Jump to content
BulForum.com

Пушачи, непушачи... Твоето право, моето право

Turanagasan

Recommended Posts

hmmm ineresno , malko 6te e trudno da otide6 na kra4ma i da ne zapali6

amm ai parvata vodka 6te q prejiveq , ama sna vtorata 6et trqbva postoqnno da otska4am ( az i pu6a4ite)do mqstoto za pu6ene .. sme6no nali

taman sme po4nali hubav mohabet i az kvo..kazvam 4akaite malko vra6tzm se sled 5 min i sled tva prikazkata ve4e se e provalila

mislia 4e prosto na zavedeniqta im trqbvat po dobri vazduhoprovodi koito obra6tata vazduha i ne e zadimeno i nepriatno .. a te i pro4istvat i na van sa6to ne izlia ujasno mrasen vazduh

ama na darjdavata i e po lesno da kaje sprete da pu6ete ot kolkot da kaje eto 20000000 vazduhoprovodi navsqkade

• Replies 322
  • Created
  • Last Reply

започвам с един кратък разказ на действителен слуай:

Преди 10г. един приятел се връща от USA и разказва:

”Всеки ден гледам от прозореца на офиса си една мадама, която точно в 12.00 на обед отива до паркинга влиза си в колата , седи там 15 мин. и си излиза..Викам си странна работа..Пък да ви кажа в щатите децата още от малки ги учат като забележат нещо необичайно за звънят на 911.Е-видя ми се необичайно щото може би бая години дъм живал там, ама не чак дотам че да звъня на 911.Обаче един ден (след 3 месеца чудене к'ва точно конспирация върти мацето) я заговорих и попитах направо каква е хавата.И тя ми вика:”Пушенето е забранено навсякъде -това е единственото място където мога да запатя цигара без да ме глобят”-останах като гръмнат! ”

Да ви кажа и за мен това си беше разказ с неочакван край...все пак говорим за случка от преди 10 години...Май и в България ще стане нещо подобно..

Там, където работя навсякъде са наслагали противопожарна аларма, която се задейства и от цигарен дим.През обедната почивка се събираме 3-ма души в моя кабинет(няма аларма :) да пийнем кафе и да си побъбрим-аз не пуша(никога не съм пушила), но те -колегата и колежката които идват ,са пушачи.И тя онзи ден ми каза:”неудобно ми да ти одимяваме кабинета-не ти ли пречим?”

Отговорих, че аз този въпрос за себе си съм го решила още на 6-годишна възраст,когато ми казваха да си отида в детската да ме ми пречел дима -т.е.-ако приятелите ми пушат аз го приемам и толкова!

Може и да ми вреди на здравето пушенето на другите, но бих се чувствала по-зле ако се съберем компания и проблема с пушенето провали приятното прекарване!

Не смятам , че правната уредба в новия Закон за Здравето е адекватна.И би било неприятно тя да послужи основа на междуличностни конфликти..

В повечето случаи пушачите не се събразяват с непушачите и ако не се реши въпроса законодателно,няма как иначе! Защото ми се е случи веднъж да отидем на сладкарница 5-ма непушачи ,единият от които беше бременно момиче, а на съседната маса пушеха яко!Когато съвсем културно ги помолих да се преместят на друга маса откъдето няма да идва целия дим ,при нас те знаете ли какво отговориха??”Ами като не ви харесва махайте се вие!”...И това става в детска сладкарница!! Незнам малко объркана се чувствам..

С това ще си навлека много злоба вероятно, но мое лично мнение е, че пушачите (в активна възраст)  са по-интелигентни (повечето).

П.П. Не ме убивайте заради моите алогични помисли :)

Хахаха... страшен майтап!

От Май месец не пуша и мисля, че няма да почна пак.

Цигарите са вредни и всеки го знае - единствените които имат изгода са производителите. Че има пристрастеност има, затова трябва да има и закони които да ограничат тютюнопушенето. Това със заведенията обаче трябва да става по-плавно. За ресторантите и кръчмите ще стане голям проблем, ако всичко се спазва - в началото ме съмнява,че всичко ще е по закона. Най-добре ще е да се погрижат за вентилацията - навсякъде това е проблема.

