Jump to content
BulForum.com

Пушачи, непушачи... Твоето право, моето право

Turanagasan

Recommended Posts

и какво... пак стигнахме до извода,че взаимния компромис е най-доброто разрешение... :P

логично спред мен...отдавна мина времето,когато в детската градина ни казваха кое лошо и кое добро....като порастнеш малко и разбираш,че нещата никога не са само бели или само черни :)

както беше казал някой -във всяка лъжа има зрънце истина/или беше обратното :) /

така че колкото и доклади,извадки и т.н, да прочетеш пак ще опреш до личния избор...

в заключение-хора пушете,ако ви е приятно/и имате финансовата

възможност  :wacko: / само не димете в лицата на непушачите и не хвърляйте фасове по улицата :)

П.С ХрисТууу не можеш да си изкривиш душата сега и да кажеш,че не съм достатъчно толерантна ;)

В детската градина ни казваха кое е добро и кое е лошо.ОК.Но не всички ни възпитават по един и същ начин,родителите ни на всички са различни...тези и още куп фактори обуславят неравния ни старт в живота.Има момент,в който ти казват кое е лошо и кое е добро...но идва и момента,в които сама решаваш за себе си тези неща.В единия момент избора ти е наложен от някой друг....в следващия миг си с развързани ръце...

Уважавам избора ти!Наистина!!!Но бъркаш уважението на личния избор с признанието на този избор като правилен.Едното го правя от сърце...другото обаче не мога...

Спрямо здравето ми нещата за мен винаги са били или черни или бели.Може би за това съм толкоз краен.

п.с.Веднъж вече те аплодирах по повод на толерантността(твоята такава,а не на някой друг)...и смея да кажа,че си толерантна,ако думите ти обуславят действията,но сега имам поглед само върху думите ти...

• Replies 322
  • Created
  • Last Reply
п.с.Веднъж вече те аплодирах по повод на толерантността(твоята такава,а не на някой друг)...и смея да кажа,че си толерантна,ако думите ти обуславят действията,но сега имам поглед само върху думите ти...

О, тя не говори напразно и това, което казва е солидно подплътено с действия. А проблема с толерантността сред пушачите малко ми напомня за проблема дали негрите са расисти...но това е друга тема. Както и тази за личния избор и доколко ние си го обуславяме, за нееднаквия старт в живота...м/у другото...това дали някой избира да пуши или не не смятате ли, че се оформя някъде дълбоко в нас още в ранно детство? И според вас как би трябвало да възпитаваме децата си, за да не стигат и те до превръщането на белите си дробове в черни... (хихи...сещате ли се онзи виц..."първо ще пуша, пуша, пуша, докато белия ми дроб стане черен, а после с 2 черни дроба какво пиене ще паднееее...")

fiordiliji защитиха те,очаквах го...и не че си създавам мнение по чуждите думи,но точно тези съм склонен да приема:)

Та...как се възпитава неприязън към цигарите?!?Доста сериозен въпрос.Определено не се възпитава със забрана.Много ГРЕШЕН метод е това от психологична гледна точка.Възпитава се чрез обяснение за лошото и доброто...за това,което ни благоприятства и това,което ни вреди.И се оставя младия,подрастващ индивид сам да реши.Сам да пипне горещия котлон,за да се увери,че прави нещо неправилно.Така се създава условен рефлекс,който е траен.Разбира се не трябва да се постъпва с абсолютно всичко по този начин,но има много голям ефект...защото забранения плод те блазни да го опиташ.Едно е да знаеш на думи,че нещо е кофти,а друго е да го знаеш от опит.Това е като разликата в теорията и практиката,ясно е кое е предхождащото,но кое е по-важното?!?И все пак на теория имаме лек за спина от две години...

Друго изключително важно е примера,който родителите дават.Децата копират родителите си и с действията и с думите им.Не можеш да очакваш да възпиташ детето си като 100% непушач ако ти самия пушиш.Крушата не пада по-далече от....знаете кое...

Външната среда!Много важен фактор....и повечето именно там се препъват и падат....но ако родителите са си свършили 'работата' правилно това няма как да стане.'Работата' е условно наречена така.Не всички родители имат еднакви възгледи,а някои дори да имат 'правилните'(пак условно казано) възгледи е възможно да не ги предадат както трябва да поколението си.Примера е важен,но не е всичко...детето вижда,че вие не пипате горещия котлон,но не знае причините.Пак изниква въпроса за по-голямата сила на изводите съставени от опита от тези,които са съставени от теорията.И от друга страна не му ли кажете нещо навреме във вътрешната среда,в която вие имате някакъв контрол,е нормално да го научи от външната такава...

