Jump to content
BulForum.com

Грамотно ли е интернет обществото ни?

Antares

Recommended Posts

• Replies 222
  • Created
  • Last Reply
А и още нещо, ние като не можем да пишем грамотно, децата ни сигурно ще говорят като цигани...

Те вече го правят.За съжаление(от преки наблюдения) подрастващите,а и не само те се гордеят,че могат да "говорят" тарикатски,което за мен си е чисто изкривяване на езика.Друг повод за гордост е да можеш да псуваш на турски или цигански.Ебати,колко малоумен трябва да си,за да си горд от подобни геройства?

Някой (може би ov3rm4n) би се "заял",че езика трябва да се развива.Това не го отричам.Но да се развива в културните и езикови норми,а не в направление диалект.

На мен често ми се случва да видя нещо на латиница и просто да пропусна да го прочета(особено ако е по-дълго).Гадно е да си напрягаш мозъка с такива писания,пък ако се окажат и пълна простотия накрая си е направо губене на време.Колкото до правописните грешки,обикновено се усеща кога са написани нарочно и кога поради незнание.В някои случаи жаргонът придава известен чар на поста,особено ако е нещо майтапчийско и много му се кефя,в крайна сметка форума е вид забавление,а не изпит.Но все пак нека правим разлика между майтап и простотия,защото има такава. :)

Но все пак нека правим разлика между майтап и простотия,защото има такава.  :)

Определено има.Аз немалко пъти съм писал на жаргон,но това не ми пречи да продължавам да следвам българска филология.

"Грамотният" член на обществото ни искаше да каже:"Аз като част от това общество заявявам твърдо не"

След като имаме възможността да пишем на родния си език, защо да не го правим? Мисля, че всеки участник от форума трябва да прояви поне малко старание... Не само, че така се разбира по-добре написаното, а и те кара да се почувстваш поне за малко БЪЛГАРИН! Другото, което ме дразни, е че дори хора, които мислят за себе си като за патриоти не го показват с нищо, освен "Bylgariq predi vsichko!" и тем подобни писания... Е т'ва е баси излагацията...

Аз обещавам вече да пиша на кирилица! Иначе изключително много ме дразни употребата на 'е' вместо 'я' като става въпрос за лично местоимение във винителен падеж (напр. 'Не съм е виждал', вместо 'Не съм я виждал').

Откакто съм регистриран във форума пиша и на кирилица и на латиница, горе-долу смесено. Но откакто ov3rm4n пусна една тема (Инициативата "Шльокавица"), се старая задължително да пиша на кирилица. Май мога да кажа, че от тогава и правописът и граматиката ми се подобриха :) (да не избързваме с хвалбите за пунктуацията). Иначе доста често виждам грещки в постовете си като ги постна. Да не се чудите какви са тея поправки в минутата на постването :)

А колкото до неграмотността на интернет-обществото, не всички са неграмотни. По-скоро повечето *c00l-gayish-harrison-wearing-chalga-type-suxorz*. На тях не им пука особено за нищо съществено, така че защо да си дават зор да пишат по-грамотно, още повече пък в чата.

Така, да е по-доволен Grimjaur :) . Ако намериш още някоя грешка, критикувай ме :P

А и още нещо, ние като не можем да пишем грамотно, децата ни сигурно ще говорят като цигани...

Не знам за говоренето, но определено чуствам, че тоя език дето съм започнал да го говоря е много зле. Скоро се зарибих по "епа", "ке".Много е зле признавам си ама пък от друга страна много смях вкарва.Не знам дано не стане лошо, че ако продължа така хората ще ме помислят за чист селянин. И все пак всичко, което @The`ScorpioN каза е абсолютно вярно. Свалям ти шапка човеко.Найстина създаде много хубава тема. Вярвам, че сега във форума много от user-ите ще започнат да пишат на роден език. Все пак това беше едно добро начало към по-добър ЕЗИК, ПРАВОПИС във форума ни.

