nakatak_zick Posted February 25, 2006 Share Posted February 25, 2006 Ако говориш в IRC/ICQ/Skype или изобщо няква чат-програма по мога да се съглася. Но във форума нещата стоят по друг начин.Каквото и да си говорим четенето на кирилицата е доста по-лесно и приятно отколкото това на латиница. Не смятам, че е е чак такъв проблем да се пише на кирилица. Свиква се и даже след време човек установява, че пише по-бързо на родния си кирилица, отколкото на латиница Израза то си е за него е изключително грешен! Той да не би сам да си чете мненията после? По-скоро е: един го пише, много го четат. Именно затова смятам, че от уважение към другите потребители можете да вложите капчица старание и да пишете така, че на тях да им е приятно да четат мнението ви. А хората, които дори се гордеят с това, че пишат на маймуница, са си просто позьори! Надявам се никой не ми се обижда. Това си е мое лично мнение. Не мисля, че би ви затруднило толкова. По-скоро е опит да бъдете скандални/различни/фрапиращи и т.н. Както виждате вече сигурно 90% пишат на кирилица. Е, аз лично не си играя да се изморявам с четене на постовете на кирилица. Все пак сме в България. Плюете по турския толкова много, когато се опитват да го направят втори официален език, но пишете с английските значи, когато пишете. Чиста позьорщина! След като прочетох твоя пост,а и на мнгого други хора ме е яд ,че не съм изразил мнението си още от първото менние.Може да се повтарям,но тук става въпрос не за лично уважение(което явно някой хора нямат)а уважение към хората с които си кореспондираме в форума.Защото щом те са си направили труда на пишат на кирилица значи така им е по-приятно и да им се отговаря. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted February 25, 2006 Author Share Posted February 25, 2006 Хората не се опитват да ти правят психопортрет , а констатират че си пропуснал началното сиобразование . Ако това не беше вярно , щеше да знаеш че език писменност и национална култура са неразривно свързани . Най простият пример за това е че в латиницата няма символи за звуците Ъ , Я , Ю , Щ , Ш , Ч , Ц , Й от говоримият български. ... Не слагайте в устата ми думи, които не съм казал - не се опитвам да кажа, че някой е неграмотен, просто се опитвам да водя конструктивен спор и излагам своите тези в него.Освен това, се чувствам длъжен да те коригирам, че Я, Ю, Щ не са звуци а комбинации от звуци: [йa, йу, шт], просто се пишат с една буква. Звуци са дж, дз, въпреки, че се пишат с две букви. По-подробно пояснение можете да получите от филолозите във форума. Иначе наистина - смятам, че в случая нещата опират до уважение и себеуважение. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf Posted February 25, 2006 Share Posted February 25, 2006 По скоро средно образование, с което някои са се сдобли трудно Не слагайте в устата ми думи, които не съм казал Както виждате , не цитирам Вас а някой друг. Вярно е че от гледна точка на фонетиката някои от написаните от мене букви са дву и тригласни , но нямам намерение да влизам в задълбочен спор по въпроса . Беше ми обаче много весело преди време , когато се опитвах да обясня на приятел от Русия как се изговаря фамилията ми - Вълков - с писане по ICQ . Не се получи , и това ме накара да се замисля за дълбоката връзка между език , писменност и култура . Трябва да се има предвид че руската и българската култури са сходни , и въпреки това има по скоро комични неразбирателства при контактите ни с руснаците . Опитите да се внесе латиница в българската културна среда обаче би имала трагични последствия за националната ни идентичност . Примерите са около нас : Румъния и Турция . Сегашните граждани на тези страни не могат да прочетат в оригинал документите от тяхната собственна история написани преди само 100 - 150 години , и им се налага да разчитат на преводи . Другият пример в обратна посока е Гърция . Гърците свирепо пазят всичко което считат за свое , включително и писменноста си . ----------------------------------------------------------------------------- wolf....сиктир dude Shift+;+Shift+0 Допълвам си това писмо , защото темата не заслужава да се премести на по челно място заради подобно поведение на ZGAN . През продължителната ми работа имаше време когато бях и стругар на норма в умрялото вече предприятие " Рекорд " . За тези които не знаят какво е това - да погледат : Теди Москов / Улицата / Малкият човек 2 . Ако бях позьор , нямаше да изкарам там 8 години при условия на работа и взаимоотношения за които не сте и сънували . Мога много бързо да си припомня и използваният там език , и арогантното отношение към околните , но както са го писали другите в тази тема - това е въпрос на личен избор . Желая успех на всички ви . ---------------------------------------- ZGAN Радвам се че за попържните използваш небългарски език . Така не го цапаш . Link to comment Share on other sites More sharing options...