п.с.Тук сега сигурно мнозина ще скочат да го оборват това...обърнете се към Фройд...име,което предполагам всява респект у всеки.И още едно уточнение,че тук хората приемат малко по-различно думите,от това,което аз влагам в тях(и го броят като изтъкване например).....коментарите ми се отнасят до правилния според мен(и според Фройд) маниер на възпитание,а не до това,че мен са ме възпитали точно така.Не съм родител,от което става ясно,че ми липсва емпиричен опит точно в тази насока...

Хм...сещам се за 2 неща, по-скоро 2 примера за възпитание. Единия е от реалния живот...познавам доста хора, които са карали децата си като съвсем мънички насила да си дърпат от цигара, децата са се задавяли зверски, едва ли не са посинявали от кашляне...и така няколко пъти. Тези същите деца когато са вече в пубертета и по-късно НИКОГА не пропушват. Втория пример...наскоро гледах Super Size Me...та в този филм ставаше дума колко вредна е fast food и как ако се храниш само в McDonalds за нула време ще си навлечеш куп болести. Водещия обсъждаше проблема с децата и възпитанието им в здравословен начин на живот и накрая каза нещо от рода на "Тогава всеки път когато с бъдещия ми син минем покрай McDonalds ще му фраскам един в мутрата и така той ще получи рефлекс в бъдеще да мрази подобни заведения". Брутално, но май...ефикасно. Незная дали някога бих прилагала тези методи спрямо моите деца. Незная дали дори съм привърженик на този тип възпитание. Просто ми е интересно вие какво мислите.

При мен този метод явно не е сработил :) Като малък свако ми ми даваше да си потапям пръстчето в чашата му с ракия за да я опитам......е след 15 години не си падам единствено по вермута..... :P

Сещам се и аз за един филм "Милионите на Брустър",в който героя се научи да мрази парите и въобще целия сюжет е в насока да му бъде създаден този условен рефлекс.И всъщност възпитанието е точно това....създаване на някакви рефлекси.Колко са трайни се разбира след време,когато оковите от родителското тяло се премахнат.И все пак не е ли това основната "работа" по това да имаш дете?Защото за здравите хора да си направят бебе е най-лесното нещо на света и то без да добавяме тази немалка подробност,че е и доста приятно...

Имам някакъв опит със спорта....така че ще взема пример от там.Правим едни и същи съчетания всеки ден,повтаряме ги стотици пъти,за да станат перфектни и да можем на състезание да победим конкуреницията.По подобен начин и възпитанието е като вид потготовка за сцената на истинския живот.За тази потготовка обаче всеки ползва различни методи и преподава предмета възпитание по различен учебник....и е нормално резултатите да са толкова различни...

п.с.и все пак в МcDonalds портокаловия сок е на ниво...може да опитате(вегетарианците същууу) :)

п.с.и все пак в МcDonalds портокаловия сок е на ниво...може да опитате(вегетарианците същууу) :)

Вегератианците си падаме по фрешчета и силно сме намразили натуралните сокове, които се продават навсякъде. Пълни са със захар и консерванти и са повече сокчета, отколкото натурални.

@accel И при мен не е проработил...даже като малка съм обикаляла масата с гостите да им пия бирата, която според тях "мистериозно" изчезвала:)

Triabva da se pushi po mnogo i navsiakude luli tutun puri

cigaretki-ako zavisi ot men shte montiram vav vseki ofis dom i

magazin po nergele da si cepim zdravo i da dimim ka't

arabi... a i badeshteto e v tazi posoka mjusjulmanite

do 10 godini shte sa 70-80 % ot BG naselenieto i

shte pafkame sladko non stop....

sas zdrave

sas zdrave

Прекланям се пред стойностния ти пост...като заедно с аватара ти мнението ми(разбирай преклонение)спрямо теб е увеличено многократно в положителна насока...със здраве и на теб и да се свети името ти....

Аз пушех по две кутии на ден. По една или друга причина се наложи да ги откажа и сега се чувствам супер.

