Jump to content
BulForum.com

Пушачи, непушачи... Твоето право, моето право

Turanagasan

Recommended Posts

:lol:

:punk абсолютно съм съгласен, само че като пример бих дал не бъркането в носа ами мощното изпускане на газове :) тъй де, освен че мирише (то и цигарения дим мирише) друго нещо кофти няма, пък на мен ми става хубаво като се облекча...

Тъкмо и аз това си мислех да напиша...

Да ама аз мога да отговарям лично за себе си че може и да съм пушач ама на работата нямам нито 1 пепелник, нито излизам някъде да се тровя!!!На работа ли съм не пуша!!!Ако съм на бира, кафе ми е густо да си запаля цигара и за това немисля че пушач ли си неможеш да вършиш работа.Може само аз да съм такъв шантав и за това да не го разбирам!

Да да ама не.

На един пушач винаги му се пуши,без значение дали е на работа или на бира.

Като няма пепелник в офиса ти ,това нее доказателство,че не пушиш.Ходил съм служебно в много офиси,където е забранено пушенето.В повечето кенефи смърди на цигари и фасовете са повече от тоалетните хартийки в коша.Това доказва,че пушачите в този офис се крият в кенефа да пушат,вместо да слизат на 5 етажа по надолу, където е кафето примерно за да пушат.

Аз също съм непушач и подкрепям силно ...дори да има закон за трудовото отношение,при който пушачите трябва да се ощетяват,а не пушачите да се стимулират.

Отделно на това трябва цигарите да са безобразно скъпи за да не могат да си ги купуват децата в 6-ти клас,на които родителите им дават 5лв за закуска,обяд и билетчета за транспорт,а вместо това децата закусват вафла,обядват дюнер и си купуват кутия цигари за останалите 2,50лв.

Отвращавам се като видя жена,още повече 16-17 годишна ученичка чакаща на спирката и смучеща фас....както каза Дядо мраз все едно да си чакаме непушачите на спирката и да си пръцкаме шумно с кеф....

• Replies 322
  • Created
  • Last Reply
Отделно на това трябва цигарите да са безобразно скъпи за да не могат да си ги купуват децата в 6-ти клас

Да, и хляба да стане 30 лв парчето,щото затлъстяваме.Нали се сещаш,че има бедни родители,има и богати родители,които дават на децата си джобни колкото една нелоша надница.Култура трябва,не драконови мерки!Не можем да научим толквоа просто нещо като да си хвърляме боклуците в коша,та за култура на пушачите говорим.

Вече е факт и все по-често явление ще става при кандидатстване за работа при равни други условия да взимат на работа непушача пред пушача. Просто непушачите са по-ефективни от пушачите. Не правят средно по десет прекъсвания на работата за по пет минути всяко (около час сумарно). Освен петте минути, в които пушача напуска работното си място, поне десет минути след като се е върнал, пушача почва да губи концетрация мислейки си за следващата цигара... В крайна сметка назначават те, за да носиш пари на дадена компания. Не ти плащат да прекарваш един час пушейки.

Разбира се ще продължи да си има професии в които пушенето няма да понижава ефективността и няма да е фактор... най-вече такива които са свързани с работа на открито - в полето: хидромелиоратори, полски пазачи, животновъди на свободно пасящи стада; по строежите - зидаро-мазач, кофражист... при цялото ми уважение към тия хора (бил съм и хидромелиоратор и копач, имам и защитен пети разряд зидрао-мазач) все едни такива престижни професии... всички знаем, че девойките си мечтаят да се омъжат за зидар с ръце дето висят под коленете и такива нежни длани, дето пускат бримки по чорапите като им погалят бедъра...

Доколкото съм чела, при работа с компютър трябва да има - май беше - 15 минути почивка на всеки час. Дали ще си прекарам това време в пушене или в сладки приказки с някой колега, е все едно. В никакъв случай не бих казала, че се нарушава ефективността на работата.

Не бих запалила цигара в стая с малко дете или на работното си място (и дори и вкъщи). Това си е въпрос на уважение към здравето на другия. Но не бих казала, че върша по-малко работа, защото пуша на час по цигара.

Да да ама не.

На един пушач винаги му се пуши,без значение дали е на работа или на бира.

