Jump to content
BulForum.com

корен трети в Exel

levent_7

Recommended Posts

Едва ли някой е писал нещо подобно.

Втори ден се мъча как да намеря корен трети от някакво число в Exel и без успех.Не мога да изчакам до понеделник за да питам преподавателката. Ако някой ми помогне ще съм му много благодарен.Преди време имах проблем със записването на дискове, незнаех дали Nero забива или записвачката е за изхвърляне.Един пич ми каза да си флашна биоса на записвачката и от тогава никакви проблеми,други ми предлагаха да използвам по-стара версия на Nero вероятно пак щеше да стане,но аз така съм по доволен...

[виж това]

и друг път като имаш подобен проблем ... ползвай google, сериозно в интернет има почти, всичко още повече решения на такива травиални проблеми, дето да си блъскаш главата два дена подред ... лудница .. аре отивам да пия.

Решението е да използваш функцията Power() със степен 1/3.

Като число избираш клетката в която е числото, а като power в полето въвеждаш 1/3 и всичко спи.

EDIT: Да, това, което е дал bio всъщност е същото :)

• 8 months later...

Vaprosat mi za exel e sledniqt:

v kletkata A1 ima chislo ot 1 do 5

iskam v koqto i da e kletka na tablicata da se sluchi tova:

"ako chisloto v A1 = 5; umnoji 5x20; ako chisloto v A1 = 6; umnoji 6x50; primerno

po princip ako e samo edno chislo if vurshi rabota no ne znam dali ima vazmojnost za polzvane na if za razlicnni kombinacii ?

Drugiqt mi vapros e svarzan s MS ACCESS tam kak stoqt neshtata s forumilite ?

Moje li ot nqkolko COMBO_BOX da se izbirat chisla ili i te da se sabirat v nqkoe drugo pole ?

10x

=IF($A$1=5,5*20,6*20)

Това става, ако имаш 5, на всяка друга стойност ще умножава 6*20.

Според мен трябва да се направи така:

А1 - Х

B1 =IF($A$1=1;$A$1*F;0)

B2 =IF($A$1=2;$A$1*G;0)

B3 =IF($A$1=3;$A$1*H;0)

B4 =IF($A$1=4;$A$1*I;0)

B5 =IF($A$1=5;$A$1*J;0)

B6 =IF($A$1=6;$A$1*K;0)

C1 =SUM(B1:B6)

Селектираш цялата колона B, десен клик, Hide.

X ти е променливата (числото от 1 до 6),

F-K - коефициенти на умножение.

Тъй като в B1 - B6 имаш само една стойност, различна от нула, сумата ще е точно тази стойност.

Можеш да разпишеш логическата функция в ред, вместо в колона, ако структурата на таблицата го налага.

Dam ne s ebqhs etil za HIDE na kolona koqto da e "chernova" shte go probvam no vse si mislih che bi trqbvalo da ima nqkakfa logicheska funkciq koqto da pozvolqva tova da stava samo v edna kletka no shte probvam i shte kaja rezultata dali me ustroiva.

Може :) Долното е от хелп-а на Excel 2003. Специално си сложих БГ към офиса за да не го превеждам. :)

До седем функции IF може да се вложат една в друга като аргументи value_if_true и value_if_false, за да се извършват по-сложни проверки.

Пример:

Резултат

A

45

90

78

Формула

Описание (Резултат)

=IF(A2>89,"A",IF(A2>79,"B", IF(A2>69,"C",IF(A2>59,"D","F"))))

Присвоява буквена оценка на първия резултат (F)

=IF(A3>89,"A",IF(A3>79,"B", IF(A3>69,"C",IF(A3>59,"D","F"))))

Присвоява буквена оценка на втория резултат (A)

=IF(A4>89,"A",IF(A4>79,"B", IF(A4>69,"C",IF(A4>59,"D","F"))))

Присвоява буквена оценка на третия резултат ©

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...