Jump to content
BulForum.com

kirilizatziq na dos

efo

Recommended Posts

vse oste mi se nalaga da rabotq s nqkoi prilojni programi napisani pod dos . kogato personalniq mi komputer be6e s Windows 98 nqmah nikakvi problemi , no s instaliraneto na XP sre6tam seriozni prepqtstviq pri polzvaneto na tezi programi. naprimer mnogo ot bukvite napisani na kiriliza v programata ne se 4etat , a redaktiraneto na teksta na kirilitza e nevaazmojno

Molq daite savet kak da se spravq s tozi problem !!!

vse oste mi se nalaga da rabotq s nqkoi prilojni programi napisani pod dos . kogato personalniq mi komputer be6e s Windows 98 nqmah nikakvi problemi , no s instaliraneto na XP sre6tam seriozni prepqtstviq  pri polzvaneto na tezi programi. naprimer mnogo ot bukvite napisani na kiriliza v programata ne se 4etat  , a redaktiraneto na teksta na kirilitza e nevaazmojno

Molq daite savet kak da se spravq s tozi problem !!!

Control Panel->Regional setting и правиш всичко в табовете дето са там да бъде на български по подразбиране и си готов.

И аз съм срещал подобни трудности, има ДОС програми, които просто НЕ сработват под ХР! Това са предимно програми, писани преди 10-20 години, и най-странното е, че това съм го срещал при военните. Т.е. те използват такива архаични програми и докато настроя да им работят тези програми, се поизпотих, хем да им е лесно, хем да работи :P .

Едната програма се оказа, че е писана да прави директен достъп до харддиска, което ХР естествено блокира и тази програма я подкарвам само под реален ДОС, зареден или от дискета, или инсталирам две операционни системи, едната е DOS 7, ако използването на дискета не е опция.

И никакви регионални настройки и юникод настройки не помагаха да се покаже кирилицата както трябва, цялата.

Можеш да пробваш от регионалните настройки да инсталираш колкото можеш ДОС базирани конвертиращи таблици, и някои други, там има богат избор от таблици.

Но самата програма просто има свой твърдо зададен начин да показва символите и това са начините да приведеш изхода й в удобен за теб вид. Докато работи програмата, пробвай дай я на цял екран (Alt+ENTER), вероятно ще се оправят така символите.

Докато работи програмата, пробвай дай я на цял екран (Alt+ENTER), вероятно ще се оправят така символите.

Това е горе-долу единствения начин.Но пак ще има проблем с определени символи(%,№,$)

Под Windows XP за да е правилна кирилизацията на Unicode шрифтове е изкючително важно във Control Panel -> Regional Settings -> Advanced езикът да не е Bulgarian а Serbian Cyrrilic. (Справка Сайта на Инжинера) Това явно е поредната ебавка на Microsoft спрямо нас. (Те тъкмо да оправят часовата зона на София... ) :angry:

Ако става въпрос за някакви счетоводни програми... бих посъветвал да се минава вече на Windows приложения. Истина е че всички са свикнали със старите и железни досовски приложения, но до колкото съм чувал скоро печатът ще е невъзможен тъй като на новите модели принтери просто не им слагат кирилизиращ модул за дос. Решеня като WinPrint и други са бъгави и много ограничени особено за работа в мрежа. Така че... време е за ъпгреид :)

Ето какво ми роди главата на прима виста:

преди да се зареди досовска програма, се зарежда кирилски драйвер за DOS, например bds.com или cyr.com. Най-добре е да се направи bat-файл, зареждащ двете последователно - драйвера и програмата, с настройка на пълен екран, за да се четат коректно символите.

Относно проблема, който @Grimjaur изтъкна, cyr.com го решава, защото всъщност е фонетична подредба ;) .

Дано съм помогнал.

От 2 часа се мъча да накарам една програма, която е правена да работи под DOS, да си покаже менютата на кирилица, но под Windows XP.

1. имам файл cyr.com

2. задал съм в шорткъта на "exe'то" пътя към cyr.com'a

3. пускам програмата, зарежда обаче менютата са частично на кирилица - др. част са на някви символи :(

На СкреенШота съм оградил c:\hon\c.bat - в този бат файл е пътят към cyr.com'a (да не се чудите какво е това c.bat :) )!

под дос и win9x програмата работи без проблеми!

ScreenShot

Това ли е начина за кирилизация на досова програма под WindowsXP?

Ако не е това начина, ще съм много благодарен ако обясните как става номера с кирилизацията :)

EDIT: извинявам се за дублиращата се тема

Да, така и аз съм го правил на времето. Ако не сработи драйвера за DOS кирилица, пробвай някой друг от тези мои архиви:

http://store2.data.bg/tankobg/Cyrillic%20DOS%20Drivers/

За ТРЗ: май ми тръгна с cyr.com файла, но за различните дъна и процесори съм забелязал, че е различно. Някои драйвери забиват и въобще не тръгват. Пробвай.

......................................................За ТРЗ: май ми тръгна с cyr.com файла, но за различните дъна и процесори съм забелязал, че е различно. Някои драйвери забиват и въобще не тръгват. Пробвай.

Мдааа. Аз затова ползвам само KVD.com. С него няма дертове ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...