Като няма пепелник в офиса ти ,това нее доказателство,че не пушиш.Ходил съм служебно в много офиси,където е забранено пушенето.В повечето кенефи смърди на цигари и фасовете са повече от тоалетните хартийки в коша.Това доказва,че пушачите в този офис се крият в кенефа да пушат,вместо да слизат на 5 етажа по надолу, където е кафето примерно за да пушат.

Аз също съм непушач и подкрепям силно ...дори да има закон за трудовото отношение,при който пушачите трябва да се ощетяват,а не пушачите да се стимулират.

Не не ама Да.

Както казах не излизам никъде да пуша още по-малко да се крия в кенефа.Така е както казвам и невиждам що трябва да лъжа като всъщност аз няма да лъжа вас а себе си!!!!На работа не пуша и не ми се пуши!!!Да не казвам, че аз съм отказвал на шефа пепелник, който няколко пъти ме е питал дали искам да ми донесе.Това че не ми вярваш незначи че не е така както казвам!!!! :angry1

Ми значи не си толкова пристрастен, защото на един истински пушач щеше да му се пуши през цялото време. Радвай се, че не си толкова зависим и се надявай никога да не станеш.

Според мен, пушачите трябва да си пушат единствено в къщи. Навсякъде другаде има възможност да се засечат с непушачи. Колкото до културата - в тая държава ако не с драконови мерки, по друг начин няма да се оправим. Свободията и простотията са на мода, а за съжаление и по-зле ще става.

Въпрос като този винаги е благодатен за писане. Винаги ще има "за" и "против". Интересно защо доста по-благосклонно се гледа на алкохола. Като ще спираме цигарите навсякъде, дайте да спрем и пиенето и да обърнем всички заведения на сладкарници. (Да седнем на торта и кафе, опс кафето също е вредно...)

А за хората, които живеят здравословно: Не, не живеете по-дълго, просто животът ви се струва по-дълъг! (Много стара мисъл, но не можах да се стърпя да я напиша отново.)

Въпрос като този винаги е благодатен за писане. Винаги ще има "за" и "против". Интересно защо доста по-благосклонно се гледа на алкохола. Като ще спираме цигарите навсякъде, дайте да спрем и пиенето и да обърнем всички заведения на сладкарници. (Да седнем на торта и кафе, опс кафето също е вредно...)

А за хората, които живеят здравословно: Не, не живеете по-дълго, просто животът ви се струва по-дълъг! (Много стара мисъл, но не можах да се стърпя да я напиша отново.)

Принципно погледнато, употребяващия алкохол трови само себе си, докато пушача трови всички около него принудително. Друг е въпроса какво става, когато пил се качи на автомобил и го подкара, но това вече е съвсем друга тема пък и самото "действие" си е достатъчно незаконно и наказуемо. ;)

Само че ако вземеш 1 бутилчица с "пиенье" на работата следващото нещо което ще ти се случи е да си я вземеш и да затвориш вратата на офиса откъм външната страна... Та кой викаш бил по-благосклонен към алкохола и в какъв смисъл? Дай да се уточним все пак :)

Честно казано нямам нищо против никой - всеки да си прави каквото му е кеф... и ако говорим за вредни навици - това дето аз и Midex (че и още маса хора) го правят - да бачкаме нощем е значително по-вредно и все пак всеки си има неща от които се дразни. На мен примерно това да ми мирише на лошо направо ми бърка в задника а повярвай ми цигарения дим е измежду най-неприятните за мен миризми и честно казано ако трябва да избирам предпочитам да ми мирише на кисело зеле (да не кажа на пръдня) отколкото на цигари, и миризмата на пръднята трае много по-малко отколкото последното издишване на някой пушел допреди секунда който се качва в колата ти и изпуска последната глътка цигарен дим вътре.

Та както казах - гледам да не дразня хората (главно тези с които работя и на които държа, относно останалите не ми пука чак толкова) но държа и те да не ме дразнят. Верно като работиш с някой значително по-пречещо е да идва през 5 минути да те пита за глупости и да не можеш да се концентрираш за да си свършиш работата отколкото ако човека си пуши спокойно, обаче съм работил в офис с 4ма пушачи и след 2 часа работа вътре е такава мъгла че за да виждаш монитора трябва да се приведеш леко напред. Лятото някак става проветрение но зимата е кошмар - или мъгла или студ.

Runner, това с драконовите мерки са глупости. Айде да почнем да режем ръце и крака за разни дребни престъпления, а? Ми тъй де - втори път няма да помисли да краде тоя, пък и отдалече ще му личи какъв е и ще се пазят хората.

