mIRCata Posted December 21, 2004 Share Posted December 21, 2004 Ето една препратка:http://www.bukvite.com/studio/teoria_data....ffset=0&cicle=2 И това, дано свърши малко работа: /* ........................ */ <{POST_SNAPBACK}> Тоя текст со го изчетох от край до край. Припомни ми стари и забравени уроци от часовете по български. За напред ще гледам да ги прилагам и в практиката. Като си говорите за латиница и кирилица, се сетих за поредната "Българска работа" - наградиха с орден "Стара планина" мисля един професор чужденец, който предложи да си махнем кирилицата и да пишем на латиница. Аз ако бях на мястото на президента, вместо орден щах да го изритам от страната без да има право да се връща тука Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dare_Devil Posted December 21, 2004 Share Posted December 21, 2004 Танко111: страхотен материал, благодаря ти от името на всички, на които им пука как ще пишат. Аз самият винаги съм се стремял да пиша кокото се може по-правилно, доколко съм успявал е друг въпрос, но смятам, че в повечето случаи пиша напълно правилно с изключеное на печатни грешки, допуснати в бързането при натискане на един клавиш вместо друг или при случайното натискане на два клавиша. Но дори и такива грешки ме дразнят и проверявам постовете си преди да ги пусна. Колкото до шльокавицата - щом я видя пропускам целия пост. Отношението ми към един човек, с когото общувам онлайн до голяма степен се влияе от неговото писане - дали ще е на кирилица или латиница, дали ще е правилно написано или не, тъй като за разлика от общуването наживо, когато съм онлайн единственото изразно средство е писмената реч. В такъв случай човек не си прави изводи за друг по външния му вид, жестовете или артикулацията а по начина на писане. Както вече споменах имам изключително ниско мнение за хора пишещи на шльокавица или неграмотно (пази боже и двете).. Някой спомена че пише на шльокавоца в чатовете за да го разбират. Аз си пиша на кирилица и там. Който ме разбира - добре. Който не - давам му адрес http://6lyokavitza.org. Да се оправя. Някой може да отговори: аз си пиша на "latineca" и не ме интересува кой ще го разбира. Да ама не - защото кирилицата е азбуката на българския език. Опитайте се да убедите някой американец, англичанин, германец или французин да пише на родния си език на кирилица, гръцка азбука или японски фонетични йероглифи. Отговорът ще е "Извинявам се за въпроса, но вие луд ли сте?". А защо ние да се правим на луди и да пишем на един език с азбука предназначена за друг? Някой възрази че го мързяло да превключва от кирилица на латиница и обратно. Да поясня - на компютъра в офиса си аз използвам кирилица, латиница и гръцка азбука. За да превключа не е достатъчно само да натисна Ctrl един път, а трябва да го натисна два пъти за да премина от латиница през гръцка азбука на кирилица и след това да се боря с Alt+Shift за да превключа от БДС (което не ми е удобно) на фонетична подредба (с която съм свикнал). Така че щом аз мога да извършвам такива акробатики по няколко пъти на пост защо други да не могат да се справят с натискането на един клавиш? Това ми подхранва самочувствието де - очевидно мога нещо, което тези "разбирачи" не могат. Хайде и със здраве. И да не забравя - не чета шльокавица. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted December 21, 2004 Share Posted December 21, 2004 Като заговорихме за гръцки и латински букви + убеждаването на чужденец да пише на друга,не на собствената си азбука,ще цитирам пресен пример от днес(имах упражнение по "Историческа граматика"). Ставаше въпрос за "Черкадските молитви" или т.нар. Седмоградски текстове(или "Трансилвански"-ov3rm4n поправи ме,ако греша).Това са старобългарски писмени паметници,писани от отвлечени българи (около 1206г.) на латиница.Те са били затворена общност,която е била откъсната от своя етнос.Най-вероятно повечето са били неуки,но някои от тях се научават да пишат.И се научават на латиница - не са познавали кирилицата.В самите текстове личи стремежа на българите да приспособят чуждата азбука към собствения си език(шльоковците знаят колко е трудно да се напише "Щ" на латиница ) и затова са използвали звукосъчетания от латински букви. Е,ние изолирана група неграмотни роби ли сме,че да пишем на азбуката на поробителя?Или?!?! П.С. Тоя дето се беше изказал,че приказката за държавната измяна е глупост - ае,младеж,що не попрочетеш малко Конституция на Република България,а? