.

-Пък аз съм син на синовете на Рогатата майка-кошута.

-Кой ти го каза?

-Дядо.

-Да нямаш грешка-недоверчиво поклати глава войникът. Заинтрегува го това едроглаво момче с щръкнали уши, сина на синовете на Рогатата майка-кошута. Войникът обаче се посрами, когато стана ясно, че той не само откъде започва родът му, но не знае дори предците си до задължителното седмо коляно. Той знаеше само своя баща, дядо, прадядо. А по-нататък.

-Нима не са те учили на имената на седмината ти деди?-попита момчето

-Не са. А защо ми е? Ето, аз не зная, пък нищо, живея си. Живея си като всички.

-Дядо казва, че ако хората не помнят дедите си, ще се покварят.

-Кой ще се поквари? Хората ли?

-Да.

-А защо?

-Дадо казва, че тогава никой няма да се срамува от лошите си постъпки, защото децата му и децата на децата му няма да го помнят. И никой няма да върши добрини, защото и тъй, и тъй децата му няма да знаят това.

В този стил, може би и за това на Коледа се разменят подаръци. :)

Пожелайте си нещо. То може и да се сбъдне.

Весели празници от мен!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...