Jump to content
BulForum.com

Грамотно ли е интернет обществото ни?

Antares

Recommended Posts

• Replies 222
  • Created
  • Last Reply
Може да си много грамотен и да си прост като тиква . Чак такива издребнявания с правописа из форумите не е нужен , като бързам изобщо не гледам какво пиша , по някога забравям ,че пиша на крилица и се получават грешки , изпускам букви понеже мисълта ми е по-бърза от движението на пръстите и такива :) неволни грешчици . Предствавям си ако някой тръгне да си прави извод за моята грамотност от писаниците в някъв си форум. Мисля ,че тия дето се вживяват толкова в правописа целят да "блеснат " и да впечатлят някого . Като си пишеш правилно и държиш на това - пиши си , какво те засяга как пишат другите , не е твоя работа .

Защо да не може :) Какво е правописа ? Просто правила , които трябва да знаеш /да назубриш/ , значи всеки зубрач може да пише перфектно . Мислиш ли ,че един зубрач не е прост като тиква :)

Ай'л seКuro майселф :P

И понеже си пич, ще ти reda edna istoria:

Забелязъл съм, че вибраторите на моите гаджета са все едни тънички, никелирани, бе все на фантазия си карат май. А тези на гаджетата на мъжествените неграмотни фитнес инструктори, дето гледат на нас, като на компютърист (слушах днес "Искрено и Лично") са едни такива пъпчасали, огромни... ами. На която каквото и липсва ;)

По тази логика жена ти трябва да е свикнала на малко ху@че, лъскаво, тъничко, а тези на другите с големи. А това че жена ти има вибратор, говори лошо за теб B)

DrEvil pratih ti edin FAX 6to ne mi otgovarq6

Primirih se s raznoglasiqta.No poglednete i ot tazi gledna tochka.

Pravila za pisane, pravopis, punktoaciq ? WTF ?

Redica ukazaniq...pisaniq...zapovedi edva li ne koe e pravilno !!!

Ne haresvam neshta ot roda na "TOVA E PRAVILNO !!!"Mi mojem da go zadulbaem v psihologiq i da pitam koi e opredelil tezi pravila za pravilni ? zashto redovete zapochvat s golqma bukva a ne s malka.Za men pisaneto v forum/irc/icq i sqkvi takiva neshta ne e nachin za dokazvane na nauchenoto ot 1-12ti klas a e prosto niakakvo obmenqne na informaciq a v mnogo sluchai prosto na plqmpane na gluposti.Az kakvoto sum nauchil ot chasovete po bulgarski sum go nauchil i ne e tuka mqstoto da go prilagam ili da go demonstriram.Celta na tova obshtuvane v internet ne e da nakarash """oponenta""" ti da ahne i da si kaji "basi daskala" a da vnesesh niakakva informaciq ili da obqsnish neshto - da komunikirash.

Komunikaciqta tuka e posredstvom pisane, taka che e vajno kakvo i kak shte kajesh a, ne kak shte go napishesh ?!

Celta mi kato postvam tuka ili kadeto i da e ne e da ispolzvam v posta si vsichki pravila za punktoaciq i podobni..?!

abe...kakto i da e mai pak shte piq chai che de*ba i gripa...

inache s udovolstvie bih se zaribqval cql den v taq tema da sporq s vseki NO e bezmisleno zashtoto vseki izrazqva edna gledna tochka v koqto ne moje da e izcqlo obektiven i vinagi predcenkata mu e povilqna ot NEGO...ave kakto i da e...

LadyBlue имам чувството, че има копирана част от поста ми http://www.evrocom.info/invision/index.php...ndpost&p=491878 или поне идеята ми(или съм съгласен с мнението ти). Да и сега ще допълня аз съм за кирилица(защото скоростта на четене е по-бърза) и смятам, че е допустимо каквито и да е грешки само, че като гледам тази тема как се надула препоръчвам забележките да не стават в съобщенията на форума, а на който не му харесват да пишат ЛС(не е задължитлно това де ако забележките са във форума и други потребители могат да се образоват кое е правилно и кое не като вкл. към това, че повечето пишат както им кефне...). Тази Тема е напълно безмислена не задруго ами за какво ще намесвате цялото интеренет общество?(дори не е да речем цялото общество, а то само интернет и на всичкото отгоре само хората които пишат във форумите забележете аз не пиша по много съобщения за да трупам бройка както много потребители т.е. не като чат, а като форум) Интернет обществото е променлива величина. Все пак човек се учи за да сполучи:)(по-точно се учи докато е жив). Дори аз бих ограничил една голяма част от това т.нар общество специално за този форум от град Пловдив. За останалите форуми и те си имат правила подобни на това. Въпроса е правилен в друго отношение. Най-ценното нещо на един компютър е информацията, а форумите я представят в писмена форма на някой език и е редно да се пише правилно на него защото хората се образоват от него. Между другото да се образоваш на т.нар. шльокавица не е трудно, но да пишеш правилно........

Ваай...