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jojo Posted December 21, 2004 Share Posted December 21, 2004 В подписа си един член бе написал,че 70 % от постовете на латиница не ги четял!Аз също, освен ако темата не ме вълнува специално.Подкрепям онези, които смятат, че писането на "шльокавица" е замаскиране на неграмотността.Мисля, че има и такива обаче, които пишат както им е удобно за момента-просто зависи от желанието им.Мога да пиша на на всички стандарти еднакво,но ако искам да отговоря на някого "в тон" , бих мu drasnal ne6to podobava6to, taka 4e da me razbere. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aliendreamer Posted December 21, 2004 Share Posted December 21, 2004 ами да си призная аз никога не съм бил силен в граматика и пунктуация.В повечето случаи се опитвам да пиша на бг и правилно но понякога от бързина или разсеиване просто не се получава не че го правя нарочно но просто така се получава а иначе не само повечето юзъри ми се струва че бъркат бг ами и от интернет и пс не разбират достатъчно но това е мое лично мнени... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liverpool`Fan`1 Posted December 21, 2004 Share Posted December 21, 2004 ами да си призная аз никога не съм бил силен в граматика и пунктуация.В повечето случаи се опитвам да пиша на бг и правилно но понякога от бързина или разсеиване просто не се получава не че го правя нарочно но просто така се получава а иначе не само повечето юзъри ми се струва че бъркат бг ами и от интернет и пс не разбират достатъчно но това е мое лично мнени... <{POST_SNAPBACK}> Личи си че хич та няма с БГ-то.Две изречения 5 реда и 2 знака "." и "..." велико !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kse Posted December 21, 2004 Share Posted December 21, 2004 ДИГРАФИЯТА В ПИСМЕНАТА ПРАКТИКА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ИНТЕРНЕТ - Людмила Кирова Стори ми се, че ще ви бъде интересно да прочетете нещо по различно от многобройните теми за "6lyokavitza" Link to comment Share on other sites More sharing options...
stu Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 Ровя се в четири форума, три от които са български. Във всичките тях ми прави ужасно отрицателно впечатление едно нещо - народа ни май е неграмотен. Първото, което ми бърка в очите, е фактът, че не са много хората, които полагат непосилния труд да натиснат alt+shift (или каквато е клавиатурната комбинация при тях) за да сменят на кирилица. Повярвайте ми, не е толкова трудно, но може би някои смятат, че "pi63ik1 v sv0q c00l 5tyl3", са интересни, оригинални и т.н. Твърдим, че сме българи, някои проявяват дори и патриотизъм, защо да не го проявим и в писането си? Другото нещо, което дразни окото ми, е ужасно неграмотния стил на писане, срещан при голяма част от хората. Фрапиращи правописни грешки, тотално липсваща пунктуация и много, много технически грешки(като какжо например). Доста хора ще ми отговорят "6to pa da sa staraa da pi6a gramotno f nqkaf forum?" моят отговор е следния - от чисто самоуважение. Според мен не може един човек, преминал успешно четвърти клас, да пише като среднограмотен циганин. Повечето от ... да ги наречем "неграмотниците" си мислят, че това не е официален форум и "тхя кжо ги ебе", само че отвикнеш ли да пишеш грамотно, след време, когато ти се наложи да попълниш молба, автобиография и мотивационно писмо, и като правиш навсякъде правописни грешки, а запетаите са изчезващ вид, това прави впечатление на един бъдещ работодател (стига той да не е по-неграмотен от теб). Да не говорим ако мотивационното писмо представлява нещо от сорта на "jelaq da rabotq vyv va6ata firma za6toto..." Не смятам, че е толкова трудно да се напънеш малко и да започнеш да пишеш грамотно. Ако си отвикнал - в началото ще е трудно, но е усилие, което си струва - свикнеш ли да пишеш грамотно - това се оформя като навик, който, повярвайте ми, е полезен и след време ще берете плодовете на труда си, ако мога да използвам тази метафора. Искрено ваш Скорпи. <{POST_SNAPBACK}> Ti samia ima6 niakolko gre6ki v teksta. Ima6 problem s palen i ne palen 4len karai Parvo vij sebe si i togava kritikuvai razbra li I ne si misli 4e kat pi6a taka sam po negramoten ot teb siguren sam v obratnoto i za patriotizma ne mi razpraviai 6toto ot takiva drebnavi kopeleta mi e pisnalo Obra6tai vnimanie na smisala ne na4ina P.S.Samo bez pove4e "warn"ove please Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 Ti samia ima6 