LadyBlue Posted February 25, 2006 Share Posted February 25, 2006 След като прочетох твоя пост,а и на мнгого други хора ме е яд ,че не съм изразил мнението си още от първото менние.Може да се повтарям,но тук става въпрос не за лично уважение(което явно някой хора нямат)а уважение към хората с които си кореспондираме в форума.Защото щом те са си направили труда на пишат на кирилица значи така им е по-приятно и да им се отговаря. От къде пък ти хрумна , че им дължа уважение Уважание не се дължи , то се печели. Освен това си е моя работа как ще показвам уважението си . Всичките ви тези разсъждения и анализи относно начина на писане ми изглеждат като темите - "Какво е искал да каже поета като е написал това и това " - какво е искал да каже си знае само той , а ако искал да каже нещо би го казал /ако е истински поет/ ...та и вие сега търсите под вола - теле . Яя не се вживявайте толкова . Много ми е смешно и жалко , като видя в някой спор по тема , когато някой вече няма какво да каже на опонента си и вземе да му поправя правописа винаги използват довода ,че го правят за неговото и общото благо Ай стига бе Знаем ги тия "за негово добро" - тъп начин да демонстрираш колко си грамотен на фона на нечия грешка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted February 25, 2006 Share Posted February 25, 2006 Българската правописна система 1 Основни правила(принципи, по които се изгражда българския правопис) а) морфологичен принцип-може да се твърди, че именно този принцип е в основата на съвременната българска графика. Съгласно него думите би трябвало да се изписват, така че да проличава морфологичната връзка с други сродни думи. Така например винаги по еднакъв начин в българския език се изписват представките, независимо че в хода на речта те биват обеззвучени-изкуство, подпалвач. Пак под влияние на този принцип не се отбелязва обеззвучаването в края на думите или на границата между корени и наставки. Най-ярко влиянието на морфологичния принцип откриваме при правописа на глаголните окончания. Сравни: те мълчат(чува се “ъ”, но се пише “а”), секат, рекат, викат б)фонетичен принцип-застъпен е значително по-слабо от морфологичния. При този принцип думите се пишат така, както се чуват. -прилага се при правописа на някои трудни съгласкови групи (най-често в средата на думата) пример: овошка, празник, сърце, нишка (сравни-овощна градина, сърдечен, нижа, а празник произлиза от празен ден и би трябвало да е праздник) в)исторически принципи-най-слабо застъпения в българското писмо. Този принцип е твърде консервативен, защото отчита по-скоро връзката с едно по-старо състояние на езика. Застъпен е само в случаите при изписване на буквите “щ”, “ь” (който заедно с "й" е глайд-няма звукова стойност, а само придава мекост на предната съгласна), “ю” и “я”. От къде пък ти хрумна , че им дължа уважение Уважание не се дължи , то се печели. Освен това си е моя работа как ще показвам уважението си . Всичките ви тези разсъждения и анализи относно начина на писане ми изглеждат като темите - "Какво е искал да каже поета като е написал това и това " - какво е искал да каже си знае само той , а ако искал да каже нещо би го казал /ако е истински поет/ ...та и вие сега търсите под вола - теле . Яя не се вживявайте толкова . Много ми е смешно и жалко , като видя в някой спор по тема , когато някой вече няма какво да каже на опонента си и вземе да му поправя правописа винаги използват довода ,че го правят за неговото и общото благо Ай стига бе Знаем ги тия "за негово добро" - тъп начин да демонстрираш колко си грамотен на фона на нечия грешка Въпросите от типа"Какво е искал да каже....?" са абсурдни, но не по начина, по който ти ги представяш. Ако един писател или поет си тежи на мястото, то той не казва нещата директно и това определено не е търсене на телето под вола. Всеки си пише както си иска и трудно някой може да го застави. Всеки си носи кръста и оттам всеки си носи последствията от това дали е грамотен или не. За себе си лично мога да кажа, че отношението ми към някого се променя в зависимост от грамотността му. Съзнавам, че звуча дискриминационно, но е така. Когато не познаваш собствения си език и не умееш да се изразяваш, т.