afx Posted November 24, 2004 Share Posted November 24, 2004 Потърсих из форума нещо по тази тема преди да пост-на но без успех (ако греша поправете ме плс ) Все пак: проблемът е че шумът на пи си-то ме побърква и търся информация по въпроса за намаляване на децибелите. Не съм почитател на овърклок-а и скъпи решения със водни и др подобни охлаждания не ме интересуват. Работата е там че притежавам sapphire radeon 9600 без вентилатор (с един голям хубав радиатор) и се чудя възможно ли е да се приложи същотото нещо и при процесора. На байт експо видях един висок и хубав радиатор за процесор (не съм сигурен дали беше за интел или амд (32/64) ) със медна сърцевина. Въпросът ми е съществува ли пасивен охладител за AMD на Socket A (1800+ в случая) и разбира се за какви цени става въпрос Като допълнение, как стои въпроса с температурата итн... ще се радвам на компетентен отговор Мерси предварително user note: ако темата все пак е разисквана някъде нека да знам Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted November 24, 2004 Share Posted November 24, 2004 По-добро решение е да се подберат тихи и големи вентилатори и големи радиатори. Съвсем без перки няма да стане, а и не е необходимо. Всъщност, може и без, ама тогава трябва да се ъндърклокне процесорът -около 800MHz и 1.1 -1-2 волта. Но, захранване без перки е трудно да се направи, а оригинално е много скъпо. Ако се оборудва компютърът с големи и тихи перки (~20 децибела) ефектът ще е същият -най-силният шум ще е стърженето на харддиска. Мисля, че това е достатъчно. И аз съм фен на тишината и така процедирам. Просто трябва добре проветрена и просторна кутия и нискооборотни перки по нея с регулатори на оборотите за тях и за перката на процесора. Една такава машина се справя и с доста добър клок, без да бръмчи непоносимо. Най-важното е охлаждането на кутията, а не само на процесора. Пробвай! Давам и конкретни съвети, когато мога Link to comment Share on other sites More sharing options...
Backbone Posted November 24, 2004 Share Posted November 24, 2004 Потърсих из форума нещо по тази тема преди да пост-на но без успех (ако греша поправете ме плс ) Все пак: проблемът е че шумът на пи си-то ме побърква и търся информация по въпроса за намаляване на децибелите. Не съм почитател на овърклок-а и скъпи решения със водни и др подобни охлаждания не ме интересуват. Работата е там че притежавам sapphire radeon 9600 без вентилатор (с един голям хубав радиатор) и се чудя възможно ли е да се приложи същотото нещо и при процесора. На байт експо видях един висок и хубав радиатор за процесор (не съм сигурен дали беше за интел или амд (32/64) ) със медна сърцевина. Въпросът ми е съществува ли пасивен охладител за AMD на Socket A (1800+ в случая) и разбира се за какви цени става въпрос Като допълнение, как стои въпроса с температурата итн... ще се радвам на компетентен отговор Мерси предварително user note: ако темата все пак е разисквана някъде нека да знам <{POST_SNAPBACK}> Слагаш един Вантек Стелт 20дб и си караш без проблем по-безшумен е от захранването.