В почти всички барове и дискотеки е като лисичарник, в барчетата и кръчметата също. Ебати работата - ме вярвам и на най-големия пушач да му е приятно в такива дупки. Според мен трябва се забрани пушенето на повечето места ама да се оставят местата за развлечение като послени спасителни острови при положение, че се оправят вентилациите.

hmmm ineresno , malko 6te e trudno da otide6 na kra4ma i da ne zapali6

amm ai parvata vodka 6te q prejiveq , ama sna vtorata 6et trqbva postoqnno da otska4am ( az i pu6a4ite)do mqstoto za pu6ene .. sme6no nali

taman sme po4nali hubav mohabet i az kvo..kazvam 4akaite malko vra6tzm se sled 5 min i sled tva prikazkata ve4e se e provalila

mislia 4e prosto na zavedeniqta im trqbvat po dobri vazduhoprovodi koito obra6tata vazduha i ne e zadimeno i nepriatno .. a te i pro4istvat i na van sa6to ne izlia ujasno mrasen vazduh

ama na darjdavata i e po lesno da kaje sprete da pu6ete ot kolkot da kaje eto 20000000 vazduhoprovodi navsqkade

май бъркаш кръчмата с някоя селска дискотека тип Неолит хм ? аз като ходя не пуша ?

Пушело се е преди 3000 години и пак ще се пуши.В някой по преден пост проочетох ,че да 50 години нямало да има пушачи.Да ама не,винаги ще има пушачи.И печалба нямат само производителите ами и държавата.Давам простичък пример:една кутия виктори излиза от завода на цена 55-60ст ,като в тази цена влизат разходите за производство+печалбата,а останалото да 1.6лв се сещате каде отива.Така е и със всички производители .Ако забранят производството на цигарите тези пари трябва да се вземат отнякъде и тогава следва покачване на данъци и такси.И пак ще има рев.

Nevita това с вентилациите няма да стане защото е прекалено скъпо,пък и някои заведения в Пловдив имат доста добра вентилация.

Цигарите са вредни спор няма,обаче всеки решава сам за себе си какво ще прави със здравето си.То ако искаме да живеем здравословно трябва само на вода да караме.Само ако знаете какви отрови поглъщате всеки ден ще ви се изправят косите.

С това ще си навлека много злоба вероятно, но мое лично мнение е, че пушачите (в активна възраст)  са по-интелигентни (повечето).

П.П. Не ме убивайте заради моите алогични помисли :)

Не е така, не си навличаш нищо, просто много от интелигентите наистина пушат. Това да не би да ги прави калпави хора, не, просто са пушачи.

Не бе... логиката е желязна! Аз мога да кажа, че по-голямата част от по-простите и по-неителигентните също пушат, значи пушенето помага на мисленето! Сигурно по-голямата част от простите пушачи са по-умни от непушачите... Гениална логика! Невероятни наблюдения! Discovery Channel! :) Супер!

А за алкохола, какво ще кажете? И по-интелигентите също и попийват! Даа... заничи пушещите алкохолици са върха на каймака на човечеството!

Сигурно Хамериканците за това са тъпи, защото силно са намалили пушенето!

Нещо ми се струва,че никой тук не нарича нещата с истинските им имена.Има ли цигари?Има!!!Има ли хора зависими от тях?Има!!!Проблема на непушачите НЕ е тези две неща да изчезнат.Нека си ги има.Пушете си на воля колкото ви дроб иска.Пушете по две,три,пет цигари едновременно.Това си е ваш избор и никой не може да ви го забрани.

