Runner Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 За съжаление никой не е длъжен...все още... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 @ov3rm4n spored teb izliza che ako 4oveka spesti 2-3 prepinatelni znaka i oburka 1-2 dumi procesa na obstuvane ste bude silno zatrudnen ? <{POST_SNAPBACK}> Честно казано не ми се искаше да го правя, но виждам, че май се налага. Та щом не затруднява силно комуникацията - я вземи прочети долния цитат точно един път, без да "връщаш" назад, за да търсиш нишката... Интересно ми е какво ще разбереш от него... a ve interesno mi e edin praven vapros :nali e zabraneno primerno da napravq prah za prane i da kaja eto moq prah e po dobar ot ariel primerno na reklama nali zatova po relkamite po tv-to kazvat ot drugite prahove ili testvat s obiknoven prah za prane ot kade na kade microsoft imat pravo da spomenavat linux ? izobshto bah gi v glupacite. === та вапроса е че виа сигурно си имате работа и etc обаче идеята е даите да направим едно дистро тъи като аз неразбирам нищо от неща от ниско ниво и имам доста затруднения относно оптимизации и etc имам нужда от помощ идеята както казах е нещо базирано на дебиан само че да не е глупав десктоп като XandrOs i Lycoris ами да си е една дебиан дистрибуция оптимизирана за i686 или ще видим точно за какви процесори + доста Tools за работа за десктоп които аз и още няколко други човека ще направим ако триабва аз ще буилдвам не е нужно да е всичко за и686 знам че някои неща правят проблеми . идеята е да има и съвместимост с пакети компилирани за и386 би се получило нещо поне според мен супер щотот има гентоо верно има и арч има и Иопер обаче Deb пакет-а е невероятен отделно тва -recofnigure е номер 1 ! Gentoo i ARCH не ми харесват пакетите апак Yoper с тия рпм-та имам чуството че вече не са на мода. колкото до Patchove i etc тъи като няма чак такива разбирачи да тестват и да пишат патчес ще си ползва пак на дебиан security-to т.е. тва няама да е нова дистрибуция тва ще си е оптимизиран дебиан удобен за работа има милиони неща които могат да се направят и незнам що никои не ги прави примерно редхат имат тоол-ове за конфиг на сякви работи като : redhat-config-network , redhat-cofnig-samba и етц които са супер добри а нензам другите дистрибуции що не ги ползват отделно за колко време се пише GUI програма за конфиг на някъв ФАИЛ при положение че имаш спецификацията на филе-а ами за 1 час та ас сам студент и не работя и си нямам работа и бих писал и без тва ся само с глупости се занимавам така че ако има заинтересовани и има хора с идеи особенно Godfather разбрах че работи и сигорно няма много време ама ако може да поговри нещо надълго и на щироко за оптимизациите или да ходим една вечер на бира няколко човека да се разберем нещо би било добре. това е === neznam bravo shtom ne si defragmentval na mene windows sled izvesno vreme tolkova iako mi se omazva che nqmama dumi ama moje bi prichinata che e che ako izlezne neshto novo vednaga smenqm primerno kato Pshopi Flashove i etc ili pyk ako izlezne neshto deto neznam vednaga kachvam za da vidq xmas.gif t.e. non stop installvam i uninstallvam i gore dolo na 2 meseca pravq defragment inache za tova det kazah Win98 che e kato XP bez patcho-ve xmas.gif ami to ako ne si patch-vash services imat dosta bugove i dupki apak ako gi spresh naistina si e 98 . neznam spored men pone triia da drypnesh Security i Critical patcho-vete ot microsoft.com te sa ne poveche ot 50mb Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 ...@ov3rm4n spored teb izliza che ako 4oveka spesti 2-3 prepinatelni znaka i oburka 1-2 dumi procesa na obstuvane ste bude silno zatrudnen ? M ne ne mislq che mojesh da iziskvash takova ne6to.Vse pak posta mi ne e ofizialen dokument koito ste go razglejda nqkoi profesor <{POST_SNAPBACK}> Мисълта беше не в самоцелното критикуване на неграмотността на потребителите, които (се опитват) да комуникират с другите, а в това че в повечето неграмотни постове (в частност) доста трудно се разбира какво точно е искал да каже автора, получават се двусмислици, трисмислици, и това разбира се води до безсмислени спорове, трупане на ненужни постове докато се изясни например нещо, което би могло да се избегне с поставянето на запетаята на правилното място! Е за това става въпрос, за улесняване на комуникацията, за спазване на правила (който не спазва тези елементарни правила, в живота това се проектира в неграмотност в общуването и в много други сфери на живота) и за проявяване на елементарно