Turanagasan Posted December 16, 2004 Share Posted December 16, 2004 2004-та година е към своя край. Време е за равносметка. Добра ли беше 2004-та година за нас, българите? По-добра ли беше от 2003-та година? Промени ли се нещо съществено в нашия живот? Повиши ли се жизнения ни стандарт? Стана ли животът ни по-лек, по-хубав, по-радостен, въобще – по-добър? Доближи ли се България до така наречения “цивилизован свят”? Стана ли нашето общество по-свободно, по-гражданско? Очовечиха ли се отношенията в българската икономика, политика, администрация, съдебна система? Станаха ли градовете и селата ни по-чисти, по-малко шумни, по-приятни за живот? И най-важното – променихме ли се самите ние и как – към по-добро или към по-лошо? Изживяхме ли най-накрая наследството от четиридесет и петте години комунизъм? Станахме ли свободни и отговорни личности? Преодоляхме ли простотията, пошлостта, завистта и грубостта в нашите отношения? Станахме ли по-щастливи? Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted December 21, 2004 Share Posted December 21, 2004 Turanagasan, аз пък ти благодаря за темата! Само където въпросите са толкова много, че направо ще лудна, ако трябва да отговарям на всеки по отделно Тоя форум плувна в безсмислени теми!Жалко че немога да си изтрия мнението, както в други форуми Личи си колко активни граждани сме... Лошо. Много лошо. Направо не мога да повярвам, че няма коментари по темата! А аз през цялото време се опитвах да си намеря нещо такова. За гражданската позиция, за това доколко обществено зрели можем да бъдем има да си говорим, говорим...Причините са мнго. Въпрос на възпитание и самосъзнание. Миналата година/или по-миналата-доста е късничко и не ми се иска да се замислям точно кога беше/ предавах История на 11 клас, тук, в Пловдив. Няма да се вихря сега какъв е смисълът от Историята. Само ще кажа, че за мен при нея е важно какво мнение човек има за събитията. Та, това се и опитвах втълпя в съзнанието на учениците. Знаеш ли колко пот пролях докато ги накарам да си раздвижат мозъчните клетки, за да анализират факти и събития, а не да ги зубкат-коя година какво е станало. И аз съм била дива в училище, и на мен често не ми се е учело, защото винаги е имало далеч по-приятни неща за правене, но чак пък такава масова липса на умствен багаж....Може би по-скоро тотална незаинтересованост. Това е бъдещето ни като нация и държава. Едно бъдеще, проектирано от миналото. Дали 2004 година е по-различна от 2003, 2002, 2005-да. Разбира се, че е по-различна.Нормално е много неща да са променени, но лошото е, че хората някак не го усещат. Социализмът още не е заличил своя отпечатък от съзнанието на мнозина. Ще трябва да минат много повече от 15 години. Това е твърде кратък период. Не може един човек, който е страдал от липса на свобода почти през целия си съзнателен живот/или в периода, в който е започвал да се осъзнава/,да се отърси така лесно от чувството за безизходица. Но лошото е, че дори и сега, в годините на ДЕМОКРАЦИЯ defacto липсва свобода. Може би и за това заинтересованите са малцинство. Но поне през тази година започваха да се забелязват наченки на по-активна гражданска общественост-колкото и противоречиво да звуча. Дава се гласност на все повече неща. Не говоря за масовизираните в пресата обвинения, които са лишени от доказателствен материал. По-сериозно и на по-високо ниво се дискутират проблемите в държавата. Поне на мен така ми се струва. А относно другите ти въпроси-за щастието, завистта, простотията и т.н. Аз си мисля, че, ако всеки се замисли дали е доволен от себе си през изминалата година и ако смята, че е взимал само правилни решения, то тогава-с нищо не се е променил. Link to comment Share on other sites More sharing options...
snatch Posted December 21, 2004 Share Posted December 21, 2004 Ми понеже не мисля, че мога да кажа нещо за самата държава, ще говоря за моята равносметка на 2004.През тази година се случиха някой доста важни за мен неща и мога да кажа, че добрите бяха повече=>годината беше добра! А и благодарение на този форум се запознах с няколко нови човека и обогатих (поне с много мъничко) музикалната си култура (слушам повече OI!) А като цяло не смятам, че светът се е променил много, а ако все пак е така се надявам да е към по-добро! Със здраве! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aliendreamer Posted December 21, 2004 Share Posted December 21, 2004 Ами тя годината мина бързо прекалено много проблеми и тн. лични семеини в университета малко готини неща и аиде доиде края иначе за бг като цяло мисля че кръстопътя предстои догодина на изборите дано се случи правилния избор иначе лошо... Link to comment Share on other sites More sharing options...