Имаше някакво предложение тук да се забрани производството на цигарите.Човешко е да си наивен.Нека вкараме знаменитата фраза 'кое е първо-кокошката или яйцето' в контекста....и получаваме....кое е първо-производството или потреблението.Как мислите?Дали щяха да се произвеждат ако никой не ги пушеше?Потреблението обуславя производството...и това не е нужно да си Милен Велчев,че да го знаеш.Да видим какво ще стане ако цялото това производство спре.Икономиката ни спада с около 18/20% и производството ще стане битово...т.е. потреблението ще продължи(в по-голямата си част),но ще спадне качеството и от там ще нарастнат вредите.Държавата печелила от производството на цигари.Предлгам ви да погледнем от друг ъгъл...държавата печели съвсем легално от зависимостта ви.Причинителя на тази болест не е държавата,не са производителите....а точно зависимостта ви!Спрете да прехвърляте отговорността на някой друг освен вас самите,че излиза едва ли не,че таз пуста държава ви бута не само цигарата в устата,ами и ви я пали.

Дали цигарите са дрога?Първо да се образоваме малко и да проучим що е то дрога.Всичко опира НЕ само до зависимостта,а и ДО абстиненцията...като тя е главен обуславящ фактор.Така че....да цигарите са дрога.Защо тогава са легални?Заради масовото потребление,кратковременната и поносима абстиненция и сравнително по-малкото странични ефекти в краткосрочен план.Това е факт,а с фактите не ми спорете.

Голяма част от пушачите били интелигентни?!То бива бива тъпо изказване,но този направо се изака на темата.Никой не ви прави комплименти за това,че пушите и взехте,че си направихте сами комплимент.Но разбирам намека ви и какво целите с него...чисто и просто си търсите извинение.Как един не си призна,че просто няма смелост,кураж и воля,за да ги откаже.Моите приятели поне ми казват доста често нещо от рода,че много ми завиждат на моята независимост спрямо тютюна.Еее да,но всичките тук сте юнаци и как така ще признаета някаква слабост,така че каузата със самопризнанието е загубена.Ние просто сме говеда и обичаме да казваме на черното,че е бяло.

Толерантност...някой я беше споменал тази думичка,евала!Аз съм толерантен към вас...а вие дали сте толерантни към мен?И защо българина е свикнал да пречупва винаги всеки проблем и всяко мнение само и единственно през своята призма.Айде за миг се поставете на мястото на другия и помислете от неговата позиция и от неговия ъгъл.Всеки си има собствена и субективна представа за шибаната истина,но истината е САМО една.Дали ви преча с това,че ям овес и тичам на гребната?Не мисля.Но ето я перверзията...оплювате нещо,което не ви пречи по никакъв начин.Кажете,че не ви допада....не го коментирайте дори....еее дааа ама вие всичко знаете и трябва да си кажете мнението винаги и по всяко време.Защо?!Ще ми отговорите с клишето,че всеки може да си каже мнението.Просто с думичките ни бива повече,а не с делата.Но видиш ли...това не се отнася вас.Вие никакви пороци нямате.Амин :)

Гениална логика! Невероятни наблюдения! Discovery Channel! :) Супер!

Не бе, тя не е гениална, просто ти не можеш да осъзнаеш какво съм написал! :ghost . Прочети малко за влиянието на някои съставки в цигарения дим и тогава ми говори за Discovery Channel !

Pusheneto vodi do svivane na mozuchnite arterii, koeto vodi do po-malko pritok na kislorod!

E sled mozuchen glad ako niakoi stava po-umen to az sam tramvai!

Po sushtata prichina pieneto na kafe + cigari vodi do iztaniavane na arterialnite steni i ot tam do chesti mozachni anevrizmi i insulti. Ne si mislete che ako poluchite takova neshto e zadaljitelno da otidete v bolnica. Moje leko da vi zaboli glava i sled 15 sek pak da ste na krak :)

Aide sus zdrave i pomnete, koito ne pushi, misli po-dobre!