е. да боравиш свободно с майчиния си език(не говоря за абсолютни величини), тогава за какво си говорим? Колкото и умен да е един човек, когато не може да даде материален израз на мисълта си, къде е файдата от цялата тази история? Твърде далеч съм от мисълта да поставям на една плоскост грамотност и интелект. Ще повторя още веднъж, че не става въпрос за перфектна грамотност. Обаче, когато някой не прави примерно елементарна разлика между единствено и множесвено число в думи като герой и герои или чий и чии, тогава, ах, тогава...Малко се получава като приказката за сестрата *урва. Ходи обяснявай, че имаш голям капацитет... Никой не се е родил научен. Има и още една приказка-човек се учи от грешките си. Хайде още една-никога не е късно за нищо. Не е фатално, че някой е неграмотен. Фатално става, когато същият този човек си умре такъв. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LadyBlue Posted February 25, 2006 Share Posted February 25, 2006 И какво като си умре такъв? Да не би да мислиш ,че е важно какъв ще умреш ? разсмя ме шегувам се ама сега и ти не си изказа правилно мисълта . Важно е като какъв ще живееш , а не като какъв ще умреш ....като те хване склерозата може всичките ти знания да се изпарят заедно със сякви правописи Колкото до това да съдиш за някого по правописа и изказа му ...за по-кратко пиша кът каруцар и не ми пука кой какво мнение ще си създаде , което обаче теб те вкарва в заблуда. Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted February 25, 2006 Share Posted February 25, 2006 И какво като си умре такъв? Да не би да мислиш ,че е важно какъв ще умреш ? разсмя ме шегувам се ама сега и ти не си изказа правилно мисълта . Важно е като какъв ще живееш , а не като какъв ще умреш ....като те хване склерозата може всичките ти знания да се изпарят заедно със сякви правописи Колкото до това да съдиш за някого по правописа и изказа му ...за по-кратко пиша кът каруцар и не ми пука кой какво мнение ще си създаде , което обаче теб те вкарва в заблуда. Айде да търсим под вола теле... Май въпросите кой какво е искал да каже понякога са наложителни. Никой не се е родил научен., т.е. всеки се учи докато е жив. Има и още една приказка-човек се учи от грешките си, т.е. човек се учи ефективно, когато греши. Относно правописа-първо трябва да допуснеш правописна грешка, някой да ти я посочи и съответно поправи. Ако си схванал урока, следващия път няма да сгрешиш думата. Хайде още една-никога не е късно за нищо. Както да станеш за резил, така и да се поправиш. Не е фатално, че някой е неграмотен. Фатално става, когато същият този човек си умре такъв, т.е. не е положил минимални усилия да се развие. И въобще не ми пука дали ще ме вкара в заблуда. Това май е породено от факта, че и на този въпросния не му пука какво впечатление ще създаде у мен. Всеки си пише както си иска. Никого не мога да заставя да пише по друг начин. Нямам и желание да го правя. Обаче искрено се надявам поне, когато се налага т.нар. "неграмотни" да не се представят като такива, защото си е за тяхна сметка. Не за моя. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dada Posted February 25, 2006 Share Posted February 25, 2006 inache s udovolstvie bih se zaribqval cql den v taq tema da sporq s vseki NO e bezmisleno zashtoto... защото всеки знае,че си достатъчно твърдоглав*,за да не приемаш спор *- не в лошия смисъл,а заради факта,че от край време не слушаш какво казват другите и винаги държиш на своето. За латиница vs кирилица - лично според мен писането по един от начините не само определя отношението към другите в дискусията,а и нивото на култура и като цяло интелектуалното ниво на човека. Според мен каквото и да се говори не може един уважаващ себе си човек да пише на латиница и да твърди,че е нещо повече от дървото пред блока... Тук изключвам отново ZGAN,за който знам,че е изключение. Според мен в темата на латиница пишат само някакви "хейтъри",просто за спорта.Ако са вярни данните от профилите...горките хора...Като години "пораснали",но с интереси анимационни филми от преди 100 години,РС игри,фитнес или някакви такива простотии... Ако някои тръгне да ме "опонира" - дори и да правя грешки,поне се старая.