Mr_Vain Posted June 16, 2005 Share Posted June 16, 2005 А някой знае ли къде мога да намеря книгата "Практически самоучител по С++"?Днеска обиколих толкова книжарници и никъде я няма. До Техническия университет книжарницата са свършили, до ПУ също я нямат. А на централна гара гледам че вече са ги омели продавачите. Вече ги няма продавачите с книгите там. Кажете къде има че вече не се сещам къде може да има. <{POST_SNAPBACK}> Ако говориш за книгата на Хърбърт Шилдт, има я до пощата. breakneck да, откъм другия вход (не часовника). Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted June 16, 2005 Share Posted June 16, 2005 Да, за нея става въпрос. До пощата на главната. Там ли? Ох, май и утре е ден за поход. 10х EDIT: Аха. Благодаря ти още веднъж. EDIT 2: Намерих го най-сетне. Само че от към страната на часовника и то последна бройка. Изчезнали са навсякъде. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albert Posted January 5, 2006 Share Posted January 5, 2006 Iskam da popitam sega , koi e nai dobria nachin da se napravi softwear i s koia programa i s koia shte napravia nai dobriasoftwear ili koi e nai lesnia nachin . Mejdo drugoto kakva e razlikata mejdo C i >NET Framework ( TOva Za Pravene na softwer li e ). Ili pak kakvo e Visual studio i mai vsichkite sa za pravene na softwear no kakva e razlikata mejdo tiah i kak koia e dobre da napravia softwear ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jackson_Fan Posted January 5, 2006 Share Posted January 5, 2006 Не съм чел всички постове само началния ,така че може да се повтора с някой,но в библиотеката срещу халите на центъра има точно такава книга.Днеска бях там и я забелязах. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted January 5, 2006 Share Posted January 5, 2006 Не съм чел всички постове само началния ,така че може да се повтора с някой,но в библиотеката срещу халите на центъра има точно такава книга.Днеска бях там и я забелязах. ква библиотека има там бе батка. там е хеликона и е кницарница или има и библиотека Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted January 5, 2006 Share Posted January 5, 2006 Iskam da popitam sega , koi e nai dobria nachin da se napravi softwear i s koia programa i s koia shte napravia nai dobriasoftwear ili koi e nai lesnia nachin . Mejdo drugoto kakva e razlikata mejdo C i >NET Framework ( TOva Za Pravene na softwer li e ). Ili pak kakvo e Visual studio i mai vsichkite sa za pravene na softwear no kakva e razlikata mejdo tiah i kak koia e dobre da napravia softwear ? Първо не се пише softwer, нито softwear, а software! После явно е, че си нямаш ни най-малка представа за какво става дума, но пък е добре, че имаш желание. Microsoft .net e универсална платформа за програмиране, а C e eзик за програмиране! А ако искаш да се задълбочиш в темата за Microsoft .net ти препоръчвам тази книга - http://www.devbg.org/dotnetbook/. Лично аз още не съм я разгледал подробно, но е написана от водещите български протрамисти така, че трябва да е добра. Разбира се едва ли ще схванещ нещо, ако веднага се хвърлиш на нея - в началото се почва с лесни неща, но ти си знаеш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nino Posted July 12, 2007 Share Posted July 12, 2007 аз тарся някаква книга за Pascal ако някои може да ми помогне каде в нета мога да я намеря Free или пак поне някакви уроци ще сам му много благодарен Link to comment Share on other sites More sharing options...
