Jump to content
BulForum.com

IrDA порт към дънната платка, не през USB

Recommended Posts

Трябва ми IrDA порт който се връзва директно към съответния порт на дънната платка, а не през USB, COM-порт или другите видове портове.

Дъното ми има такъв порт, но нямам самият приемо-предавател.

В момента използвам саморъчно направен IR-приемник към COM-порта,

но той служи само за управление на WinAmp с използването на plug-in и не е приемо-предавател, а само приемник :( .

В нета има много вариации на IrDA, но те се обслужват чрез собствен софтуер и не

са стандартни допълнения към дънната платка, а използват другите портове.

Ако някой има информация къде се предлага или как се прави (ако има и такова

решение), ще съм благодарен ако сподели.

Това не трябва ли да е включено към дъното.

Иначе мога да ти дам връзка с човек, който се занимава с такива неща.

Не. Дъното беше част от конфигурация и към него нямаше IrDA-устройство.

В последствие видях в книжката, че има такъв порт на дъното.

Ако можеш, дай ми информация с кого да се свържа по въпроса.

10x

Иди на сайта на Млад конструктор-там ина схема на такова устройство- и работи, знам това щото си направих за телефона и си работи перфектно, цената за която го сглобих е около 10лева !!!

успех :)))

Трябва ми IrDA порт който се връзва директно към съответния порт на дънната платка, а не през USB, COM-порт или другите видове портове.

.............

В нета има много вариации на IrDA, но те се обслужват чрез собствен софтуер и не

са стандартни допълнения към дънната платка.........................

Абе приятел , защо си мислиш че това дето е на дъното върви без софтуер " сигурно върви със боза" ??? А ако използваш бутона SEARCH ще видиш че има такава тема и човеека продава ТОЧНО КАКВОТО ТИ ТРЯБВА.

Абе приятел , защо си мислиш че това дето е на дъното  върви без софтуер " сигурно върви със боза"  ??? А ако използваш  бутона SEARCH  ще видиш че има такава тема и човеека продава ТОЧНО КАКВОТО ТИ ТРЯБВА.

batko32, тук става дума за хардуерен порт на дъното като например COM или LPT.

По принцип те се включват или изключват от BIOS-а и се поддържат от операционната система, без да са необходими допълнителни драйвери. Съвременните ОС например Windows 98/2000/XP ;) ПОДДЪРЖАТ IrDA-порт, ако той е част от дънния хардуер. Тогава софтуерното приложение се обръща към порта посредством операционната система (или към адрес от паметта, в зависимост от случая).

Виж, когато говорим за USB-IrDA, говорим за нещо съвсем различно като изпълнение. Тогава "драйвера" се грижи да изтипоса USB-IrDA-то като стандартен IrDA-порт. Под "собствен софтуер" имах впредвид драйверите и обслужващите програми на този тип "портове".

Не че 6-USB порта по кутията (4 отзад и 2 отпред) са ми малко, но това си е хабене първо на място и второ на системен ресурс по отношение на допълнителните драйвери, които не само че трябва да инсталирам, но и да ги пазя, ако трябва да го ползвам някъде другъде. Освен това истинския порт излиза по-евтин отколкото USB-варианта.

Marvin

Пратих ти PM, чакам отговор.

ами, не излиза чак толкова по-евтино - аз като си търсех трансивър, само в Конрад можеше да се поръча и излизаше към 15 лв.

и след това като разбрах че като го включа към дъното и губя единия си COM порт се отказах от тази идея и си взех USB IrDA за 23 лв.

ами, не излиза чак толкова по-евтино - аз като си търсех трансивър, само в Конрад можеше да се поръча и излизаше към 15 лв.

и след това като разбрах че като го включа към дъното и губя единия си COM порт се отказах от тази идея и си взех USB IrDA за 23 лв.

В смисъл губиш физически COM (COM 1/ COM 2) или виртуален (COM 4,5...).

С каква ОС си? По какъв начин "губиш" порт - Windows-а го заплюва за IrDA-то ли или BIOS-а го прави?

Обикновено са 2, но аз имам само един физически COM - т.е. един конектор на дъното :unsure: .

При теб спира да работи единият ли?

физически губиш, вместо COM1 и COM2 имах COM1 и IrDA

UART чипа на дъното ти поддържа 2 COM-а, като за втория има опция дали да е нормален или IrDA ползвайки IrDA header-а на дъното за да се включи там transiever-а.

Биоса го запазва, не е от OS-а.

Ти щом имаш само 1, най-вероятно няма да го загубиш, IrDA-то ще ползва другия канал.

Освен това което е писал Kicko искам да добавя нещо на което никой не обръща внимание до последният момент - скорост!

Зависи за какво смяташ да го ползваш този irda, но ако е за трансфер на данни 115200 bit/s си е бавничко.

Освен това което е писал Kicko искам да добавя нещо на което никой не обръща внимание до последният момент - скорост!

Зависи за какво смяташ да го ползваш този irda, но ако е за трансфер на данни 115200 bit/s си е бавничко.

spored men skorostta e mnogo po-bavna.....

ne mislq 4e vgrajdat na dymoto to4no takiva.... no kakto i da e....

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...