Jump to content
BulForum.com

Fedore Core 3

Frost

Recommended Posts

Исках да си mount-na единия уиндоуски дял(/dev/hda5) с следните команди,които ми казаха:pico /etc/fstab и въввеждам-/dev/hda5 /media ntfs uid=1000,gid=100,rw 0 0,запазвам файла и след това пиша като руут dd if=/dev/zero of=/dev/hda5 и рестарт.След това стана "мазало"отсякаде :wacko: ,рестартирах и докато зарежда отчита много грешки,не може да зареди полувината модули и в крайна сметка.Спира на един от тях и нищо.

После разбрах,че ядрото на Fedora core 3(2.6.9-1.667) не поддържа монтиране. :cry Помагайте моля!!!

Исках да си mount-na единия уиндоуски дял(/dev/hda5) с следните команди,които ми казаха:pico /etc/fstab и въввеждам-/dev/hda5 /media ntfs uid=1000,gid=100,rw 0 0,запазвам файла и след това пиша като руут  dd if=/dev/zero of=/dev/hda5 и рестарт.След това стана "мазало"отсякаде :wacko: ,рестартирах и  докато зарежда отчита много грешки,не може да зареди полувината модули и в крайна сметка.Спира на един от тях и нищо.

После разбрах,че ядрото на Fedora core 3(2.6.9-1.667) не поддържа монтиране. :cry Помагайте моля!!!

Другият начин:

# mkidr /mnt/win

добавяш следния ред в /etc/rc.local

# mount /dev/hda5 /mnt/win (това можеш и да го напишеш в терминала за да маунтнеш партишъна в момента на работа)

...след това при всяко стартиране на машината hda5 ще ти се зарежда в /mnt/win

EDIT: Link 4 help

Исках да си mount-na единия уиндоуски дял(/dev/hda5) с следните команди,които ми казаха:pico /etc/fstab и въввеждам-/dev/hda5 /media ntfs uid=1000,gid=100,rw 0 0,запазвам файла и след това пиша като руут  dd if=/dev/zero of=/dev/hda5 и рестарт.След това стана "мазало"отсякаде :wacko: ,рестартирах и  докато зарежда отчита много грешки,не може да зареди полувината модули и в крайна сметка.Спира на един от тях и нищо.

Кой ти каза да изпълниш командата dd if=/dev/zero of=/dev/hda5?

На практика това е затриване с нулев байт на целия дял /dev/hda5 :bgrin:

Ами не знаех,че тази команда е за изтриване,но сега вече знам :) Благодаря за инфото за mount peja.Сега главния ми проблем е да си върна системата в началния й вид.Някакви идеи?

Ами не знаех,че тази команда е за изтриване,но сега вече знам :) Благодаря за инфото за mount peja.Сега главния ми проблем е да си върна системата в началния й вид.Някакви идеи?

Пусни си XP и си форматирай наново този дял. Информацията ти на него така или иначе е изгубена.

Можеш да оправиш "мазилото" в /etc/fstab, като заредиш Rescue система с първия диск на Федората - при началния буут промпт въвеждаш следното:

linux rescue

След като ти се заредят първоначалните неща, системата ще те попита дали искаш да монтиращ открития дял на Федора инсталацията в /mnt/sysimage, даваш Yes, след което се появява обвивката и можеш да редактираш системния fstab, който в този случай е: /mnt/sysimage/fstab. Много е важно точно този файл да се редактира, като премахнеш грешния ред, който си въвел преди това.

След като запишеш промените, рестартираш машината ;)

ПП. И друг път внимавай с подобни команди ;)

Пусни си XP и си форматирай наново този дял. Информацията ти на него така или иначе е изгубена.

Можеш да оправиш "мазилото" в /etc/fstab, като заредиш Rescue система с първия диск на Федората - при началния буут промпт въвеждаш следното:

linux rescue

След като ти се заредят първоначалните неща, системата ще те попита дали искаш да монтиращ открития дял на Федора инсталацията в /mnt/sysimage, даваш Yes, след което се появява обвивката и можеш да редактираш системния fstab, който в този случай е: /mnt/sysimage/fstab. Много е важно точно този файл да се редактира, като премахнеш грешния ред, който си въвел преди това.

След като запишеш промените, рестартираш машината ;)

ПП. И друг път внимавай с подобни команди ;)

Всъшност не е точно така. За да си оправиш "мазилото" си пускаш диск 1 на федората, след което натискаш F5 и linux rescue за да те пусне в rescue mode. След като мине сетъп-а пишеш командата chroot /mnt/sysimage. Веднъж chroot-ta федората си имаш нормален достъп до файловете, fstab не се намира в /mnt/sysimage/ там няма нишо, а в /etc/.

# pico /etc/fstab -- за да редактираш реда който си въвел първоначално.

Ако решиш пък на този етап да реиснталираш ХР ще изтриеш settings на grub и ще ти се наложи да буутваш в rescue за да инсталираш grub и да си възтановиш dual booting.

Small edit:

P.S. Само да добавя, когато все пак си поправиш ХР и федората и ако още искаш да маунтваш уиндолс дяла (ако си го направил НТФС както виждам от синтаксиса, който си написал) ще трябва да си свалиш и ntfs support за федората тъй като кърнела, който идва от федора не поддържа нтфс и ше трябва да си инсталираш допълнително rpm пакет от ТУК

Good luck.

Blagodaria mnogo i na dvama vi za savetite!!! :D Opravih go ama za mauntvaneto tia komandi deto si mi dal peja sa za momentno montirane kak da gi napravia za postoianno?Aaa i o6te ne6to svalih si bglinux ama zabravih kak se instalva6e niakoi moje li da mi kaje kak stava6e 4e kam glavnia sait kadeto e opisana instalaciata niama dostap.

Blagodaria mnogo i na dvama vi za savetite!!! :D Opravih go ama za mauntvaneto tia komandi deto si mi dal peja sa za momentno montirane kak da gi napravia za postoianno?Aaa i o6te ne6to svalih si bglinux ama zabravih kak se instalva6e niakoi moje li da mi kaje kak stava6e 4e kam glavnia sait kadeto e opisana instalaciata niama dostap.

Е как ще е "momentno" ? Ти не четеш какво съм написал :angry1

# mkidr /mnt/win

добавяш следния ред в /etc/rc.local

mount /dev/hda5 /mnt/win (това можеш и да го напишеш в терминала за да маунтнеш партишъна в момента на работа)

...след това при всяко стартиране на машината hda5 ще ти се зарежда в /mnt/win

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...