twoface Posted December 21, 2004 Share Posted December 21, 2004 Незнам за вас но за мене годината е добра макар че, през нея станаха много лоши неща но и много добри но за държавата мисля че върви на добре Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted December 21, 2004 Share Posted December 21, 2004 За мен лично беше добра 2004.Иначе като цяло малко се поуспокоиха нещата, започват да се стабилизират, или поне аз такива ги виждам. От 2005 година очаквам повече, дано не остана разочарован. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DREBNIA Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 Тоя форум плувна в безсмислени теми!Жалко че немога да си изтрия мнението, както в други форуми.. <{POST_SNAPBACK}> Syglasen sym s tebe, mnogo bezmislini temi ima, no zatova e taq sekciq Other, vseki da si postva kakvoto go interisuva, baz da zabravq pravilata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liverpool`Fan`1 Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 В България не мисля, че се е променило нещо.Ако беше така щеше да бие на очи, ама явно липсва за това не съм го забелязал.А иначе при мен 2004 мина от една страна яко, от друга страна кофти.2004 освен, че мина много бързо за мен и беше малко уморителна.Поне при мен де.Абе година като година.Не мисля, че се различава много от предишните в личен и семеен план. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 За мен годината беше по-добра от предходната, както и 2003 бе по-добра от 2002 Изобщо от 1999 насам май вървим накъдето трябва, ще поживеем и ще видим! Turanagasan що така си мисля, че за една година, човек не може да стане 'отговорна личност'...пък и времето изобщо не е решаващия фактор за това... Веселете се, сега му е времето Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alliance Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 Все същите сме си,проблемите и грижите са ни все същите.За мен в лично отношение 2004 беше една добра година,но за съжаление белязана с лична трагедия.Успях да отида два пъти до Франция,да се позабавлявам,все още сме заедно с приятелката ми-общо взето все хубави неща.За България тази година не беше от най-добрите-като се почне от икономическото ни състояние,през външната ни политика и се стигне до вътрешната.Лошите неща бяха повече от хубавите-смъртните присъди за медиците ни в Либия,12-те деца загинали в р.Лим,двамата шофьори в Ирак.Сякаш мит е,че българите ставаме все по-богати,заплатите не се увеличиха,още има много безработица,корупция,а за престъпността не си заслужава да говорим-всеки месец някои от големите босове намира смъртта си.Погледнете дори спортта-биха ни като тъпани на Евро 2004;на олимпийските игри се издънихме,ощетиха Йордан Йовчев,наказаха щангистите ни,процесът с Иван Славков и т.н.т.Разбира се скучиха се и много позитивни събития-приеха ни в НАТО;свършихме преговорите с ЕС и получихме "уж" признанието на всички велики сили...... Силно се надявам,че 2005г, ще бъде по-добра както за всички нас в личен план,така и за България. Link to comment Share on other sites More sharing options...
snatch Posted December 22, 2004 Share Posted December 22, 2004 а за престъпността не си заслужава да говорим-всеки месец някои от големите босове намира смъртта си.Разбира се скучиха се и много позитивни събития-приеха ни в НАТО<{POST_SNAPBACK}> Поне аз нищо лошо не намирам в това, че босовете се трепат.А за приемането в НАТО може да се поспори дали е положително събитие, но вече си има тема по този въпрос. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bratmito Posted December 23, 2004 Share Posted December 23, 2004 За мен изминалта година беше изпълнена с добри и лоши моменти.Лошите моменти бяха предимно лятото.Това лято мина адски скучно и еднообразно,но след есента нещата се промениха.Започнах отново да карам скейт,от части заради това и от части заради този форум,съзададох няколко добри приятелства(за човек с малко истински прители като мен това значи много).Ако се водя по поговорката "Всичко е добре,когато свършва добре",то тогава годината беше добра. Весели празници Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted December 23, 2004 Share Posted December 23, 2004 Mislq che e super neudachno VIQ da pravite ravnosmetka na bulgariq za 2004-ta godina zashtoto se samnqvam che ste naqsno s vsichko. Mislq che temat ashte se napalni s gluposti taka che...neka q zatvorq. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.