mIRCata Posted November 25, 2004 Share Posted November 25, 2004 При инсталиране на Debian след първия рестарт, когато се пусна "конфигуратора" за допълнителните пакети дадох да ми сканира всички 7 диска и когато си избрах да ми инсталира X, и останалите там http server, mail, и т.н и т.н се стигна до момента в който искаше диск 1 след като го сложих се стигна до следната повтаряща се грешка hdb cdrom_decode_status status=0x51 {Driver Ready SeekComplete Error} hdb cdrom_decode_status error 0x30 и това така много пъти да разбирам ли че първия диск нещо ми е цакнат и ли че нещо липсва в него Link to comment Share on other sites More sharing options...
cssvb94 Posted November 26, 2004 Share Posted November 26, 2004 При инсталиране на Debian след първия рестарт, когато се пусна "конфигуратора" за допълнителните пакети дадох да ми сканира всички 7 диска и когато си избрах да ми инсталира X, и останалите там http server, mail, и т.н и т.н се стигна до момента в който искаше диск 1 след като го сложих се стигна до следната повтаряща се грешка hdb cdrom_decode_status status=0x51 {Driver Ready SeekComplete Error} hdb cdrom_decode_status error 0x30 и това така много пъти да разбирам ли че първия диск нещо ми е цакнат и ли че нещо липсва в него <{POST_SNAPBACK}> първия диск нещо е цакнат! Po-dobre ne go muchi s install ot cd-tata poveche, a napravo si instalirai X i sie ot i-net. Znaesh li kak da go napravish? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted November 28, 2004 Author Share Posted November 28, 2004 Никаква идея си нямам Ще се радвам на хелп. Аз съм на Д+ някаква идея колко ще отнем горе долу ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cssvb94 Posted November 28, 2004 Share Posted November 28, 2004 ok =) svali si http://opengl.sytes.net/sources.list # su # cd /tmp # wget -vc http://opengl.sytes.net/sources.list # cp sources.list /etc/apt/ # apt-get update # apt-get install kde v sources.list se sudurja spisuka na apt-get sources ot koito da vzima paketite, razgledai go sled poslednata komanda, "apt-get install kde", shte ti se zadade vupros dali iskash da se svaliat i instalirat tezi paketi, koito sa svurzani s kde, koeto vkl i xfree. sled potvurjdenie, shte zapochne d/l i posle i install otnosutelnoto vreme za d/l shte go vidish v diasno. derzai i pitai Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted November 28, 2004 Author Share Posted November 28, 2004 Да разбирам ли че преди това трябва да си подкарам интернета под конзолата по някакъв начин или Debian-a си е достаъчно умен и сам ще си е разпознал USB модема и ще знае че ползвам ИП определящо се от провайдера Ще трябва да погледна как ставаше - мисля че накъде из форума имаше обяснение как става. Предполагам че е едно и също Link to comment Share on other sites More sharing options...
cssvb94 Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 e da, triabva da imash i-net vruzka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiLvEr40 Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Дебиан-а няма да хване USB модема. Трябва ръчно да си добавиш модулите. Само че при 2.6 ядрата не помня как се казват точно модулите. Защо първо не кажеш коя версия се опитваш да инсталираш? Sid, Sarge ili Woody.....? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted November 29, 2004 Author Share Posted November 29, 2004 Версия та ми е Woody Интересно ми е как така успях да инсталирам основния минимум но на другите пакети се цакна. Чудя се дали да не си източа пак диск 1 и да му проверя md5 сумата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magare Posted November 29, 2004 Share Posted November 29, 2004 Ами аз съм с UBUNTU, който е на един диск и си хвана модема от раз. Така че не мисля, че ще имаш проблем точно с модема. На мен ми се наложи само да си въведа ръчно IP-то и нета тръгна. А под КНОПИКС даже не ми се наложи да пиша IP-то, направо пуснах браузъра и си имах нет p.s. Модема ми е през USB между другото Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted November 30, 2004 Author Share Posted November 30, 2004 Малее диска ще го точа над 10 часа. Ех защо си нямаме един mirror на дебиана в wareza - да стане за нула време Link to comment Share on other sites More sharing options...