Това е едната страна на монетата :)

Никотин

Никотинът е вероятно най-използваният лек стимулант в света. Той има относително меки ефекти върху психиката, а в повечето страни отношението към него е относително либерално. Това би могло да създаде погрешното впечатление, че той не е особено вреден. Всички сериозни изследвания обаче показват, че никотинът изглежда е абсолютен лидер сред всички легални и нелегални дроги - както по силата на създаваната зависимост, така и по броя на причинените смъртни случаи.

Единствен източник на алкалоида никотин е тютюна. Никотинът може да бъде приеман само по такива начини, които достатъчно бързо го вкарват в организма, тъй като, попаднал там, той бързо се разгражда. По ирония на съдбата огромната част от потребителите са избрали възможно най-вредния начин на употреба - пушенето. Значително по-безопасно е никотинът да се приема чрез лигавиците на носа (смъркане) или устата (смучене на тютюн или никотинова дъвка) или даже през кожата (никотинови лепенки).

Никотинът притежава едно необичайно съчетание от свойства, което е нетипично за останалите стимуланти: той едновременно успокоява и леко стимулира мисълта. Венозното въвеждане на никотин у страстни пушачи е предизвикало ефекти, които някои от участниците в експериментите са оприличили на морфин, но повечето - на кокаин. Във всеки случай, психологическите ефекти на никотина са значително по-меки от тези на опиатите и силните стимуланти и много пушачи не ги осъзнават. Никотинът забележимо подтиска апетита, поради което пушачите отслабват средно с 3 до 5 кг.

Никотинът влияе на периферната нервна система като повишава кръвното налягане и пулса. Свиването на кръвоносните съдове външно се изразява в бледност, а влошеното кръвоснабдяване на кожата води до по-бързото и стареене. Той възбужда скелетните мускули като предизвиква леко, но забележимо треперене на ръцете; този му ефект е стимулирал много хора, за които съвършеното владеене на ръцете е изключително важно (хирурзи, музиканти), да откажат цигарите.

Типичната доза никотин, която поема пушача, изпушвайки една цигара, е около 1 милиграм. Смъртната доза на никотина е около 30 до 50 пъти по-голяма. Смъртните случаи от свръхдоза никотин са изключително редки; това се случва най-вече на победителя в някое идиотско състезание по надпушване.

Основните здравословни проблеми на пушачите обаче идват не толкова от самия никотин, а от пушенето. Тютюневият дим съдържа хиляди съставки, които са повече или по-малко вредни за белия дроб. Пушачите страдат от хроничен бронхит; това е всеизвестната тютюнджийска кашлица. Затруднената работа на белия дроб натоварва допълнително сърцето, което повишава вероятността за сърдечно-съдови заболявания: от влошено оросяване на крайниците до инфаркт и инсулт. Канцерогенните съставки на дима многократно (5 до 10 пъти) повишават вероятността за рак на белия дроб, устата и гърлото.

У нас годишно повече от 3 000 души умират от рак на белия дроб; почти 90 процента от тях дължат това на пушенето. Приблизително два пъти повече хора умират преждевременно от сърдечно съдови заболявания и други усложнения, също в резултат от употреба на тютюн. Проблемите, произтичащи от самото пушене, могат значително да бъдат намалени чрез алтернативни методи за приемане на никотина, напр. никотинови дъвки или интраназални спрейове, но това едва ли би предизвикало възторг у производителите на тютюневи изделия.

Единственото радикално решение естествено е отказването от никотина във всичките му възможни форми. Проблемът е в това, че той предизвиква изключително силна зависимост, която по мнението на много нарколози и хероинови наркомани е по-силна даже от тази към хероина. Като слаба утеха може да се добави, че за пълното развитие на никотинова зависимост са необходими поне 1 до 2 години. Никотиновият абстинентен синдром е лишен от драматизма на алкохолния или хероиновия, но е твърде продължителен и поради това трудно преодолим. Той се изразява в нервност, избухливост, понижена способност за концентрация, нарушен сън и напълняване. Симптомите в течение на месец-два избледняват, но страстното желание за цигари често продължава години наред.