Имам обаче едно въпросче. Може ли да се каже "дето" и също така "user-ите с юзърите".Просто много ми е интересно дали могат да се използват тези термини и правилно ли е? Благодаря предварително !!! ;)

И Успех в начинанието на всички user-и ( юзъри ) ;)

Edit: Много интерсно :blink: сега разбрах, че от както започнах да пиша на кирилица в форума, колкото и да се опитвам да пиша на шльоковица не се получава.Май отвиквам все повече и повече от този гаден навик. И все пак благодарение на шльоковицата пиша с 150км/с. ( в кръга на маитапа ), но ефектът е доста добър. Почти не гледам в клавиатурата вече, което за един ИНтернет член си е похвално, защото има и такива дето карат само на 1,2 пръста. Така, че и шльоковицата ми е помогнала по някакъв начин в Чата. Е това е от мен исках да го отбележа, защото много хора отричат латиницата.Ама тя помга в някой случай !!!

Shade абе и сега имаш грешки,ама карай да върви :P

Личи си,че са от бързане.

Може ли да се каже "дето" и също така "user-ите с юзърите".Просто много ми е интересно дали могат да се използват тези термини и правилно ли е?

Може и е правилно.Дето не екнижовна форма,но не се счита за грешка.А юзерите е заимстване на чуждица и адаптирането и към българския език.

Защо да не е грамотно интернет обществото? Това че повечето пишем на латиница, използваме 6, 4, q или допускаме правописни грешки от недоглеждане или бързане, не означава че сме неграмотни. Просто когато си в интернет не се стремиш всичко да ти е изрядно все едно си в даскало.

Просто когато си в интернет не се стремиш всичко да ти е изрядно все едно си в даскало.

Аз се стремя,доколкото мога.За мен това е един вид отражение на човека.Колкото по-неграмотно пише,толкова по-лошо е мнението ми за него.

Това е и изглед на собствената култура,а не на училищните задължения.

Вчера докато си ръчках теста на SA DICTIONARY 2004 ми направи впечатление следното:

-Когато пишеш "американец" не се пише с малка буква,а с голяма.

Оттук следва да си зададем въпроса "Къде отиваме ние?" и "Защо не пишем българин с голямя буква?Нима не се гордеем с това,че сме БЪЛГАРИ?!"

Къде отиде нашата книжовност?Защо поклонничим на нещо чуждо?Защо допускаме това да се отразява на нашето самосъзнание?

Най-хубаво според мен е да се направи форума само на БЪЛГАРСКИ.

Едно предложение към модераторите на форума да добавят един бутон "Преведи на кирилица" както в ABV.BG когато си пишеш писмото.Ще има много по-голям ефект за форума като цяло.И ще се избегне латинизирането на съобщенията.А когато е преведено на БЪЛГАРСКИ ,ще се набиват повече на очи правописните грешки.Нали всеки си чете каквото е написал или поне го чете след това.Може да се направи и тема за това и да се дискутира по-широко.Има ли съгласни??? :punk :punk :punk :punk

Такава тема май имаше.И изпростя тотално.След което беше затворена.И този проблем е обсъждан.Мнението на мод екипа май беше "Това не са форумите на дата.бг,тук даваме малко повече свобода."

И наистина - нека всеки решава как да пише.Това показва какъв е човека.(ZGAN не ми дигай мерника ей :P )

В другия форум,в който влизам е задължително писането на кирилца.Но това го изисква самата същност на форума - пишат се дълги постове,което пък води до умора и отегчение,ако са писани на латиница.И втората причина - борави се с конкретни данни,които могат да бъдат объркани,ако се пише на латиница и се изкриви смисъла.

Много се радвам, че темата ми постига ефекта, който целях. А именно, да се замислим, че писането грамотно не го правим заради учителите ни по Български Език и литература, а заради самите нас и заради останалите, които четат нашите мнения. Със старанието си да пиша грамотно се старая и да давам пример на околните. Защото наистина е по-красиво, по-четливо да прочетеш един добре подреден пост на български, на кирилица. (не твърдя че го постигам).

