Frost Posted December 17, 2004 Share Posted December 17, 2004 Исках да си mount-na единия уиндоуски дял(/dev/hda5) с следните команди,които ми казаха:pico /etc/fstab и въввеждам-/dev/hda5 /media ntfs uid=1000,gid=100,rw 0 0,запазвам файла и след това пиша като руут dd if=/dev/zero of=/dev/hda5 и рестарт.След това стана "мазало"отсякаде ,рестартирах и докато зарежда отчита много грешки,не може да зареди полувината модули и в крайна сметка.Спира на един от тях и нищо. После разбрах,че ядрото на Fedora core 3(2.6.9-1.667) не поддържа монтиране. Помагайте моля!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja Posted December 17, 2004 Share Posted December 17, 2004 Исках да си mount-na единия уиндоуски дял(/dev/hda5) с следните команди,които ми казаха:pico /etc/fstab и въввеждам-/dev/hda5 /media ntfs uid=1000,gid=100,rw 0 0,запазвам файла и след това пиша като руут dd if=/dev/zero of=/dev/hda5 и рестарт.След това стана "мазало"отсякаде ,рестартирах и докато зарежда отчита много грешки,не може да зареди полувината модули и в крайна сметка.Спира на един от тях и нищо. После разбрах,че ядрото на Fedora core 3(2.6.9-1.667) не поддържа монтиране. Помагайте моля!!! <{POST_SNAPBACK}> Другият начин: # mkidr /mnt/win добавяш следния ред в /etc/rc.local # mount /dev/hda5 /mnt/win (това можеш и да го напишеш в терминала за да маунтнеш партишъна в момента на работа) ...след това при всяко стартиране на машината hda5 ще ти се зарежда в /mnt/win EDIT: Link 4 help Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 17, 2004 Share Posted December 17, 2004 Исках да си mount-na единия уиндоуски дял(/dev/hda5) с следните команди,които ми казаха:pico /etc/fstab и въввеждам-/dev/hda5 /media ntfs uid=1000,gid=100,rw 0 0,запазвам файла и след това пиша като руут dd if=/dev/zero of=/dev/hda5 и рестарт.След това стана "мазало"отсякаде ,рестартирах и докато зарежда отчита много грешки,не може да зареди полувината модули и в крайна сметка.Спира на един от тях и нищо. После разбрах,че ядрото на Fedora core 3(2.6.9-1.667) не поддържа монтиране. Помагайте моля!!! Кой ти каза да изпълниш командата dd if=/dev/zero of=/dev/hda5? На практика това е затриване с нулев байт на целия дял /dev/hda5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frost Posted December 17, 2004 Author Share Posted December 17, 2004 Ами не знаех,че тази команда е за изтриване,но сега вече знам Благодаря за инфото за mount peja.Сега главния ми проблем е да си върна системата в началния й вид.Някакви идеи? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 17, 2004 Share Posted December 17, 2004 Ами не знаех,че тази команда е за изтриване,но сега вече знам Благодаря за инфото за mount peja.Сега главния ми проблем е да си върна системата в началния й вид.Някакви идеи? Пусни си XP и си форматирай наново този дял. Информацията ти на него така или иначе е изгубена. Можеш да оправиш "мазилото" в /etc/fstab, като заредиш Rescue система с първия диск на Федората - при началния буут промпт въвеждаш следното: linux rescue След като ти се заредят първоначалните неща, системата ще те попита дали искаш да монтиращ открития дял на Федора инсталацията в /mnt/sysimage, даваш Yes, след което се появява обвивката и можеш да редактираш системния fstab, който в този случай е: /mnt/sysimage/fstab. Много е важно точно този файл да се редактира, като премахнеш грешния ред, който си въвел преди това. След като запишеш промените, рестартираш машината ПП. И друг път внимавай с подобни команди Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja Posted December 17, 2004 Share Posted December 17, 2004 Пусни си XP и си форматирай наново този дял. Информацията ти на него така или иначе е изгубена.