niakolko gre6ki v teksta.Ima6 problem s palen i ne palen 4len karai Parvo vij sebe si i togava kritikuvai razbra li I ne si misli 4e kat pi6a taka sam po negramoten ot teb siguren sam v obratnoto i za patriotizma ne mi razpraviai 6toto ot takiva drebnavi kopeleta mi e pisnalo Obra6tai vnimanie na smisala ne na4ina P.S.Samo bez pove4e "warn"ove please <{POST_SNAPBACK}> а Ти самия си очеваден пример защо не харесваме шльоковците. Писнало ми е от дребнави типове като теб, които за две-три грешки на говорещия са готови да пренебрегнат смисъла на цялото изложение... "Обърни внимание на смисъла, не на начина" Това май го цитирам от някого, но дали той го е чул или си прави само вятър на пръстите.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aliendreamer Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 Личи си че хич та няма с БГ-то.Две изречения 5 реда и 2 знака "." и "..." велико !!! e човече простено ми е, прибирах се от запои и 8 часа органична химия.:ППП има милост ;п Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lil`Nigga Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 незнам дали слушате "Тази сутрин" , но по думите на Паси кирилицата става европейска азбука. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 ДИГРАФИЯТА В ПИСМЕНАТА ПРАКТИКА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ИНТЕРНЕТ - Людмила Кирова Стори ми се, че ще ви бъде интересно да прочетете нещо по различно от многобройните теми за "6lyokavitza" <{POST_SNAPBACK}> Носители на този начин на писане са всички виртуални субкултури, т.е. най-напредничавите в технологично отношение младежки прослойки. Те са решили един технически проблем по естествен за тяхната двуезична киберкултура начин. Подобен е и пътят на възникване на множество графични системи – чрез приспособване на азбуката на един писмен език към фонемния строй на безписмен на основата на усилен контакт помежду им. Адаптацията се е извършвала в продължение на дълъг период на устройване на писмото от грамотни хора, владеещи и двата езика. Какво да му коментирам на това? Освен явното непознаване на реалността? Блестящ пример на немарливо подхождане към тълкуване на непозната за автора материя. Най-напредничавите в технологично отношение младежки прослойки решиха техническия проблем както подобава да бъде решен технически проблем - с технически средства. Инициативата за налагане и възстановяване на употребата на кирилицата в Интернет среда идва именно от тях. Шльокавицата, каквото и да си говорим, каквито и изключения да се срещат, остава широко и основно разпространена сред хората които са много далеч от определението "напредничави", пък от "най-напредничави" изобщо да не говорим... "Грамотни хора, владеещи и двата езика" сред пишещите на шльокавица са бели лястовици и стават все по-малко... Носители на този начин на писане далеч не са всички виртуални субкултури. Това пък последното е пример за това как с големи, сложни и непознати думички може да се каже нищо. Кои са тия виртуални субкултури?! Аналогията за пътя на възникване на писмените системи е абсолютно не на мястото си и освен да покаже, че авторката е чела някога си "(вж. КМЕ 1995:309; ЭСЮФ 1984:44)" не виждам за какво изобщо е спомената тук? Сигурно за тежест - да придаде научен вид на тия глупости. Кой език е безписмен в разглежданата ситуация?! Българският ли?! Бих я посъветвал тая госпожа да си накъса на дребно дипломата по филология и да я изконсумира със или без топлинна обработка. А този бисер, относно названието "методица" - Прекрасна е “вътрешната форма” на думата – почитта, отдадена и на другия славянски първоучител, работил в земите на славяни, днес пишещи на латиница. просто не знам как да го коментирам... С това название изобщо никаква почит на никакъв славянски първоучител не се отдава и не може да се отдава. Това название изразява презрително, в нааай-добрия случай - насмешливо и иронизиращо отношение към тенденцията да се пише на български с латински букви. Самото това твърдение на авторката показва колко е далече от нещата и колко си е направила изобщо труда да проучи материята преди да седне да разсъждава по нея... Но какво да се прави - винаги ще се намери някой да седне и да изграфоманства псевдо-научно писанийце с идеята не да осветли въпроса, да открои проблемите и да потърси тенденциите, а просто да види името си написано някъде. Не е сефте. Предполагам след това фундаментално по неподготвеността си съчинение госпожата е всепризната основополжничка на изследователската работа в това направление. Да е жива и здрава и с гордост да носи петното на челото си. Кирилицата ще я има в Интернет въпреки подобни "Chair of Bulgarian Language, Department of Language Teaching – IFS At Sofia University 'St. Kl. Ohridski'". