Jump to content
BulForum.com

Пасивни охладители

afx

Recommended Posts

Потърсих из форума нещо по тази тема преди да пост-на но без успех (ако греша поправете ме плс :) )

Все пак: проблемът е че шумът на пи си-то ме побърква и търся информация по въпроса за намаляване на децибелите. Не съм почитател на овърклок-а и скъпи решения със водни и др подобни охлаждания не ме интересуват. Работата е там че притежавам sapphire radeon 9600 без вентилатор (с един голям хубав радиатор) и се чудя възможно ли е да се приложи същотото нещо и при процесора. На байт експо видях един висок и хубав радиатор за процесор (не съм сигурен дали беше за интел или амд (32/64) ) със медна сърцевина.

Въпросът ми е съществува ли пасивен охладител за AMD на Socket A (1800+ в случая) и разбира се за какви цени става въпрос

Като допълнение, как стои въпроса с температурата итн... ще се радвам на компетентен отговор

Мерси предварително

user note: ако темата все пак е разисквана някъде нека да знам :)

По-добро решение е да се подберат тихи и големи вентилатори и големи радиатори. Съвсем без перки няма да стане, а и не е необходимо. Всъщност, може и без, ама тогава трябва да се ъндърклокне процесорът -около 800MHz и 1.1 -1-2 волта. Но, захранване без перки е трудно да се направи, а оригинално е много скъпо. Ако се оборудва компютърът с големи и тихи перки (~20 децибела) ефектът ще е същият -най-силният шум ще е стърженето на харддиска. Мисля, че това е достатъчно. И аз съм фен на тишината и така процедирам. Просто трябва добре проветрена и просторна кутия и нискооборотни перки по нея с регулатори на оборотите за тях и за перката на процесора. Една такава машина се справя и с доста добър клок, без да бръмчи непоносимо. Най-важното е охлаждането на кутията, а не само на процесора. Пробвай!

Давам и конкретни съвети, когато мога ;)

Потърсих из форума нещо по тази тема преди да пост-на но без успех (ако греша поправете ме плс :) )

Все пак: проблемът е че шумът на пи си-то ме побърква и търся информация по въпроса за намаляване на децибелите. Не съм почитател на овърклок-а и скъпи решения със водни и др подобни охлаждания не ме интересуват. Работата е там че притежавам sapphire radeon 9600 без вентилатор (с един голям хубав радиатор) и се чудя възможно ли е да се приложи същотото нещо и при процесора. На байт експо видях един висок и хубав радиатор за процесор (не съм сигурен дали беше за интел или амд (32/64) ) със медна сърцевина.

Въпросът ми е съществува ли пасивен охладител за AMD на Socket A (1800+ в случая) и разбира се за какви цени става въпрос

Като допълнение, как стои въпроса с температурата итн... ще се радвам на компетентен отговор

Мерси предварително

Слагаш един Вантек Стелт 20дб и си караш без проблем по-безшумен е от захранването.Пуксаш процесора на 0.025В по малко и си караш добре

Преди време гледах едни кутии, в които всичко беше пасивно(охлаждането). Самият дизайн е такъв, че самата кутия е един огромен радиатор. Само че, като видях на каква цена се продава, мисля че един много стабилен ъпгрейд на същата цена е нещо много по-стойностно. Аз също съм на мнение, че с подходящ подбор на радиатори(медни) и големи бавнооборотни вентилатори(такива има на цена дори около 6-7 лева), може да се постигне много добра звукова акустика(тук и самата кутия оказва влияние....за предпочитане е да има преден затварящ се капак). Един пример: За мен тишината в помещението, в което работя е от първостепенно значение...просто работата ми е такава, че изисква почти пълна 'тишина'. В момента в кутията ми (тип 'сървър') има около 10 вентилатора (вече им загубих бройката :P ) и 2 бързооборотни харда. CPU-то ми е Р4 2.6 @ 3.3 ; видеото 9800 PRO, също е клокнато до максимум, а и хардовете винаги работят много активно. Средните температури на компонентите са следните - CPU -> idle колкото е стайната тенпература ; натоварено - 35-40 С ; няколко часа на 100% натоварване - 45-48 С (това е на честота 3.3Ghz) ; Температура в кутията - Idle - пак като стайната температура ; пълно натоварване - около 45 С ; 9800 Pro - за него нямам сензор, но при пълен овърклок радиаторът е топъл, не горещ...същото е и за чиповете с паметта и то само защото не успях да махна оригиналния малък радиатор и да го сменя с по-голям (смених само вентилатора), а и чиповете нямат радиаторчета, но пък срещу тях също духат тихи големи вентилатори ; S-ATA дисковете държат 35-40 С. И всичко това го постигам с изключително ниско ниво на шум от кутията. Разбира се съм си направил лек елементарен модинг за смяна на волтажа - на една част от вентилаторите съм сложил външни ключове за смяна на 12 V и на 7 V. Така, че общият шум се увеличава, само когато всички вентилатори работят на 100% от оборотите си, но това ми се налага изключително рядко - веднъж в месеца. В останалото време е съвсем тихо, дори и при постоянна работа с тежки приложения.