уважение към участниците. Хвърляш едно нескопосано нахвърляно мнение във форума, ти си го разбираш (евентуално) и 'ебал съм мамата на другите', дано ме разберат! Аз поне така бих си помислил като прочета едно просташко написано 'ареве, пичое, нема ли ми каете кфо става с моа компот, че ша полудеъ вечи'. Кой както иска да го нарече, това за мен е адски просташко и отвсякъде струи липса на всякакво чувство на уважение към другите, това е разпасаност! Например масова практика е думата 'купувам' да се пише 'копувам', редки са случаите, когато някой го е написал правилно. Само капка в морето от примери. Но ако в този пример си личи обикновено непознаване на елементарни думи на нашия език, други примери са направо живо доказателство за пълната липса на елементарна култура у доста от нашите по-млади сънародници, както по отношение на употреба на препинателни знаци, така и в откровения мързел да се замисли, че тези писаници някой ще ги чете. Е, както каза ov3rm4n, ако търсите уважение, проявете такова! И тогава като потърсите помощ, тук или някъде другаде, ще имате уважението на тези, готови да ви помогнат и вероятността да ви помогнат ще е много по-голяма, след като комуникацията е точна, ясно е, че хората могат да се разберат културно с вас, без двусмислици и безсмислени диалози и спорове, може да се разчита на вашия усет да водите разговор с добри обноски, едва ли ако ходите на работа, говорите и се държите както тук с другите потребители, едва ли някой би търпял подобно отношение чрез подобен език. Там може да проявявате уважение и да се стремите да се държите както трябва, а тук не може, така ли?! Потребителите, от които се очаква да ви помогнат не са ли достойни за вашето уважение, или всичко останало се крепи на безочливо лицемерие към хората, с които се налага да имате някакви отношения, не директно свързани с интернет?! Това е малко повод за размисъл към всички, за които грамотното писане не е толкова важно, защото видите ли, в интернет сме, всеки може да прави каквото си иска - това е изроден начин на мислене, интернет не е място, където цари пълна анархия в отношенията между живите същества, които взимат участие. Честно казано в почти никой чуждестранен форум не съм виждал подобно нехайно отношение към езика, както в българските форуми! Интернет е средство за комуникация, нека да комуникираме културно, а не да израждаме всичко, до което се докоснем! EDIT: Хах, ov3rm4n, много хубави примери си закачил, много показателни за това, за което говорим тук! Повече коментарът по темата мисля, че е излишен. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shmi Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 The`ScorpioN, ако знаеш от кога се каня да напиша такава тема ... Съгласен съм на 100 % с написаното от тебе. обаче сега всички които пишат в тая тема се стараят да не правят грешки пък аз съм си свикнал вече да пиша на кирилица само че не съм свикнал със запетайките <{POST_SNAPBACK}> И въпреки старанието си бликат от елементарни такива ... И то точно най-възмутените юзъри ... :о) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liverpool`Fan`1 Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 Аз пък започнах да пиша на български понеже ми направиха забележка в този форум. Преди доста пишех на шльоковица ама като сега се изгуби този ентусиазъм.На латиница пиша единствено и само в mIRC, и когато пращам sms от Мтел. Попринцип тогава се случва да използвам така нареченият " ЧАТ ЕЗИК "... Обаче през цялото време, когато четох постовете в темата си задавах въпроса: " Хората са създали чат.Не патриотична постъпка ли е това да пишеш на латиница? " Всеки говори за патриотизъм тука и за това си зададох този въпрос. Трябва да си патриот зада пишеш на БГ или писането на БГ е патриотизъм. Абе общо взето сме си НЕГРАМОТНИ. И аз пиша неграмотно, но поне пиша на български език и хората ме разбират. Единственото, което ме дразни на тая шльоковица, е когато някой пуска дълги постове написани по този начин.Право ги подминавам, защото не мисля, че има смисъл да се мъча да чета толкова голямо съдаржание на текст. И ov3rm4n ти цитира нещо на латиница е не го прочетох. Просто няма смисъл похвално е обаче, че ти си го прочел. Така, че учете се на правилен български език и това е. Само с седене пред компютрите няма да стане. Четене и учене му е майката, аз съм се обедил в това. Моля да ме извините за правописните грешки.Ама и такива работи се случват. Link to comment Share on other sites More sharing options...