Нас(разбирай само и единствено мен) ни интересуват точно тези причини.Парите ли ти намаляха?Осъзнал си вредата(демек поумнял си)?Здравословни проблеми?От какво естество?С какви поражения?Направи някаква по-подробна аналогия между това да пушиш и това да не пушиш,че все пак си минал и през двете фази...

А бе кво сте се хванали да пушите изобщо,се едно е хубаво или ше се напраите на големи гъзари. :pirate

F**K drugs and cigarettes

Нас(разбирай само и единствено мен) ни интересуват точно тези причини.Парите ли ти намаляха?Осъзнал си вредата(демек поумнял си)?Здравословни проблеми?От какво естество?С какви поражения?Направи някаква по-подробна аналогия между това да пушиш и това да не пушиш,че все пак си минал и през двете фази...

Мислех, че съм приключил с тази тема, но уви! Това не мога да го проумея, чета...мисля...наливам си бира...пак чета! Би ли обяснил връзката между поумняването и спирането на цигарите?

Тва пушенето е абсолютна глопост,

хора стегнете се давате си парите на вятъра. :devil

Vsi4ki si mislqt 4e sa golemi gazari kato pushat,estestveno ima i hora koito prosto sa pristrasteni kam tqh i ne mogat da gi otkajat no po- golqmata 4ast ush pusahi za gazariq. Edno razberete PUSHENETO VE4E NE E NA MODA

мнооооооооого рядко пуша. не обичам да пуша - глупаво е според мен, но понякога няма по-хубаво от това да опънеш един фас, отново съм много объркан в обяснението си :) заобиколен съм от пушачи - майка ми баща ми, приятелите ми - всички са гадни пушачи. постоянно съм обгърнат от цигарен дим, дори в даскало от скапаните пушачи не мога да пусна една вода. всеки си има право да пуши - е мисля че това трябва да се забрани - според мен това не е наркотик. но трябва да се въведът някакви ограничения за мевстата за пушене. този нов закон е напълно неприложим - много е строг и никой няма да го спазва. не трябва така категорично да се отрича тютюнопушенето.

Осъзнал си вредата(демек поумнял си)?

Би ли обяснил връзката между поумняването и спирането на цигарите?

Осъзнаването е вид поумняване.Връщам те доста години назад.Историята на бънджи скоковете.Минали са били доста години в опити докато се ОСЪЗНАЕ,че въжето трябва да е по-късо от разстоянието между съответния мост и земята долу.Мнозина използвали по-дълги въжета и намерили смъртта си по този начин.Неосъзнаването на посочения пример,както и на вредата от цигарите водят до неблагоприятни последствия....като при единия случай е мигновенно,а при другия е разтегнат във времето...

трябва да се въведът някакви ограничения за мевстата за пушене...този нов закон е напълно неприложим

Много си противоречиш.Хем трябва...хем е неприложим.Нали закона е точно за това да се регламентират местата за пушене?Метни едно око на първия пост,че явно същината на закона не ти е ясна...може би,защото разтеглихме малко темата в различни посоки,което беше неминуемо...

всеки си има право да пуши - е мисля че това трябва да се забрани

Да забраниш пушенето?Как?Със Закон?Смисъла ще бъде никакъв.Аз ако искам да пуша ще намеря начин.Все едно някой твой приятел да иска да се самоубие и ти да го спреш.До тук добре,но ако не поговориш с него да разбереш причините и евентуално да ги излекуваш...той пак ще си посегне...

EDIT:@cheese...сърказма ти кефи...поздрави:)

Няма страшно за непушачите ! От утре минавам на Екстази, Ред Бул и техномузика. От тях човек замирисва зле чак когато опъне копитата.

Току-що ми хрумна гениална идея!!!!! Тъй като толкова много простаци без гражданско съзнание, отговорност и прочее пикаят където им скимне (под колоните на дом Левски, например) предлагам да се забрани със закон пикаенето ВЪОБЩЕ !!!!! Да има там глоби, принудително заселване, за опасни рецидиви - пребиване с клозетна чиния на площада.

И ша са опраим!

"извиняяям са!"