Ако може да се каже нещо хубаво за никотина, това е, че пушачите са по-малко изложени на опасността да развият някои дегенеративни заболявания, характерни за напредналата възраст (синдромите на Паркинсън и на Алцхаймер). В последните години се провеждат сериозни научни изследвания, чиято цел е получаването на синтетични аналози на никотина, които притежават неговите психоактивни свойства, но са по-безопасни. .

Сами си отговорете на въпроса, защо пушачите почти не боледуват от Алцхаймер и Паркинсон!

П.П. Не защитавам пушачите, просто изтъквам факти, които някои хора не искат или просто немогат да приемат в следствие на.......не визирам никой в случая....

Само да допълня,че никотина може да се извлече не само от тютюна,но го има и в листата на доматите.Никотина се отделя напълно от човешкото тяло за около 24 часа.А и също доста ще се озориш да поемеш 1 мг никотин от една цигара,за да стане тоя номер трябва да я изпушиш на един път.Даже и тогава няма да стигне дори до 0.9 мг

Не бе, тя не е гениална, просто ти не можеш да осъзнаеш какво съм написал!  :ghost . Прочети малко за влиянието на някои съставки в цигарения дим и тогава ми говори за Discovery Channel !

Не осъзнавам, защото не съм интелигентен, тъй като не пуша :)

accel, ти някое детенце ли си или си правиш майтап?

Аз едно не разбирам...

Значи всеки разумен човек знае, че цигарите са вредни, не вредни, ами направо убиват... И е грозно... И вони ужасно после устата ти на пепелник... И така нататъка...

Е хубаво де. Защо тогава не забранят производството и продажбата им?! На какви се правим? Ще го произвеждаме, ще го продаваме абсолютно достъпно за абсолютно всеки... И ще преследваме употребата му?! Само на мен ли ми се струва нелепо и тъпо?!

Това е пристрастяване. Като всяко пристрастяване - това е болестно състояние. И да не се атакува причинителя на болестта е престъпление, престъпление е да се атакуват болните, вместо да им се помага. Все едно сега да направим концлагери за болни от СПИН и да ги изолираме навсякъде - в ресторанти, в обществен транспорт и т.н. и т.н. Как ви се струва тази идея?

болните от СПИН ако се хранят на съседната маса (и не пушат) не ти вредят

болните от СПИН ако се хранят на съседната маса (и не пушат) не ти вредят

аз пушех години наред ,отказах цигарите преди година и нещо и смятъм че забраната за пушене на обществени места и на работното място е една крачка напред за държавата ни и за обществото ни .

Пушело се е преди 3000 години и пак ще се пуши......Цигарите са вредни спор няма,обаче всеки решава сам за себе си какво ще прави със здравето си.То ако искаме да живеем здравословно трябва само на вода да караме..........

всеки решава сам за себе си какво ще прави със здравето си така е но кой дава право на пушачите да застрашават здравето на другите хора като деца и бременни жени например както и на всички останали хора .

Нека всеки да ползва правото си да вреди на здравето си да го прави така че да не вреди на другите или да го прави само на места накоито всички посетители са съгласни с това .

Пушело се е преди 3000 години и пак ще се пуши......Цигарите са вредни спор няма,обаче всеки решава сам за себе си какво ще прави със здравето си.То ако искаме да живеем здравословно трябва само на вода да караме..........

всеки решава сам за себе си какво ще прави със здравето си така е но кой дава право на пушачите да застрашават здравето на другите хора като деца и бременни жени например както и на всички останали хора .

Нека всеки да ползва правото си да вреди на здравето си да го прави така че да не вреди на другите или да го прави само на места накоито всички посетители са съгласни с това .

Ами Bai Ganio да вземем да се върнем в средновековието а?Какво ще кажеш?

Само да допълня,че никотина може да се извлече не само от тютюна,но го има и в листата на доматите.Никотина се отделя напълно от човешкото тяло за около 24 часа.А и също доста ще се озориш да поемеш 1 мг никотин от една цигара,за да стане тоя номер трябва да я изпушиш на един път.Даже и тогава няма да стигне дори до 0.9 мг

Ти недей лежи на тая кълка.Виждал съм в моргата бели дробове на пушач и непушач.На първия не ти пожелавам гледката.