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted December 22, 2004 Author Share Posted December 22, 2004 Коментара ми е един - некадърни препоадаватели във визшите учебни заведения. Впечатлението, с което останах от краткотрайното ми следване в ПУ е за доста преподаватели, които са загубили връзка с реалността и чоплят ли чоплят (е, тука май някаде трябва да има запетайки ) в научните трудове на тези, учени, които те са си избрали. Имах една преподавателка, която наричаха на подбив Чомска (Инияна Кръпова), по простата причина, че имаше един N.Chomsky, който за нея беше единствения и само него цитираше. Тези хора толкова са се вманиачили в "научните" си трудове, че са загубили връзка с реалността и съвремието, като истинските тенденции минават покрай тях и забелязват неща извън контекста. Неприятното е, че катедра Българска Филология в ПУ, която преди е била елитна и се е влизало трудно и с висок успех/бал сега е западнала. Почти никой вече не иска да следва БФ и съответно много малко качествени кадри влизат в тази специалност (ще си позволя да класифицирам Grimjaur като един от малкото такива) и съответно учените, които би трябвало да се занимават с филологията, с езиковите правила и да усъвременяват езика ни са малко и не са много качествените кадри, които ще ги заместят. Българистиката ни запада. Grim, надеждата ни е в такива като теб Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 Имах една преподавателка, която наричаха на подбив Чомска (Инияна Кръпова), по простата причина, че имаше един N.Chomsky, който за нея беше единствения и само него цитираше. <{POST_SNAPBACK}> За съжаление си до болка прав.Като се почне от Кръпова и се свърши с достопочтения ни ректор,г-н Куцаров,българистиката в ПУ запада страшно много.Нека не звучи като подигравка,но в курса ми(III) в момента има хора,които все още(!!!!) не могат да пишат правилно.На деканът ни не му пука(предполагам всеки по-запознат с БФ знае кой е Иван Чобанов и грандоманията му).Малкото свестни преподаватели или са забравени или са умрели(мир на праха им).Малко са наистина светилата,които все още се мъчат да направят нещо като Светлозар Игов,Иван Сарандев,Ваня Гайдаджиева или Цона Карастанева.Но факт..... Поне знам,че изпитите ми са взети не с гъзооблизвание и дупедавство(80% от настоящите ми колеги издрапаха по този начин,а една от "отличничките" се сваля на Николай Нейчев,преподавател по Руска класическа и Руска съвременна литератури,и известен поклонник на Достоевски,християнството и християнските добродетели - доколко ги спазва е съвсем друг въпрос)а съм се озорил за тях. Или както казва съквартиранта ми - не е важно какво си научил,важно е какво знаеш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Veso_PLD Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 internet obshtestvoto e negramotno sichki sa negramotni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 internet obshtestvoto e negramotno sichki sa negramotni <{POST_SNAPBACK}> Мда,а на тебе доста ти личи - особено по nick-а. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slashed Posted December 23, 2004 Share Posted December 23, 2004 Все повече се дразня като чета постове, в които ИЗОБИЛСТВАТ грешки. И правописни, и пунктоационни. Вярно, че никой не те задължава да пишеш правилно, ама то на нищо не прилича! Елементарни правила не се знаят. Или дори да се знаят, не се прилагат. Което е още по-жалко. <{POST_SNAPBACK}> Иронията е в това, че пунктуационни се пише с у, а не с о. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dare_Devil Posted December 23, 2004 Share Posted December 23, 2004 @Slashed: Не съм видял PSYCHOSIS да претендира за безупречен правопис. Това, което казва, че че като забележи неграмотни писания се дразни, а не че замият той не прави грешки. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slashed Posted December 23, 2004 Share Posted December 23, 2004 Ами аз не исках да се заяждам. Направи ми впечатление, защото и преподаватели в ПУ допускат същата грешка. Да не говорим за учителката ми по български език, която поставяше запетая пред всяко "чрез" и отнемаше 0,50 от оценката. