Jump to content
BulForum.com

Кого ще подкрепим ние българите?

Turanagasan

Recommended Posts

Все повече на пазара за хранителни стоки в Пловдив навлизат хипермаркетите от типа на "Билла", "Сани" и "Братя Мирчеви". Разгарят се и дебати относно ползите и вредите от това.

.

Няколко позитивни последствия:

1. Пловдивчани ще могат да пазаруват накуп всичко, което им е необходимо.

2. Търговската площ е много по-голяма, съответно и асортиментът от стоки.

3. Хипермаркетите откриват много работни места - главно за млади и неквалифицирани хора.

4. Това е една необходима (може би) модернизация на пазара за хранителни стоки, която ще доведе и до възпитаване на култура на пазаруване и потребление.

И няколко негативни последствия:

1. За търговците - гарантирана смърт на малките супермаркети, бакалии и пр. магазини за хранителни стоки.

2. За потребителите - край на пазаруването в магазин на 20 метра от входа на блока.

3. Може би не толкова важно - какво ще стане със сградата, в която се помещава вашият квартален магазин?

Така изглеждат нещата в най-опростен вид, но когато всичко достигне до конкретната си реализация, се оказва, че "по някакъв начин" по-успешно се налагат чуждестранните вериги като австрийската "Била" или немската "Кауфланд". Очаквайте магазин от последната в "Тракия" до пощата - много близо до българските "Сани" и "Братя Мирчеви". Каква е целта? И как става? Защо не го построят в Каршияка например, където няма такъв? А може и до "Билла" или "Метро"!? Каквито и да са собствениците на въпросните български вериги, те би трябвало да бъдат покровителствани от местните и националните власти, както и от потребителите и различните им организации. От друга страна хипермаркетите като цяло обявяват война (при всички положения неравностойна) на по-дребните търговци. Мнението, тиражирано във всички медии, е, че така или иначе в кварталите магазините за хранителни стоки са разположени в някакви гаражчета, павилиончета и тем подобни долнопробни помещения. Факт е обаче, че много от кварталните магазини са добре оборудвани и заредени наследници на бившите "хранстоки", които бяха в сгради, построени специално за целта. Хората така или иначе там намират всичко, което им е необходимо - от верото до сметаната за кафе - макар и на (незначително) по-висока цена. Няма нужда да ходят до тях с колите си и могат да си купят само един хляб, за който не се налага да чакат около 10-15 минути на касата. Ако тези места изчезнат, къде ще пазаруват пенсионерите? Как ще изпратите 8-годишния си син да купи хляб (как, между другото, ще се научи той да пазарува)? И как ще преживяват собствениците им?

И защо в крайна сметка насилствено трябва да се налага на пловдивския потребител западния модел? При това доста изкривен. Защото в западноевропейските страни в хипермаркети пазаруват най-бедните, тези, които работят по 8-10 часа на ден и нямат време да минават през магазин всеки ден след работа. Там се продават най-нискокачествените стоки. А елитният потребител пазарува от множеството малки специализирани магазини, защото там се продават екологично чисти продукти, има огромен избор и обслужването е на високо равнище. Е, вярно - ценита са двойни и тройни, но за тях това е културата на пазаруване и потребление. А ние, като видим голям и лъскав магазин, се втурваме презглава "да си пазарим" по цели колички. И не ни обиждат надписите "Акция", "Ниска цена", "Промоция", нито цените, завършващи на ",99", нито чакането по опашките (макар че много обичаме да се оплакваме от това по време на големите кризи, а и преди това). А когато няма нещо, си казваме "Ами не може да има пък всичко!" - за сравнение: какво става в кварталния магазин, ако е свършило вашето кафе? А пазаруването на самообслужване ни изглежда като връх на цивилизацията - сякаш е с нещо по-различно от едновремешните Хали (как ви се струва заведение на самообслужване - много ли е елитно?)

Разбира се, ще дойде и времето, когато хипермаркетите ще навлязат напълно. Те са необходими в забързаното ежедневие - но забързано ли е вашето ежедневие - толкова, колкото на западноевропейския гражданин? Със сигурност не.