.....това дето аз и Midex (че и още маса хора) го правят - да бачкаме нощем е значително по-вредно ....

Прав си...понякога, като ми се натрупат няколко нощи без спане, не ме питай как се чувствам... :sick

А вредният навик - пушенето, го дължа на жена ми, която ме приучи преди време на него. Друг е въпросът, че мога да си наложа на не го правя дълго време, без да се чувствам кой знае колко лишен от това. Когато съм някъде в заведение, където се пуши или пък навън, винаги гледам да не преча на околните, които не пушат (доколкото е възможно), като издухвам дима в противоположната страна, там където няма никакви хора ; ако това е невъзможно, обикновено питам (въпреки, че там където съм пушенето е разрешено) дали ако запаля, няма да им преча....това го правя и вкъщи, когато има хора около мен.

На мнение съм обаче, че алкохолът е нанесъл на човечеството много повече злини, отколкото цигарения дим... ;) Не говоря само за пияните шофьори, които с един удар забърсват няколко човешки живота и съдби (на роднините също). Ами пиянските скандали - колко убити и осакатени има точно от ползването на чашката? Ами футболното хулиганство, което почти винаги е свързано с алкохол? А колко домашно насилие и разводи се дължат отново на системното прекаляване с алкохола? Дори да вземем само грозните сцени на пиянските истории, когато човек се докарва до такова състояние, че вече е много трудно да бъде наречен "човек"? И това се случва не само на някакви закоравели пияници със стаж, дето вървят по улицата по системата "левият тротоар е мой...десният - не си го давам..." и падат през няколко крачки (точно онзи ден видях такъв случай и то на обяд)....ами и на ученици на възраст 15, че и по-малки...

Така че що се отнася до това кое вреди повече на обществото, мога да поспоря...имам си вече изградено някакво мнение, което трудно може да ми го смените... :)

Айде да почнем да режем ръце и крака за разни дребни престъпления, а?

А всъщност тази идея не е никак лоша...особено ако касае кражбите...на мен много ми допадна. :bgrin:

Тъй де...к'во е това - "лежал 25 пъти в затвора за кражба"?? Значи...явно няма оправия - клъцни го оттук-оттам да си решиш проблема. :lol:

...1 бира в обедната почивка мисля че е ок ...

Да, ОК си е...дори и аз го правя понякога....а защо 1 цигара в обедната почивка да не е ОК? Особено, когато не издухвам дима в носа ти. Както всяко едно нещо в този живот, когато го прекалиш...вече става вредно не само за тебе, но и за околните.

Разбира се, че в една стая, когато се пуши масово и не се проветрява, след половин час вече ще ловиш лисици (в мъгла). :P

А когато си ударил не само една бира, а 5-6, придружени с кило твърд алкохол (тук малко прекалих с количествата, а? Или не съм? :rolleyes: )...и особено ако пиянството ти не е единствено "спокойно и повръщащо" - дори и да не се качиш на кола, ти пак си опасен за околните с държането си, което не можеш да контролираш. Лично познавам 2-ма човека, които са големи симпатяги, но като ударят няколко, стават толкова заядливи и войнствени и така започват да налитат на бой (почти както Zlobil когато е трезвен... :lol: ...майтап бе, Васко :D ), че на няколко пъти със зор съм ги завличал настрани да не пребият някой, дето са решили, че нещо не му е наред... ;)

Така че що се отнася до това кое вреди повече на обществото, мога да поспоря...имам си вече изградено някакво мнение, което трудно може да ми го смените... :)

Май се досещам какво е :) Верно че чат пат пия по 1 бира или 50-100gr нещо друго но имам доста против освинване а алкохол на работното място смятам че е абсолютно неуместен - 1 бира в обедната почивка мисля че е ок въпреки че след това така ще ти се доспи от нея (поне на мен) че изобщо няма да ти е до работа, обаче за "твърдо гориво" направо си излиташ с ракетна скорост без допълнителни обяснения - аз поне не съм чул някъде да се толерира това... А и човека преди другите ми писания хубаво го каза - в някои ситуации употребата на алкохол си е направо незаконна и съответно наказуема.

не се опитвайте да измествате темата... защото не е изобщо същото. Първо никой никъде не спори, че пиенето е вредно. Нито някой е твърдял, че е по-безвредно от пушенето... Така че що ще тука това пиене?!

