Mama Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Оттук-оттам чувам, че има връзка между скоросста на записване на едно CD и по-нататъшната му максимална скорост на четене. Ако си запишеш любимия филм на някое CD на 2-ра скорост, после като искаш да си го качаваш пак на харда няма да може да вдигне много голяма скорост. И обратно - ако запишеш Audio CD на 52-ра скорост, после уредбата ти няма да го чете. Има ли нещо вярно в това и как по.. си го обяснявате ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBIN Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Ако запишеш едно CD на 2ра скорост, това не значи че после ще можеш да го четеш само с 2х. Четеш с колкото можеш Иначе и аз съм чувал, че ако запишеш CD на по висока скорост след това CD-ROM със по слаби възможности няма да може да го прочете. Не съм пробвал в действителност какво се получава, но мисля че няма връзка между скорост на запис и възможна скорост на четене след това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Според мен при качествено устройство и медия не би трябвало да има разлика. П.С. Никога не записвам над 24х и нямам проблеми. Мене ако питаш перфектен запис става на 16х и надолу, понеже долу-горе на такава скорост започва записа и я държи до край. Нека ме поправят, ако греша. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Botev1912 Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Аз записвам винаги на 16, пробвал съм и на 32 и аудио дисковете се четат без проблеми после навсякъде Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Zapisite praveni na po niska skorost sa po ka4estveni i po traini.Tova e taka,za6toto visokoskorostnite zapisi se praviat na mnogo po barzi oboroti i lazera ne progaria pate4kata ka4estveno. Nai lesno moje da se ubedite kato zapi6ete edno CD na32&UP skorost (Music) i go pusnete sled tova na uredbata. Purvo trudno 6te zahape disca i posle e dosta veroiatno zapisa da e neka4estven da ima dopalnitelen 6um naprimer.Pri data discove ne se use6ta,za6toto CD-Romite imat po4uvstvitelni lazeri i po lesno 4etat multimediata! V novite sistemi veroiatno e korigirano kato se ima predvid,4e vsi4kite 4etat i MP3 format. Az zapisvam muzika(WAV) na 8x,a data na 24x i 32x. Dosega ne sam imal problemi Link to comment Share on other sites More sharing options...
DEVIL_in_PLD Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 I po moite nabludenia Tool e napalno prav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Всичко е много е много относително нещата зависят както от носителя така и от устроиството с което е направен записа и устроиството с което се чете той Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandirimuniak Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 В крайна сметка 700 МВ на 8х се записва за около 10 мин. , на 16х за около 5 мин. от там нагоре няма да спестиш кой знае колко време а както се каза по-горе колкото по-бавно толкова по-добре Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liverpool`Fan`1 Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 @Tool беше доста прав.Значи аз записвам на 4х дискове с хубави програми.Също така Windows и филми, който ще си останат за вечни времена. А иначе CD-RW та на 8х най-много понеже не всички CD-ROM-и ги четат.А ако пиша ей така песни за уредба или неща, който не са за мен между 8х и 12х.Но не качвам повече заради записвачката.Понеже ми е от по-слабичките пък и да не хабя само дискове.За това който има търпение да пише на по ниски скорости.Поне знаем, че там ефектът е дълго траен.Иначе колкото до твоя въпрос.Значи ти го записваш на втора скорост, но отва найстина не означава, че само писачки/CD-ROM-и с 2х скорост могат да го четат.Иначе това за уредбата си прав.Аз съм записвал за доста уредби.Абе пълна аномалия.Една чете до 24х, а друга захапва едвам едвам такива на 8х.И стигнах до генералното решение всички да ги пиша на 8х.И така си карам най-много вдигам до 16х при бърза работа.Айде успех и приятно записване. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djivan Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Kakvoto iskate govorete. Kopete si Plextor cdrw i si pishete na max skorost. Tq sama opredelia optimalnata takava i niama problemi i na 52x. Niama da imate nikoga problemi s cheteneto na kakvito i da e nositeli. Optical Storage pri optimalen rezim zapochva zapisa ot 22.23x i kachva do 33.54x, ottam natatak zapisvachkata preceniava che ako vdigne oshte skorostta na zapis posle niama da se chete kakto triabva. Pri Euro Silver sashtata rabota.Pri Traxdata, Verbatim, Maxwell zapochva ot 22.23 i stiga do 51.45x na kraq. Diskovete se chetat bez problemi na sqkade. Niamam nito edin varnat, a az pisha mnogo. Ne si kopuvaite LiteOn, Teac, Sony i razni evtini. Ot tiah stavat samo LG i Samsung, drugite sa bokluci zashtoto se praviat ot LiteOn vsichkite. