Fori_ox Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 Ako nqkoi moje da mi preporu4q nqkakva programka sus komandi za DOS shte sum mu mnogo blagodaren shtoto sreshtam golemi zatrudneniq po Informatica Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 Имаш предвид един вид обучваща програма, с която да научиш командите на DOS ли? Ако е така, сещам се преди време имаше една Magi мисля беше, много стара програма (която между другото нямаше начин да се излезе от нея, без рестарт), която обучаваше на подобни работи, но май е на едни голеееми 5.25" дискети, хм като се замисля, няма ли някой едно 5.25 флопи, давам 1 лев за такова, че имам известно количество такива дискети Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 друг вариант е като влезеш в дос, да напишеш команда help,или само help. Като при mIRC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 Ako nqkoi moje da mi preporu4q nqkakva programka sus komandi za DOS shte sum mu mnogo blagodaren shtoto sreshtam golemi zatrudneniq po Informatica <{POST_SNAPBACK}> Имам прекрасен PC-Справочник за DOS 6.22 от Йозеф Щайнер (малко накъсан, но иначе е ок). Ако имаш мерак да учиш, ела ще ти го дам за временно ползване! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky13 Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 5.25 flopi li ?! Sheguvash li se,naistina li ima takvoz neshto????? Ae siga we,na men v magazina mi kazvat che ima samo 1.25 i nishti drugo. Arrr Link to comment Share on other sites More sharing options...
virtuozo_ Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 tedy дискетите които имаш по всяка вероятност са се скапали от времето тази щайба която е вътре си има определен живот -а за досовски работи може да се търси из мрежата google e винаги на помощ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fori_ox Posted December 13, 2004 Author Share Posted December 13, 2004 THS pi4ove za pomoshta probvah go oniq nomer sus help i izglejda sha mi svurshi rabota Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flameseeker Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 5.25 flopi li ?!Sheguvash li se,naistina li ima takvoz neshto????? Ae siga we,na men v magazina mi kazvat che ima samo 1.25 i nishti drugo. Arrr <{POST_SNAPBACK}> Ima Ima daje mi e i vyrznano na PC-to :P I kashona s disketite sedi nqkyde Link to comment Share on other sites More sharing options...
THE STORM Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 Ima Ima daje mi e i vyrznano na PC-to :P I kashona s disketite sedi nqkyde <{POST_SNAPBACK}> Аз имaм такова флопи на Правец 8-мицата и без проблем се връзва и работи с новата машина .Малии колко дискети 5.25 инчови имам от някога. И между другото едно чисто ново 5.25 инчово флопи се продава за 5 лева . Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ MaTriX Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 дискетите които имаш по всяка вероятност са се скапали от времето тази щайба която е вътре си има определен живот <{POST_SNAPBACK}> Ако ги съхраняваш както трябва нищо им няма, мога да ти покажа дискета на 20 години, която и сега си бачка перфектно . Но разбира се не ги ли съхраняваш правилно, може и да се развалят даже по скоро отколкото очакваш Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fori_ox Posted December 13, 2004 Author Share Posted December 13, 2004 Q kajete kakvo tolkova predlaga taq jaja pred obiknovennoto ,shtot kat gledam baq hora go izpolzvat ta da vzema i as da si kupq Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ MaTriX Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 Q kajete kakvo tolkova predlaga taq jaja pred obiknovennoto ,shtot kat gledam baq hora go izpolzvat ta da vzema i as da si kupq <{POST_SNAPBACK}> Хахаха, виц А ве това са стари техники, които в днешно време могат