Не виждам какво е толкова трудно да се пише на кирилица и латиница(примерно в смс.мтел.нет,понякога icq,irc) без това да се пречи на другия метод на писане...въпрос на тренинг и желание най-вече. Между другото би било интересно ако се задължи да се пише на кирилица...потребителите "хейтъри" дали ще пишат отново и биха ли понесли срама (ако изобщо знаят какво значи това) да пишат като олигофрени на собствения си език единствено заради ината да "докажат",че може и да не правят това което правят всички. Другото интересно - защо не задължат модераторите да пишат на кирилица,след като те представят някаква влас тук,макар и без останалите подробности... Със здраве И по-здрав за тези,които си мислят,че пишейки на латиница правят нещо повече от това да се излагат пред останалите Link to comment Share on other sites More sharing options...
LadyBlue Posted February 25, 2006 Share Posted February 25, 2006 Айде да търсим под вола теле...Май въпросите кой какво е искал да каже понякога са наложителни. Никой не се е родил научен., т.е. всеки се учи докато е жив. Има и още една приказка-човек се учи от грешките си, т.е. човек се учи ефективно, когато греши. Относно правописа-първо трябва да допуснеш правописна грешка, някой да ти я посочи и съответно поправи. Ако си схванал урока, следващия път няма да сгрешиш думата. Хайде още една-никога не е късно за нищо. Както да станеш за резил, така и да се поправиш. Не е фатално, че някой е неграмотен. Фатално става, когато същият този човек си умре такъв, т.е. не е положил минимални усилия да се развие. И въобще не ми пука дали ще ме вкара в заблуда. Това май е породено от факта, че и на този въпросния не му пука какво впечатление ще създаде у мен. Всеки си пише както си иска. Никого не мога да заставя да пише по друг начин. Нямам и желание да го правя. Обаче искрено се надявам поне, когато се налага т.нар. "неграмотни" да не се представят като такива, защото си е за тяхна сметка. Не за моя. не знам как е възможно да се взимате толкова насериозно Кви сметки ..кво е тва чудо Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted February 26, 2006 Share Posted February 26, 2006 wolf....сиктир dude Shift+;+Shift+0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted February 26, 2006 Share Posted February 26, 2006 не знам как е възможно да се взимате толкова насериозно Кви сметки ..кво е тва чудо Просто пожелай успех на този човечец. Сигурна съм, че ще успее да си намери желаната работа. Хубуу...оправихме грамотността,а сега ви оставя и да си напълните безгрешните от правописна гледна точка постове с какво.....със смисАллл п.с.правилното писане се оправя бързо...другото рядко въобще се оправя Абсолютно съм съгласна, но твърде често неграмотността произтича от другото нещо... Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted March 7, 2006 Share Posted March 7, 2006 Извинявам се, че се получават два поредни поста. Следната информация е предназначена за хора, които искат да повишат езиковата си култура Петър Пашов-"Българска граматика" - доста сериозно четиво за хора, които не желаят да задълбават в материята. Правоговорен и правописен речник -пак от същия автор. Мисля, че коментарът е излишен. Тук и тук-има още много литература. Литературата, предназначена за ученици е най-подходяща за хора, които искат да си припомнят някои правила. В повечето случаи всичко е обяснено на разбираем език и "ненужната"(и твърде често неразбираема) информация е сведена до минимум. Горещо препоръчвам поредицата "Практическа граматика" на П. Пашов и Мария Пашова. Колкото и смешно да прозвучи, "Практическаграматика" за 5 и 6 клас може да ви научи на много неща(книжките не са и скъпи). Гарантирам, че в чиито авторски състав срещнете имената на П. Пашов и М. Пашова, ще останете очаровани от разбираемия им език на писане и добре подбраните примери. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted March 8, 2006 Share Posted March 8, 2006 Ни знъм дали е крамотно туку що са научиф да пиша Link to comment Share on other sites More sharing options...
