Midex Posted November 22, 2004 Share Posted November 22, 2004 Първо - много се извинявам, ако темата не е за тука...много мислих за къде е (а и не съм спал цяла нощ и съм малко неадекватен ). Мислих си за хардуер или други, ама май не ще да е за там... Второ - най-надлежно претърсих за подобна тема и не открих такава. Ето какъв точно ми е въпросът: Съвременните дискове стават все по-големи и според мен вече и други би трябвало да имат моя проблем. Аз съм с 2 бр. Х 160 Gb и най-удачен за мен е вариантът да ги разделя на дялове от по 10-20 Gb. Само, че за съжаление буквите, които мога да присвоя са само 24, а четачката, писачката и виртуалния също ми заемат 3 букви. По тази причина се принуждавам да направя по-големи дялове. Сега съм само със 320 Gb, утре ще си взема, да речем, още толкова - има ли някакво друго решение, освен уголемяване на дяловете? Да не би да има някакъв hidden tweak, дето не го знам....напр. A1...B1....или...AA...AB...абе изобщо - търся решение на проблема. Сега се ядва, но скоро - не. Извинявам се, ако някъде другаде (на лесно) съм могъл да се информирам по темата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liverpool`Fan`1 Posted November 22, 2004 Share Posted November 22, 2004 Ами на твоя проблем има едно решение.Разделяй си ги на повечко големина.Ако сега е на 10-20 Gb, защо не почнеш така.За Windows + Programs 30-40 Gb. За Музика и Клипове 50-60 Gb. За игри пак толкова. И за филми, ако си голям колекционер ( и не казваш на дискове ) примерно 100-150 Gb. Според мен това е най-одачният вариянт.Аз съм с харда от подписа ми и съм го цепнал на 3 части.C:\10 D:\ 20 E:\50 е съотношението. И малко зор виждам с дефрегментацията на най-големия дял.Понеже на него съм си сложил папка в която свалям.Пък и там редовно шиткам филми.И нали разбираш за какво става въпрос.Доста време отнема.Аз само да те питам обаче за какво ти е толкова хард.Все пак имаш писачка.Не е ли по-добре да пишеш на дискове и да складираш някаде ( мазето )... или ти си решил да го ползваш като FTP ??? Айде от мен успех с проблема.И да кажеш какво си решил ;) !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 22, 2004 Author Share Posted November 22, 2004 Ами на твоя проблем има едно решение.Разделяй си ги на повечко големина.Ако сега е на 10-20 Gb, защо не почнеш така.За Windows + Programs 30-40 Gb. За Музика и Клипове 50-60 Gb. За игри пак толкова. И за филми, ако си голям колекционер ( и не казваш на дискове ) примерно 100-150 Gb. Според мен това е най-одачният вариянт.Аз съм с харда от подписа ми и съм го цепнал на 3 части.C:\10 D:\ 20 E:\50 е съотношението. И малко зор виждам с дефрегментацията на най-големия дял.Понеже на него съм си сложил папка в която свалям.Пък и там редовно шиткам филми.И нали разбираш за какво става въпрос.Доста време отнема.Аз само да те питам обаче за какво ти е толкова хард.Все пак имаш писачка.Не е ли по-добре да пишеш на дискове и да складираш някаде ( мазето )... или ти си решил да го ползваш като FTP ??? Айде от мен успех с проблема.И да кажеш какво си решил ;) !!! Ами малко дълго е да ти обясня за какво точно ползвам компа - с 2 думи...и за професионална работа. А писачката си работи нон стоп, но имам много бази данни и библиотеки, които винаги трябва да са ми подръка + това, че трябва да ги чета бързо и в реално време с разни програми и в случая CD-тата не ми вършат работа - на тях само архивирам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liverpool`Fan`1 Posted November 22, 2004 Share Posted November 22, 2004 Ами тога, защо просто не увеличиш големината на дяловете.За какво са ти 24 дяла.Аз с 3 се обърквам някой път. Ако сега са ти всички примерно на 10-20 както си писал по-горе.Защо не ги направиш по на 50.И ще си решиш проблема.Защо ще се мъчиш така. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted November 22, 2004 Share Posted November 22, 2004 Windows XP nqmashe li vyzmojnost da mount-va v direktorii (podobno na linux)? Pochti sym siguren che moje makar i da ne sym go probval, no se pravi taka: Control Panel > Administrative Tools > Computer Management > Disk Management > Pravish nov partition i tam ima opciq da mu zadadesh bukva ili da go mount-nesh v prazen NTFS dir Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 22, 2004 Author Share Posted November 22, 2004 Ами тога, защо просто не увеличиш големината на дяловете.За какво са ти 24 дяла.Аз с 3 се обърквам някой път. Ако сега са ти всички примерно на 10-20 както си писал по-горе.Защо не ги направиш по на 50.И ще си решиш проблема.Защо ще се мъчиш така. В моята работа ако имам малко дялове, почти невъзможно е да систематизирам различните формати, с които работя....