snatch Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 Не помня кой по-горе писа, че е свикнал на "latinica" и му е по-трудно на кирилица.Ми аз ще кажа, че преди да вляза в този форум и аз писах само така, но за отрицателно време свикнах да пиша на кирилица и сега като пиша писма и постоянно пиша w вместу v.До много скоро пишех без знаци, но ми направиха забележка и сега се страрая.Е, знам, че не винаги са на място и че доста често правя някоя друга правописна грешка но се старая!(а, да и си прочитам по няколко пъти пост-а) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shmi Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 snatch, трябва още по няколко пъти да го четеш :о) Успех в "начинанието" :о) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hEka Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 Доста се замислям над казаното от OV3RMAN i tedy и мисля, че все пак са прави, но и се надявам че не преценяват хората по тяхното писане.......дали правят правописни или пунктоационни гешки......... всеки греши и все пак всеки си избира как да пише, но не това определя човека. Аз ще се опитам за напред да пиша на родния език Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 snatch, трябва още по няколко пъти да го четеш :о) Успех в "начинанието" :о) <{POST_SNAPBACK}> Shmi, ти май пак не разбра за какво иде реч в тази тема! Малко неуместно е да се присмиваш на snatch, човека явно е закачил някой и друг клавиш редом с тези, които е натискал докато е писал, много добре си личи кога някой бърка от бързане, кога една или две подобни грешки не пречат за разбирането на написаното, и когато изобилства от грешки, случайно и неслучайно допуснати. На всеки се случва да сгреши докато пише, просто нормалното възприятие на един текст си има праг, над който грешките вече започват застрашително да пречат. Ако се сещате имаше една тема преди доста време, където някой беше дал линк към един текст, който беше написан с адски много грешки с една единствена цел - да демонстрира, че ако разменим вътрешните букви на думите съвсем случайно, но запазим местата на първата и последната буква на думите, текстът се чете без почти никакви затруднения, всичко произлиза от начина, по който мозъкът обработва информацията. И въпреки случайното разместване на вътрешните букви, се разбира всичко. Е, има огромна разлика между различните видове грешки, които могат да се допуснат в един текст, тук се говори за тези, които влияят особено отрицателно на разбираемостта и разбира се на езиковата култура като цяло. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shmi Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 tedy, а ти явно пропускаш ситно написания шрифт "This post has been edited by snatch: Today, 22:58 PM" :о) Не го изключвам като вероятност, но ми се струва, че не си видял поста в първоначалния му вариант за да твърдиш кое как е било. Anyway, не ми се изпада в подобни спорове по това време на денонощието. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KingoftheROAD Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 РНе смятам, че е толкова трудно да се напънеш малко и да започнеш да пишеш грамотно. Ако си отвикнал - в началото ще е трудно, но е усилие, което си струва - свикнеш ли да пишеш грамотно - това се оформя като навик, който, повярвайте ми, е полезен и след време ще берете плодовете на труда си, ако мога да използвам тази метафора. Искрено ваш Скорпи. <{POST_SNAPBACK}> Браво Много добре казано. Иначе и аз не съм изключение от правилото но след акто прочетох това реших да се понапъна. Бих искал оба4е ако може да вметна нещо. Понякога проблем се явяват и шрифтовете и кирилицата излиза като йероглифи. Би следвало да се има предвид. Всеки среднограмотен "кумпютурджия" обаче би следвало да може да се справи с проблема., съшо и с грамотно писане ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vas90 Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 Не е лоша идея да се направи форума само на кирилица . И аз също ще се науча да пиша на кирилица , защото нямам навик . Можеби да се направи гласуване за или против кирилизирането на форума . Link to comment Share on other sites More sharing options...
snatch Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 tedy благодаря!Shmi педантизма е отрицателно качество.Не мисля, че имаше нужда изобщо да се заяждаш(за мен си беше точно заяждане).А и като си едитнах пост-а едитнах 2 минали времена ако за тях беше забележката.Айде се 1 да не говорим вече за моята неграмотност, защото и без това е очевидно, че тя си е налице. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shmi Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 snatch, моля те, не ми прави психологически анализ. Въобще не съм педантичен, никога не съм и бил. Не съм имал за цел да се заяждам с никого. Съжалявам, ако съм те накарал да се чувстваш гадно по някакъв начин. Не е било нарочно, не съм търсил и конфликт. peace :o) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamoth Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 uh.... ne che neshto ama az sym si negramoten po rojdenie ot 6-7 klas samo na "minavane" karam po nashia roden ezik. i kato pisha na shliokovica pone ne se pretesniavam ot pravopisni greshki. ako iskate da vi pisha gramotno I can write in English. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 tedy, а ти явно пропускаш ситно написания шрифт "This post has been edited by snatch: Today, 22:58 PM" :о) Не го изключвам като вероятност, но ми се струва, че не си видял поста в първоначалния му вариант за да твърдиш кое как е било. Anyway, не ми се изпада в подобни спорове по това време на денонощието. <{POST_SNAPBACK}> Важно е желанието...после идва и старанието Link to comment Share on other sites More sharing options...
