Rennie Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 Интересно. В контекста на примера ти какво излиза? Ако аз съм българин и тормозя сексуално българки, то всичко е нормално. Не е въпроса в тормоза. Не те тревожи, че един такъв насилник е на свобода без значение на националността и расата му. Проблем е само че е индиец. Индийците на супа! Един грък продавал българчета. А колко българи продават българчета?! Или то е друга работа това - българите могат да се продават едни други, проблем няма. Но гръка - на супа! Подбива пазара ли, какво? За закона за помощите и циганите... Съгласен. Но му трябва и още една добавка, за да стане като по света - пипнат ли те, че работиш, но същевременно и получаваш социални помощи като безработен - връщащ сумите с лихви. Пипнат ли те, че работиш без договор - губиш права дори и да нямаш вече работа. За работодателя ти има кой да мисли в други закони. <{POST_SNAPBACK}> XMMM! Подбудителство ли долавям? Или е само заговор с престъпни намерения - тежка телесна увреда на чужд гражданин? Или опит за разпалване на междусъседска война?Сирене, кво искаше да кажеш? Трябва ти помощ за варенето ли? Вода ли не можеш да намериш или тенджера? В други постове си толкоз миролюбив, а тук подтикваш към насилие.... Колкото и да ти е чудно можеш да бъдеш осъден дори и за тези си думи. Ти СИ расист и това е. Аз също съм такъв, защото съм българин. <{POST_SNAPBACK}> Ей хора, май изобщо не сте разбрали какво иска да ви каже cheese. Човекът да де промер с прословутият индиец, за да докаже че законът ни не действа както при бълагри, така и при чужденци и цигани... Колко цигани си крадат всеки ден по рейсове, спирки, и къде ли не, обаче никой ничо не прави... Това не е расизъм или толерантност. Просто на никой не му пука... Това че има някои си там полицай, който спукал от бой някое циганче... Ами да не мислиш, че не се е случвало и с български деца! Това не значи ли, че българинът не се води от раса или друга принадлежност, ами просто си показва колко ни е скапан законът... Аз мога да кажа колко сме толерантни дори към циганите. Баба ми живее в Изгрев и там всички българи и цигани си се поздравяат по улицата и си приказват помежду си, без някакви предрасъдъци... Така че искам да заключа: БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ РАСИСТИ! (СИРЕНЕТО ГО КАЗА НЯКОЛКО ПЪТИ АМА ТУКА МАЙ НИКОЙ НИЩО НЕ РАЗБРА...). НИЕ ПРОСТО ИМАМЕ ЗАКОНИ, КОИТО НЕ ДЕЙСТВАТ НИТО ПРИ ЦИГАНИ, НИТО ПРИ ТУРЦИ, НИТО ПРИ БЪЛГАРИ.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
XpucTyyy Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ РАСИСТИ! (СИРЕНЕТО ГО КАЗА НЯКОЛКО ПЪТИ АМА ТУКА МАЙ НИКОЙ НИЩО НЕ РАЗБРА...). НИЕ ПРОСТО ИМАМЕ ЗАКОНИ, КОИТО НЕ ДЕЙСТВАТ НИТО ПРИ ЦИГАНИ, НИТО ПРИ ТУРЦИ, НИТО ПРИ БЪЛГАРИ.... <{POST_SNAPBACK}> Когато си намериш за приятел циганин,ожениш се за него и всички в семейството ти го приемат равнодушно...тогава ще ми говориш за това,че не сме расисти.Гледай общо на нещата,а не какво се случва само в твойта глава... Закони!!!Защо не ми е ясно се изказваш за неща,които са ти доста непонятни,че и с големи букви ги пишеш,за да се откроява?В конституцията пише,че всички сме равни пред закона.Това,че някой е черен,бял,жълт или червен не го прави по-малко виновен пред закона.Това вметна оверман в малко по-разтегнат вид... Расисти ли сме?Да разбира се!Правилно ли е?Не,но това едва ли е най-малкия от всички предрасъдъци,които имаме... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 Добре. Оставяме те на спокойствие, щом на тебе всички неща са ти понятни . МИР ВАМ !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zvodomir Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 Според мен бъгарите с расисти ама има и по големи от нас. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rennie Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 Закони!!!Защо не ми е ясно се изказваш за неща,които са ти доста непонятни,че и с големи букви ги пишеш,за да се откроява?В конституцията пише,че всички сме равни пред закона.Това,че някой е черен,бял,жълт или червен не го прави по-малко виновен пред закона. <{POST_SNAPBACK}> Ами и аз точно това казах с други думи, но явно ти ПАК не разбра... Хайде мир и това е. ПС: От къде знаеш, че нещо ми е непонятно? Или просто така си рещил,защото имаш предрасъдъци? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 Добре. Поправям се. Ако това да някой да кара циганчето да носи палката с уста е расизъм, расисти сме. Аз го намирам за клоунада, но няма проблем и расизъм да му викаме. <{POST_SNAPBACK}> Ако някой принуди теб да носиш палката, с която после ще те налага, с уста - това пак ли ще намериш за клоунада?! Сигурно пак някакъв вид ирония използваш, твърде тънка, за да я схвана аз. Само дето с подобно съждение декларираш одобрение, в най-мекия случай - омаловажаваш едно с нищо неоправдано насилие и унижение над човешко същество. Представяш го като съвсем безобиден и приемлив майтап, разбираш ли... Скучно му е на полицая, та се пошегувал. Колко смешно. И утре, някой хлапак прочел това, ще реши да се пошегува по подобен начин - малко клоунада, нищо сериозно. Хубаво ще е да разберем всички, че такова нещо като малко-расизъм, полу-расизъм, расизъм-на-дребно и прочие няма. Има един расизъм. Тия скинари, дето според теб са пикльовци разни и нищо не правят и чиито действия също се опитваш да омаловажаваш всъщност правят нещо много сериозно. Те не се занимават с цигани, а с циганчета, да. И решавайки, че това е дреболия и не заслужава сериозно внимание изпускаш нещо много важно - тия циганчета са утрешните цигани. Замислете се над тая връзка. Помислете малко по-надалеч от сега. Това, че циганите странят и дори се съпротивляват вместо да се интегрират в обществото и да се чустват част от него (и съответно да се чустват отговорни пред него, да поемат задълженията които трябва да носи всеки в това общество наравно с всички), а не извън него (и съответно да гледат на него като на едно вражеско такова, което бие, и което трябва да се граби и краде), започва именно от тук, освен че има корените си и на още много други места. Защото тоя бой, дето ще го яде при всяка среща с групичка такива келеши, това малко цигане няма да го забрави - то ще му е нагледен пример за отношението на обществото към него и ще формира неговото отношение към това общество, което приема или поне необръща внимание на факта, че него го бият просто защото е циганче, през целия му живот вбъдеще. Така че тия страхливи пикльовци съвсем не са толкова безобидни колкото се опитвате да ги мислите. И не е само тоя бой от тия пикльовци. А и отношението на чичкото с костюм и куфарче, дето ще му изсъска през зъби "марш от тука бе мангал" и хиляди други примери за такъв "дребен расизъм", "несериозен расизъм" и "клоунада"... Расизъм в България има. Не се заблуждавайте и не го омаловажавайте. И тоя расизъм започва от всеки един от нас. От начина на мислене. Не е задължително да строиш концлагери, гета и бантустани, за да си расист. Достатъчно е да мислиш като такъв. Достатъчно е и просто да не виждаш или да омаловажаваш този проблем. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bratmito Posted December 14, 2004 Share Posted December 14, 2004 Дали са расисти българите?-Да,при това по лични наблюдения повече от 70-80% от тях са такива.Всеки изтъква като факт срещу циганите че крадат,строят им къщи и така на татък обаче питате ли се защо е така.Истината е че никой не ги зима на работа.Майка ми ми разправя че като идвали да търсят работа им казвали че няма места,а всъщност има недостатък на такива.Циганите не ходили на училище.Ми естествено че няма да ходят.Какъв е смисъла да ходят като така или иначе не ги зимат на работа.Когато човек няма работа и няма какво да яде естествено че ще започне да краде от отчеяние.Повечето хора които казват че мразят цигани дори не познават такива.Аз съм имал приятели цигани,турци,евреи,но не ми пука кави са.Всички са еднакви за мен.По принцип не толерирам предразсъдаците,макар че и аз самият имам такива,а расизма е вид предразсъдък.Не отричам че процентът на крадците от малцинствата е по-голям от този на "бялата раса",но това да искате да избиете цяла раса заради това че сред тях има мошенници,крадци и убиици не го разбирам.То тогава трябва да избием цялото човечество.Все пак не забравяйте че сред тях има други освен крадци,но един "скинар" не пита дали си крадец или не,а директно те пребива.Така се поражда расова нетърпимост и жажда за отмъщение. Един приятел на скоро ми разправяше как си вървял и видял някъв циганин да седи над някво момиче цялото в кръв и момичто викало за помощ.Приятеля ми помислил че я бие и се приготвил да се збият.Но когато се засилил видял че всъщност цигани9на не я бие,а и помага.Момичто било претърпяло катастрофа.