Пуксаш процесора на 0.025В по малко и си караш добре Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 24, 2004 Share Posted November 24, 2004 Преди време гледах едни кутии, в които всичко беше пасивно(охлаждането). Самият дизайн е такъв, че самата кутия е един огромен радиатор. Само че, като видях на каква цена се продава, мисля че един много стабилен ъпгрейд на същата цена е нещо много по-стойностно. Аз също съм на мнение, че с подходящ подбор на радиатори(медни) и големи бавнооборотни вентилатори(такива има на цена дори около 6-7 лева), може да се постигне много добра звукова акустика(тук и самата кутия оказва влияние....за предпочитане е да има преден затварящ се капак). Един пример: За мен тишината в помещението, в което работя е от първостепенно значение...просто работата ми е такава, че изисква почти пълна 'тишина'. В момента в кутията ми (тип 'сървър') има около 10 вентилатора (вече им загубих бройката ) и 2 бързооборотни харда. CPU-то ми е Р4 2.6 @ 3.3 ; видеото 9800 PRO, също е клокнато до максимум, а и хардовете винаги работят много активно. Средните температури на компонентите са следните - CPU -> idle колкото е стайната тенпература ; натоварено - 35-40 С ; няколко часа на 100% натоварване - 45-48 С (това е на честота 3.3Ghz) ; Температура в кутията - Idle - пак като стайната температура ; пълно натоварване - около 45 С ; 9800 Pro - за него нямам сензор, но при пълен овърклок радиаторът е топъл, не горещ...същото е и за чиповете с паметта и то само защото не успях да махна оригиналния малък радиатор и да го сменя с по-голям (смених само вентилатора), а и чиповете нямат радиаторчета, но пък срещу тях също духат тихи големи вентилатори ; S-ATA дисковете държат 35-40 С. И всичко това го постигам с изключително ниско ниво на шум от кутията. Разбира се съм си направил лек елементарен модинг за смяна на волтажа - на една част от вентилаторите съм сложил външни ключове за смяна на 12 V и на 7 V. Така, че общият шум се увеличава, само когато всички вентилатори работят на 100% от оборотите си, но това ми се налага изключително рядко - веднъж в месеца. В останалото време е съвсем тихо, дори и при постоянна работа с тежки приложения. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TED Posted November 24, 2004 Share Posted November 24, 2004 Това е истината. Ама колко струвааааа..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 24, 2004 Share Posted November 24, 2004 Това е истината. Ама колко струвааааа..... Ами те хората си казват - £675 без ДДС (VAT) ; £793.13 (със) - в англ. лири, разбира се....точно колкото едно ново спретнато компютърче. А и има и малко дефектче : При отсутствии потока воздуха, обдувающего силовые транзисторы стабилизатора питания процессора, они нагреваются до критических температур. С такими же проблемами сталкиваются, например, многие обладатели систем водяного охлаждения. Выход из ситуации – установка радиаторов на силовые транзисторы или организация обдува – тихоходного вентилятора, скорее всего, будет более чем достаточно. Кратък превод, за незнаещите руски...тъй като няма никакви вентилатори, силно се нагряват силовите транзистори, регулиращи захранването на CPU-то. Препоръчва се слагане на радиатори на тези транзистори или бавнооборотен тих вентилатор....бахти, да добавям радиатори и вентилатори в кутия за над $1000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted November 24, 2004 Share Posted November 24, 2004 Eто тези перки са най-доброто решение в раздела перки според мен Link to comment Share on other sites More sharing options...