ако имах 5-6 дяла, досега да съм си продал компа Повярвай ми - не става, а и сега нямам време за по-дълги обяснения. Това за по-големите дялове е първото нещо, за което се сеща човек - ако ми вършеше работа, да съм го направил отдавна. Просто си мислех, дали не пропускам нещо и да има някакво решение, за което не се сещам. Windows XP nqmashe li vyzmojnost da mount-va v direktorii (podobno na linux)? Pochti sym siguren che moje makar i da ne sym go probval........ Ще почета малко по въпроса.... и това е идея. Едит: Нещо не вдянах....опитах гореспоменатия метод, но получих вътре във фолдера копие(огледало) на целия дял, отново със същата буква. Сега временно ще прекратя пробите, защото трябва да пътувам и ще продължа с експериментите след няколко дена. През това време, ако някои има свежи идеи - да казва. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted November 22, 2004 Share Posted November 22, 2004 Едит: Нещо не вдянах....опитах гореспоменатия метод, но получих вътре във фолдера копие(огледало) на целия дял, отново със същата буква. Сега временно ще прекратя пробите, защото трябва да пътувам и ще продължа с експериментите след няколко дена. През това време, ако някои има свежи идеи - да казва. <{POST_SNAPBACK}> Shte si namerq nqkvo HD i shte vidq kakvo tochno se poluchava. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicko Posted November 22, 2004 Share Posted November 22, 2004 Midex, хайде като се върнеш, опитай се да обясниш моля ти се, че ми стана интересно : какво е предимството на конфигурацията с 20 дяла пред конфигурацията с 1 дял и 20 директории с имена от 1 до 20 ? В края на краищата имаш избор : или търпиш неудобството да имаш "само" 20 дяла, или си правиш както казах 20-30 или 50 директории на 1 дял и търпиш другото неудобство, което така и не стана ясно какво е и се надявам да обясниш. Докато го формулираш какво е, може и на самия теб да ти се изясни с кое от двете неудобства би се примирил по-лесно Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Vain Posted November 22, 2004 Share Posted November 22, 2004 24 diala sa izkluchitelno mnogo spored men :P Моя диск е 40GB и дяловете можеш да ги видиш тук. Общо 10 (има 2 немонтирани). Такава подредба ти дава "изключително" предимство...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted November 24, 2004 Author Share Posted November 24, 2004 Midex, хайде като се върнеш, опитай се да обясниш моля ти се, че ми стана интересно : какво е предимството на конфигурацията с 20 дяла пред конфигурацията с 1 дял и 20 директории с имена от 1 до 20 ? В края на краищата имаш избор : или търпиш неудобството да имаш "само" 20 дяла, или си правиш както казах 20-30 или 50 директории на 1 дял и търпиш другото неудобство, което така и не стана ясно какво е и се надявам да обясниш. Докато го формулираш какво е, може и на самия теб да ти се изясни с кое от двете неудобства би се примирил по-лесно Първо, благодаря на всички за съветите, които ми давате - винаги гледам да извлека полза от всякаква информация. Второ, не смятам да обсъждаме в темата моята работа, понеже не му е тука мястото, а и могат да ми се качат едни неща дето се казват %-и Единствено за kicko ще изтъкна само една от многото причини(дори само тя е достатъчна), които ме карат да поддържам варианта с много дялове и по-малко директории. Кicko, кога за последно си дефрагментирал голям дял? Питам, понеже във всеки от моите дялове, от по 10-20 Gb има средно между 5000-8000 фолдера и 80 000-150 000 файла. Дефрагментирането е от първостепенно значение за бързината на работата ми, но на един такъв 20 Gb дял ми отнема цяла вечност. Не мога да си представя, ако обединя 2-3 дяла и файловете и фолдерите нараснат пропорционално какво ще бъде - вероятно трябва да си взимам почивен ден за дефрагментация. За статичен дял от вида, да речем, инсталационни програми нещата са лесни - там като ги подредиш веднъж си готов, а и бързодействие не е необходимо. За жалост повечето от дяловете са пълни с бази данни за различни програми, които постоянно се обръщат към тях и там нещата са критични. Проблемът се задълбочава от това, че имам няколко операционни системи, за различни цели, които също заемат дялове. Та...kicko, ако проявяваш любопитство, мога с PM да ти опиша различните формати и файлове, с които работя, а също така, защо не е препоръчително да се месят на един дял. Според мен малко изместихме темата - въпросът беше по-скоро има ли начин да се преодолее ограничението от 24 дяла - от отговорите съдя, че явно - не. Естествено правя известен компромис, за който спомена Караман - реорганизация на директориите с различните видове файлове на един дял, там където е възможно и засега се справям успешно. Но също така съм убеден, че когато на дисковете почне да пише xxxTB, ще се премахне и това ограничение. Спомнете си, че само преди 2-3 години Windows нямаше достъп до областта над 137 Gb....добре, че излезе SP1, та оправиха нещата. Още веднъж благодаря за съветите, а модераторите ако искат могат да затворят темата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.