Това е истината. Ама колко струвааааа.....

Ами те хората си казват - £675 без ДДС (VAT) ; £793.13 (със) - в англ. лири, разбира се....точно колкото едно ново спретнато компютърче. :D

А и има и малко дефектче :P :

При отсутствии потока воздуха, обдувающего силовые транзисторы стабилизатора питания процессора, они нагреваются до критических температур. С такими же проблемами сталкиваются, например, многие обладатели систем водяного охлаждения. Выход из ситуации – установка радиаторов на силовые транзисторы или организация обдува – тихоходного вентилятора, скорее всего, будет более чем достаточно.

Кратък превод, за незнаещите руски...тъй като няма никакви вентилатори, силно се нагряват силовите транзистори, регулиращи захранването на CPU-то. Препоръчва се слагане на радиатори на тези транзистори или бавнооборотен тих вентилатор....бахти, да добавям радиатори и вентилатори в кутия за над $1000 :cry

Мерси предварително

Ами взимаш си един термалрайт алх-800 за 35-40 лева, слагаш му някаква тиха перка, например вантек стелт или сайлънт блейд и си пееш...

Съвсем без вентилатор няма да стане работата, ама ако е 18-20 децибела практически няма да го чуваш.

аз имам

TT Silent Tower

като този може и без перка ако няма клок ... и добър поток в кутията :)

ама аз съм пуснал перката на бавни обороти и ХИЧ не се чува (има го в JAR)

а това което бих ти предложил (което и аз щях да си взема стига да бях видял че го има) е

TT Fanless 103

което си се продава като безвентилаторно :)

има го в NOEL (Leader)

• 2 months later...

Като започнах темата нямах предвид кутии, а конкретно охладитела на процесора.. ама както и да е. На практика реших проблема си с Spire WhisperRock IV.. това бебче :love просто е идеално решение за притежателите на Athlon XP, като мен. Единственият му минус е че не намерих по евтин вариант, в смисал без светещата на ултравиолетова светлина пластмаса.. ама нищо. тъкмо за притежателите на прозрачни кутии.. :D

http://www.spire.nl/fcc.asp?ProdID=105

SPA04B2.jpg

Като започнах темата нямах предвид кутии, а конкретно охладитела на процесора.. ама както и да е. На практика реших проблема си с Spire WhisperRock IV.. това бебче  :love  просто е идеално решение за притежателите на Athlon XP, като мен. Единственият му минус е че не намерих по евтин вариант, в смисал без светещата на ултравиолетова светлина пластмаса.. ама нищо. тъкмо за притежателите на прозрачни кутии..  :D

http://www.spire.nl/fcc.asp?ProdID=105

SPA04B2.jpg

Spire-a niama greshka vijte po dolu na men kvo mi ladi i sum super dovolen.....puk i cenata si mu e napravo prikazka!Mislih da si vzimam Zalman 7000Cu,ma se otkazah.....za ko da davam kinti(44$) za neshto deto sha mi vurshi sushtata rabota...eee s niakolko gradusa che sha e po ladno verno,ama.......!Inache,ako me presurbi niakoi den krastata za oshte clock spire-a niama da me spasi,ma zasega sum si extra taka.....pone zor ne sum vidial v nikoe prilojenie! ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...