Пуснах темата за да поддържаме, та било то и в интернет традицията на най-древната славянска писменост, един от първите европейски писмени езици. Защото българите са имали собствена писменост, творяли са на родния си език преди англичаните, преди германците, преди французите, преди американците и преди голяма част от западните европейски народи да са се обособили като народ, да не говорим за език и писменост. Забравим ли ние, младите, как да пишем, езика, писмеността ни умира...

Малко извън темата:

Според граматичните правила, българин, американец, швед и т.н. се пише с малки букви. Или поне така ме учиха във основното училище, а това беше отдавна. За SA Dictionary няма да говоря, защото аз самия съм откривал грешки в него. Според мен американец с главно а е допусната правописна грешка

Най-хубаво според мен е да се направи форума само на БЪЛГАРСКИ.

Едно предложение към модераторите на форума да добавят един бутон "Преведи  на кирилица" както в ABV.BG когато си пишеш писмото.

За тези, който все още не са забелязали форума може да е изцяло на БЪЛГАРСКИ. Ако погледнете долу ( ама най-долу в ляво ) ще намерите две поленца.

1. Със скиновете на форума

2. Пише на него Englis, ако си направите труда и кликнете на Bulgarian и ХОП всичко е на БГ. Само да предопредя, че се намират правописни грешки ама това се случва.Айде дерзайте на български във форума.

Едно предложение към модераторите на форума да добавят един бутон "Преведи  на кирилица" както в ABV.BG когато си пишеш писмото.Ще има много по-голям ефект за форума като цяло.И ще се избегне латинизирането на съобщенията.А когато е преведено на БЪЛГАРСКИ ,ще се набиват повече на очи правописните грешки.Нали всеки си чете каквото е написал или поне го чете след това.Може да се направи и тема за това и да се дискутира по-широко.Има ли съгласни??? :punk  :punk  :punk  :punk

Че ще има ефект, ще има, но личното ми мнение е, че ще е отрицателен, поради което съм против. Подобен бутон (за трансформация латиница –> кирилица) би дал поредното извинение за това "защо не пиша на кирилица" — 'ми защо да пиша, след като само с едно натискане на бутон това, което съм написал на латиница ще се превърне в що-годе поносима кирилица?! А дали в крайна сметка такава "мързелива кирилица" е проява на грамотност и на уважение към събеседника? Или ще е новото неосъзнато залитане "защото така правят другите"?
И като сме тръгнали в страни от темата, има един случай, в който употребата на ударение е задължителна и заместването му със знак за краткост (сиреч, 'й' вместо 'и с ударение') никога не е било официална алтернатива (и надявам се няма да бъде) :):Според Нов правописен речник на българския книжовен език (Хейзъл, 2002), чийто предговор с правописните и пунктуационни правила съм качил тук:
83. Надреден знак с вид на ударение се поставя над формата на личното местоимение за 3 л. ед.ч. ж.р. дат. падеж (ѝ) и над кратката форма на притежателното местоимение в ж.р. ед.ч. (ѝ):
Съобщи ли ѝ, че сестра ѝ ще пристигне утре?

Набира се (за тези с Windows XP) след 'и' (или друга гласна) при натиснат Alt и 768 от цифровата част на клавиатурата, след което се удря интервал. За съжаление повечето браузъри (засега) или не показват ударението, или го показват след буквата. Но начинът е този, защото е съобразен със стандарта Unicode.

Или ще е новото неосъзнато залитане "защото така правят другите"?

Което е добра идея за принуждаването на хората да започнат да пишат на кирилица.Всеки знае за "синдрома на стадото".Просто си правя малък психологически анализ.Ако повече хора пишат на кирилица,то останалите,за да не се цепят от стадото,ще започнат и те.Само дето е много трудно да се даде началото.

Макар че във форума се забелязва нарастването на броя пишещи на кирилица.

Така че все пак има някакво начало.

Grim, това се опитах да направя :) Смятам, че е постижение дори и един човек да ме "последва". Хубавите неща стават бавно.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...