Jump to content
BulForum.com

Грамотно ли е интернет обществото ни?

Antares

Recommended Posts

Ако говориш в IRC/ICQ/Skype или изобщо няква чат-програма по мога да се съглася. Но във форума нещата стоят по друг начин.

Каквото и да си говорим четенето на кирилицата е доста по-лесно и приятно отколкото това на латиница. Не смятам, че е е чак такъв проблем да се пише на кирилица. Свиква се и даже след време човек установява, че пише по-бързо на родния си кирилица, отколкото на латиница :)

Израза то си е за него е изключително грешен! Той да не би сам да си чете мненията после? По-скоро е: един го пише, много го четат. Именно затова смятам, че от уважение към другите потребители можете да вложите капчица старание и да пишете така, че на тях да им е приятно да четат мнението ви. А хората, които дори се гордеят с това, че пишат на маймуница, са си просто позьори! Надявам се никой не ми се обижда. Това си е мое лично мнение. Не мисля, че би ви затруднило толкова. По-скоро е опит да бъдете скандални/различни/фрапиращи и т.н. :) Както виждате вече сигурно 90% пишат на кирилица. Е, аз лично не си играя да се изморявам с четене на постовете на кирилица. Все пак сме в България. Плюете по турския толкова много, когато се опитват да го направят втори официален език, но пишете с английските значи, когато пишете. Чиста позьорщина!

След като прочетох твоя пост,а и на мнгого други хора ме е яд ,че не съм изразил мнението си още от първото менние.Може да се повтарям,но тук става въпрос не за лично уважение(което явно някой хора нямат)а уважение към хората с които си кореспондираме в форума.Защото щом те са си направили труда на пишат на кирилица значи така им е по-приятно и да им се отговаря.

• Replies 222
  • Created
  • Last Reply
Хората не се опитват да ти правят психопортрет , а констатират че си пропуснал началното си

образование . Ако това не беше вярно , щеше да знаеш че език писменност и национална култура

са неразривно свързани . Най простият пример за това е че в латиницата няма символи за звуците

Ъ , Я , Ю , Щ , Ш , Ч , Ц , Й от говоримият български.

...

Не слагайте в устата ми думи, които не съм казал - не се опитвам да кажа, че някой е неграмотен, просто се опитвам да водя конструктивен спор и излагам своите тези в него.

Освен това, се чувствам длъжен да те коригирам, че Я, Ю, Щ не са звуци а комбинации от звуци: [йa, йу, шт], просто се пишат с една буква. Звуци са дж, дз, въпреки, че се пишат с две букви. По-подробно пояснение можете да получите от филолозите във форума.

Иначе наистина - смятам, че в случая нещата опират до уважение и себеуважение.

По скоро средно образование, с което някои са се сдобли трудно :rolleyes:

Не слагайте в устата ми думи, които не съм казал

Както виждате , не цитирам Вас а някой друг. Вярно е че от гледна точка на фонетиката някои

от написаните от мене букви са дву и тригласни , но нямам намерение да влизам в задълбочен

спор по въпроса . Беше ми обаче много весело преди време , когато се опитвах да обясня на

приятел от Русия как се изговаря фамилията ми - Вълков - с писане по ICQ . Не се получи , и

това ме накара да се замисля за дълбоката връзка между език , писменност и култура . Трябва да

се има предвид че руската и българската култури са сходни , и въпреки това има по скоро комични

неразбирателства при контактите ни с руснаците . Опитите да се внесе латиница в българската

културна среда обаче би имала трагични последствия за националната ни идентичност . Примерите са

около нас : Румъния и Турция . Сегашните граждани на тези страни не могат да прочетат в оригинал

документите от тяхната собственна история написани преди само 100 - 150 години , и им се налага

да разчитат на преводи . Другият пример в обратна посока е Гърция . Гърците свирепо пазят всичко

което считат за свое , включително и писменноста си .