Така е най-правилно - който иска да пуши ще си знае къде/имам предвид за заведенията/. Само ми е интересно ако има пушачи и непушачи в една и съща компания как ще се разберат :). Иначе на обществени места наистина трябва да е забранено.

az kato ne pusha ne precha na nikoy , ama na men mi se e***a maykata ot lyutiv dim i vonya na fasove , shtoto pushachite 5 pari ne davat za nepushachite. Kato sym na takova myasto osven che mi e gadno ot mirizmata i mi paryat ochite , ami i tryabva da smenyam po 5 yaketa na den da ne mi vonyat.

Krayno vreme beshe za takyv zakon , ama i toy shte se spazva kolkoto drugite zakoni v BG.

Da ne govorim che zaradi priyatelite si pushachi nie shte hodim kydeto se pushi , ama te nyama nikoga da doydat zaradi nas kydeto ne se pushi - chista proba narkomania !!!

честно казано не ми пречи дима от цигари.не пуша от 2 месеца,но ми е интересно с този закон как трябва да с епостъпи в следната ситуация:отивам аз в някакво кафене..и половината от компанията ми пуши,останалите-не.и какво правим в този случай? :) предполагам отиваме в залата за пушачи,макар и да не пушим една половина.но все пак мисля,че е хубаво да има такъв закон.

Просто забраната за пушене на обществени места освен определените за тази цел места трябва да е пълна! По същият начин трабва да се забрани и употребата на алкохол. Дори на бира!

Който иска да си пуши и да си пие! Да си пие и пуши в къщи! Да се пие може и в заведения.

Изобщо много ред има да се вкарва в държавата и кое по напред.

Знаете ли, какво ме вбесява напоследък? Не беше ли забранена рекламата на алкохол? Напоследък такива нахални и гнусни реклами са пуснали по телевизията, а по улиците е пълно с огромни платна за реклама на разни ракии! Не само че трябва да се забрани рекламата на алкохол и цигари, но дори и изписване на марките на обществени места! Както и на имената на производителите!

Така се възпитава поредно поколение алкохолици! За пушачи да не говорим. Пушенето е вредно и безкрайно неприятно за непушачите, но алкохолизмът е пагубен!

Двата проблема не трябва да се свързват, защото всеки си е проблем сам за себе си, но аз ги споменавам тук заедно.

Просто забраната за пушене на обществени места освен определените за тази цел места трябва да е пълна! По същият начин трабва да се забрани и употребата на алкохол. Дори на бира!

Който иска да си пуши и да си пие! Да си пие и пуши в къщи! Да се пие може и в заведения.

Изобщо много ред има да се вкарва в държавата и кое по напред.

Знаете ли, какво ме вбесява напоследък? Не беше ли забранена рекламата на алкохол? Напоследък такива нахални и гнусни реклами са пуснали по телевизията, а по улиците е пълно с огромни платна за реклама на разни ракии! Не само че трябва да се забрани рекламата на алкохол и цигари, но дори и изписване на марките на обществени места! Както и на имената на производителите!

Така се възпитава поредно поколение алкохолици! За пушачи да не говорим. Пушенето е вредно и безкрайно неприятно за непушачите, но алкохолизмът е пагубен!

Двата проблема не трябва да се свързват, защото всеки си е проблем сам за себе си, но аз ги споменавам тук заедно.

Знаеш ли, трябвало е да се родиш в друго време! А за такива като тебе има специални отделения!

EDIT: Дори на бира....ти откъде си бе пич?

Знаеш ли, трябвало е да се родиш в друго време! А за такива като тебе има специални отделения!

EDIT: Дори на бира....ти откъде си бе пич?

:) Значи почнахме с лични обиди! Добре, добре :)

Като изключим бирата? Какво друго не ти хареса, мой човек?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...