Jump to content
BulForum.com

Prodavam 80GB Seagate

Recommended Posts

Това знам аз:

новите дискове ИМАТ система за пренасочване на лошите сектори. Още при производството се заделя една малка част (мисля че беше най-външната, ама не съм сигурен) точно за тази цел - когато се открие случаен, единичен лош сектор, той се пренасочва към резервната част (терминът е Re-map). Това го прави фърмуера на диска, за РС-то всичко си остава нормално, то дори не разбира че има лош сектор. Просто достъпът до диска е чрез LBA-адресиране, а дискът си връща информацията, без да казва откъде я е взел. Като резултат се появява леко забавяне в работата на диска, защото re-map-натите сектори са единични, главата на диска трябва да отиде специално дотам и не могат да се кешират успешно. Тази област е много малка, и като се препълни, хем диска става много по-бавен, хем се появяват и лоши сектори, които няма къде да се re-map-нат, хем и диска става по-шумен от непрекъснатото движение на главата до map-натите сектори.

Може би се прави с цел да се намали товара на ОС-а при наличието на лоши сектори....въпреки, че ми се струва неудачно....ще потърся инфо

EDIT: Ето малко инфо. Това е нещо като auto remap-а при SCSI устройствата, само че доста по-просто. От сайта се вижда, че всеки производител използва различни методи....явно IDE-дисковете ще стават все по-умни....но докато това не стане на ниво контролер е красиво само на теория... :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...