целия поуст ми е пълна бъркотия. нормално да не ме разберете. ще се опитам да направя резюмена на това което исках да кажа. закон трябва да има. но не толкова строг. "на обществени места не трябва да се пуши" - ем къде ще пушиш? да има специални места. ама мама му стара кой българин ще спазва този закон при положение че малките путки на по 12 пушат по кутии на едно кафе. а другото което казах НЕ може да бъде забранено пушенето(изтървал съм "Н"-то) , а и не трябва да се правят опити, защото само може да се предизвика мощния гняв на пушачите (хахаха) ако има нещо неясно ще ви обяснвам пак :)

другарю cheese, защо едитна поуста - приемам предложението за екстазито и ред була. ебал съм мумамата - само пари да имаме :) хахахха!

Осъзнаването е вид поумняване.Връщам те доста години назад.Историята на бънджи скоковете.Минали са били доста години в опити докато се ОСЪЗНАЕ,че въжето трябва да е по-късо от разстоянието между съответния мост и земята долу.Мнозина използвали по-дълги въжета и намерили смъртта си по този начин.Неосъзнаването на посочения пример,както и на вредата от цигарите водят до неблагоприятни последствия....като при единия случай е мигновенно,а при другия е разтегнат във времето...

Е това ме разби вече, откъде я черпиш тая информация?

П.П. Оффтопик е, ама кой идиот ще скочи с по-дълго въже? Каква е тази история, дай линк, книга, къде го чете това :blink: :confused :blink:

ЕДИТ: Как да не си го мисля, като ти така си го написал :blink:

Е това ме разби вече, откъде я черпиш тая информация?

П.П. Оффтопик е, ама кой идиот ще скочи с по-дълго въже? Каква е тази история, дай линк, книга, къде го чете това :blink:  :confused  :blink:

Имах подобна тема за домашна работа едно време и от там го знам.И на мен ми беше доста чудно,но истината е,че идеята за бънджито се е зародила няколко години преди първия успешен опит...и точно в дължината е бил проблема.Не си мисли,че са взимали въже по-дълго от самото разстояние...просто преценката им за това колко ще се разпъне ластичното въже не им е била правилна.Здравината на въжето също е била проблем...

Ама изместваш темата....та кандиса ли на това,че осъзнаването е поумняване?....ето ти един по-прост пример...горещия котлон защо не го пипаш?Осъзнал си,че ще въздейства пагубно върху ръката ти...(само не ме питай и тази информация от къде я имам) :)

Имах подобна тема за домашна работа едно време и от там го знам.И на мен ми беше доста чудно,но истината е,че идеята за бънджито се е зародила няколко години преди първия успешен опит...и точно в дължината е бил проблема.Не си мисли,че са взимали въже по-дълго от самото разстояние...просто преценката им за това колко ще се разпъне ластичното въже не им е била правилна.Здравината на въжето също е била проблем...

Ама изместваш темата....та кандиса ли на това,че осъзнаването е поумняване?....ето ти един по-прост пример...горещия котлон защо не го пипаш?Осъзнал си,че ще въздейства пагубно върху ръката ти...(само не ме питай и тази информация от къде я имам) :)

Хахах, т'ва с горещия котлон не се връзва нещо. Не го пипам, защото знам, че ще се изгоря. Пуша, въпреки че знам, че ще 'изгоря' / не пуша, защото знам, че ще 'изгоря'...така ли разсъждаваш!? Да, ама не. Кой, какво осъзнава - това са глупости, породени от умници като теб или просто плод на някакво самовнушение, само и само да си повярва човек, че без тютюн му е по-добре! Цялата работа е защото ПУШЕНЕТО НОСИ УДОВОЛСТВИЕ и който е отказал цигарите се лишава от това удоволствие! Хора твърдящи обратното или не са пушили през живота си, или никога не са били истински пушачи! Някой пушат, защото другите пушат...но НИЕ пушим, защото така ни харесва! Доказано е, че дори след 20 години въздържание, екс-пушачите все още изпитват носталгия към това чувство! Защо е така, а?

Относно закона, абсолютно съм съгласен да се пуши само на определени за това места!

Хахах, т'ва с горещия котлон не се връзва нещо. Не го пипам, защото знам, че ще се изгоря. Пуша, въпреки че знам, че ще 'изгоря' / не пуша, защото знам, че ще 'изгоря'...така ли разсъждаваш!? Да, ама не. Кой, какво осъзнава - това са глупости, породени от умници като теб или просто плод на някакво самовнушение, само и само да си повярва човек, че без тютюн му е по-добре! Цялата работа е защото ПУШЕНЕТО НОСИ УДОВОЛСТВИЕ и който е отказал цигарите се лишава от това удоволствие!