Не ми се мисли какво щеше да си помисли човека ако докато помага някъв го изрита в главата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 Баба ми живее в Изгрев и там всички българи и цигани си се поздравяат по улицата и си приказват помежду си, без някакви предрасъдъци... Това пък беше такава глупост... Живяла съм в Изгрев няколко години и много добре зная какво е. Там малцинството е на българите! До нашия блок двама "роми" убиха едно момиче, блъскайки й главата в бетонен гараж, защото нещо им се изрепчила. Колко случаи мога да разкажа.... Не съм била там години, но искрено се надявам нещатата да са се променили Не съм расистка. Не бях расистка и когато един ром ме нападна(вече не живеех в Изгрев). Добре е поне, че не можах да разбера какво целеше-да ме ограби или в храстите... Може би тук е моментът да благодаря на онези яки момчета, които го погнаха с колата, защото тогава не успях. Ако някой се разпознае(сив Мерцедес, преди 2-4 год до х."Лапциг")- Момчета, благодаря ви Днес вече не зная дали съм расистка. Прибирам се и баща ми ми казва, че хванал 10год. циганче да тършува вкъщи , а майка ми цялата трепери и не може да се успокои, защото малкия хайван такъв бой ял.... Баща ми го поступал(по негови думи), но после полицаите....И на мен ми стана жал за него(дори му простих, че ми е изпочупил доста цветя ), но в последствие се оказва, че хлапакът(докато твърди, че нищо не е взел, яде бой и се моли да го пуснат) през цялото време е стискал в ръката си едни ключове, които е намерил.... Та се питам дали това дете е заслужило такова отношение, само защото е циганче или по други причини. Повечето от тях мразят българите и може би съвсем заслужено, но съм се убедила, че подадеш ли им пръст, ще ти отхапят ръката. Унажавам всяка форма на индивидуалност, но всяко нещо си има граници! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 А:"Ама какво имате против циганите?" Б:"Напалм." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mechka Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 otno6enieto sprqmo ciganite ne e rasizum te prosdto sa paraziti i bokluci Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 Проблема с циганите е, че са отритнати от обществото (не случайно е така), като се държиш като животно не трябва да се сърдиш че те третират като такова. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mechka Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 ebal sum gi da go duhat Link to comment Share on other sites More sharing options...
twoface Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 Eин въпрос значи аз не съм расиз но искам за всички да е еднакво пред държавата и закона а какво става значи отивам на главната всякакви цигани идват да ми искат просия което много ме дразни когато им спряха тока вдигнаха бунт що ще си го плащат както и много други като ТЕЛЕФОН,ВОДА,ЗДРАВНИ ОСИГОРОВКИ И ДР. ТАКСИ. отивам ония ден в окръжна болница на преглед и какво да гледам чакам 5 часа мангали да ги прегледат влизам доктора ме пита имаш ли осигоровка иначе да плащам и аз го питах а тея мангали имат ли? и той ми вика не ама подали молба за разсрочено плащане до 2006 и не плащали АМИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ 2006? Ами как да не стана разист ако мен зависи ще ги изсела в гета мангалите Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 Точно това е въпроса, че с циганите проблема не е на расова основа, а по-скоро на социална. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 Бях се зарекъл да не пиша повече тук, ама ... Оверман, ние сме точно това, дето казваш, че го няма - полурасисти. Растисти менте. Ако бяхме истински расисти, нямаше да псуваме българките, дето се женят за цигани, а да се радваме, когато "щерката вземе" един италианец, американец и прочее и прочее. Това не е расизмът. Както не са расизъм лозунгите "циганите на сапун" и прочее бутафория. Разисъм е да смяташ ВСИЧКИ други за по-лоши, по-низши и прочее. А не да нямаш нищо против, когато дъщерите ни отиват да споделят нечий другорасов креват, както ние, българите, нямаме, стига този креват да е постлан с по-скъпи чаршафи от нашите собствени. Въобще sasquatch е съвършено прав - проблемът е социален, а не расов. А за полицая и "шегите" - не си ме разбрал. Клоунът в случая е полицаят. Тежко и горко на такава държава, в която полицията си придава важност по този начин, докато на съседния ъгъл на въпросното циганче баща му продава хероин. Ама ако смелият полицай иде да се заяде с него, може и да пострада. Но това няма общо с темата. То си е просто мухльовщина на облечени в униформа и хрантутени от всички ни безполезни статисти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 ...