Midex Posted December 16, 2004 Share Posted December 16, 2004 Мисля, че темата не е за MP3 раздела (или другаде), а за тук, но ако модераторите са на друго мнение - нека да я местят. Става въпрос за скоростта на запис върху дисковете. За CD-DA всичко е ясно - от 1...до...4Х е идеално ; от 8...до...12(16)Х - приемливо ; от 20 и нагоре вече си е рисковано. Обаче въпросът ми е за MP3-ките. Тъй като техният запис е във формат на данни, трябва ли да се огранича в по-бавна скорост, за да може преносимият комерсиален плеър да няма проблеми с четенето им или да ги пиша на 32....48Х, понеже е едно и също? Ако е първото - каква скорост максимум да ползвам при компилиране на диск с MP3-ки, за да може например един обикновен TCM плеър да ги чете безпроблемно? Споделете впечатления, за да не развалям дискове, понеже още при покупката на записвачката ми развалих десетина бройки с проби на различни скорости за запис на аудио....не ща да го повтарям и за MP3-ките. Благодаря предварително на всички! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted December 16, 2004 Share Posted December 16, 2004 Az pisha na 48x i diskovete mi vyrvqt perfektno i na 3te playera, na koito sym gi puskal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
iv_laz Posted December 16, 2004 Share Posted December 16, 2004 Нямам опит с портативни МП3 плейари, но на 12х на уредбата ми вървят без проблем. Не съм пробвал на повече, защото ги пиша на RW-та е те са ми мах. на 12х. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 16, 2004 Share Posted December 16, 2004 Не съм имал шанса да правя мп3-ки специално за музикаклни уредби или портативни плеъри, но ще изкажа мнение. Бидейки дейта-дискове, тези с мп3-ките си имат надлежно записана информация за корекция на грешки (което както знаете коства повече от 100 МБ от полезния капацитет на сиди-то). Музикалните дискове нямат тази защита и затова при високи скорости на запис, особено с по-некачествени писачки, записът е по-некачествен, появяват се прескачания, трудно разпознаване на песните и т.н. При дейта диска съвсем естествено е четецът на плеъра да се възползва от корекцията на грешки, още повече, при мп3 дейта рейта е по-малък и там четеца има повече време да се синхронизира. От друга страна устройството за четене си е същото, просто софтуера може да разпознава и мп3 стриймове. Общо взето ако производителят не е взел мерки по подобряването на лазера и управлението на механиката, мп3-ките могат да се пишат на по-голяма скорост при относително запазване на качеството на поточното аудио. И все пак аз лично не бих записвал на повече от 16х. Дано съм бил полезен с някоя идея или към разрешаването на въпроса ти Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted December 16, 2004 Share Posted December 16, 2004 @Midex както tedy ти каза при МР3 -ките я няма капризноста като при Аудио СД -то заради корекцията на грешки А относно скороста на която да ги пишеш е много относително да се каже защото нито записвачките са идентични нито дисковете най-добре е да пробваш с какви дискове наи добре се сработва записвачката ти и да работиш предимно с тях Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 16, 2004 Author Share Posted December 16, 2004 Не съм имал шанса да правя мп3-ки специално за музикаклни уредби или портативни плеъри, но ще изкажа мнение.Бидейки дейта-дискове, тези с мп3-ките си имат надлежно записана информация за корекция на грешки (което както знаете коства повече от 100 МБ от полезния капацитет на сиди-то). Музикалните дискове нямат тази защита и затова при високи скорости на запис, особено с по-некачествени писачки, записът е по-некачествен, появяват се прескачания, трудно разпознаване на песните и т.