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Абсолютно си прав за Plextor Връзка между скороста на запис и скороста на четене няма (поне на теория) Ако устроиството с което се записва е качествено и отговаря на всички стандарти и сертификаций то дисковете които излизат от него независимо дали са записани на 2х или на 52х скорост трябва да са с еднакво качество Проблемите с аудио дисковете идват оттам че повечето аудио плеъри са доста капризни към нематрично записани дискове просто там чувствителноста на оптиката не е такава каквато е примерно на едни от първите CD ROM -и все пак повечето стари устроиства за аудио дискове не са предвидени да работят с нематрични дискове Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Kakvoto iskate govorete. Kopete si Plextor cdrw i si pishete na max skorost. Tq sama opredelia optimalnata takava i niama problemi i na 52x. Niama da imate nikoga problemi s cheteneto na kakvito i da e nositeli.Optical Storage pri optimalen rezim zapochva zapisa ot 22.23x i kachva do 33.54x, ottam natatak zapisvachkata preceniava che ako vdigne oshte skorostta na zapis posle niama da se chete kakto triabva. Pri Euro Silver sashtata rabota.Pri Traxdata, Verbatim, Maxwell zapochva ot 22.23 i stiga do 51.45x na kraq. Diskovete se chetat bez problemi na sqkade. Niamam nito edin varnat, a az pisha mnogo. Ne si kopuvaite LiteOn, Teac, Sony i razni evtini. Ot tiah stavat samo LG i Samsung, drugite sa bokluci zashtoto se praviat ot LiteOn vsichkite. <{POST_SNAPBACK}> Имам наблюдения (сериозни), че точно LG и Samsung са пълна скръб. Относно Lite-on, въпреки ниската си цена прави доста по-качествени записи. За тест машина използвам един Compaq със Hitachi 2x CD-РОМ. Значи това CD за мене е еталон (ако чете диска, значи ше го чете навсякъде). И кой се провали на теста със всякакви дискове - LG! А за Plextor то е ясно, че са най-добрите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Абсолютно си прав за Plextor Връзка между скороста на запис и скороста на четене няма (поне на теория) Ако устроиството с което се записва е качествено и отговаря на всички стандарти и сертификаций то дисковете които излизат от него независимо дали са записани на 2х или на 52х скорост трябва да са с еднакво качество Проблемите с аудио дисковете идват оттам че повечето аудио плеъри са доста капризни към нематрично записани дискове просто там чувствителноста на оптиката не е такава каквато е примерно на едни от първите CD ROM -и все пак повечето стари устроиства за аудио дискове не са предвидени да работят с нематрични дискове <{POST_SNAPBACK}> Напълно съм съгласен с теб, спор няма,че са най качествени. Обаче трябва да се отбележе,че хората или нямат пари за Plextor или не им се дават. Някои си казват по добре 2SONY вместо Plextor. Аз лично мисля,че ако човек не пише много цдта може да кара и без Plextor. Пък и новите CDta са едни!Не ми ги хвали. Дори да ти е качествена писачката често има прецакани,а това ни пренуждава да копуваме и скъпи дискове. Та ако не пишеш на конвеир може и без Plextor но с качествени CDta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 [off] А някой да знае колко записа долу-горе издържа една писачка? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 4uval sam,4e ot 1500 do 5000,no tova e v zavisimost ot markata i modela,taka 4e e dosta otnositelno. Za zapisva4kite ot sreden klas znam,4e e 1500-3000. Posle gi polzva6 kato cd-rom. Koito ima podrobna informacia molia da ni prosveti! Ako moje i link kam niakoia hardwerna enciklopedia. Znam,4e ima takiva v txt. i pdf formati ama ne sam se rovil Moje i niakoe ISO! 6to pak da ne e multimediina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Повечето неща вече се казаха и моето май ще бъде споделяне на личен опит (дълъг) по някои точки. Разбира се, че няма значение дали диска ще го запишеш успешно на 2Х или 52Х....говоря за после...процеса на четенето. Някой правилно каза, че от 24...32Х нагоре не се пести съществено от времето за запис. Аз имам Teac и с него съм имал известни проблеми само на 52Х и то при някои дискове. Но поради горната причина ми стана навик да записвам на 32...40Х. За аудиото нещата стоят по коренно различен начин, тъй като самият запис като формат се отличава доста от записа на данни. А и различните комерсиални плеъри също внасят неяснота в проблема, защото, като говорим за аудио, както знаете почти всеки запис съдържа известен % грешки, които алгоритъмът за корекция на грешки на плеъра поправя успешно и не чувате пукания, прескачания и т.н. Обаче не всеки плеър има еднакво качествен такъв алгоритъм, механика, глава и др. и по тази причина, ако %-тът грешки е над нивото на неговата "възприемчивост" се получават горните дефекти. От там идва изводът, че е за предпочитане да се записва аудио на по-ниски скорости. На моя Teac съм правил експерименти и съм развалил доста дискове докато установя максимално стабилните скорости. Значи...по-никакъв начин не записвайте аудио на по-висока скорост от 32Х....дори и тя е много рискована за прескачания и затова при липса на време записвам най-много на 16...24Х. Дисковете ги давам на хора, които ги пускат на различни системи и не са с е оплакали, че не вървят. Иначе когато не бързам записвам на 8Х или 12Х и всичко е перфектно, дори и при по-лоши дискове. А относно - колко живот имат записвачките - има някакви примерни данни, но някои могат да се скапят доста бързо, а други - да работят и след много години и много дискове. Първата ми записвачка беше (и е ) Matsushita (Panasonic) - SCSI CD-R 4Х. Да, точно така CD-R, а не RW, понеже по времето, когато я взех още нямаше измислени презаписваемите устройства и тя беше най-скъпия модел на пазара - около $500 (толкова струваха тогава ). За толкова много години съм записал неизчерпаемо количество дата и аудио дискове, 99,999999% от тях перфектно и продължава да работи пак така. Така, че въпросът за живота на записвачките зависи от много неща, а и к'во се притеснявате толкова - в сравнение с тогавашните $500, сега за 5 пъти по-малко вече можеш да си купиш DVD записвачка...да не говорим за CD-RW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.