да бъдат използвани само от някои юзери, които се занимават с ПЦта още от времето, когато правеца беше на мода и си пазят още старите златни програми и игрички. Иначе това си е дискета, която се огъва като вестник, вътре шайбата прилича на сегашните, в средата на дискетата има дупка и въпреки, че размера им е по голямо и от едно ЦД, събира 3 пъти по малко инфо от една съврменна дискета. Така че не ти требе Аз такоа да ми подарят пак не го ща :allien Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fori_ox Posted December 13, 2004 Author Share Posted December 13, 2004 LOL Mersi za infoto :ph34r: malko sum zabluden v taq oblast Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky13 Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 5.25 flopi na pravetsa....HAHAHA tva veche e vits.Smeshnoto e che tochno za tva mi tryabvashe 5.25 floppy-za chasa po informatica.Poneje shtaygite tam nyamaha cd-rom,nyamashe kak da si donesa igrite ot kushti(romove za emulatori-gba,genesis,snes...)ta mojeh da zapisvam samo nay skapanite cherno beli igri za gameboy na disketkata 1.25 deto imah deto sa po 1 mb,a edna svestna igra e pone 3-4 mb,ta do 8...ama 5 leva,ae stiga we-za tolkoz shte si kupya try dvd diska bez kutiite!! kva e taya zlatna disketa be. EDIT:za da izglejda nay jalko,na sichkoto otgore mishkite tam byaha do edna skapani i tryabvashe da si puskam emulatora s klaviaturata,che windowsa bugyasal-dokat si pusna neshto chasa svurshvashe. arrr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fori_ox Posted December 13, 2004 Author Share Posted December 13, 2004 Lucky samo da ta pitam v koe u4ilishte u4ish Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 tedy дискетите които имаш по всяка вероятност са се скапали от времето тази щайба която е вътре си има определен живот -а за досовски работи може да се търси из мрежата google e винаги на помощ <{POST_SNAPBACK}> Следва и част от отговора защо държа на старите си дискети а не да ровя из нета: ... А ве това са стари техники, които в днешно време могат да бъдат използвани само от някои юзери, които се занимават с ПЦта още от времето, когато правеца беше на мода и си пазят още старите златни програми и игрички. Т.е. имам някои неща, които не се намират под път и над път, авторски неща, както и примери от най-различни стари енциклопедии. Малко носталгия въведох в темата май, за което се извинявам на автора й! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky13 Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 Lucky samo da ta pitam v koe u4ilishte u4ish <{POST_SNAPBACK}> Mdaa,znaeh si che shte pita nyakoy.Beshe gimnaziya,veche ne ucha tam-plovdivskoto paisi hilendarski. praih si kakvoto iskam po informatika,po geografiya puk si slagah krakata na china(lol),be na nikoy uchitel ne mu puka.Dory im razbazikah windowsa na nyakoi computry i im haknah parola,che i skrih papkite daskalkata da ne moje da gi trie,hehe.Sigurno nyama da dopuskat takiva neshta v universiteta,jalko edit:slojih file-lock programa,nabuhah edno mame ot komputara na daskalkata(toy imashe cd-rom)che go slojih na sichki ostanali i stana kato zala,haha... arrr Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ MaTriX Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 5.25 flopi na pravetsa....HAHAHA tva veche e vits. <{POST_SNAPBACK}> Като казах правец имах в предвид "време оно" - земи чети по внимателно Но ако не ме лъже паметта има Правеци дето си бачкат с 5.25 дискети. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted December 13, 2004 Share Posted December 13, 2004 5.25 flopi na pravetsa....HAHAHAtva veche e vits. Хехех, че Правец 8 или 16 с какво работи!? Разбира се, че с 5.25" дискети 160/180 или 320/360кб EDIT: Баси как изчезват постове тука Link to comment Share on other sites More sharing options...