н. При дейта диска съвсем естествено е четецът на плеъра да се възползва от корекцията на грешки, още повече, при мп3 дейта рейта е по-малък и там четеца има повече време да се синхронизира. От друга страна устройството за четене си е същото, просто софтуера може да разпознава и мп3 стриймове. Общо взето ако производителят не е взел мерки по подобряването на лазера и управлението на механиката, мп3-ките могат да се пишат на по-голяма скорост при относително запазване на качеството на поточното аудио. И все пак аз лично не бих записвал на повече от 16х. Дано съм бил полезен с някоя идея или към разрешаването на въпроса ти Полезен си. Този TCM го взех от един човек от форума. Момчето донесе даже 2 бр. да си избера. Пуснах му 2-3 диска с мои архиви и с изключение на единия (2-3 песни от него) нямаше никакви проблеми. Обаче сега ми се наложи да кача около 150 тройки и тъй като много бързах ги записах на бърза скорост. Пробвах няколко от по-крайните....упс...прескачат....отдадох го на диска, сложих друга марка и пак така - и пак прескачат тук-там. Значи - не е от диска (щото на компа се четат). Вероятно на плеъра системата за корекция на грешки му е по-слабичка. П.П. А относно "Музикалните дискове нямат тази защита" - имат си. Всеки плеър за аудио формат има корекция на тези грешки, а прескачанията им се дължат на много причини - зацапани глави, лоши дискове, когато грешките са повече, отколкото може да коригира софтуерът и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 16, 2004 Share Posted December 16, 2004 Ами както каза bakara, нито писачките, нито плеърите са едни и същи, всеки си има праг на чувстителност към грешките, и макар и по-непредразположени към тях, не е добра идея да се записват на високи скорости, може на 32х да се четат някъде без проблем, но това зависи от плеъра и качеството. @Midex, като казах, че музикалните дискове нямат тази защита, сещаш се какво имах предвид. Нали споменах, че дейта цд-тата побират цели 100 МБ по-малко данни (полезни данни) заради вградената в записа корекция на грешки. При четенето на почти всеки диск се получават грешки, повечето от които четящото устройство ако можеше да коригира на 100%, нямаше да се жертват над 10% от капацитета за корекции. И ако хардуера не се справи с грешките, се получават артефакти и други, а прескачането е и от лошокачествен запис разбира се. Понякога четеца просто не може да разчете (различи) двоичните данни, ако записа е бил прекалено бърз. Т.е. в случая самия носител, диска, няма корекцията, хардуера (четящото устройство) прави в движение анализ и коригира каквото смогне. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mi6o_ Posted December 16, 2004 Share Posted December 16, 2004 Ами както каза bakara, нито писачките, нито плеърите са едни и същи, всеки си има праг на чувстителност към грешките, и макар и по-непредразположени към тях, не е добра идея да се записват на високи скорости, може на 32х да се четат някъде без проблем, но това зависи от плеъра и качеството.@Midex, като казах, че музикалните дискове нямат тази защита, сещаш се какво имах предвид. Нали споменах, че дейта цд-тата побират цели 100 МБ по-малко данни (полезни данни) заради вградената в записа корекция на грешки. При четенето на почти всеки диск се получават грешки, повечето от които четящото устройство ако можеше да коригира на 100%, нямаше да се жертват над 10% от капацитета за корекции. И ако хардуера не се справи с грешките, се получават артефакти и други, а прескачането е и от лошокачествен запис разбира се. Понякога четеца просто не може да разчете (различи) двоичните данни, ако записа е бил прекалено бърз. Т.е. в случая самия носител, диска, няма корекцията, хардуера (четящото устройство) прави в движение анализ и коригира каквото смогне. <{POST_SNAPBACK}> Iska6 da kaje6 4e primerno re6avam da zapi6a edna programa 500mb i 6te mi vzeme 600mb na cdto taka li? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted December 16, 2004 Author Share Posted December 16, 2004 Iska6 da kaje6 4e primerno re6avam da zapi6a edna programa 500mb i 6te mi vzeme 600mb na cdto taka li? Не точно....тези дето са 700 Mb (CD-тата), всъщност са повече, но "повечето" се ползва за това дето обясняваше tedy. @tedy, sorry, не те разбрах правилно. Точно така - софтуерът за корекция на грешките е във всеки аудио плеър. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.