Културата на потребление се създава с течение на времето, а не насила. Освен това в Западна Европа и САЩ заплатата на касиерка в хипермаркет може да изхранва нея и едно от децата й, а мъжът й от щанда за месо ще носи вкъщи още толкова. И няма нужда двамата с подръчни средства, заеми от роднини и, разбира се, "царски заеми" да преустройват семейния гараж в бакалничка.

Аз съм ЗА големите магазини (не само хипермаркети). Едно от нещата, което мразя да правя е да пазарувам в магазинче тип '5x3'. Вярно близко е, НО не е удобно. Изкарват ми нервичките тия продавачки. Пример: пред мен пенсионер, който пазари две кисели млека и хляб, извинявайте ама аз чакам над 5 минути да го обслужат....ами ако има трима пред мен...незнам дали имам проблем с нервите, но се вбесявам от 'туткането' на продавачките. Изречения като: нямате ли по-дребни....имате ли 5 ст....нямам да ви разваля....допълнително забавят този така приятен процес - пазаруването! С две думи ЛОША ОРГАНИЗАЦИЯ. Първо се мисли, после се прави магазин 20кв.м в който има две хладилни витрини и трудно се побират повече от три-четири човека. Също така съм ЗА малките, но тясно специализирани магазинчета, така ще се намали 'трафика', а качеството на услугата ще скочи с пъти.

И още нещо, не е нормално в магазин за хранителни стоки на метър от хляба да речем да има щанд с перилни препарати и още к'ви ли не химии! Да не говорим за хигиената у повечето продавачки! :excl:

Ами просто винаги ще съществуват малките магазини по кварталите, защото аз за един хляб или нещо такова предпочитам да отида на 20метра и да си го купя, отколкото да хващам рейс или с такси или със собствена кола да ида до Била, Метро, Сани или какъвто и да е хипермаркет. Естествено е обаче, че за по-голямо пазаруване ще отида в хипермаркет, защото от там ще се заредя с някои работи. Но за такива дребни, които са за ежедневието ще отида до кварталния магазин. И всеки прави така.

Ами просто винаги ще съществуват малките магазини по кварталите, защото аз за един хляб или нещо такова предпочитам да отида на 20метра и да си го купя, отколкото да хващам рейс или с такси или със собствена кола да ида до Била, Метро, Сани или какъвто и да е хипермаркет. Естествено е обаче, че за по-голямо пазаруване ще отида в хипермаркет, защото от там ще се заредя с някои работи. Но за такива дребни, които са за ежедневието ще отида до кварталния магазин.  И всеки прави така.

Точно там е проблема че всички правим така,а тези малки магазини не могат да просъществуват ако си купуваме само хляб и мляко.Идеята ми е че се подпомагат едрите и иностранните търговци.Правят се някакви опити за комасация на пазара от която губим всички.И когато фалират малките наистина ще ходим за един хляб на километри,някои от нас

Точно там е проблема че всички правим така,а тези малки магазини не могат да просъществуват ако си купуваме само хляб и мляко.Идеята ми е че се подпомагат едрите и иностранните търговци.Правят се някакви опити за комасация на пазара от която губим всички.И когато фалират малките наистина ще ходим за един хляб на километри,някои от нас

Както вече казах аз съм ЗА малките, но тясно специализирани магазинчета. На никой няма да му се налага да върви километри за един хляб...ще се появят магазинчета (не че ги няма), където ще се предлагат само тестени продукти и всички пак ще сме щастливи :)

Комасирането на пазара според мен е в наша (а и на производителите) полза. Все пак, съединението прави силата :P

А който си мисли, че от хляб не се печели.....

Не че ще се появяват специални пекарни и т.н. Просто сегашните квартални магазини изпълняват същата функция. Съжалявам ако сте ме разбрали погрешно, но не става дума само за един хляб. Ако трябва да си купиш цигари, хляб, безалкохолно, алкохол, колбаси и т.н. (не говоря в количества, с които да изкарате 1-2 месеца) е естествено да отидете до кварталния магазин. Затова живеят тези магазини. Ако се огледате в тези магазини те не разполагат както хипермаркетите с меса, които вие или майките ви си купуват за готвене и т.н. Може да разполагат с някакви ПФ или напоследак забелязвам готови храни в кутии. Просто тези магазини са за покупка на стоки за деня. Не да се заредите за месец и т.н. Винаги ще има такива магазини, защото неможе във всеки квартал да има по един хипермаркет. Просто първо конкуренцията ще е убийствена и повечето ще ги затварят, както става и с кварталните магазинчета. Не знам дали сте забелязали, но във всеки квартал има по 1-2 такива магазина. Отворят ли още 1 го затварят след месец-два защото нямат никаква сметка.