Ако бяхме истински расисти, нямаше да псуваме българките, дето се женят за цигани, а да се радваме, когато "щерката вземе" един италианец, американец и прочее и прочее. Това не е расизмът. Както не са расизъм лозунгите "циганите на сапун" и прочее бутафория. Разисъм е да смяташ ВСИЧКИ други за по-лоши, по-низши и прочее. А не да нямаш нищо против, когато дъщерите ни отиват да споделят нечий другорасов креват, както ние, българите, нямаме, стига този креват да е постлан с по-скъпи чаршафи от нашите собствени. Въобще sasquatch е съвършено прав - проблемът е социален, а не расов. <{POST_SNAPBACK}> Въобще, cheese, от горното ми става ясно, че е някаква тотална кашичка в главата ти... Това расизъм, това ксенофобия, това шовинизъм и национализъм - за теб разлика няма, едно и също е. Но уви има. Доста внушителна разлика. Излиза, че ние тука си спорим и говорим, ама файда няма и няма как да има - единия от нас не е наясно за какво говори. Изясни си първо разликата между това да мразиш гражданин на чужда държава, защото е такъв, и това да мразиш представител на друга раса, защото е такъв. И ще ме прощаваш, ама стига вече с това "не си ме разбрал" - ами всеки твой пост до това опира, бе бате! Е как веднъж не те разбрах, бе? Или аз съм изключително тъп, или ти имаш проблем с изразяването, или доста пъргаво, ама не особено удачно търсиш начини да отречеш това което сам си казал - по какви причини не знам и не ме интересува. Не съм забелязал да имам проблеми с разбирането на другите, така че... Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 Проблема с циганите е ТОТАЛЕН На тях им е генетично заложено да бъдат паразитна раса - и обичаите и културата им са такива Не напразно са пръснати из целия свят, а не са на едно място, защото и помежду си не могат да се търпят Множат се като бълхи и ни пият кръвта. Единственото хубаво нещо от стария строй беше че циганите си стояха в махалата и не смееха да мръднат Сега са не само по Главната, но и в големите заведения! И се надуват! И ни се присмиват! Не се занимават снищо друго освен кражби, дрога, проституция Айде вие ми кажете как да ги третираме... Да не споменавам колко струват на всички БЪЛГАРИ които си плащат данъците, тока, водата и т.н. Защо ми спират тока заради 5 лева? Защо не влезнат в гетото да си съберат милионите например??? От ЮгЕнерго не можаха да ми отговорят. Предупредих ги, че следващият път ако не ги убие кучето преди мен ще ги потроша /инкасаторите/ - смутиха се. Заради тези изроди ние се превръщаме в животни помежду си. Като му даваш пари ти се усмихва и ти се радва, но обънеш ли гръб като нищо ще ти тегли ножа, макар че довчера от тебе хляб е ял - това човек ли е? За посегателствата, простотиите, които се сипят от гнасните им зурли по адрес на българите нйама да почвам, че ще подивея тотално В една нормална държава ако гражданите излезнат на улицата и започнат да хвърлят камъни по колите и хората полицията се НАМЕСВА. И ги и бие и ги и арестува - макар да не са цигани. Ако не се лъжа няколко пъти вече полицейски автомобили /символ на реда и закона/ бяха потрошавани и подпалвани точно от тази сган нагла мръсна. Никой нищо не направи.... Раниха полицай Никой нищо не направи.... Нормалните хора влизат с жандармерия в гетото и въдворяват ред - с палки, с бой, с бода /пяна/ и т.н. но ние нееее - ние сме толерантни, разбирателство да има между малцинствата Защото са гнусни, ама като дойдат избори са БРОЙКА - мноого важна бройка Това че пребиват, ограбват, насилват, дори убиват българи не е важно. Питаше се тук расисти ли сме - не мисля за себе си така Но за "нещастното" "бедно" "гладно" и т.н. циганско население мога да кажа едно /както казах за бездомните песове/: ТРЕПИ И ЗАРАВЯЙ Аз не мога да се примиря с факта, че живея в държава, в която българите ги е страх от циганите и същите тези изроди циганите си разиграват коня, защото знаят че възмездие няма, последствие няма Затова се топлят с пружини под напрежение на улицата, не работят и не им пука И онези отворковци от запад ще им строят къщи и кондоминиуми, каквито българите нямат. За да си вкарат конете вътре... Да ви еба в самаряните! Що не поемат тогава това малцинство на тяхна издръжка като са толкова щедри?? Бюджета ще живне моментално. Ама нееее - ние ще идваме тук, ще се правим на добри, ще гушкаме циганчета=бъдещи крадци и насилници и ще се усмихваме пред вестниците - е майната ви тъпанарска. Платете им тока на държавата тогава - ха да видим колко сте "загрижени". Ето това е моето мнение. Да не зачеквам и турския въпрос. Щото докато се усетим и някои от хлапаците тук ще учат турски в университета. Защото ни потурчват отново. И добре напредват - налапаха всички фондове и контролират парите - всичко се раздава на турци. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ Link to comment Share on other sites More sharing options...