Второ - да го кажем така - имаме едни пушач, който пуши 20 цигари дневно... ако тоя човек вместо 20 цигари пийваше 20 по 100 грама гроздова - същото ли ще е отношението към него? Ми не, няма да е. Обществото, включително и най-запалените пушачи, дето са борци за лична "свобода", ще го отхвърлят и изолират на секундата такъв индвид. Няма кой да го толерира и да защитава "правото" му да се клати пиян и неадекватен. За разлика от пушача - той се "приема", неговото поведение е "нормално" и търпимо (забележка - в България, по белия свят не е търпимо).

Защо тогава смесвате двете действия? За да оправдаете по индиректен начин една простъпка, като я сравните с една по-голяма простъпка и по тоя начин се опитате да омаловажите сероизността на първата, макар че двете нямат нищо общо - естествено вие и общо ще се погрижите да намерите (използвайки друга "тактика", наречена от народа "от девет кладенеца вода")... Тия пасти са ни ги подавали... И не ги кльопаме. Това е добре познатия подход "А вие защо биете негрите?". Като те питат - защо пушиш? - да отвърнеш - ама вие пиете... Или: защо пушиш? - а по-добре ли ще е ако пиех, а?! Смешно и тъпо. Ми не, нямаше да е по-добре, ако пиеше, но каква, по дяволите, е връзката и как това, че не пиеш, оправдава пушенето ти?!?

А за мъдрите мисли кой колко дълго живеел... Какво да ви кажа... Не, не живеем по-дълго, тези дето не пушим и не пием... Защото е пълно около нас с пушещи и пиещи, които всячески скъсяват и своя и нашия живот с действията си. По хиляди начини. И после цинично заявяват - ама не живеете по-дълга, ааа, наа-нана-нааа! Така че май не е много "мъдра" тая мъдрост. По тая логика, че няма да живеем дълго - ми защо пушачите не се полеят с бензин и не си палнат цигара? Така и така ще мрат, що да протакат?

Не става с тези тактики. Само демонстрирате, че няма разумни доводи в подкрепа на позицията на пушачите, та се налага да прибягваме към ирационални и неадекватни такива.

@GammaRay, това не е до пушачи и непушачи, а до възпитание...ако тръгна да броя обвивките на кроасаните, вафлите и всичко друго дето се изхвърля из улиците или през терасите на блоковете, вместо по кофите...със сигурност кутиите от цигари ще са "в малцинство".

@ov3rm4n, ако визираш мен - да...поизместих темата и към алкохола, защото Godfather ме подсети с поста си за него, а и исках да направя пряко сравнение за вредите върху обществото от двата "продукта"...обаче съвсем не съм искал да защитавам пушачите като цяло. По-скоро поддържах мнението, че когато човек не пречи на околните, напр. на открито - може да си практикува вредния навик и да вреди единствено на себе си. А и далеч не съм убеден дали разсеяният дим от една цигара е по-вреден от едноминутното каране зад някой димящ камион или автобус, каквито ги има предостатъчно, но никой не обелва и дума за това какво изпускат от ауспуха. Както и да е...спирам, че пак изместих темата...всеки да прави каквото си иска, но да не пречи на останалите - значи...пушене на открито и пушене вкъщи. :) .... Пиенето - само вкъщи...като си изгонил преди това жената и децата! :bgrin: ...всъщност като се размисля, децата могат да останат за компания... :lol:

funny-baby-smoking.gif

На мен ми омръзна да излизам, било то за по едно кафе, на по бира в кръчма или дискотека и да се връщам миришещ на кенеф. Отделно в устата също имам вкус на кенеф, все едно съм пафкал цяла вечер. Скоро имах удоволствието да посетя дискотека в чужбина - там който иска да пуши излиза на специално направена площадка отвън. Надявам се в скоро време да прокарат забрана за пушене на обществени места..

• 2 weeks later...
А за мъдрите мисли кой колко дълго живеел... Какво да ви кажа... Не, не живеем по-дълго, тези дето не пушим и не пием... Защото е пълно около нас с пушещи и пиещи, които всячески скъсяват и своя и нашия живот с действията си. По хиляди начини. И после цинично заявяват - ама не живеете по-дълга, ааа, наа-нана-нааа! Така че май не е много "мъдра" тая мъдрост. По тая логика, че няма да живеем дълго - ми защо пушачите не се полеят с бензин и не си палнат цигара? Така и така ще мрат, що да протакат?