LadyBlue Posted March 8, 2006 Share Posted March 8, 2006 Искам да попитам , тъй като тук /както е видно от почти всяка тема в този форум / има хора които постоянно правят забележки за тоя правопис или пък за това колко тъпа била някоя тема , нечие изказване и т.н. та...искам да питам :смятате ли ,че правописа и знанията които имат ги правят по-стойностни от останалите ? Дава ли им право това да се държат като простаци и грубияни , арогантно и високомерно ? Кое според вас прави човека - човек ? И не е ли по-важно да се толерира обичта и разбирателството между хората /особенно в един форум , който вид обществено място/, вместо да се изтъкват недостатъците им . Ако някой допуска грешки в правописа или му лиспват знания - това по-малко човек ли го прави ? Когато онези хора спасяваха децата от удавяне никой не ги пита колко интелигентни са и дали пишат правилно ... Грозно е разберете . Този форум е образец за грозно поведение от страна на властимащите и уж интелигентни хора , а по-голямата част от потребителите/поради незрялата си възраст/ им подражават . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zingam Posted March 8, 2006 Share Posted March 8, 2006 Всъщност, ако не си го разбрала все още, така функционира светът, а не само тоя форум. За мен смешното е, колко на сериозно се вземат някои, сигурно много по-сериозно, отколкото се вземат в реалния живот. Може би пък точно това е тънкият момент, който не може да блесне там, гледа да блесне тук, защото всеки иска да блести - туй е аксиома. С какво блести е друга работа: едни блестят с гениални идеи, други с въображение, а трети най-вече с глупостта си! Интернет е социално явление! Навремето го наричах "канализацията", защото покрай полезните и смислени неща, хората с достъп до интернет често изливат най-гадните част от душите си, защото Интернет се характеризира с една въображаема анонимност. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DrEvil Posted March 8, 2006 Share Posted March 8, 2006 Грозно е направо. Сега се прибирам от празнуване на 8-ми март (рано е, да. Жената остана, а аз прибрах детето). Жалка картинка. Елементарни навици, като едновременно ползване на нож и вилица при хранене нямат. Много лошо впечатление ми направиха, като се има предвид, че всички са служители, по образование магистър и по принцип са културни в обноските си хора. Аналогично е и с правописа. Zingam, ти от кои си С какво блестиш? Това ми прилича на лафа: "Бе вий не сте добре. Всички сте до такава степен зарибени, че не излизате от форума." - естествено казано от един от 24/7 присъстващите А навремето интернет беше много по чиста среда, защото достъп имахме само отбрани хора със сродни интереси. Но не бих те подкрепил в мнението за сегашния интернет, че "често изливат най-гадните част от душите си". По отношение на "въображаема анонимност" - да, няма анонимни в нета, но за сравнение ще ти цитирам по памет новина от днес "350 пъти е звъняно от цифров телефон на бърза помощ" - т.е. ламера дори не се е скрил зад анопнимно прокси - "аналогов" телефон не, че не могат и там да го гепят, ама става с много тичане по релетата (стъпковите избирачи). Затова, драга ми LadyBlue (честит празник), грамотноста е важно нещо. А би ли посочила кой от властоимащите (като изключим един, дето не се е научил да пише на български още, но това е понеже се прави на бунтар) е лош пример за подражание? Проблема е, че пример за подражание са разни излезли от гетото, български вариант - Мишо Шамара, който ме познава, но така и не намери място в обкръжението ми заради нулевия си IQ. Проблема е, че децата на посредствените родители се присмиват на отличниците и са във възторг от бандитите... ще взема да спра дотук Link to comment Share on other sites More sharing options...
