efo Posted December 24, 2004 Share Posted December 24, 2004 vse oste mi se nalaga da rabotq s nqkoi prilojni programi napisani pod dos . kogato personalniq mi komputer be6e s Windows 98 nqmah nikakvi problemi , no s instaliraneto na XP sre6tam seriozni prepqtstviq pri polzvaneto na tezi programi. naprimer mnogo ot bukvite napisani na kiriliza v programata ne se 4etat , a redaktiraneto na teksta na kirilitza e nevaazmojno Molq daite savet kak da se spravq s tozi problem !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted December 24, 2004 Share Posted December 24, 2004 vse oste mi se nalaga da rabotq s nqkoi prilojni programi napisani pod dos . kogato personalniq mi komputer be6e s Windows 98 nqmah nikakvi problemi , no s instaliraneto na XP sre6tam seriozni prepqtstviq pri polzvaneto na tezi programi. naprimer mnogo ot bukvite napisani na kiriliza v programata ne se 4etat , a redaktiraneto na teksta na kirilitza e nevaazmojno Molq daite savet kak da se spravq s tozi problem !!! <{POST_SNAPBACK}> Control Panel->Regional setting и правиш всичко в табовете дето са там да бъде на български по подразбиране и си готов. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 24, 2004 Share Posted December 24, 2004 И аз съм срещал подобни трудности, има ДОС програми, които просто НЕ сработват под ХР! Това са предимно програми, писани преди 10-20 години, и най-странното е, че това съм го срещал при военните. Т.е. те използват такива архаични програми и докато настроя да им работят тези програми, се поизпотих, хем да им е лесно, хем да работи . Едната програма се оказа, че е писана да прави директен достъп до харддиска, което ХР естествено блокира и тази програма я подкарвам само под реален ДОС, зареден или от дискета, или инсталирам две операционни системи, едната е DOS 7, ако използването на дискета не е опция. И никакви регионални настройки и юникод настройки не помагаха да се покаже кирилицата както трябва, цялата. Можеш да пробваш от регионалните настройки да инсталираш колкото можеш ДОС базирани конвертиращи таблици, и някои други, там има богат избор от таблици. Но самата програма просто има свой твърдо зададен начин да показва символите и това са начините да приведеш изхода й в удобен за теб вид. Докато работи програмата, пробвай дай я на цял екран (Alt+ENTER), вероятно ще се оправят така символите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted December 24, 2004 Share Posted December 24, 2004 Докато работи програмата, пробвай дай я на цял екран (Alt+ENTER), вероятно ще се оправят така символите. <{POST_SNAPBACK}> Това е горе-долу единствения начин.Но пак ще има проблем с определени символи(%,№,$) Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted December 24, 2004 Share Posted December 24, 2004 Под Windows XP за да е правилна кирилизацията на Unicode шрифтове е изкючително важно във Control Panel -> Regional Settings -> Advanced езикът да не е Bulgarian а Serbian Cyrrilic. (Справка Сайта на Инжинера) Това явно е поредната ебавка на Microsoft спрямо нас. (Те тъкмо да оправят часовата зона на София... ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted December 24, 2004 Share Posted December 24, 2004 Ако става въпрос за някакви счетоводни програми... бих посъветвал да се минава вече на Windows приложения. Истина е че всички са свикнали със старите и железни досовски приложения, но до колкото съм чувал скоро печатът ще е невъзможен тъй като на новите модели принтери просто не им слагат кирилизиращ модул за дос. Решеня като WinPrint и други са бъгави и много ограничени особено за работа в мрежа. Така че... време е за ъпгреид Link to comment Share on other sites More sharing options...
alchemy Posted December 24, 2004 Share Posted December 24, 2004 Ето какво ми роди главата на прима виста: преди да се зареди досовска програма, се зарежда кирилски драйвер за DOS, например bds.com или cyr.com. Най-добре е да се направи bat-файл, зареждащ двете последователно - драйвера и програмата, с настройка на пълен екран, за да се четат коректно символите. Относно проблема, който @Grimjaur изтъкна, cyr.com го решава, защото всъщност е фонетична подредба . Дано съм помогнал. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MyOwnSummer Posted December 25, 2004 Share Posted December 25, 2004 От 2 часа се мъча да накарам една програма, която е правена да работи под DOS, да си покаже менютата на кирилица, но под Windows XP. 1. имам файл cyr.com 2. задал съм в шорткъта на "exe'то" пътя към cyr.com'a 3. пускам програмата, зарежда обаче менютата са частично на кирилица - др. част са на някви символи На СкреенШота съм оградил c:\hon\c.bat - в този бат файл е пътят към cyr.com'a (да не се чудите какво е това c.bat )! под дос и win9x програмата работи без проблеми! ScreenShot Това ли е начина за кирилизация на досова програма под WindowsXP? Ако не е това начина, ще съм много благодарен ако обясните как става номера с кирилизацията EDIT: извинявам се за дублиращата се тема Link to comment Share on other sites More sharing options...
tanko111 Posted December 27, 2004 Share Posted December 27, 2004 Да, така и аз съм го правил на времето. Ако не сработи драйвера за DOS кирилица, пробвай някой друг от тези мои архиви: http://store2.data.bg/tankobg/Cyrillic%20DOS%20Drivers/ За ТРЗ: май ми тръгна с cyr.com файла, но за различните дъна и процесори съм забелязал, че е различно. Някои драйвери забиват и въобще не тръгват. Пробвай. Link to comment Share on other sites More sharing options...
batko32 Posted December 28, 2004 Share Posted December 28, 2004 ......................................................За ТРЗ: май ми тръгна с cyr.com файла, но за различните дъна и процесори съм забелязал, че е различно. Някои драйвери забиват и въобще не тръгват. Пробвай. <{POST_SNAPBACK}> Мдааа. Аз затова ползвам само KVD.com. С него няма дертове Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.