-----------------------------------------------------------------------------

wolf....сиктир dude Shift+;+Shift+0

Допълвам си това писмо , защото темата не заслужава да се премести на по челно място заради

подобно поведение на ZGAN . През продължителната ми работа имаше време когато бях и

стругар на норма в умрялото вече предприятие " Рекорд " . За тези които не знаят какво е това - да

погледат : Теди Москов / Улицата / Малкият човек 2 . Ако бях позьор , нямаше да изкарам там 8 години

при условия на работа и взаимоотношения за които не сте и сънували . Мога много бързо да си

припомня и използваният там език , и арогантното отношение към околните , но както са го писали

другите в тази тема - това е въпрос на личен избор . Желая успех на всички ви .

----------------------------------------

ZGAN Радвам се че за попържните използваш небългарски език . Така не го цапаш .

След като прочетох твоя пост,а и на мнгого други хора ме е яд ,че не съм изразил мнението си още от първото менние.Може да се повтарям,но тук става въпрос не за лично уважение(което явно някой хора нямат)а уважение към хората с които си кореспондираме в форума.Защото щом те са си направили труда на пишат на кирилица значи така им е по-приятно и да им се отговаря.

От къде пък ти хрумна , че им дължа уважение :) Уважание не се дължи , то се печели. Освен това си е моя работа как ще показвам уважението си . Всичките ви тези разсъждения и анализи относно начина на писане ми изглеждат като темите - "Какво е искал да каже поета като е написал това и това " - какво е искал да каже си знае само той , а ако искал да каже нещо би го казал /ако е истински поет/ ...та и вие сега търсите под вола - теле . Яя не се вживявайте толкова .

Много ми е смешно и жалко , като видя в някой спор по тема , когато някой вече няма какво да каже на опонента си и вземе да му поправя правописа :) винаги използват довода ,че го правят за неговото и общото благо :) Ай стига бе :) Знаем ги тия "за негово добро" - тъп начин да демонстрираш колко си грамотен на фона на нечия грешка.

Българската правописна система

1 Основни правила(принципи, по които се изгражда българския правопис)

а) морфологичен принцип-може да се твърди, че именно този принцип е в основата на съвременната българска графика. Съгласно него думите би трябвало да се изписват, така че да проличава морфологичната връзка с други сродни думи. Така например винаги по еднакъв начин в българския език се изписват представките, независимо че в хода на речта те биват обеззвучени-изкуство, подпалвач.

Пак под влияние на този принцип не се отбелязва обеззвучаването в края на думите или на границата между корени и наставки. Най-ярко влиянието на морфологичния принцип откриваме при правописа на глаголните окончания.

Сравни: те мълчат(чува се “ъ”, но се пише “а”), секат, рекат, викат

б)фонетичен принцип-застъпен е значително по-слабо от морфологичния. При този принцип думите се пишат така, както се чуват.

-прилага се при правописа на някои трудни съгласкови групи (най-често в средата на думата)

пример: овошка, празник, сърце, нишка (сравни-овощна градина, сърдечен, нижа, а празник произлиза от празен ден и би трябвало да е праздник)

в)исторически принципи-най-слабо застъпения в българското писмо. Този принцип е твърде консервативен, защото отчита по-скоро връзката с едно по-старо състояние на езика. Застъпен е само в случаите при изписване на буквите “щ”, “ь” (който заедно с "й" е глайд-няма звукова стойност, а само придава мекост на предната съгласна), “ю” и “я”.

От къде пък ти хрумна , че им дължа уважение Уважание не се дължи , то се печели. Освен това си е моя работа как ще показвам уважението си . Всичките ви тези разсъждения и анализи относно начина на писане ми изглеждат като темите - "Какво е искал да каже поета като е написал това и това " - какво е искал да каже си знае само той , а ако искал да каже нещо би го казал /ако е истински поет/ ...та и вие сега търсите под вола - теле . Яя не се вживявайте толкова .