Не става с тези тактики. Само демонстрирате, че няма разумни доводи в подкрепа на позицията на пушачите, та се налага да прибягваме към ирационални и неадекватни такива.

Мисля, че съм един от най-толерантните пушачи на света (не пуша вкъщи, в офиса и още където се наложи). Не съм искала и да раздавам мъдрости. Просто ми е писнало кой откъдето се намери да ме осъжда.

Както и да е... в това писане отиде време колкото за една цигара :)

Искам само да вметна, преди да се избиете :), че момичето, заради което поднових и темата, НЕ пуши вече :).И отново да благодаря на farrell :).

Пушенето е физиологически необходим за организма на човек процес. Никотинът убива 38 вида микроби, като от тях 36 са вредни. Под действието на никотина първи загиват старите и слаби мозъчни клетки. Смолистите вещества, които се отлагат при пушенето по вътрешните стени на белия дроб затрудняват достъпа на въздух до алвеолите с което принуждават организма да увеличи благотворно притока на кръв в белия дроб.

Без пушене аналогичен ефект може да се получи само с интензивни занимания със спорт и сложни дихателни упражнения. Сам по себе си процеса на всмукване на дима и особено пушаческата кашлица се явяват естествена и необходима дихателна гимнастика.

Непушачът преждевременно износва своят организъм, работейки без почивка за цигара. А никотинът убива конят в човека. Паленето на цигара помага в профилактиката на сериозните психически разстройства. Пушещите се отвличат от производствените проблеми, шегуват се и се забавляват. Всяка усмивка продължава живота на човека с минута, а всяка цигара го съкращава с 3 минути. Тоест за всяка изпушена цигара, ако се усмихне човек 3 пъти и митическата вреда от никотина ще спадне на нула. Освен това временният недостиг на кислород, по време на пушенето кара мозъка след изпушването на цигарата да работи с удвоена ефективност. Това естествено не важи за непушачите, чиито мислителни способности намаляват експоненциално заради монотонната работа и кислородното пренасищане.

Пушачът сам си избира да пуши, като при това изпробва различни сортове цигари, пури, пособия като лули и мундущуци, сортове тютюн. Непушачите се лишават от всички тези познания и емоции с което ощетяват своят вътрешен мир.

Как да се пуши – това е много важен въпрос. Ако около пушачът се вихрят кълба от дим – то пуши дилетант, хвърляш на въздуха ценен материал. Истинският пушач дълбоко вдишва димът и дълго го задържа в дробовете си, където поема всички ароматни компоненти. Такъв човек е екологически по-безвреден от непушачите, защото употребява по-малко кислород.

Пушачът е по-пригоден за оцеляване в екстремни условия. В джобът му винаги ще се намери кибрит или запалка за палене на огън или за осветяване на пещера. При пушачът няма проблеми да заговори някой или да се запознае. Само трябва да му поиска огънче, държейки незапалена цигара в ръка. Тази терапия се препоръчва на силно стеснителни хора, които не могат да заговорят момиче в дискотеката. Да не забравяме, че момиче, гледайки един пушач как дърпа от цигарата си, го оприличава на смучещо биберон бебе на подсъзнателно ниво. И затова мъжете пушачи имат такъв успех сред жените. Обратното – мъж гледайки пушеща жена си прави същата аналогия, но с друг физиологичен смисъл.

Волевите качества на пушачите достигат необичайно високо ниво, особено в периодите им на отказване на пушенето. А непушачите никога са нямали волята да започнат да пушат, да кажем на 45 годишна възраст.

И в заключение – ако попитате някой – „Да имате да ми дадете два лева?” със сигурност ще получите отрицателен отговор, докато на въпрос „Да имате една цигара?” със сигурност ще получите и цигара и разговор по темата.

от: http://tankobg.blog.com/3104067/

.............

Ахахах, приятелю, ти ме накара да се смея до сълзи - направо в 1-ви клас 1-во отделение ме върна ... :D :woot

Само 1 нещо ще ти цитирам от проведено здравно изследване:

"В цигареният дим има около 4000 химикала и поне 40 канцерогенни вещества....."

Ти си прави изводите колко са "полезни" цигарките ;)

Ако е било майтап - евалла, адски добро(даже и достоверно звучи... ако не знаеш истината) ;) някой младежи може и да повярват :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...