Jump to content
BulForum.com

Тъпичък въпрос, относно MP3 плеърите

Recommended Posts

Мисля, че темата не е за MP3 раздела (или другаде), а за тук, но ако модераторите са на друго мнение - нека да я местят.

Става въпрос за скоростта на запис върху дисковете. За CD-DA всичко е ясно - от 1...до...4Х е идеално ; от 8...до...12(16)Х - приемливо ; от 20 и нагоре вече си е рисковано. Обаче въпросът ми е за MP3-ките. Тъй като техният запис е във формат на данни, трябва ли да се огранича в по-бавна скорост, за да може преносимият комерсиален плеър да няма проблеми с четенето им или да ги пиша на 32....48Х, понеже е едно и също? Ако е първото - каква скорост максимум да ползвам при компилиране на диск с MP3-ки, за да може например един обикновен TCM плеър да ги чете безпроблемно? Споделете впечатления, за да не развалям дискове, понеже още при покупката на записвачката ми развалих десетина бройки с проби на различни скорости за запис на аудио....не ща да го повтарям и за MP3-ките. :) Благодаря предварително на всички!

Нямам опит с портативни МП3 плейари, но на 12х на уредбата ми вървят без проблем. Не съм пробвал на повече, защото ги пиша на RW-та е те са ми мах. на 12х. :)

Не съм имал шанса да правя мп3-ки специално за музикаклни уредби или портативни плеъри, но ще изкажа мнение.

Бидейки дейта-дискове, тези с мп3-ките си имат надлежно записана информация за корекция на грешки (което както знаете коства повече от 100 МБ от полезния капацитет на сиди-то). Музикалните дискове нямат тази защита и затова при високи скорости на запис, особено с по-некачествени писачки, записът е по-некачествен, появяват се прескачания, трудно разпознаване на песните и т.н.

При дейта диска съвсем естествено е четецът на плеъра да се възползва от корекцията на грешки, още повече, при мп3 дейта рейта е по-малък и там четеца има повече време да се синхронизира.

От друга страна устройството за четене си е същото, просто софтуера може да разпознава и мп3 стриймове.

Общо взето ако производителят не е взел мерки по подобряването на лазера и управлението на механиката, мп3-ките могат да се пишат на по-голяма скорост при относително запазване на качеството на поточното аудио. И все пак аз лично не бих записвал на повече от 16х.

Дано съм бил полезен с някоя идея или към разрешаването на въпроса ти :)

@Midex както tedy ти каза при МР3 -ките я няма капризноста като при Аудио СД -то заради корекцията на грешки

А относно скороста на която да ги пишеш е много относително да се каже защото нито записвачките са идентични нито дисковете най-добре е да пробваш с какви дискове наи добре се сработва записвачката ти и да работиш предимно с тях

Не съм имал шанса да правя мп3-ки специално за музикаклни уредби или портативни плеъри, но ще изкажа мнение.

Бидейки дейта-дискове, тези с мп3-ките си имат надлежно записана информация за корекция на грешки (което както знаете коства повече от 100 МБ от полезния капацитет на сиди-то). Музикалните дискове нямат тази защита и затова при високи скорости на запис, особено с по-некачествени писачки, записът е по-некачествен, появяват се прескачания, трудно разпознаване на песните и т.н.

При дейта диска съвсем естествено е четецът на плеъра да се възползва от корекцията на грешки, още повече, при мп3 дейта рейта е по-малък и там четеца има повече време да се синхронизира.

От друга страна устройството за четене си е същото, просто софтуера може да разпознава и мп3 стриймове.

Общо взето ако производителят не е взел мерки по подобряването на лазера и управлението на механиката, мп3-ките могат да се пишат на по-голяма скорост при относително запазване на качеството на поточното аудио. И все пак аз лично не бих записвал на повече от 16х.

Дано съм бил полезен с някоя идея или към разрешаването на въпроса ти  :)

Полезен си. :) Този TCM го взех от един човек от форума. Момчето донесе даже 2 бр. да си избера. Пуснах му 2-3 диска с мои архиви и с изключение на единия (2-3 песни от него) нямаше никакви проблеми. Обаче сега ми се наложи да кача около 150 тройки и тъй като много бързах ги записах на бърза скорост. Пробвах няколко от по-крайните....упс...прескачат....отдадох го на диска, сложих друга марка и пак така - и пак прескачат тук-там. Значи - не е от диска (щото на компа се четат). Вероятно на плеъра системата за корекция на грешки му е по-слабичка.

П.П. А относно "Музикалните дискове нямат тази защита" - имат си. Всеки плеър за аудио формат има корекция на тези грешки, а прескачанията им се дължат на много причини - зацапани глави, лоши дискове, когато грешките са повече, отколкото може да коригира софтуерът и т.н. :)

Ами както каза bakara, нито писачките, нито плеърите са едни и същи, всеки си има праг на чувстителност към грешките, и макар и по-непредразположени към тях, не е добра идея да се записват на високи скорости, може на 32х да се четат някъде без проблем, но това зависи от плеъра и качеството.

@Midex, като казах, че музикалните дискове нямат тази защита, сещаш се какво имах предвид. Нали споменах, че дейта цд-тата побират цели 100 МБ по-малко данни (полезни данни) заради вградената в записа корекция на грешки. При четенето на почти всеки диск се получават грешки, повечето от които четящото устройство ако можеше да коригира на 100%, нямаше да се жертват над 10% от капацитета за корекции. И ако хардуера не се справи с грешките, се получават артефакти и други, а прескачането е и от лошокачествен запис разбира се.

Понякога четеца просто не може да разчете (различи) двоичните данни, ако записа е бил прекалено бърз.

Т.е. в случая самия носител, диска, няма корекцията, хардуера (четящото устройство) прави в движение анализ и коригира каквото смогне.

Ами както каза bakara, нито писачките, нито плеърите са едни и същи, всеки си има праг на чувстителност към грешките, и макар и по-непредразположени към тях, не е добра идея да се записват на високи скорости, може на 32х да се четат някъде без проблем, но това зависи от плеъра и качеството.

@Midex, като казах, че музикалните дискове нямат тази защита, сещаш се какво имах предвид. Нали споменах, че дейта цд-тата побират цели 100 МБ по-малко данни (полезни данни) заради вградената в записа корекция на грешки. При четенето на почти всеки диск се получават грешки, повечето от които четящото устройство ако можеше да коригира на 100%, нямаше да се жертват над 10% от капацитета за корекции. И ако хардуера не се справи с грешките, се получават артефакти и други, а прескачането е и от лошокачествен запис разбира се.

Понякога четеца просто не може да разчете (различи) двоичните данни, ако записа е бил прекалено бърз.

Т.е. в случая самия носител, диска, няма корекцията, хардуера (четящото устройство) прави в движение анализ и коригира каквото смогне.

Iska6 da kaje6 4e primerno re6avam da zapi6a edna programa 500mb i 6te mi vzeme 600mb na cdto taka li?

Iska6 da kaje6 4e primerno re6avam da zapi6a edna programa 500mb i 6te mi vzeme 600mb na cdto taka li?

Не точно....тези дето са 700 Mb (CD-тата), всъщност са повече, но "повечето" се ползва за това дето обясняваше tedy.

@tedy, sorry, не те разбрах правилно. Точно така - софтуерът за корекция на грешките е във всеки аудио плеър.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...