tanko111 Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 В Google си има доста помощ, например: DOS команди: Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicko Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 Ха, гледам че и сериозни хора четяли тази тема, та реших да задам едно въпросче по темата. Имам една програма която връща error code + additional info. Правя BAT file и обработвам ERRORLEVEL за да се докопам до върнатия error code но до другото не знам как да се докопам - някой има ли идея ? Примерно ако ERRORLEVEL=10 това означава че има грешка на ред номер X като номерна на реда ми се подава в това additional info но не знам от къде да го взема. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 хм като се замисля, няма ли някой едно 5.25 флопи, давам 1 лев за такова, че имам известно количество такива дискети az imam i to dosta novichko i zapazeno v najlonche i vsichko. ama za 1 lev njama da stane da se katerja da go vzimam ot gornia raft na sekciata. moze za 5 ama trjabva da dojdesh da si go vzemesh sam Ха, гледам че и сериозни хора четяли тази тема, та реших да задам едно въпросче по темата.Имам една програма която връща error code + additional info. Правя BAT file и обработвам ERRORLEVEL за да се докопам до върнатия error code но до другото не знам как да се докопам - някой има ли идея ? Примерно ако ERRORLEVEL=10 това означава че има грешка на ред номер X като номерна на реда ми се подава в това additional info но не знам от къде да го взема. nishto podobno. errorlevel e chisloto koeto vrashta dadena programa pri prikljuchvane. obiknoveno e 0. moze i da varne 100. zavisi ot programata. mislja stojnostta che beshe byte (t.e. ot 0 do 255). if (ERRORLEVEL 10) proverjava dali errorlevel-a ne e 10 ili po-visoko. zatova obiknoveno se proverjavaha v obraten red (t.e. ot naj-visokoto kam naj-niskoto) i s njakvi GOTO prehodi i label-i (:alabalanica na otdelen red) veche si pravish obrabotkata. za additional info hich ne se seshtam kak shte go "varne" osven da go "pljuvne" na ekrana. togava pravish your_program > results.txt posle kak shte go obrabotvash tova results.txt ne mi e jasno... maj po-dobre s druga programka da napravish kakvoto si se zasilil da pravish to s .bat filovete ne moze da se pravi vsichko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 Ха, гледам че и сериозни хора четяли тази тема, та реших да задам едно въпросче по темата.Имам една програма която връща error code + additional info. Правя BAT file и обработвам ERRORLEVEL за да се докопам до върнатия error code но до другото не знам как да се докопам - някой има ли идея ? Примерно ако ERRORLEVEL=10 това означава че има грешка на ред номер X като номерна на реда ми се подава в това additional info но не знам от къде да го взема. <{POST_SNAPBACK}> Кода на напускане на програмата е integer, не можеш ли да използваш големия рейндж от стойности за целите си? И като каза, че програмата 'връща' error code+additional info, как по-точно връща тази инфо? Защото при напускане (нормално или ненормално) на една програма можеш обикновено да подадеш само код на завършване, т.е. това число error code. Обясни другата аддишънъл инфо как се опитваш да я върнеш, и само с BAT файла ли трябва да можеш да обработиш всичко?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicko Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 Програмата не съм я писал аз, така че не знам как се е опитал да върне допълнителната информация автора, само знам че е дал едно текстово файлче с описание на кодовете за грешка които може да върне програмката. табличката изглежда горе долу така : _______________________________________________________________________ | номер | значение | допълнителна информация | | .... | ..... | ....... | | 10 | грешен аргумент | няма | | 11 | грешен аргумент номер | номер на аргумент | | .... | ..... | ....... | | 20 | невалидна команда на ред | номер на ред | Освен това е споменал човека, че не изписва нищо на екрана. Точно затова предположих че "номер" мога да го прочета от %ERRORLEVEL% и се оказах прав. Програмата получава като аргументи име на файл, и още 2 числа, желанието ми е като не и хареса нещо във файла който и давам да разбера на кой ред ми е грешката, затова се надявам че има начин да видя когато грешката е 20 кой е номера на реда. Едното решение го знам : да се обадя на автора и да го питам какво е правил. Въпроса ми беше ако някой се сеща за друго решение да сподели Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 Ще трябва да проверяваш след всеки ред (команда) за върнат errorlevel (return code) с IF ERRORLEVEL. Аз така си го представям. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.