Мисълта ми е много по-голяма от тази която пиша, а липсата на запетаи понякога се дължи на това, че искам да си напиша това което мисля възможно най-бързо, а не толкова дали пиша граматически правилно.

Цитирам твой пост от друга тема...

Очевидно е за всички, че наистина искаш да си напишеш това което си мислиш възможно най-бързо, а не толкова да го напишеш така, че да те разберат. Което пък говори колко уважаваш тези които ще те четат - николко, през пикалото ти е за тях, ти да си напишеш по-бързо това което си мислиш, пък те да се оправят. И ако до момента е имало съмнение дали невъзможността да разбера написаното от теб е мой или твой проблем - мисля, че след този ти пост всякакви съмнения отпадат.

Пиши на шльокавица, моля те.

Да ти отговоря сега защо намесваме цялото Интернет общество в тая тема - ми прочети първия пост от темата и ще ти стане ясно. Но не - сега за какво, кому е нужно да четеш за какво става дума в темата в която бързаш да си напишеш по-бързо по-голямата мисъл? Хайде де. Ти си напиши мисълта, пък дали си разбрал за какво точно се пише в тая тема в която бързо бързаш да си напишеш по-голямата мисъл - бе, ебал съм ги, да се оправят.

Ти очевидно си от тези които пишат както им кефне.

Аз смятам ,че е редно да пиша на кирлица(и с много труд се приспособих),но според мен всеки може да си решава как да пише.ТО си е за него. :P

Ако говориш в IRC/ICQ/Skype или изобщо няква чат-програма по мога да се съглася. Но във форума нещата стоят по друг начин.

Каквото и да си говорим четенето на кирилицата е доста по-лесно и приятно отколкото това на латиница. Не смятам, че е е чак такъв проблем да се пише на кирилица. Свиква се и даже след време човек установява, че пише по-бързо на родния си кирилица, отколкото на латиница :)

Израза то си е за него е изключително грешен! Той да не би сам да си чете мненията после? По-скоро е: един го пише, много го четат. Именно затова смятам, че от уважение към другите потребители можете да вложите капчица старание и да пишете така, че на тях да им е приятно да четат мнението ви. А хората, които дори се гордеят с това, че пишат на маймуница, са си просто позьори! Надявам се никой не ми се обижда. Това си е мое лично мнение. Не мисля, че би ви затруднило толкова. По-скоро е опит да бъдете скандални/различни/фрапиращи и т.н. :) Както виждате вече сигурно 90% пишат на кирилица. Е, аз лично не си играя да се изморявам с четене на постовете на кирилица. Все пак сме в България. Плюете по турския толкова много, когато се опитват да го направят втори официален език, но пишете с английските значи, когато пишете. Чиста позьорщина!

_ 01102x22332x22112

Понеже стана дума за грамотност и как това рефлектира върху реализацията на отделните членове на обществото, известно време ми отне дилемата: да постна ли или не една молба за работа. Няма да споменавам как попадна при мен. Само ще кажа, че е абсолютно истинска, маскирал съм единствено личните данни и тези, които могат да компрометират някого - година на завършване на образованието, училище, месторабота в момента и т.н. Прочетете го и си дайте сметка за нивото на някои, да не кажа доста млади хора.

cv_unikat1_1.jpg

cv_unikat2_1.jpg

Вероятно се забелязва, че има и правилно написани думи - това е от формуляра.

Ще се въздържа от коментар.

Ах, неудобно ми е, че пиша това което пиша... ах, колко съм смотан. ах, как искам да принизя Sudden до моето смотано ниво!! Ах... Ах... Ама не мога - не се принизява туй що се извисява! Не пей ми се, не смей ми се - от днес ще да блея - недостоен съм да се обаждам повече.

Извинявай. В твоите постове поне има логика!! А в моите има мушмули. Всички го виждат това. Истината блесна, няма как да се крия повече... Отивам да се смотам още повече.

Понеже стана дума за грамотност и как това рефлектира върху реализацията на отделните членове на обществото, известно време ми отне дилемата: да постна ли или не една молба за работа. Няма да споменавам как попадна при мен. Само ще кажа, че е абсолютно истинска, маскирал съм единствено личните данни и тези, които могат да компрометират някого - година на завършване на образованието, училище, месторабота в момента и т.н. Прочетете го и си дайте сметка за нивото на някои, да не кажа доста млади хора.

Вероятно се забелязва, че има и правилно написани думи - това е от формуляра.

Ще се въздържа от коментар.

Това истина ли е или е някакъв майтап??

Какъв коментар да му правиш на такова....каквото и да кажеш, просто няма да има никакъв смисъл.

Иначе по темата - никой не може да задължи пишещите на шльокавица да влезнат в правия път. Лично аз като срещна такива дълги постове, особено написани само с малки букви, с липса на всякакви препинателни знаци и гарнирани със солиден брой правописни грешки....просто не ги чета. Изморяват ме, наистина! Аз самият мога да пиша еднакво бързо и на кирилица, и на шльокавица, но винаги предпочитам кирилицата, защото кой каквото ще да разправя, се чете много по-приятно. Насилвам се да чета шльокавица, само ако темата ме интересува и/или искам да взема участие в нея. Но иначе разбирам оправданията на пишещите на латиница - за да пропишеш на кирилица се иска мааалко повече усилие...да превключиш режима, че и да се подсетиш коя буква къде се е преместила, пък и на латиница грешките много не си личат... :P :D

Това истина ли е или е някакъв майтап??