Много ми е смешно и жалко , като видя в някой спор по тема , когато някой вече няма какво да каже на опонента си и вземе да му поправя правописа винаги използват довода ,че го правят за неговото и общото благо Ай стига бе Знаем ги тия "за негово добро" - тъп начин да демонстрираш колко си грамотен на фона на нечия грешка

Въпросите от типа"Какво е искал да каже....?" са абсурдни, но не по начина, по който ти ги представяш. Ако един писател или поет си тежи на мястото, то той не казва нещата директно ;) и това определено не е търсене на телето под вола. Всеки си пише както си иска и трудно някой може да го застави. Всеки си носи кръста и оттам всеки си носи последствията от това дали е грамотен или не. За себе си лично мога да кажа, че отношението ми към някого се променя в зависимост от грамотността му. Съзнавам, че звуча дискриминационно, но е така. Когато не познаваш собствения си език и не умееш да се изразяваш, т.е. да боравиш свободно с майчиния си език(не говоря за абсолютни величини), тогава за какво си говорим? Колкото и умен да е един човек, когато не може да даде материален израз на мисълта си, къде е файдата от цялата тази история? Твърде далеч съм от мисълта да поставям на една плоскост грамотност и интелект. Ще повторя още веднъж, че не става въпрос за перфектна грамотност. Обаче, когато някой не прави примерно елементарна разлика между единствено и множесвено число в думи като герой и герои или чий и чии, тогава, ах, тогава...Малко се получава като приказката за сестрата *урва. Ходи обяснявай, че имаш голям капацитет...

Никой не се е родил научен. Има и още една приказка-човек се учи от грешките си. Хайде още една-никога не е късно за нищо. Не е фатално, че някой е неграмотен. Фатално става, когато същият този човек си умре такъв. :)

И какво като си умре такъв? Да не би да мислиш ,че е важно какъв ще умреш ? :) разсмя ме :)

шегувам се :) ама сега и ти не си изказа правилно мисълта . Важно е като какъв ще живееш , а не като какъв ще умреш ....като те хване склерозата може всичките ти знания да се изпарят заедно със сякви правописи :)

Колкото до това да съдиш за някого по правописа и изказа му ...за по-кратко пиша кът каруцар и не ми пука кой какво мнение ще си създаде , което обаче теб те вкарва в заблуда. :P

И какво като си умре такъв? Да не би да мислиш ,че е важно какъв ще умреш ? :) разсмя ме :)

шегувам се :) ама сега и ти не си изказа правилно мисълта . Важно е като какъв ще живееш , а не като какъв ще умреш ....като те хване склерозата може всичките ти знания да се изпарят заедно със сякви правописи :)

Колкото до това да съдиш за някого по правописа и изказа му ...за по-кратко пиша кът каруцар и не ми пука кой какво мнение ще си създаде , което обаче теб те вкарва в заблуда. :P

Айде да търсим под вола теле...

Май въпросите кой какво е искал да каже понякога са наложителни.

Никой не се е родил научен., т.е. всеки се учи докато е жив.

Има и още една приказка-човек се учи от грешките си, т.е. човек се учи ефективно, когато греши. Относно правописа-първо трябва да допуснеш правописна грешка, някой да ти я посочи и съответно поправи. Ако си схванал урока, следващия път няма да сгрешиш думата.

Хайде още една-никога не е късно за нищо. Както да станеш за резил, така и да се поправиш.

Не е фатално, че някой е неграмотен. Фатално става, когато същият този човек си умре такъв, т.е. не е положил минимални усилия да се развие.

И въобще не ми пука дали ще ме вкара в заблуда. Това май е породено от факта, че и на този въпросния не му пука какво впечатление ще създаде у мен.