break Posted July 12, 2007 Share Posted July 12, 2007 Всяка книга за паскал ще ти е полезна. Стига да има и обяснения за указателите, значи е идеална. Бръкни в DC++ и би трябвало да намериш нещо, дори и на български. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted July 14, 2007 Share Posted July 14, 2007 Най-лесният програмен език за мен е java и програмите тръгват на много платформи ! Иначе Ц++ е къде , къде по-стабилно ! Все пак на джава се правят много полезни фрееуър програмки ... чакам един емулатор за ПС1/2 направен на джава да излезне ама нещо го бавят ! Поправете ме ако съм казал някаква "глупост" в горните няколко реда . Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted July 16, 2007 Share Posted July 16, 2007 Най-лесният програмен език за мен е java и програмите тръгват на много платформи ! Иначе Ц++ е къде , къде по-стабилно ! Все пак на джава се правят много полезни фрееуър програмки ... чакам един емулатор за ПС1/2 направен на джава да излезне ама нещо го бавят !Поправете ме ако съм казал някаква "глупост" в горните няколко реда . Единственото вярно беше втората част на първото изречение Другите работи са доста по-спорни. Програмните езици са много, точно защото всеки си има определена цел и насоченост...е някои вече, естествено, са морално остарели. Колкото от емулатор писан на джава аз не бих очаквал кой знае какво, предвид достойнствата и недостатъците на езика. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lil_stenly Posted July 16, 2007 Share Posted July 16, 2007 Знам , че има много недостатъци ... поне от малко , което съм прочел , навсякъде споменяват по нещо лошо ! Иначе емулатора пускал 3 игри на веднъж без никакъв проблем ! Ето страница към проекта и имаше скрийншот точно с пуснатите игри на него , но сега не го намирам ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_Gudo Posted July 31, 2007 Share Posted July 31, 2007 Аз искам да попитам в крайна сметка има ли книга с която да започне човек от нулата така де хич да не се е занимавал с програмиране ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
po_taka Posted July 31, 2007 Share Posted July 31, 2007 Аз искам да попитам в крайна сметка има ли книга с която да започне човек от нулата така де хич да не се е занимавал с програмиране ? http://bt.wrzru.com/details.php?id=9600 C++ Магдалина Тодорова част 1 това според мен е добро Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_Gudo Posted July 31, 2007 Share Posted July 31, 2007 Ta сега тъпия въпрос ... с кое е по-добре да се започне направо С++ или е по-добре като за начало само със С ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 Ta сега тъпия въпрос ... с кое е по-добре да се започне направо С++ или е по-добре като за начало само със С ??? според мен започни с С, защото това е основата на езика и ще ти е по-лесно да научиш С++. Link to comment Share on other sites More sharing options...
midas Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 според мен започни с С, защото това е основата на езика и ще ти е по-лесно да научиш С++. Mии.. не... Направо си почни от C++ Като гледам съдържанието на това ми изглежда за начинаещи... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 Зависи какво ще програмираш, колко професионално ще програмираш и т.н. Гудо, ако ти трябва някаква книжка, пиши ЛС да ти дам...само си изясни горните въпроси преди това. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lil`Nigga Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 И моя съвет е да почнеш със C++, въпреки, че на любителско ниво разликата между C и C++ много бързо и лесно се усвоява. На професионално нещата са малко по-сложни отколкото изглеждат на пръв поглед Вземи си книга, която е по-теоритично насочена, не такава в която преобладават примерите, защото те ще те научат да правиш нещата машинно, просто защото така трябва, а всъщност няма да разбираш какво правят, и тогава няма да си програмист, а просто coder. Затова, наблягай на теорията, пък с времето и сам ще почнеш си мислиш примери Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 Точно на професионално ниво, без да знаеш перфектно C ще си гола вода. Това е основата...как ще тръгнеш да строиш небостъргач без да разбираш колко да затегнеш болтовете и гайките, а малка барака и без кой знае каква прецизност ще можеш да скалъпиш де. Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted August 8, 2007 Share Posted August 8, 2007 И моя съвет е да почнеш със C++, въпреки, че на любителско ниво разликата между C и C++ много бързо и лесно се усвоява. На професионално нещата са малко по-сложни отколкото изглеждат на пръв поглед Точно на професионално ниво, без да знаеш перфектно C ще си гола вода. Не сте особенно прави. Голяма част от добрите програмисти на С++ не са особенно добри на С и обратното. Независимо, че имат еднакъв синтаксис езиците са много различни, предназначенията са им различни както и техниките за работа с тях. С е език за процедурно програмиране, а С++ е изцяло обектно-ориентиран език. Няма професионални приложения на С++, които да не са обектни. А дизайна на процедурно приложение и на ООП приложение са коренно различни, независимо, че като алгоритми може да са на едно и също ниво на сложност и да дават един и същ краен резултат. За начинаещи според мен е най-добре да се започне с Java или C#, това са възможно най-приятелски настроените езици, имат garbage collector, а и са най-актуалните на пазара в момента. Много по-бързо се постигат резултати и пишещия не трябва да се хвърля в дълбоки води още в началото - като работа с паметта, указатели, STL и т.