Jump to content
BulForum.com

Повече от 24 дяла под Windows

Midex

Recommended Posts

Първо - много се извинявам, ако темата не е за тука...много мислих за къде е (а и не съм спал цяла нощ и съм малко неадекватен :lol: ). Мислих си за хардуер или други, ама май не ще да е за там...

Второ - най-надлежно претърсих за подобна тема и не открих такава.

Ето какъв точно ми е въпросът: Съвременните дискове стават все по-големи и според мен вече и други би трябвало да имат моя проблем. Аз съм с 2 бр. Х 160 Gb и най-удачен за мен е вариантът да ги разделя на дялове от по 10-20 Gb. Само, че за съжаление буквите, които мога да присвоя са само 24, а четачката, писачката и виртуалния също ми заемат 3 букви. По тази причина се принуждавам да направя по-големи дялове. Сега съм само със 320 Gb, утре ще си взема, да речем, още толкова - има ли някакво друго решение, освен уголемяване на дяловете? Да не би да има някакъв hidden tweak, дето не го знам....напр. A1...B1....или...AA...AB...абе изобщо - търся решение на проблема. Сега се ядва, но скоро - не.

Извинявам се, ако някъде другаде (на лесно) съм могъл да се информирам по темата. :)

Ами на твоя проблем има едно решение.Разделяй си ги на повечко големина.Ако сега е на 10-20 Gb, защо не почнеш така.За Windows + Programs 30-40 Gb. За Музика и Клипове 50-60 Gb. За игри пак толкова. И за филми, ако си голям колекционер ( и не казваш на дискове ) примерно 100-150 Gb. Според мен това е най-одачният вариянт.Аз съм с харда от подписа ми и съм го цепнал на 3 части.C:\10 D:\ 20 E:\50 е съотношението. И малко зор виждам с дефрегментацията на най-големия дял.Понеже на него съм си сложил папка в която свалям.Пък и там редовно шиткам филми.И нали разбираш за какво става въпрос.Доста време отнема.Аз само да те питам обаче за какво ти е толкова хард.Все пак имаш писачка.Не е ли по-добре да пишеш на дискове и да складираш някаде ( мазето :D )... или ти си решил да го ползваш като FTP ??? Айде от мен успех с проблема.И да кажеш какво си решил ;) ;) ;) !!!

Ами на твоя проблем има едно решение.Разделяй си ги на повечко големина.Ако сега е на 10-20 Gb, защо не почнеш така.За Windows + Programs 30-40 Gb. За Музика и Клипове 50-60 Gb. За игри пак толкова. И за филми, ако си голям колекционер ( и не казваш на дискове ) примерно 100-150 Gb. Според мен това е най-одачният вариянт.Аз съм с харда от подписа ми и съм го цепнал на 3 части.C:\10 D:\ 20 E:\50 е съотношението. И малко зор виждам с дефрегментацията на най-големия дял.Понеже на него съм си сложил папка в която свалям.Пък и там редовно шиткам филми.И нали разбираш за какво става въпрос.Доста време отнема.Аз само да те питам обаче за какво ти е толкова хард.Все пак имаш писачка.Не е ли по-добре да пишеш на дискове и да складираш някаде ( мазето :D )... или ти си решил да го ползваш като FTP ??? Айде от мен успех с проблема.И да кажеш какво си решил ;) ;) ;) !!!

Ами малко дълго е да ти обясня за какво точно ползвам компа - с 2 думи...и за професионална работа. А писачката си работи нон стоп, но имам много бази данни и библиотеки, които винаги трябва да са ми подръка + това, че трябва да ги чета бързо и в реално време с разни програми и в случая CD-тата не ми вършат работа - на тях само архивирам.

Ами тога, защо просто не увеличиш големината на дяловете.За какво са ти 24 дяла.Аз с 3 се обърквам някой път. Ако сега са ти всички примерно на 10-20 както си писал по-горе.Защо не ги направиш по на 50.И ще си решиш проблема.Защо ще се мъчиш така.

Windows XP nqmashe li vyzmojnost da mount-va v direktorii (podobno na linux)? Pochti sym siguren che moje makar i da ne sym go probval, no se pravi taka:

Control Panel > Administrative Tools > Computer Management > Disk Management > Pravish nov partition i tam ima opciq da mu zadadesh bukva ili da go mount-nesh v prazen NTFS dir

Ами тога, защо просто не увеличиш големината на дяловете.За какво са ти 24 дяла.Аз с 3 се обърквам някой път. Ако сега са ти всички примерно на 10-20 както си писал по-горе.Защо не ги направиш по на 50.И ще си решиш проблема.Защо ще се мъчиш така.