Всеки си пише както си иска. Никого не мога да заставя да пише по друг начин. Нямам и желание да го правя. Обаче искрено се надявам поне, когато се налага т.нар. "неграмотни" да не се представят като такива, защото си е за тяхна сметка. Не за моя.

inache s udovolstvie bih se zaribqval cql den v taq tema da sporq s vseki NO e bezmisleno zashtoto...

защото всеки знае,че си достатъчно твърдоглав*,за да не приемаш спор :P :D

*- не в лошия смисъл,а заради факта,че от край време не слушаш какво казват другите и винаги държиш на своето.

За латиница vs кирилица - лично според мен писането по един от начините не само определя отношението към другите в дискусията,а и нивото на култура и като цяло интелектуалното ниво на човека.

Според мен каквото и да се говори не може един уважаващ себе си човек да пише на латиница и да твърди,че е нещо повече от дървото пред блока...

Тук изключвам отново ZGAN,за който знам,че е изключение.

Според мен в темата на латиница пишат само някакви "хейтъри",просто за спорта.Ако са вярни данните от профилите...горките хора...Като години "пораснали",но с интереси анимационни филми от преди 100 години,РС игри,фитнес или някакви такива простотии...

Ако някои тръгне да ме "опонира" - дори и да правя грешки,поне се старая.Не виждам какво е толкова трудно да се пише на кирилица и латиница(примерно в смс.мтел.нет,понякога icq,irc) без това да се пречи на другия метод на писане...въпрос на тренинг и желание най-вече.

Между другото би било интересно ако се задължи да се пише на кирилица...потребителите "хейтъри" дали ще пишат отново и биха ли понесли срама (ако изобщо знаят какво значи това) да пишат като олигофрени на собствения си език единствено заради ината да "докажат",че може и да не правят това което правят всички.

Другото интересно - защо не задължат модераторите да пишат на кирилица,след като те представят някаква влас тук,макар и без останалите подробности...

Със здраве :) И по-здрав за тези,които си мислят,че пишейки на латиница правят нещо повече от това да се излагат пред останалите ;)

Айде да търсим под вола теле...

Май въпросите кой какво е искал да каже понякога са наложителни.

Никой не се е родил научен., т.е. всеки се учи докато е жив.

Има и още една приказка-човек се учи от грешките си, т.е. човек се учи ефективно, когато греши. Относно правописа-първо трябва да допуснеш правописна грешка, някой да ти я посочи и съответно поправи. Ако си схванал урока, следващия път няма да сгрешиш думата.

Хайде още една-никога не е късно за нищо. Както да станеш за резил, така и да се поправиш.

Не е фатално, че някой е неграмотен. Фатално става, когато същият този човек си умре такъв, т.е. не е положил минимални усилия да се развие.

И въобще не ми пука дали ще ме вкара в заблуда. Това май е породено от факта, че и на този въпросния не му пука какво впечатление ще създаде у мен.

Всеки си пише както си иска. Никого не мога да заставя да пише по друг начин. Нямам и желание да го правя. Обаче искрено се надявам поне, когато се налага т.нар. "неграмотни" да не се представят като такива, защото си е за тяхна сметка. Не за моя.

не знам как е възможно да се взимате толкова насериозно :) Кви сметки ..кво е тва чудо

не знам как е възможно да се взимате толкова насериозно :) Кви сметки ..кво е тва чудо

Просто пожелай успех на този човечец. Сигурна съм, че ще успее да си намери желаната работа. :D

Хубуу...оправихме грамотността,а сега ви оставя и да си напълните безгрешните от правописна гледна точка постове с какво.....със смисАллл :D

п.с.правилното писане се оправя бързо...другото рядко въобще се оправя :(

Абсолютно съм съгласна, но твърде често неграмотността произтича от другото нещо...

• 2 weeks later...

Извинявам се, че се получават два поредни поста.

Следната информация е предназначена за хора, които искат да повишат езиковата си култура

Петър Пашов-"Българска граматика" - доста сериозно четиво за хора, които не желаят да задълбават в материята.