cheese Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 Оверман, щом така ще я караме - няма проблеми! Пиши си тука и се опивай от красноречието си. Не съм забелязал да ми се налага да дообяснявам на никого освен на тебе какво съм казал . Общо взето хората наоколо ме разбират. Явно проблемът не е баш у мене... Такива работи, БАТЕ ! Хайде, жив и здрав ! P.S. Между другото който има очи ще види каква е разликата между мене и тебе. Аз имам МНЕНИЕ. Ти имаш само коментари. Едно голямо "Да, обаче ...". Е ми викай си "Да, обаче... " до второ пришествие и се мисли за последна инстанция. Успех! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Дочо Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 JUJI, горкото Искренни съчувствия. РАПТОР, всичко което казваш е истина брат. Ама те от запад гледат тук да им е добре, щото представяш ли си като влезнем (ако влезнем) в ЕС и мангалена тръгне из европата а Ми че те ще дадат Айфиловата кула за старо желязо бе майна. Те европейците им е ясна хавата, че мангалите са за трепане, и точно затова ги е страх. А с тия помощи толкова ми бъркат в здравето, че не ми говори. В началото на учебната година нали раздаваха помощи за "първокласници". И по новините специално казаха, че видите ли не било нужно да е записан в първи клас, само да е на години за първолак. И дава как взимат помощи САМО МАНГАСАРИ. То ясно, че на училище няма да тръгнат, ама като имат 5-6 деца, що пък да не вземе 85лв. а? И само помощи им дават, мамка им. Аз щото работех доскоро в Била 1. Тая дето е до панайра, от другата страна на реката. Там, мангалените като вземат помощи и като надойдат в магазина и к'во да ти говоря. Постоянно мизерии правят, постоянно проблеми с тях. И като гледам копуват, копуват, а тия помощи от кой идват - ОТ МЕН, дето ме цакат в заплатата всеки месец Както е казано (тоя път няма да упоменавам кой, за да не стане като предният път, От сталин, през гоце делчев, андрей ляпчев и т.н. накрая пак не се разбра кой го е казал): Циганин, когато да го отрепеш, все си закъснял, има за какво и не е грях! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vas90 Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 Абе не знам точно къв съм расист или не ... Не бих казал че ги Мразя , но полудявам когато видя да влизат 15 мангала в някой рейс и почнат да бъркат по джобовете Нямам и идея кво може да се направи с циганите , ама да ходят по улиците и да крадат от малки деца НЕ ! ! ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
SnaKeTo Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 SKINHEADS RuLeZzZZz !!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 SKINHEADS RuLeZzZZz !!!!! <{POST_SNAPBACK}> Е аре стига вече с тея бе! Не разбрахте ли че в България няма скинове, а само някви псевдо скинове които в общия случай са супер неориентирани и освен да правят зулуми друго не знаят. И българите на са расисти, поне тея дето аз познавам. Колко виетнамци примерно живеят в България? Някога да сте чули да имало някакви расистки действия срещу тях? Или да имало някаква дискриминация на расова основа? Имам двама приятели, на които бащите им са виетнамци женени за българки и си живеят и работят тука и досега никога проблеми на расова основа не са имали, а са именно от друга раса, както и циганите са от друга раса - що така се получава че тука в България живеят и китайци и кви ли не и за тях не се говори толкова много като за циганите? Защо примерно досега не съм видял заглавие във вестник "10 китаеца/виатнамеца/африканеца пребиха с колове лесничей"? Или пък "Жителите на село ХХХХ се оплакват от непрестанните набези на банда китайци" Link to comment Share on other sites More sharing options...