LadyBlue Posted March 8, 2006 Share Posted March 8, 2006 DrEvil Има ли смисъл да ги посочвам ? Въпреки интелекта си /който им признавам/ едва ли биха си взели бележка и никога не биха си признали , което автоматично ги свежда до нивото на неграмотните които по същия начин отказват да се поучат. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zingam Posted March 8, 2006 Share Posted March 8, 2006 Zingam, ти от кои си С какво блестиш? С какво блестя, най-добре могат да го оценят другите. А навремето интернет беше много по чиста среда, защото достъп имахме само отбрани хора със сродни интереси. Кои са тия времена за, които ми говориш? 89та година? 82та година? 79та година? Защото аз от 95та насам - не съм забелязал да има голяма разлика в простотията, която може човек да открие в Интернет, единствено потребителите се увеличиха. Едно време в efnet имаше 20 души българи, сега има цяла мрежа + всички други форуми и чатове. Разбира се имам предвид само "зарибените" по чата, а не другите, които никога не са ползвали Интернет за нещо, друго освен да си вършат работата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted March 9, 2006 Share Posted March 9, 2006 Всъщност, ако не си го разбрала все още.... Zingam е тук за да ти го обясни - и на теб и на останалите DrEvilИма ли смисъл да ги посочвам ? Въпреки интелекта си /който им признавам/ едва ли биха си взели бележка и никога не биха си признали , което автоматично ги свежда до нивото на неграмотните които по същия начин отказват да се поучат. Много кофти, миличка, но не всички май се прехласват по вашата персона, ентелект, умственост и чувствителност?! И това естествено веднага ги прави "грозни", "лоши" и ги свежда до някакво си ниво. Жалка си, миличка, в глупостта си да обявяваш за крив всеки който не се съгласи с теб за нещо си, или просто изрази различно мнение от твоето, или чисто и просто не стои пред теб с раззинало чене от удивление. По-добре свиквай - не на всички се харесваш, голяма част от хората тук дори се дразнят от теб - сама го виждаш, защо трябва да ти го казвам? P.S.: 7.8 posts per day... тц тц тц... Внимавай - преминаването на границата от 10 поста на ден средно, говори за пълна липса на друг социален живот и внимание (на живо)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zingam Posted March 9, 2006 Share Posted March 9, 2006 Zingam е тук за да ти го обясни - и на теб и на останалите В ICQ можете да ме намерите като Oracle, който иска да научи бъдещето или основни истини за живота или каквото и да е друго за Вселената, може да се пробва да ме открие На всички много, много хубави дни! Аз смятам да си оттегля кандидатурата за Главен Дървен Философ тук. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DrEvil Posted March 9, 2006 Share Posted March 9, 2006 Предполагам, че ще следиш ако ще философстваме на бира някъде... Link to comment Share on other sites More sharing options...
LadyBlue Posted March 11, 2006 Share Posted March 11, 2006 Zingam е тук за да ти го обясни - и на теб и на останалите Много кофти, миличка, но не всички май се прехласват по вашата персона, ентелект, умственост и чувствителност?! И това естествено веднага ги прави "грозни", "лоши" и ги свежда до някакво си ниво. Жалка си, миличка, в глупостта си да обявяваш за крив всеки който не се съгласи с теб за нещо си, или просто изрази различно мнение от твоето, или чисто и просто не стои пред теб с раззинало чене от удивление. По-добре свиквай - не на всички се харесваш, голяма част от хората тук дори се дразнят от теб - сама го виждаш, защо трябва да ти го казвам? P.S.: 7.8 posts per day... тц тц тц... Внимавай - преминаването на границата от 10 поста на ден средно, говори за пълна липса на друг социален живот и внимание (на живо)... просто ще се цитирам отново "Има ли смисъл да ги посочвам ? Въпреки интелекта си /който им признавам/ едва ли биха си взели бележка и никога не биха си признали , което автоматично ги свежда до нивото на неграмотните които по същия начин отказват да се поучат." пс : внимавай много да не надвишиш тези десет поста на тях се крепи убеждението ти ,че водиш реален живот Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted March 11, 2006 Share Posted March 11, 2006 Tolkoz po temata za gramotnosta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.