KingoftheROAD Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 Там може да проявявате уважение и да се стремите да се държите както трябва, а тук не може, така ли?! Потребителите, от които се очаква да ви помогнат не са ли достойни за вашето уважение, или всичко останало се крепи на безочливо лицемерие към хората, с които се налага да имате някакви отношения, не директно свързани с интернет?!Това е малко повод за размисъл към всички, за които грамотното писане не е толкова важно, защото видите ли, в интернет сме, всеки може да прави каквото си иска - това е изроден начин на мислене, интернет не е място, където цари пълна анархия в отношенията между живите същества, които взимат участие. Честно казано в почти никой чуждестранен форум не съм виждал подобно нехайно отношение към езика, както в българските форуми! Интернет е средство за комуникация, нека да комуникираме културно, а не да израждаме всичко, до което се докоснем! <{POST_SNAPBACK}> Браво !!! Много задълбочено. Бих искал обаче да добавя нещо от любов към науката така да се каже. Малко теория на информацията. Няма да я развивам в подробности тук, защото това е тема за друг разговор. Но терията гласи че езикът и писменоста като редство за предаване ( пренасяне ) на информация осигурява голям излишък на информация. В смисъл че случайни или неволни грешки, или пък такива поредени от други фактори като премане - предаване, в голяма степен не са фатални за предаваната информация. Смисъслът не се губи. Тъй като излишъкът в голяма степен компенсира тези грешки. Имам предвид препинателните знаци да речем или пък случаино сгрешени букви или срички. И в този смисъл компресиращите алгоритми се базират на премахването на голяма част от този излишък и записването на информацията с по малък брой символи за икономия на място. Обаче тук грешките са много по "фатални" ако мога така да се изразя. Всички знаем че повреден архив(.rar, zip) лесно не се въстановяват. И в този смисъл малко от постовете тук са беспогрешни. Всички знаем че съвършени хора няма. Но човек трябва да поработи върху себе си за да може да се изразява грамотно на родния си език. Друг е въпроса за чуждите езици. ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bratmito Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 Аз съм неграмотен и колкото и да се старая все не мога да пиша като хората.В училище по български езикв все пиша много хубави теми и винаги имам гадни оценки заради правопис.Колкото и да си проверявам написаното винаги имам адски много правописни грешки.На всичкото отгоре пиша и грозно,но поне е четливо.Пък и не намирам особено голям смисъл да пиша из форумите и в чатовете правилно.Все пка всички ме разбират дори и да имам 254352 правописни грешки Link to comment Share on other sites More sharing options...
FuRyFoX Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 Syglasen sym s divaka. Pove4eto hora ne pishat na kirilica ne zashtoto ne mogat ami prosto zashtoto im e po lesno da pishat na latinica. Az li4no sym dosta sviknal da pisha po tozi na4in i samoto popravqne na razmestenite bukvi kato ж и й Koito ne sa si na mqstoto pri phonetica mi otnemat sumati vreme da se vryshtam i da gi opravqm zatova i prodyljavam da si pisha taka. Mislq 4e nikade ne zabraneno? <{POST_SNAPBACK}> Относно изказването ти ще кажа само че при фунетична кирилица има точно 7 букви които не са си на местото , а по темата ..... няма да коментирам Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted December 18, 2004 Author Share Posted December 18, 2004 Чета много интересни мнения, чета много правописни грешки (:]), поне една от които моя - благодаря ви, аз не се срамувам да си призная, че греша. Е, стремежа да коригираме грешките си, това е гръбначния стълб на развитието ни като личности. Когато виждаме, че правим грешки и оставяме нещата така, оправдавайки се най-вече пред самите себе си с изрази като "ами така си е", тогава орем на едно място, циклим, въртим се в затворен кръг. Знаете ли, при навлизането ми в световното село (интернет обществото) завършвах средното си образование, бях останал на матура си по литература (2000 година), бях единствения от випуска си във МГ, който беше на матура по литература заради оценка по-малка от 4. И на матурата изкарах 4. Пишех на шльокавица (е в интернет де. НАПУК! Напук на даскалите, които ме оставиха на матура, и напук на граматичните правила, които ми бяха до тогава налагани насила. Един вид протест. И това според мен е напълно естествено за един човек, да се противопоставя на правилата, наложени му насила. Така че разбирам голяма част от вас, които скочихте срещу мен, или срещу казаното от мен, разбирам вашата позиция - подсъзнателна агресия срещу граматиката и срещу факта, че дълбоко в себе си знаете, че съм прав и чувствате написаното като лична обида против вас самите. Да се върнем върху мен самия. По сладка ирония на съдбата, специалността, която записах във университета беше Българска и Английска Филология. Повярвайте ми и когато се подготвях за кандидатстване, и после в самия университет, когато ми се наложи да пиша МНОГО, ама наистина много, преводи, преразкази, есета, лекции и т.