Правоговорен и правописен речник -пак от същия автор. Мисля, че коментарът е излишен.

Тук и тук-има още много литература.

Литературата, предназначена за ученици е най-подходяща за хора, които искат да си припомнят някои правила. В повечето случаи всичко е обяснено на разбираем език и "ненужната"(и твърде често неразбираема) информация е сведена до минимум.

Горещо препоръчвам поредицата "Практическа граматика" на П. Пашов и Мария Пашова. Колкото и смешно да прозвучи, "Практическаграматика" за 5 и 6 клас може да ви научи на много неща(книжките не са и скъпи). Гарантирам, че в чиито авторски състав срещнете имената на П. Пашов и М. Пашова, ще останете очаровани от разбираемия им език на писане и добре подбраните примери.

Ни знъм дали е крамотно туку що са научиф да пиша

Искам да попитам , тъй като тук /както е видно от почти всяка тема в този форум / има хора които постоянно правят забележки за тоя правопис или пък за това колко тъпа била някоя тема , нечие изказване и т.н. та...искам да питам :смятате ли ,че правописа и знанията които имат ги правят по-стойностни от останалите ? Дава ли им право това да се държат като простаци и грубияни , арогантно и високомерно ? Кое според вас прави човека - човек ? И не е ли по-важно да се толерира обичта и разбирателството между хората /особенно в един форум , който вид обществено място/, вместо да се изтъкват недостатъците им . Ако някой допуска грешки в правописа или му лиспват знания - това по-малко човек ли го прави ? Когато онези хора спасяваха децата от удавяне никой не ги пита колко интелигентни са и дали пишат правилно ...

Грозно е разберете . Този форум е образец за грозно поведение от страна на властимащите и уж интелигентни хора , а по-голямата част от потребителите/поради незрялата си възраст/ им подражават .

Всъщност, ако не си го разбрала все още, така функционира светът, а не само тоя форум. За мен смешното е, колко на сериозно се вземат някои, сигурно много по-сериозно, отколкото се вземат в реалния живот. Може би пък точно това е тънкият момент, който не може да блесне там, гледа да блесне тук, защото всеки иска да блести - туй е аксиома. С какво блести е друга работа: едни блестят с гениални идеи, други с въображение, а трети най-вече с глупостта си! :D

Интернет е социално явление! Навремето го наричах "канализацията", защото покрай полезните и смислени неща, хората с достъп до интернет често изливат най-гадните част от душите си, защото Интернет се характеризира с една въображаема анонимност.

Грозно е направо. Сега се прибирам от празнуване на 8-ми март (рано е, да. Жената остана, а аз прибрах детето). Жалка картинка. Елементарни навици, като едновременно ползване на нож и вилица при хранене нямат. Много лошо впечатление ми направиха, като се има предвид, че всички са служители, по образование магистър и по принцип са културни в обноските си хора. Аналогично е и с правописа.

Zingam, ти от кои си ;) С какво блестиш? Това ми прилича на лафа: "Бе вий не сте добре. Всички сте до такава степен зарибени, че не излизате от форума." - естествено казано от един от 24/7 присъстващите :)

А навремето интернет беше много по чиста среда, защото достъп имахме само отбрани хора със сродни интереси. Но не бих те подкрепил в мнението за сегашния интернет, че "често изливат най-гадните част от душите си". По отношение на "въображаема анонимност" - да, няма анонимни в нета, но за сравнение ще ти цитирам по памет новина от днес "350 пъти е звъняно от цифров телефон на бърза помощ" - т.е. ламера дори не се е скрил зад анопнимно прокси - "аналогов" телефон :) не, че не могат и там да го гепят, ама става с много тичане по релетата (стъпковите избирачи).

