M-Star Posted December 6, 2004 Share Posted December 6, 2004 Сигурно сте забелязали как в Пловдив периодично избухват скандали свързани със строежа на нови сгради.Тук ще се абстрахирам от скандалите избухващи поради неяснота относно собствеността(земята била общинска,ама областният подава жалба,за да може да се реституира и т.н.),а ще наблегна на друг проблем-древните останки върху,които искаме да строим. Като запален по историята на мен лично ми се иска всеки един древен обект да бъде възстановен.Римски амфитеатри,форуми,акведукти,терми,средновековни крепостни стени,възрожденски къщи и още,и още...В края на краищата малко са селищата днес,които могат да се похвалят с 6000-на история.А и един напълно възтановен древен и толкова многообразен град несъмнено би се превърнал в туристическа атракция с една подходяща рекламна кампания.Добре,ама пълното реставриране на толкова много обекти струва много пари,рискована инвестиция е,а и всички значими обекти са разположени в сърцето на Пловдив... Ще рече,че ако искаме музеи,древни паметници на културата и т.н.,трябва да се спре стоежа на всякакви модерни сгради по центъра:реално погледнато където и да разкопаеш в зоната между бул."Цар Борис III",бул"Христо Ботев",бул."Васил Априлов" и бул"Шести септември",все ще налетиш я на някой театър,я на някаква обществена сграда или тям подобно.Но,ако не се строят нови сгради в Пловдив,а само се възстановяват древните,не изпускаме ли единствения шанс да оставим някаква по-трайна и видима следа след себе си?!Така де,след 1000 години хората като разкопаят земята какво ще открият от нас самите? И тук е мястото на конкретния ми въпрос:Как смятате-дали Пловдив трябва да се преклони пред миналото си или да даде път на бъдещето?Кажете своето мнение,Пловдивчани,защото днес май само в подобни форуми се обръща внимание на мнението ви по такива въпроси! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted December 6, 2004 Share Posted December 6, 2004 Значи според мен тези древни паметници, музеи, сгради и т.н. трябва да си останат. Който иска да строи нещо ново да си намери подходящото място и да си строи. До колкото знам разните постройки, който са на практика облика на Пловдив са защитени от закона и фасадата на определени сгради не може да се променя. Ако бъркам някой да ме поправи. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kener Posted December 6, 2004 Share Posted December 6, 2004 Значи според мен тези древни паметници, музеи, сгради и т.н. трябва да си останат. Който иска да строи нещо ново да си намери подходящото място и да си строи. До колкото знам разните постройки, който са на практика облика на Пловдив са защитени от закона и фасадата на определени сгради не може да се променя. Ако бъркам някой да ме поправи. <{POST_SNAPBACK}> да бе в тракия толква много място има. поглеждам от тераската и кво да видя кър. . Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3Mag Posted December 6, 2004 Share Posted December 6, 2004 да бе в тракия толква много място има. поглеждам от тераската и кво да видя кър. . <{POST_SNAPBACK}> Много е вярно това с Тракията...това не беше ли най-новият квартал в града??Защо като е нов и само КЪР трябва да виждаме, 'що не земат тука да строят! Баси писна ми като искам да излезна на кафе само на центъра да ходя...ОМРЪЗНА МИ! Не може ли и в Тракия да направят нещо повече от..FACES?! Живея в Тракия 10 години и к'во... ПАНЕЛИ само т'ва има аре да земат да направят повече места за развлечение..поне, като Excalibur Link to comment Share on other sites More sharing options...
DMX Posted December 6, 2004 Share Posted December 6, 2004 Значи според мен тези древни паметници, музеи, сгради и т.н. трябва да си останат. Който иска да строи нещо ново да си намери подходящото място и да си строи. До колкото знам разните постройки, който са на практика облика на Пловдив са защитени от закона и фасадата на определени сгради не може да се променя. Ако бъркам някой да ме поправи. <{POST_SNAPBACK}> Според мен трябва паметниците да се въстановят и запазят.България е достатъчно голяма за да осигрури и място за нови "Сити Центъри".Това културно наследство което е оставено нетрябва да бъде разрушавано заради "стратегическото"място което заема.Не е никак фатално да се измести центъра на града.То това става и от само себе си.Един няй-елементарен пример.Селото на майка ми(Първенец) към 1945-46г.,къщата която са притежавали е била последната къща.Сега тя е до центъра !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
warp Posted December 6, 2004 Share Posted December 6, 2004 Много е вярно това с Тракията...това не беше ли най-новият квартал в града??Защо като е нов и само КЪР трябва да виждаме, 'що не земат тука да строят! Баси писна ми като искам да излезна на кафе само на центъра да ходя...ОМРЪЗНА МИ! Не може ли и в Тракия да направят нещо повече от..FACES?! Живея в Тракия 10 години и к'во... ПАНЕЛИ само т'ва има аре да земат да направят повече места за развлечение..поне, като Excalibur <{POST_SNAPBACK}> Аз живея от 20 години тука и на мен също ми е писнала, но какво да се прави. Някъде бях прочел, че Тракия е "спалнята" на Пловдив. Има голяма доза истина в това Ще трябва да се задоволим с Фейсес и Бродуей + Инкогнито. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redmadman Posted December 6, 2004 Share Posted December 6, 2004 твърдо ЗА запазването на паметниците. На къде сме тръгнали ако не можем да си запазим дори историята Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lestat Posted December 6, 2004 Share Posted December 6, 2004 твърдо ЗА запазването на паметниците. На къде сме тръгнали ако не можем да си запазим дори историята <{POST_SNAPBACK}> Правилно!!! Е как ще се поучим от нея (историята) ако не я пазим и помним?Твърдо против унищожаването на памитниците съм! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted December 7, 2004 Share Posted December 7, 2004 Роден съм в София и съм живял там година и половина. Първите си. След това родителите ми се местят да живеят в Пловдив и живея досега тук, което прави близо 22 години. Смятам този град за свой дом и съм горд да се нарека пловдивчанин, макар и не роден тук. Смятам, че е в интерес на самия град да се запази историята му. Все пак не напразно този град е на около 7000 години. (най-древните тракийски селища на тепетата). "Който няма минало - няма бъдеще" - не помня кой е автора на тази мисъл, но смятам, че пасва идеално за случая. Какво ни остана на нас българите - славно минало. Нека не се лишаваме и от него. И аз съм на мнение, че трябва да се възтановят всичките исторически паметници. Също така смятам, че трябва доколкото може в района на центъра да се поддържа архитектурния стил на сградите на главната (намирам ги за невероятни). Който иска ново модерно строителство - площта на на Пловдив не е малка, за да няма място. Както се спомена Тракия е един голям кър. Има много място в покрайнините на града и ако се оправи проблема с градския транспорт, няма да е проблем посещението на обекти там (МЕТРО, Технополис примерно). Не трябва дас е лишаваме от нещо уникално, което никой няма, за модерно строителство, което ги има навсякаде... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted December 7, 2004 Share Posted December 7, 2004 За или против, вас пичове никой не ви пита..нали знаете, интереса клати феса...Ще продължат да си строят и да рушат паметници и това е.Баща ми онзи ден ми донесе парчета от тракийски глинени съдове, които е извадил от един строеж.Еми можете ли да се сетите тоя строеж дали ще го спрат заради "някакви грънци"? И това не е единичен случай... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turanagasan Posted December 7, 2004 Share Posted December 7, 2004 За или против, вас пичове никой не ви пита..нали знаете, интереса клати феса...Ще продължат да си строят и да рушат паметници и това е.Баща ми онзи ден ми донесе парчета от тракийски глинени съдове, които е извадил от един строеж.Еми можете ли да се сетите тоя строеж дали ще го спрат заради "някакви грънци"? И това не е единичен случай... <{POST_SNAPBACK}> малко е сложно в Пловдив около центъра където и да копнеш излизат старинни сгради.Но вижте колко сгради в света са със съчетани ново и древно реставрирано строителство.Рим,Венеция,Атина,Прага,Сингапур......и още мнооого.Проблема е с феса товае истината,не се наядоха нашите управници Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted December 7, 2004 Share Posted December 7, 2004 Spored men pametnicite na istoriqta trqbva da si ostanat.Tupite ni upravnici izkaha da butat aliosha che bil simvol na komunizma...e i ? komunizma ne e li bil chast ot istoriqta ni ? Dobre che ne go saboriha, a oshte po dobre che vustanovqvat i mladejkata jeleznica evala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted December 7, 2004 Share Posted December 7, 2004 Доколкото знам Пловдив е един от малкото, а и май е единствения град, кна който историческият център съвпада със съвременния. Ама на кой му дреме! Това е ти е Прага (дето а спомена Turanagasan) Там ако някой кмет продаде част от Старе Место да се прави там бизнес център, публично ще му натикат зелка в задника на градския площад! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted December 7, 2004 Share Posted December 7, 2004 И тук е мястото на конкретния ми въпрос:Как смятате-дали Пловдив трябва да се преклони пред миналото си или да даде път на бъдещето?Кажете своето мнение,Пловдивчани,защото днес май само в подобни форуми се обръща внимание на мнението ви по такива въпроси! <{POST_SNAPBACK}> А защо да не даде път на бъдещето като не забравя и своето древно минало? Нима не може града да търпи развитие без да се разрушават паметници на културата които не са само от национално,но и от световно значение? Защо града да не се разраства в крайните си части,а трябва постоянно да модернизираме центъра си? Всички ли живеем на центъра или само на мен така ми се струва. Как може да се разрушават сгради като на бившето кино "Христо Ботев". Това ли наричат реконструкция ?Та от зградата остана само една фасада! Жалко,че сме такава нация!Скоро градът ни няма да е модерен,а мизерен! Разните му там турци и араби и тем подобни ще купуват сгради,ше ги ''модернизират",ще копаят с багерите върху античния форум и всичко ще беде прекрасно. Жалко е,че имаме такива управници! Да се подиграват с историята и традициите ни!! За някакви мизерни пари да се продават на всеки да разрешават строежа на сгради които при първото земетресение и са до там. Аз винаги съм бил оптимист,но като виждам всичко това и ми се плаче По този начин и с тази престъпна политика скоро няма да видим нито модерен Пловдив нито една по модерна и стабилна България!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted December 7, 2004 Share Posted December 7, 2004 Дядовците ми са завършили в Пловдив. Предполагам повечето хора не знаят(аз бях много учуден),че Тракия е построена именно с тази цел - да се запази обликът на центъра. Твърдо "ЗА" за запазването на историческите паметници. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LeTHAL_RhyMezz Posted December 7, 2004 Share Posted December 7, 2004 basi grada palno e s narkomani,ku4ki,i mnoo zlobni hora..ina4e e mnoo karsif Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted December 7, 2004 Share Posted December 7, 2004 basi grada palno e s narkomani,ku4ki,i mnoo zlobni hora..ina4e e mnoo karsif Въобще не съм съгласен, че това е Пловдив. Такива ги има навсякаде. Ако ти движиш с такива хора, или такива хора те заобикалят - това не е проблем на града. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.