Jump to content
BulForum.com

ZA BIOS

XMD

Recommended Posts

nqkoy ako znae kak se pravi molq da mi kaje che ne mi e update-van ot 3 godini i mi kazaha che e vajno

Ми то е важно ама не и препоръчително защото нещо ако се обърка при flash-ването (или си намерил грешен флаш) и става лошо

Ами моето дъно е Asus и имам специална програмка AsusUpdate и с нея го правя :)

Като стана на въпрос снощи едно приятелче си флашна биоса и сега обикаля флашнат сервизите :bgrin:

:excl: Първо прочети три пъти мануала и тогава действай, въпреки че не ти го препоръчвам

Като стана на въпрос снощи едно приятелче си флашна биоса и сега обикаля флашнат сервизите :bgrin:

:excl: Първо прочети три пъти мануала и тогава действай, въпреки че не ти го препоръчвам

Определено не е бил с биос на ASUS (новите) - те си имат финкцията CrashFree.....a GB, ако не се лъжа пък имаха 1 резервен. :P

XMD, никакви подробности не даваш за биоса ти, така че най-добре влез в страницата на производителя да видиш коя е последната версия, а и там вероятно ще намериш указания и утилити за флашване.

Определено не е бил с биос на ASUS (новите) - те си имат финкцията CrashFree.....a GB, ако не се лъжа пък имаха 1 резервен. :P

Да, дъното е DFI, а биоса AMI...а това с резервния биос...никога не ми е допадало :P

Kой е казал, че е лошо! Казвам, че като идея не ми допада.

Дай да сложим и резервен chipset :music

Ми щом се налага за да се предпази РСто от грешки в предмониторното устройство.....

Ми щом се налага за да се предпази РСто от грешки в предмониторното устройство.....

Ок, а каква е според теб верояността един качествен биос да се 'скапе' (без външна намеса)? Същата каквато и да ти изгори процесор (мое мнение).

Ок, а каква е според теб верояността един качествен биос да се 'скапе' (без външна намеса)? Същата каквато и да ти изгори процесор (мое мнение).

Това с резервния чипсет не звучи лошо - веднага го включвам паралелно с втори процесор. :D

А относно скапването на биос - в повечето случаи се получава при флашване (ако ти е прецакан архива....дискетката.....или ти спре тока по средата :ph34r: )

Скапва се от доста потребители незнаещи какво правят като примерно флашват с грешен биос и ако няма резервен и чипа на биоса е директно запоен за дъното какво правим така че производителите мислят за потребителя.

Недобро сравнение

.....е аз затова подчертах без външна намеса, а който не знае какво прави и си флашва биоса ей така понеже някой му е казал, че е добре....мога да му пожелая само късмет :D

ей заради тва ми харесват много новъведенията идващи с nForce чиповете (не всички производители ги поддържат) - флаш по вин - отива на сайта, намира си точно квот му требе, казва ти "изключи тези програми" (без ОК няма продължаване), прави си бакъп на харда и след тва - "programing". без грижи и тревоги

Добре, аз съм го правил няколко пъти и ще ти обясня набързо.

1. Търсиш в интернет от производителя нов BIOS точно за твоето дъно.

2. Сваляш го. Обикновенно (но не винаги) това е един ехе файл. Добре е да се сложи в отделна директория.

3. Приготвяш си една системна добре форматирана и проверена дискета. Слагаш я във флопито и стартираш файла с BIOS-a. Той инсталира върху дискетата необходимите файлове за update.

4. Рестартираш компютъра с опция да зареди от флопито.

5. Програмата се стартира. Ако е добре направена (например за IBM компютри) тя си прави отделна проверка за компютъра и съществуващият ти BIOS. Може да поиска ръчно да въведеш някаква информация - сериен номер на BIOS-a например или нещо подобно. След кратка подготовка за около 1 минута програмата записва новата версия на BIOS-a в чипа (ако тогава ти спре тока..мамата...).

6. Рестартира се компютъра. Добре е един път само да се влезе в новия BIOS, дори и да не правиш никакви промени в настройките. Рестартираш пак.

7. Ако компютъра ти тръгне и ако ти зареди и операционната система се черпиш здраво! Успял си.

dammm ama nikoy ne mi obqsni tochno kakvo se pravi :)

За да не стане някой фал, отиди на сайта на производителя и...следвай инструкциите. Мене ако питаш, ако нямаш сериозна причина, не се занимавай.

EDIT: И не става въпрос само за спиране на тока, това е най-малкия проблем :bgrin:

За да не стане някой фал, отиди на сайта на производителя и...следвай инструкциите. Мене ако питаш, ако нямаш сериозна причина, не се занимавай.

EDIT: И не става въпрос само за спиране на тока, това е най-малкия проблем  :bgrin:

Не заблуждавай човека - спирането на тока по време на флашване е също толкова голям проблем, колкото например да му се прецака дискетата или флопито по средата на флашването.....тъй че ако ти се прецака биоса, независимо поради какво - това винаги си е проблем.

Не заблуждавай човека - спирането на тока по време на флашване е също толкова голям проблем, колкото например да му се прецака дискетата или флопито по средата на флашването.....тъй че ако ти се прецака биоса, независимо поради какво - това винаги си е проблем.

Никого не заблуждавам, явно не си ме разбрал. У вас колко често спира тока? Никой не си мисли, че енергото ще реши да прави профилактика през тези няколко минути в които флашваш!

Няма да обяснявам, който иска ще ме разбера за какво говоря!

Можеш да ползваш опциите на Everest /избираш дънна платка - биос/ , после има линк за ъпдейтване на биоса. Или си свали Bios Agent и следвай инструкциите.

Никого не заблуждавам, явно не си ме разбрал. У вас колко често спира тока? Никой не си мисли, че енергото ще реши да прави профилактика през тези няколко  минути в които флашваш!

Няма да обяснявам, който иска ще ме разбера за какво говоря!

Еми на мен един път ми спря тока докато се флашваше така че никога не казвай никога :bgrin:

A da pitam nalojitelno li e vajno li e da se update-va i ima li golqmo znachenie v smisal koe shte se podobri ako se update

По принцип се ъпдейтва в 2 случая:

1. Ако нещо не ти работи както трябва или искаш да добавиш нови функции към системата, ако биосът ги поддържа.

2. Ако си идиот като мен, който иска да пробва незабавно последния биос, драйвер и т.н.

:D :P :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...