Backbone Posted November 24, 2004 Share Posted November 24, 2004 Eто тези перки са най-доброто решение в раздела перки според мен <{POST_SNAPBACK}> Намери ми малко такива? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted November 27, 2004 Share Posted November 27, 2004 Eто една друга "тиха вода" макар и не толкова компактна Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jack W. Tweeg Posted November 27, 2004 Share Posted November 27, 2004 http://tw.giga-byte.com/Peripherals/Produc...oler-Ultra).htm http://www.3dnews.ru/cooling/gigabyte-3dco...plate=print.htm www.most.bg Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted November 30, 2004 Share Posted November 30, 2004 Потърсих из форума нещо по тази тема преди да пост-на но без успех (ако греша поправете ме плс ) Все пак: проблемът е че шумът на пи си-то ме побърква и търся информация по въпроса за намаляване на децибелите. Не съм почитател на овърклок-а и скъпи решения със водни и др подобни охлаждания не ме интересуват. Работата е там че притежавам sapphire radeon 9600 без вентилатор (с един голям хубав радиатор) и се чудя възможно ли е да се приложи същотото нещо и при процесора. На байт експо видях един висок и хубав радиатор за процесор (не съм сигурен дали беше за интел или амд (32/64) ) със медна сърцевина. Въпросът ми е съществува ли пасивен охладител за AMD на Socket A (1800+ в случая) и разбира се за какви цени става въпрос Като допълнение, как стои въпроса с температурата итн... ще се радвам на компетентен отговор Мерси предварително user note: ако темата все пак е разисквана някъде нека да знам <{POST_SNAPBACK}> Ами взимаш си един термалрайт алх-800 за 35-40 лева, слагаш му някаква тиха перка, например вантек стелт или сайлънт блейд и си пееш... Съвсем без вентилатор няма да стане работата, ама ако е 18-20 децибела практически няма да го чуваш. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JIS Posted November 30, 2004 Share Posted November 30, 2004 аз имам TT Silent Tower като този може и без перка ако няма клок ... и добър поток в кутията ама аз съм пуснал перката на бавни обороти и ХИЧ не се чува (има го в JAR) а това което бих ти предложил (което и аз щях да си взема стига да бях видял че го има) е TT Fanless 103 което си се продава като безвентилаторно има го в NOEL (Leader) Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted December 1, 2004 Share Posted December 1, 2004 Само да не откъртиш сокета с тия китуци... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUKE`NUKEM Posted December 1, 2004 Share Posted December 1, 2004 mnoo li sa tejki we ? TT Silent Tower mi izglejda mnoo iak . Link to comment Share on other sites More sharing options...
otoboto Posted December 1, 2004 Share Posted December 1, 2004 V Noel imat takiva ThermalTake kat tezi tova e do voenna bolnica nad change buroto biha niakade kam $38 oba4e stavat samo na Socket8 za AMD i P4 i teji kam 1 kilo 4e i pove4e Link to comment Share on other sites More sharing options...
afx Posted February 4, 2005 Author Share Posted February 4, 2005 Като започнах темата нямах предвид кутии, а конкретно охладитела на процесора.. ама както и да е. На практика реших проблема си с Spire WhisperRock IV.. това бебче просто е идеално решение за притежателите на Athlon XP, като мен. Единственият му минус е че не намерих по евтин вариант, в смисал без светещата на ултравиолетова светлина пластмаса.. ама нищо. тъкмо за притежателите на прозрачни кутии.. http://www.spire.nl/fcc.asp?ProdID=105 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JoroBoy Posted February 5, 2005 Share Posted February 5, 2005 Като започнах темата нямах предвид кутии, а конкретно охладитела на процесора.. ама както и да е. На практика реших проблема си с Spire WhisperRock IV.. това бебче просто е идеално решение за притежателите на Athlon XP, като мен. Единственият му минус е че не намерих по евтин вариант, в смисал без светещата на ултравиолетова светлина пластмаса.. ама нищо. тъкмо за притежателите на прозрачни кутии.. http://www.spire.nl/fcc.asp?ProdID=105 <{POST_SNAPBACK}> Spire-a niama greshka vijte po dolu na men kvo mi ladi i sum super dovolen.....puk i cenata si mu e napravo prikazka!Mislih da si vzimam Zalman 7000Cu,ma se otkazah.....za ko da davam kinti(44$) za neshto deto sha mi vurshi sushtata rabota...eee s niakolko gradusa che sha e po ladno verno,ama.......!Inache,ako me presurbi niakoi den krastata za oshte clock spire-a niama da me spasi,ma zasega sum si extra taka.....pone zor ne sum vidial v nikoe prilojenie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JIS Posted February 5, 2005 Share Posted February 5, 2005 V Noel imat takiva ThermalTake kat tezitova e do voenna bolnica nad change buroto biha niakade kam $38 oba4e stavat samo na Socket8 za AMD i P4 i teji kam 1 kilo 4e i pove4e <{POST_SNAPBACK}> тва на око ли го мериш ? Weight 752g то си пише на сайт-а бе Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.