...

Абсолютна истина. За съжаление.

Първоначално се смях, после се замислих. Сега не ми е смешно.

Хубуу...оправихме грамотността,а сега ви оставя и да си напълните безгрешните от правописна гледна точка постове с какво.....със смисАллл :D

п.с.правилното писане се оправя бързо...другото рядко въобще се оправя :(

Хубуу...оправихме грамотността,а сега ви оставя и да си напълните безгрешните от правописна гледна точка постове с какво.....със смисАллл :D

п.с.правилното писане се оправя бързо...другото рядко въобще се оправя :(

Добре, че си ти, та да пълниш.

Някой се е засегнал лично, май ;)

.все тая Щом така мислите

наивен - лековерен, простодушен. (Тълковен речник на издателство МАГ77, 1977).

naive, adj. [French], artless; ingenuous; unaffectedly simple. (Webster's Comprehensive Reference Dictionary and Encyclopaedia, 1947).

Main Entry: na-ive

Function: adjective

Inflected Form: na-iv-er ; -est

Etymology: French naive, feminine of naif, from Old French, inborn, natural, from Latin nativus native

Date: 1654

1 : marked by unaffected simplicity : artless, ingenuous

2 a : deficient in worldly wisdom or informed judgment; especially: credulous b : not previously subjected to experimentation or a particular experimental situation; also: not having previously used a particular drug (as marijuana)

3 : self-taught, primitive

(Meriam-Webster's Collegiate Dictionary, 2003).

Sudden-чо. Наивен си батка. Във всеки мой кратък пост има смисъл, но е насочен към тези дето могат да го прочетът. Не, че ми пука, че не си разбрал, ама понеже попита :rolleyes:

->ZGAN, според мен при теб всичко си опира до инат.

->Sudden, извинявам се, че и аз го казвам, наивен си.

->ov3rm4n, отново съм се спукал от смях от поста ти. Висококачествен сарказъм.

Като прохождах във форумите и аз пишех на 6ljokavica, нормално - сериозна е инерцията от mIRC, където все още е по-разпространено писането на 6lyokavica, latinica, най-малкото защото имената на каналите и повечето команди, никовете са на латиница.

Форумите са място, където можеш да отделиш повече време за оформлението на мисълта си, нещо с което някои хора не се престарават. И това ме учуди. След като си имаш поле за писане, можеш да редактираш поста си, да го форматираш, подчертаване, иконки, цитати, различни формати не се притесняваш, че докъто се изпишеш, този, с който пишеш ще е изписал два екрана, както е в IRC, но въпреки всичко хората пак пишат на две на три. Защо?!

Надявах се, хората да се позамислят, да погледнат на правописа от друга страна, от друга светлина. Не като оная задължителна глупост, която шибаните даскали ме караха да зубря. Защото като прочета постове изобилстващи айде правописните лесна работа, но стилистични грешки, лошо подредени мисли - това за мен говори за ниска култура и ми е трудно да не лепна веднага клеймото "идиот" на човека, пишещ така... предразсъдъци, к'во да ги правиш. Надявам се някои хора да се замислили, но според мен тази моя инициатива постигна очакваните си резултати отдавна.

Сега - темата е просто едно бойно поле на доказване на различни хора - едните доказват колко смислени постове пишат, щом пишат на кирилица, другите - se edno ima razlika dali pi6a na latinica ili na kirilica...

Според мен темата е за заключване, но не моля да бъде заключена. Нека модераторите преценят.

->ZGAN, според мен при теб всичко си опира до инат.

По скоро средно образование, с което някои са се сдобли трудно :rolleyes:

Komunikaciqta tuka e posredstvom pisane, taka che e vajno kakvo i kak shte kajesh a, ne kak shte go napishesh ?!

hehe ne mi pravete psiho portret

Хората не се опитват да ти правят психопортрет , а констатират че си пропуснал началното си

образование . Ако това не беше вярно , щеше да знаеш че език писменност и национална култура

са неразривно свързани . Най простият пример за това е че в латиницата няма символи за звуците

Ъ , Я , Ю , Щ , Ш , Ч , Ц , Й от говоримият български. Непосредственно следствие от писането

на български текст на латиница е че текста става нечетим , ако не знаеш как се изговаря дадената

дума . Когато нашите прародители са въвеждали езиковата реформа в началото на 20 век , една от

главните задачи която е стояла пред тях е да осигурят пълно съответствие между писмен и говорим

език , и са го постигнали , така че в сегашният български какво се казва е равно на какво се пише ,

ако написаното е на кирилица . Всичко това се преподава в началното училище , но ти

явно не си и чувал за това.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...