Май нещо много взех да пиша а:)

ЕДИТ: Сетих се и още нещо. Има доста стоки, които кварталните магазини зареждат от хипермаркетите. На мен ми се е случвало доста често да купувам от квартален магазин стока с марката "АРО" (Марката на МЕТРО за качество :))

Да ти кажа на един хляб печалбата е 0.05лв.като сложиш и чантичка 0.01лв.ти смятай какво се вади.Аз съм в бизнеса и ми е пределно ясно.

Ок, определено ти е по-ясно положението...5 ст. не са много, НО кой не яде хляб? А и няма опасност да спре да яде....

Аз съм твърдо за хипермаркетите.Като се научат хората, че се пазарува примерно един път в седмицата и се зарежда за цялата следваща, никой няма да има проблеми с малко по-големите разтояния.Има и друго.Много често ми се е случвало да си купя от малко квартално магазинче някакъв колбас и после да го хвърля, защото е възможно най-долнопробното качество, а е на същата цена, на която ще си купя прясна и в пъти по-качествена мръвка да кажем от Билла.10 човека са се нагъчкали като в дядовата ръкавичка и чакат някой да се начуди какво иска да си купи...И така нататък.А детето като е на 8 изобщо не му е работа да ходи да пазарува.. ще се научи като му дойде времето, пък и то е голяма философия...Тенденцията е почти на всеки ъгъл да има хипермаркет, така че и на пенсионерите няма да им е проблем..както ходят до четвъртък пазара да си купят евтинки зеленчуци така ще ходят и по хипермаркетите. Според мен тук не става въпрос за това кой ще подкрепим, а за това кое ще ни е по-удобно и по-евтино.Казваш минимални разлики, но те си се трупат...

Колкото и хипер-мега-трипер маркети да навлизат, никога няма да се налага да ходите до тях специално за хляб или цигари, бъдете спокойни. Доста от нещата на Туранагасан са вярни, но и не малка част са твърде силно завишени. Бъдете спокойни, колкото повече се "приближаваме към Европа", толкова по-удобно ще става за потребителите.

Никъде по света не се ходи до хипермаркет за хряб примерно. От там се пазаруват само големи количества храни, които стигат за една седмица примерно. А не хляб. А това за качеството на стоките в подобни магазини е абсурно смешно. Верно е че има и такива, но да слагаш етикет на всички хипермаркети...

Колкото и хипер-мега-трипер маркети да навлизат, никога няма да се налага да ходите до тях специално за хляб или цигари, бъдете спокойни. Доста от нещата на Туранагасан са вярни, но и не малка част са твърде силно завишени. Бъдете спокойни, колкото повече се "приближаваме към Европа", толкова по-удобно ще става за потребителите.

Никъде по света не се ходи до хипермаркет за хряб примерно. От там се пазаруват само големи количества храни, които стигат за една седмица примерно. А не хляб. А това за качеството на стоките в подобни магазини е абсурно смешно. Верно е че има и такива, но да слагаш етикет на всички хипермаркети...

Значи е абсурдно смешно, че тарикатите, които имат магазини по мазета и тераси гледат да купят възможно най-евтиния боклук и да ти го продадат възможно най-скъпо? Ами че те ако не го правят това ще измрат от глад...По хипермаретите има разнообразие, има и по-качествени, и по-некачествени.Че и там са мизерници си е вярно..аз имам познати, които работят в Сани и от там никога не си купувам месо..няма да казвам защо.

Ха-ха-ха... Не бе човек, ЗА ХИПЕРМАРКЕТИТЕ е абсурдно смешно. Цитата се отнасяше за тях! А Сани... не знам дали спада към тях, но е без значение...

По принцип не съм привърженик на хипераркетите и няма да споря дали е добре да ги има или не. Който иска да си пазарува и за месеци напред.

А относно Сани-то верно месо не се купува от там, но пак слънчогледа им е върха :D

И все пак мисля, че става един безмислен спор, който се състои в това дали ще съществуват кварталните магазини :)

E отговора, че "Където е текло пак ще тече"

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...