н. забелязах пагубния ефект на шльокавицата и липсата на тренинг и анти-граматиката, която е обзела нашето интернет общество. Е на мен ми се наложи да се науча и умишлено се стараех да пиша грамотно в интернет, просто за да се науча. Е, заради шльокавицата още бъркам където и кадето (kadeto) [да ви попитам, кое е правилното?!] много, наистина много думи се колебая с Ъ ли се пишат, или със А. [не обичах да пиша игрек за Ъ]. И каква файда, че есето ми ми е стойностно и качествено, когато изобилства от правописни грешки? "Проповядвам", ако мога така да се изразя, начин на мислене, да се стараете да се изразявате по-добре, за да е интересно това, което пишете на околните. Да, няма да ставате писатели, каза някой, но все пак сте такива! Направете равносметка колко текстове, колко неофициални произведения сте написали по тези форуми. Защото всяко едно мнение може да се разгледа като неформално литературно произведение, макар и без определен стил или структура. Е спроед мен е въпрос на уважение към останалите и самоуважение да се опитвате да пишете грамотно. Освен това се замислете и над друго - пишейки на шльокавица си скапвате и английската граматика. Забелязах го отново при следването на тази специалност. Филологиите не ги завърших, не мога да зубря по принцип, а е наложително за тази специалност , но стремежа към грамотно писане си остана. Успех! П.П. Възхишавам се на тези, които си признаха, че пишат неграмотно, но се стараят да пишат максимално грамотно. Аз самия също нямам самочувствието на човек с кой-знае каква граматика. Признавам си, че помолих майка ми да ми провери първото мнение за правописни грешки, за да не се излагам тотално ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crazy_Hamster Posted December 19, 2004 Share Posted December 19, 2004 Съгласен съм с всичко,което е казал авторът на темата. Вярно е,че всеки отговаря за себе си. Аз знам,че няма да си взема матурата през 2007,обаче и госпожата упорито ми го повтаря и потретва.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alliance Posted December 19, 2004 Share Posted December 19, 2004 То само интернет обществото ни да беше неграмотно................ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dunata Posted December 19, 2004 Share Posted December 19, 2004 То само интернет обществото ни да беше неграмотно................ <{POST_SNAPBACK}> OOO да, то да беше само интернета... хубаво, че няма теми, по които да се пише къде сме неграмотни, че си му ***** ма****а направо щях да се спукам да пиша... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiordiliji Posted December 19, 2004 Share Posted December 19, 2004 Определено залагам на кирилицата! Не съм със самочувствието,че пиша особено грамотно/особено по отношение на запетайките са ми останали само смътните спомени от...и аз не знам вече кой клас/,но поне се старая Много жалко,че толкова хора тук пишат на латиница....като начин да избегнат правописните грешки може би....Според мен целият форум би трябвало да се води на кирилица А още повече се дразня,когато се използват английски думи,когато те си имат много точно съответствие на български!!!!! Лошото е,че това става не само тук...сигурно доста пъти ви се е случвало да се натъкнете на такива неща по българските ежедневници....."килъра","бизнесмена","чейндж бюрото" и т.н Ужасно!!!!!Ако си мислят,че така стават по-интересни -много се лъжат....поне според мен!!!! П.С надявам се тук да не съм надвишила допустимия брой правописни грешки Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rennie Posted December 19, 2004 Share Posted December 19, 2004 Признайте си, че е много по-приятно и лесно за прочитане, когато написаното е на кирилица. Аз се затруднявам много да чета дълги постове на латиница и затова от известно време пиша на кирилица. Иначе и аз обичах да използвам латиница и "4" и "6" вместо букви ама при наличие на желание се свиква... Много по естетически красиво е, когато написаното е на кирилица, така че който иска да забележат мнението му е хубаво да го напише на кирилица. Това си е моето мнение де. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.