fox Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 Е аре стига вече с тея бе! Не разбрахте ли че в България няма скинове, а само някви псевдо скинове които в общия случай са супер неориентирани и освен да правят зулуми друго не знаят. <{POST_SNAPBACK}> Извинявай, ама точно онзи ден станах свидетел на скандална сцена: спирката на Тримонциум, две сиганки чакат тролия, че вътре са возими без пари, ве, бате... И как точно започна, не знам дали някой видя, двама "неориентирани псевдо скинове" почнаха леко да ги размазват - яко токатшън. А, народа на спирката си гледаше невъзмутимо, може би. И какво няма да си гледа като малко преди това всеки си е мислел за същото... Link to comment Share on other sites More sharing options...
juji Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 Лошото е, че проблемът с малцинствените групи е доста сериозен. В един друг форум имаше тема дали България ще се превърне във втора Македония... Това е съвсем друг въпрос, чиито отговор само мога да се надявам да не е положителен,но се замислете малко. Нали знаете-"Каквото повикало, такова се и обадило."... ov3rm4n, напълно съм съгласна с мнението ти за интеграцията, само да не стане като политиката на "подаване на биберон" спрямо Хитлер... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted January 11, 2005 Share Posted January 11, 2005 Хубаво ще е да разберем всички, че такова нещо като малко-расизъм, полу-расизъм, расизъм-на-дребно и прочие няма. Има един расизъм. Тия скинари, дето според теб са пикльовци разни и нищо не правят и чиито действия също се опитваш да омаловажаваш всъщност правят нещо много сериозно. Те не се занимават с цигани, а с циганчета, да. И решавайки, че това е дреболия и не заслужава сериозно внимание изпускаш нещо много важно - тия циганчета са утрешните цигани. Замислете се над тая връзка. Помислете малко по-надалеч от сега. Това, че циганите странят и дори се съпротивляват вместо да се интегрират в обществото и да се чустват част от него (и съответно да се чустват отговорни пред него, да поемат задълженията които трябва да носи всеки в това общество наравно с всички), а не извън него (и съответно да гледат на него като на едно вражеско такова, което бие, и което трябва да се граби и краде), започва именно от тук, освен че има корените си и на още много други места. Защото тоя бой, дето ще го яде при всяка среща с групичка такива келеши, това малко цигане няма да го забрави - то ще му е нагледен пример за отношението на обществото към него и ще формира неговото отношение към това общество, което приема или поне необръща внимание на факта, че него го бият просто защото е циганче, през целия му живот вбъдеще. Така че тия страхливи пикльовци съвсем не са толкова безобидни колкото се опитвате да ги мислите. И не е само тоя бой от тия пикльовци. А и отношението на чичкото с костюм и куфарче, дето ще му изсъска през зъби "марш от тука бе мангал" и хиляди други примери за такъв "дребен расизъм", "несериозен расизъм" и "клоунада"... Расизъм в България има. Не се заблуждавайте и не го омаловажавайте. И тоя расизъм започва от всеки един от нас. От начина на мислене. Не е задължително да строиш концлагери, гета и бантустани, за да си расист. Достатъчно е да мислиш като такъв. Достатъчно е и просто да не виждаш или да омаловажаваш този проблем. <{POST_SNAPBACK}> Специално заради теб, cheese, ще се самоцитириам... Знам ли, като си се зарекъл да не пишеш повече в тази тема, май си се зарекъл и да не я четеш, та си пропуснал мнението ми. И не ми играй обиден, освен всичко останало не можеш и да спориш, когато се стигне до момента в който трябва да се обосновеш и защитиш позицията си - хоп, аз съм обиден, вместо да предложиш смислен аргумент. Много плосък номер. И това не е само тук, в тази тема. Явно ти е практика. Иска ти се другите просто да те слушат, но никога да не спорят с теб, а когато спорят - или не са те разбрали, или не е по темата изказването им, или пък ти се обиждаш. Кой се опива от собственото си красноречие?! В тази тема например има всичко на всичко 6 мои поста и 12 твои. Сещам се и за една друга - която ти определи като най-тъпата - но това не пречи и в нея да присъстват основно твои постове. Така се опиваш, че се оплиташ в противоречия, а когато ти ги посочат - ааа, аз съм обиден, повече с вас няма да си играя! Да очаквам да се роди нещо в дискусия с теб е много оптимистично от моя страна. Извинявай. За последен път се убеждавам, че е безсмислено да се опитвам да споря с теб. Повече няма да развалям ефекта от постовете ти сред прехласнатата публика. Явно това те вълнува, не в спора да се стигне до някъде. Извинявам се на останалите за оффтопика. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.