н. Когато човек прави нещо за пръв път иска бързо да види резултати от своята работа, а java и c# и средите за работа с тях могат да го гарантират. Книгите за научаване на синтаксиса на С++ са: The C++ Programming Language на Bjarne Stroustrup, Teach Yourself C++ (Практически самоучител на С++) на Herbert Schildt, Thinking in C++ (има и за Java от същата поредица) на Bruce Eckel и Chuck Allison. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lil`Nigga Posted August 10, 2007 Share Posted August 10, 2007 Всичко си зависи от това, с какво иска да се занимава Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted August 10, 2007 Share Posted August 10, 2007 Всичко си зависи от това, с какво иска да се занимава В интерес на истината в даден момент човек вижда, че на различните езици (платформи) макар и по различен начин се правят сходни неща. И тогава в зависимост от конкретния проблем се търси оптимално решение за случая. А за начинаещи според мен е най-добре да започнат да се занимават с тези езици, с които най-бързо могат да прогресират. Затова според мен java, въпреки че аз съм се занимавал твърде малко с нея и имам много повърхностни познания поради стечение на обстоятелствата, е най-практична и универсална както за учебни цели, така и за работа. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted August 11, 2007 Share Posted August 11, 2007 Ами наистина зависи за какво, всеки език и платформа си има приложение и няма "универсално лекарство". На C/C++ не се правят уеб сайтове не защото не може а защото е много по-лесно да се правят на PHP, Java, C# или VB (ASP.NET). За десктоп приложения положението е различно и там се набляга на визуалната част и по-добре е C#, VB.NET, Delphi или Java (въпреки че с Java приложението няма да е особено "native" но пък ще върви на всичко дето има Java VM.... на теория... на практика не съвсем на всичко ама айде да не изпадаме в подробности), чак при обработките на данни е силен C++ като за разни неща на по-ниско ниво се предпочита C или при ограничения от хардуера, но когато може се ползва C++ особено при по-големи проекти. При всички положения един добър програмист трябва да знае поне няколко езика и да разбира основните неща като разлика между обекти и класове, какво са циклите и къде се ползват, полезен ли е оператора goto и как се прави обработка на изключения, що е то двоично търсене и как се прави quicksort и прочее. С който и език да се хване няма да е последното и няма да е единствената книга която ще трябва да прочете. Така почни от еди къде си, не от другаде и защо еди какво си било по-правилно е малко ала-бала. Циклите и структурите са общо взето еднакви, номера е да почнеш да мислиш правилно и да разбереш че компютъра прави това което си му "казал", а не това което ти се иска на теб Има разлика в синтаксиса и библиотеките : sprintf("ala bala"); cout << "ala bala"; WriteLn("ala bala"). Console.WriteLine("ala bala"); System.out.println("ala bala") все същото правят, свикването не е голяма болка, въпрос на запаметяване. Разликата е огромна между web и desktop приложения, огромна е между процедурни езици (C,C#,C++, Pascal, Java и т.н.) и декларативни (Prolog, XML XSLT,...) Откъдето и да се тръгне има много за учене... не искам да плаша никого, даже напротив - намеквам че кефа е безкраен и за който има желание да учи и да експериментира възможностите са неограничени. Edit: пък който е понаучил малко може да ми се обади - търсим хора в момента! Link to comment Share on other sites More sharing options...
notor1ous Posted August 11, 2007 Share Posted August 11, 2007 номера е да почнеш да мислиш правилно и да разбереш че компютъра прави това което си му "казал", а не това което ти се иска на теб Много добре казано Разликата е огромна между web и desktop приложения, огромна е между процедурни езици (C,C#,C++, Pascal, Java и т.н.) и декларативни (Prolog, XML,...) Не е чак толкова голяма разликата между уеб и останалите приложения, защото не всички уеб приложения се свеждат до уеб сайтове. Prolog и XML са различен тип. Най-точната класификация на типовете езици е: ПРОЦЕДУРНИ - тези, който ти си изброил ФУНКЦИОНАЛНИ - Например Lisp ЛОГИЧЕСКИ - Тук е мястото на Prolog, защото той представлява съвкупност от правила и факти. ОПИСАТЕЛНИ - това не са езици за програмиране а за описание на данни, структури от данни и сериализация. XML, VXML, HTML и т.н. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djadomraz Posted August 11, 2007 Share Posted August 11, 2007 Не е чак толкова голяма разликата между уеб и останалите приложения, защото не всички уеб приложения се свеждат до уеб сайтове. Айде сега не е голяма. Страниците са state-less - т.е. обекта се инициализира, прави каквото прави и се унищожава. Има доста кратък живот, докато един прозорец си пази всички неща докато не бъде затворен (а и затварянето не винаги го унищожава - има един период когато просто е скрит но всичко е "там"). Страниците имат сесия, но разликата е голяма - сесията е обща за целия сайт (т.е. цялото приложение, а не за текущата страница). Също така някои работи се правят на сървъра други на клиента, като ако искаш по-добър контрол на клиента ползваш javascript, което е отделен език - има нещичко общо с истинската java ама има и толкова различия... При десктоп програмите знаеш кой е създал прозореца, може да имаш модални диалогови прозорци и от новосъздаденият диалогов прозорец да гледаш неща в "по-задния", знаеш кой го е създал и т.н. - това при web приложенията го няма и има начини да се запазят нещата които ти трябват но се прави специално а го няма наготово. Да продължавам ли ? За видовете езици съм съгласен, мерси за поправката. Само да допълня, че тогава имах предвид, че както в Пролог така и в XSLT (ъъъъъъъммм дааа - имах предвид XSLT не XML, явно съм спал докато съм го писал) описваш правила, а кое кога и как ще се приложи е отделна тема. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.