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted December 23, 2004 Share Posted December 23, 2004 Да не говорим за учителката ми по български език, която поставяше запетая пред всяко "чрез" и отнемаше 0,50 от оценката. <{POST_SNAPBACK}> Тънкият момент е в правописните норми.Учителката ти се е учила по едни.Когато аз кандидатствах,бяха други.Сега сестра ми се готви за изпит по езикова култура по съвсем различни правописни норми. А за преподавателите от ПУ....Рядко ми се е случвало някой да направи правописна грешка.В повечето случаи е била техническа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted December 23, 2004 Share Posted December 23, 2004 Internet obshtestvoto si e mnogo gramotno pone shto se otnasq do "starite" useri...verno e che malkite propuskat chesovete si po ezikova kultura cukaiki CS no tova ne e predpostavka da se slagat vsichkite pod edin pokazatel.A i pisaneto na kirilica v forumite ne e priznak na gramotnost. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted December 23, 2004 Share Posted December 23, 2004 tova ne e predpostavka da se slagat vsichkite pod edin pokazatel.A i pisaneto na kirilica v forumite ne e priznak na gramotnost. <{POST_SNAPBACK}> Прав си си Згане...Има дечурулига,които се справят доста добре с българския. И за кирилицата си прав.Alukard аз започнах да го натискам да пише на кирилица,ама как пише - леле,майко!!! С левия крак.Но поне малко по малко започна да се коригира.Пък и в началото,когато започнах да влизам във форума,аз също пишех на шлокавица. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted December 23, 2004 Author Share Posted December 23, 2004 Ti samia ima6 niakolko gre6ki v teksta.Ima6 problem s palen i ne palen(една дума) 4len (тире) karai(точка) Parvo vij sebe si i togava kritikuvai(запетая) razbra li(препинателен знак по избор) I ne si misli(запетая) 4e kat pi6a taka(запетая) sam po(тире)negramoten ot teb(запетая или точка) siguren sam v obratnoto(запетая или точка) i za patriotizma ne mi razpraviai(запетая или точка) 6toto ot takiva drebnavi kopeleta mi e pisnalo(точка) Obra6tai vnimanie na smisala ne na4ina(препинателен знак по избор) Извинявам се, че се връщам толкова назад, но това мнение не ми беше направило впечатление преди. Знам, че е некоректно да му опонирам, но не мога да оставя такава безочливост без коментар. Драги господине, първо искам да Ви кажа, че темата ми не цели да обвини един или друг индивид в неграмотност. Идеята е, че шльокавицата и ниската грамотност са направили впечатление на мен, човек, които не претендира да е силен в граматиката. Но понеже Вие си позволявате да ме обидите, причислявайки ме към "дребнавите копелета" и също така изказвате увереността си, че сте "po-gramoten" от мен. Това ме кара да се постарая да бъда т.нар. дребнаво копеле и да направя изключението, и да маркирам правописните грешки, които Вие сте допуснали, или поне тази част от тях, която е направила впечатление лично на мен. П.П. - Относно пълния член самия аз си признах, че ми е проблем, но изглежда Вие не сте си направили труда да изчетете цялата тема. Хора, не искам да се конфронтирам с никого. Не твърдя, че един или друг е неграмотен, смятам, че нямам моралното право да го правя. Целта на тази тема е да постигна нещо положително, не да се заяждам с един или друг човек, сметнал, че темата ми е лична обида конкретно към него. Извинявам се, ако съм оставил това впечатление у вас. Признавам си, заядлива натура съм, Grim може да потвърди, но не желая тази тема да се превръща в бойно поле на словесни престрелки. Моля ви... ако желаете да се конфронтирате с мен - пишете ми лично съобщение. Извинявам се за този си пост и обещавам да се постарая да е последен такъв. Edit: Коригирах си малко правописни грешки :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
stu Posted December 24, 2004 Share Posted December 24, 2004 Pak ne si shvanal smisala na tova koeto iskah da kaja s posta mi Mai problema ne e samo s palnia 4len a I az ne se zaiajdam ama dai da ne si igraem na u4iteli po ezikova kultura Niama smisal prosto ot temata ti laha prenebrejenie kam"prostoludieto" 4ao profi Link to comment Share on other sites More sharing options...
FORCEBYTE Posted December 25, 2004 Share Posted December 25, 2004 Kakvi sa teq misli we zabolq me glavata,kogato gi pro4etoh.Sprete da se izjivqvate we hora slezte na zemqta i veseli praznici Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.