netrootbg Posted November 30, 2004 Share Posted November 30, 2004 Малее диска ще го точа над 10 часа. Ех защо си нямаме един mirror на дебиана в wareza - да стане за нула време http://mirrors.ludost.net/ Пробвай от тук как ще ти е скоростта. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted November 30, 2004 Author Share Posted November 30, 2004 Проблема е в самия диск. Току що си проверих Md5 сумите на 7 диска с тези дадени в http://mirrors.ludost.net/ - всичко е ОК. Ще си запиша първия диск на едно RW и ще пробвам отново да го инсталирам Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted December 1, 2004 Author Share Posted December 1, 2004 Ехее успях да го инсталирам като даде грешка само на 1 пакет Сега остава да конфигурам Х и модема и ще почвам да го разучвам това животно Линукса :) Надявам се с помищ от вас Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted December 1, 2004 Author Share Posted December 1, 2004 Абе хора как да го сложа тоя модем и да го настроя. В една друга тема е писано следното modprobe CDCEther Ако нямаш ланка на пц-то (ако имаш - предполагам eth1): ifconfig eth0 'ip_address' netmask 'subnet_mask' broadcast 'broad_cast' (i.e. ifconfig eth0 1.2.3.4 netmask 255.255.255.0 broadcast 1.2.3.255) route add default gw gateway_ip(5.6.7.8) И би трябвало да имаш нет. Ако пък ти липсва този модул, трябва да си прекомпилираш ядрото, като включиш поддръжката му ( USB Support ---> (M) Support for USB ---> (M) USB Communication Class Ethernet device support (EXPERIMENTAL) ) и изпълниш стъпките по-горе. Да разбирам ли че трябва да направя следното: modprobe CDCEther ifconfig usb 212.104.109.162 netmask 255.255.255.0 broadcast ??? 1.2.3.255 ??? route add default gw 212.104.109.162 и това при условие, че имам в ядрото USB съпорт? Че ако нямам не ми се мисли как да го прекомпилирам Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 1, 2004 Share Posted December 1, 2004 Абе хора как да го сложа тоя модем и да го настроя. В една друга тема е писано следнотоmodprobe CDCEther Ако нямаш ланка на пц-то (ако имаш - предполагам eth1): ifconfig eth0 'ip_address' netmask 'subnet_mask' broadcast 'broad_cast' (i.e. ifconfig eth0 1.2.3.4 netmask 255.255.255.0 broadcast 1.2.3.255) route add default gw gateway_ip(5.6.7.8) И би трябвало да имаш нет. Ако пък ти липсва този модул, трябва да си прекомпилираш ядрото, като включиш поддръжката му ( USB Support ---> (M) Support for USB ---> (M) USB Communication Class Ethernet device support (EXPERIMENTAL) ) и изпълниш стъпките по-горе. Да разбирам ли че трябва да направя следното: modprobe CDCEther ifconfig usb 212.104.109.162 netmask 255.255.255.0 broadcast ??? 1.2.3.255 ??? route add default gw 212.104.109.162 и това при условие, че имам в ядрото USB съпорт? Че ако нямам не ми се мисли как да го прекомпилирам Ако ядрото е 2.4.х (вижда се с командата uname -a), тогава драйвера е CDCEther, иначе ако си с 2.6.х се зарежда: modprobe usbnet Другите команди са ти грешни. За настройка на интерфейса трябва да изпълниш командата: ifconfig eth0 212.104.109.162 (ако това ти е адреса и ако нямаш мрежова карта, която вече да е "окупирала" eth0 интерфейса, btw логично е да нямаш, защото в противен случай не си струва да се използва USB връзка). след това default gateway се задава с командата: route add default gw 212.104.109.1 (тука адреса винаги завършва на .1 поне такава "тактика" са възприели колегите от Евроком за всички мрежи). Друг важен елемент е да редактираш файла /etc/resolv.conf, в който трябва да има следните два реда: search evrocom.net nameserver 217.10.240.2 Тези команди можеш да сложиш във произволен стартов файл на системата, за да не ги пишеш всеки път. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted December 1, 2004 Author Share Posted December 1, 2004 А ще е проблем ли да сложа и 2-да DNS на еврокома в този файл който ми каза?? Аз тамън щях да питам как мога да му кажа при стартиране да се настройва автоматично и ти го спомена. Какъв е аналога на autoexec.bat тук??? Edit: Току що пробвах предложините от теб нещица. 1 Даде ми че версията на ядрото е 2.2.20 2 CDCEther ми даде - не мога да намеря модула. От това си вадя заключение , че ядрото ми е старооо и че ще трябва да включвам някои модули в него. И ако са ми вярни заключенията - направо незнам какво да правя. Абсолютен новбранец съм в Linux и ако първото нещо което трябва да направя е прекомпилиране на ядрото ме хваща нещо страх Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefano Posted December 5, 2004 Share Posted December 5, 2004 Включете модема през Lan-карта - и забравете за настройките.Колкото и да реинсталирате, толкова пъти ще се хваща автоматично. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted December 5, 2004 Author Share Posted December 5, 2004 Сега пък и лан карта да си купувам Относно прекомпилирането на ядрото - прочетох статията която е дадена в темата с преведени документи. Добре е обяснено, но... 1 /usr/src/linux ми липсва !! Незнам, дали съм объркал нещо при инсталацията и съм пропуснал някоя опция да ми слойи кодовете или просто при Debian нещата са по различни. Интересно къде ли е сложено, та да го махна старото.Сега чета една статия от linux-bg.org за прекомпилиране на ядрото, пък да видим докъде ще я докарам Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted December 5, 2004 Share Posted December 5, 2004 А ще е проблем ли да сложа и 2-да DNS на еврокома в този файл който ми каза??Аз тамън щях да питам как мога да му кажа при стартиране да се настройва автоматично и ти го спомена. Какъв е аналога на autoexec.bat тук??? Edit: Току що пробвах предложините от теб нещица. 1 Даде ми че версията на ядрото е 2.2.20 2 CDCEther ми даде - не мога да намеря модула. От това си вадя заключение , че ядрото ми е старооо и че ще трябва да включвам някои модули в него. И ако са ми вярни заключенията - направо незнам какво да правя. Абсолютен новбранец съм в Linux и ако първото нещо което трябва да направя е прекомпилиране на ядрото ме хваща нещо страх Значи просто не е трябвало да инсталираш дистрибуция с толкова старо ядро. По принцип woody на Debian може да се инсталира и с 2.4.х ядро, като се зададе в началото при буут промпта нещо от типа на linux24. Аз лично бих ти препоръчал версията Sarge, ако държиш на Debian и то инсталация с linux26, т.е. с 2.6.х ядро. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted December 5, 2004 Author Share Posted December 5, 2004 Ами аз си изтеглих 2.6.9 ядро и сега чета един текст за прекомпилиране от linux-bg.org дето ми го прати Shade Пък да видим докъде ще я докарам Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.