Е аз точно така разсъждавам....ще ме прощаваш.Не пуша,не защото пушенето не е удоволствие,а защото удоволствието е вредно и не мога да платя цената на тази вреда.Не пипам котлона,не защото е горещ,а защото знам как ще ми се отрази пипането му...това е връзката.Хероина и той е УДОВОЛСТВИЕ(далеч по-голямо)...но е по-скъпо.Излиза,че ти би приел всяко удоволствие независимо от това,каква цена би платило здравето ти...

Самовнушение викаш е рака(или благоприятствието за образуване на такъв) на белия дроб,гадния мирис и даването на лев и нещо за тези благинки...

Удоволствия на този свят колкото щеш...просто това точно определено и конкретно е вредно....всеки го знае.Осъзната или не вредата си е вреда...лошия мирис си е лош мирис...

Mi az sam ne pu6a4 kvo druga da kaja osven 4e ne mi se 4ete celiq topik za da vidq za kvo stava vapros i za6to ima tolkova mnogo obsajdaniq

A i hubavo 6te6e da bude ako bqhte pusnali edno glasuvane da vidim kolko sa pu6a4ite i kolko sa nepu6a4ite v foruma ;)

• 2 weeks later...

Както си слушах DJ Maj и реших да се заиграя малко.

Пушенето в заведения, офиси и в транспорта се забранява от 1 януари 2005 г.

Значи на 01.01.2005г. 0.01минута влиза в сила

Според закона глобите за първо нарушение са от 50 до 100 лв., а за повторно - от 100 до 300 лв. Освен пушачите за нарушения ще се глобяват и тези, които стопанисват сградите и обектите за обществено хранене. Закритите обществени места, в които цигарите ще се допускат по изключение, са онези, до които всеки има достъп - например административни учреждения, хотели, заведения за хранене и развлечения, спортни и търговски обекти, както и влаковете. В тези случаи обаче трябва да има специално обособени места където пушачите да се събират.

Обособените зони в офисите според наредбата са затворени помещения, специално определени за тази цел. Те трябва да имат механична вентилация и надпис на вратата "Място за пушене". Климатикът в случая не се признава, защото идеята е въздухът да се пречиства по 10 пъти за 1 час. Все пак по изключение се допуска и проветряване през прозореца, но само ако липсва техническа възможност за абсорбатор. В заведения и клубове с по-малко от 60 места ще се допуска пушене в част от помещението, като местата за пушачи не трябва да са повече от половината. Всяка маса за пушачи трябва също да бъде снабдена с табелка, от която това да се разбира. В заведенията с над 60 места за пушачите ще трябва да има отделен салон, също с табелка на вратата. В зоните за пушачи няма да се допускат деца под 18 години.

Наредбата уточнява и как ще се пуши в службата. Дава се възможност работодателите да определят специални помещения за това. Това обаче не може да става в коридори, фоайета, на стълбищните площадки или в тоалетните. Във влаковете пушене също ще се допуска по изключение, но в не повече от половината вагони. Сега за цигарен дим се определят половината от местата в един салон. Пушенето обаче ще се забрани напълно, ако влакът е само от един вагон.

Абсолютно се забранява пушенето в детски ясли и градини, средни и висши училища, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки, здравни заведения, интернет клубове. Забраната важи категорично и в помещения, където храните се произвеждат, съхраняват или продават. Тя се отнася и за шофьорите и пътниците в автобуси, тролеи, трамваи, метрото, маршрутките и такситата. Няма да се пуши и в асансьорите и българските самолети. Забраната не важи обаче за обществените места на открито - паркове, градинки, стадиони, спирки.

Пушачи са над 50% от българите и страната е на трето място в света по тази показател. Пасивни пушачи в домовете си са един милион деца, или 69% от хората до 15 години

Въпреки че наредбата влиза в сила след едногодишно отлагане, тя изненада най-вече шофьорите и ресторантьорите. Собствениците на по-малки заведения, с три-четири маси, не са наясно как да разделят помещението, така че димът да не достига до непушачите. Другият проблем е, че мнозинството от клиентите пушат, а те могат да се разполагат само в половината от заведението, докато другата половина - за непушачи, според наредбата ще трябва да остане празна. За спазването на ограниченията ще следи ХЕИ.

Мир

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...