Можеш да оправиш "мазилото" в /etc/fstab, като заредиш Rescue система с първия диск на Федората - при началния буут промпт въвеждаш следното: linux rescue След като ти се заредят първоначалните неща, системата ще те попита дали искаш да монтиращ открития дял на Федора инсталацията в /mnt/sysimage, даваш Yes, след което се появява обвивката и можеш да редактираш системния fstab, който в този случай е: /mnt/sysimage/fstab. Много е важно точно този файл да се редактира, като премахнеш грешния ред, който си въвел преди това. След като запишеш промените, рестартираш машината ПП. И друг път внимавай с подобни команди <{POST_SNAPBACK}> Всъшност не е точно така. За да си оправиш "мазилото" си пускаш диск 1 на федората, след което натискаш F5 и linux rescue за да те пусне в rescue mode. След като мине сетъп-а пишеш командата chroot /mnt/sysimage. Веднъж chroot-ta федората си имаш нормален достъп до файловете, fstab не се намира в /mnt/sysimage/ там няма нишо, а в /etc/. # pico /etc/fstab -- за да редактираш реда който си въвел първоначално. Ако решиш пък на този етап да реиснталираш ХР ще изтриеш settings на grub и ще ти се наложи да буутваш в rescue за да инсталираш grub и да си възтановиш dual booting. Small edit: P.S. Само да добавя, когато все пак си поправиш ХР и федората и ако още искаш да маунтваш уиндолс дяла (ако си го направил НТФС както виждам от синтаксиса, който си написал) ще трябва да си свалиш и ntfs support за федората тъй като кърнела, който идва от федора не поддържа нтфс и ше трябва да си инсталираш допълнително rpm пакет от ТУК Good luck. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frost Posted December 18, 2004 Author Share Posted December 18, 2004 Blagodaria mnogo i na dvama vi za savetite!!! Opravih go ama za mauntvaneto tia komandi deto si mi dal peja sa za momentno montirane kak da gi napravia za postoianno?Aaa i o6te ne6to svalih si bglinux ama zabravih kak se instalva6e niakoi moje li da mi kaje kak stava6e 4e kam glavnia sait kadeto e opisana instalaciata niama dostap. Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja Posted December 18, 2004 Share Posted December 18, 2004 Blagodaria mnogo i na dvama vi za savetite!!! Opravih go ama za mauntvaneto tia komandi deto si mi dal peja sa za momentno montirane kak da gi napravia za postoianno?Aaa i o6te ne6to svalih si bglinux ama zabravih kak se instalva6e niakoi moje li da mi kaje kak stava6e 4e kam glavnia sait kadeto e opisana instalaciata niama dostap. <{POST_SNAPBACK}> Е как ще е "momentno" ? Ти не четеш какво съм написал # mkidr /mnt/winдобавяш следния ред в /etc/rc.local mount /dev/hda5 /mnt/win (това можеш и да го напишеш в терминала за да маунтнеш партишъна в момента на работа) ...след това при всяко стартиране на машината hda5 ще ти се зарежда в /mnt/win Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frost Posted December 19, 2004 Author Share Posted December 19, 2004 Az sa6tite komandi vavedoh ama kato restartirah hda5 ne be6e montirano.I reda v rc.local sam dobavil.Pak 6te probvam procedurata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja Posted December 19, 2004 Share Posted December 19, 2004 Az sa6tite komandi vavedoh ama kato restartirah hda5 ne be6e montirano.I reda v rc.local sam dobavil.Pak 6te probvam procedurata. <{POST_SNAPBACK}> Гледай в rc.local като сложеш: mount /dev/hda5 /mnt/win от пред да няма "#" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frost Posted December 19, 2004 Author Share Posted December 19, 2004 mmmmmm daaa gre6kata e moia,slojil sam # i za tve ne se e montiral.thank you! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.