В моята работа ако имам малко дялове, почти невъзможно е да систематизирам различните формати, с които работя....ако имах 5-6 дяла, досега да съм си продал компа :D Повярвай ми - не става, а и сега нямам време за по-дълги обяснения. Това за по-големите дялове е първото нещо, за което се сеща човек - ако ми вършеше работа, да съм го направил отдавна. Просто си мислех, дали не пропускам нещо и да има някакво решение, за което не се сещам.

Windows XP nqmashe li vyzmojnost da mount-va v direktorii (podobno na linux)? Pochti sym siguren che moje makar i da ne sym go probval........

Ще почета малко по въпроса.... и това е идея. :)

Едит: Нещо не вдянах....опитах гореспоменатия метод, но получих вътре във фолдера копие(огледало) на целия дял, отново със същата буква. Сега временно ще прекратя пробите, защото трябва да пътувам и ще продължа с експериментите след няколко дена. През това време, ако някои има свежи идеи - да казва. :)

Едит: Нещо не вдянах....опитах гореспоменатия метод, но получих вътре във фолдера копие(огледало) на целия дял, отново със същата буква. Сега временно ще прекратя пробите, защото трябва да пътувам и ще продължа с експериментите след няколко дена. През това време, ако някои има свежи идеи - да казва. :)

Shte si namerq nqkvo HD i shte vidq kakvo tochno se poluchava.

Midex, хайде като се върнеш, опитай се да обясниш моля ти се, че ми стана интересно : какво е предимството на конфигурацията с 20 дяла пред конфигурацията с 1 дял и 20 директории с имена от 1 до 20 ?

В края на краищата имаш избор : или търпиш неудобството да имаш "само" 20 дяла, или си правиш както казах 20-30 или 50 директории на 1 дял и търпиш другото неудобство, което така и не стана ясно какво е и се надявам да обясниш. Докато го формулираш какво е, може и на самия теб да ти се изясни с кое от двете неудобства би се примирил по-лесно :)

24 diala sa izkluchitelno mnogo spored men :P :P :P

Моя диск е 40GB и дяловете можеш да ги видиш тук. Общо 10 (има 2 немонтирани). Такава подредба ти дава "изключително" предимство......

Midex, хайде като се върнеш, опитай се да обясниш моля ти се, че ми стана интересно : какво е предимството на конфигурацията с 20 дяла пред конфигурацията с 1 дял и 20 директории с имена от 1 до 20 ?

В края на краищата имаш избор : или търпиш неудобството да имаш "само" 20 дяла, или си правиш както казах 20-30 или 50 директории на 1 дял и търпиш другото неудобство, което така и не стана ясно какво е и се надявам да обясниш. Докато го формулираш какво е, може и на самия теб да ти се изясни с кое от двете неудобства би се примирил по-лесно :)

Първо, благодаря на всички за съветите, които ми давате - винаги гледам да извлека полза от всякаква информация. :) Второ, не смятам да обсъждаме в темата моята работа, понеже не му е тука мястото, а и могат да ми се качат едни неща дето се казват %-и :P Единствено за kicko ще изтъкна само една от многото причини(дори само тя е достатъчна), които ме карат да поддържам варианта с много дялове и по-малко директории. Кicko, кога за последно си дефрагментирал голям дял? Питам, понеже във всеки от моите дялове, от по 10-20 Gb има средно между 5000-8000 фолдера и 80 000-150 000 файла. Дефрагментирането е от първостепенно значение за бързината на работата ми, но на един такъв 20 Gb дял ми отнема цяла вечност. Не мога да си представя, ако обединя 2-3 дяла и файловете и фолдерите нараснат пропорционално какво ще бъде - вероятно трябва да си взимам почивен ден за дефрагментация. :cry За статичен дял от вида, да речем, инсталационни програми нещата са лесни - там като ги подредиш веднъж си готов, а и бързодействие не е необходимо. За жалост повечето от дяловете са пълни с бази данни за различни програми, които постоянно се обръщат към тях и там нещата са критични. Проблемът се задълбочава от това, че имам няколко операционни системи, за различни цели, които също заемат дялове. Та...kicko, ако проявяваш любопитство, мога с PM да ти опиша различните формати и файлове, с които работя, а също така, защо не е препоръчително да се месят на един дял. Според мен малко изместихме темата - въпросът беше по-скоро има ли начин да се преодолее ограничението от 24 дяла - от отговорите съдя, че явно - не. Естествено правя известен компромис, за който спомена Караман - реорганизация на директориите с различните видове файлове на един дял, там където е възможно и засега се справям успешно. Но също така съм убеден, че когато на дисковете почне да пише xxxTB, ще се премахне и това ограничение. Спомнете си, че само преди 2-3 години Windows нямаше достъп до областта над 137 Gb....добре, че излезе SP1, та оправиха нещата. Още веднъж благодаря за съветите, а модераторите ако искат могат да затворят темата.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...