Затова, драга ми LadyBlue (честит празник), грамотноста е важно нещо. А би ли посочила кой от властоимащите (като изключим един, дето не се е научил да пише на български още, но това е понеже се прави на бунтар) е лош пример за подражание? Проблема е, че пример за подражание са разни излезли от гетото, български вариант - Мишо Шамара, който ме познава, но така и не намери място в обкръжението ми заради нулевия си IQ. Проблема е, че децата на посредствените родители се присмиват на отличниците и са във възторг от бандитите...

ще взема да спра дотук :)

DrEvil

Има ли смисъл да ги посочвам ? Въпреки интелекта си /който им признавам/ едва ли биха си взели бележка и никога не биха си признали , което автоматично ги свежда до нивото на неграмотните които по същия начин отказват да се поучат.

Zingam, ти от кои си ;) С какво блестиш?

С какво блестя, най-добре могат да го оценят другите.

А навремето интернет беше много по чиста среда, защото достъп имахме само отбрани хора със сродни интереси.

:) Кои са тия времена за, които ми говориш? 89та година? 82та година? 79та година? Защото аз от 95та насам - не съм забелязал да има голяма разлика в простотията, която може човек да открие в Интернет, единствено потребителите се увеличиха. Едно време в efnet имаше 20 души българи, сега има цяла мрежа + всички други форуми и чатове. Разбира се имам предвид само "зарибените" по чата, а не другите, които никога не са ползвали Интернет за нещо, друго освен да си вършат работата.

Всъщност, ако не си го разбрала все още....

Zingam е тук за да ти го обясни - и на теб и на останалите :)

DrEvil

Има ли смисъл да ги посочвам ? Въпреки интелекта си /който им признавам/ едва ли биха си взели бележка и никога не биха си признали , което автоматично ги свежда до нивото на неграмотните които по същия начин отказват да се поучат.

Много кофти, миличка, но не всички май се прехласват по вашата персона, ентелект, умственост и чувствителност?! И това естествено веднага ги прави "грозни", "лоши" и ги свежда до някакво си ниво. Жалка си, миличка, в глупостта си да обявяваш за крив всеки който не се съгласи с теб за нещо си, или просто изрази различно мнение от твоето, или чисто и просто не стои пред теб с раззинало чене от удивление. По-добре свиквай - не на всички се харесваш, голяма част от хората тук дори се дразнят от теб - сама го виждаш, защо трябва да ти го казвам?

P.S.:

7.8 posts per day... тц тц тц...

Внимавай - преминаването на границата от 10 поста на ден средно, говори за пълна липса на друг социален живот и внимание (на живо)...

В ICQ можете да ме намерите като Oracle, който иска да научи бъдещето или основни истини за живота или каквото и да е друго за Вселената, може да се пробва да ме открие :woot

На всички много, много хубави дни! :D Аз смятам да си оттегля кандидатурата за Главен Дървен Философ тук.

Много кофти, миличка, но не всички май се прехласват по вашата персона, ентелект, умственост и чувствителност?! И това естествено веднага ги прави "грозни", "лоши" и ги свежда до някакво си ниво. Жалка си, миличка, в глупостта си да обявяваш за крив всеки който не се съгласи с теб за нещо си, или просто изрази различно мнение от твоето, или чисто и просто не стои пред теб с раззинало чене от удивление. По-добре свиквай - не на всички се харесваш, голяма част от хората тук дори се дразнят от теб - сама го виждаш, защо трябва да ти го казвам?

P.S.:

7.8 posts per day... тц тц тц...

Внимавай - преминаването на границата от 10 поста на ден средно, говори за пълна липса на друг социален живот и внимание (на живо)...

просто ще се цитирам отново :)

"Има ли смисъл да ги посочвам ? Въпреки интелекта си /който им признавам/ едва ли биха си взели бележка и никога не биха си признали , което автоматично ги свежда до нивото на неграмотните които по същия начин отказват да се поучат."

пс : внимавай много да не надвишиш тези десет поста на тях се крепи убеждението ти ,че водиш реален живот :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...