Jump to content
BulForum.com

Ima li v Warez Torrent?

Ex_perta

Recommended Posts

Никой не започва да дърпа отначалото. Ролята на тракера е на всеки следващ лийчър да се дава да дърпа това което никой от другите не е дърпал и след като той дръпне и дори съвсем малка част веднага започва да ъплоудва към другите, защото те още я нямат. Така с всеки нов лийчър скоростта на всеки от тях нараства защото дърпа от повече места. Ако случайно има лийчър в локалната мрежа то двамата (или тримата и т.н.) си разменят с локалната скорост това което имат. Така се стига до скорости от порядъка на 100 Мбит за дадена част от файла, а ако в локалната мрежа има вече сиййдър то скоростта е и за целия файл.

Пример:

Първоначалноима само един сийдър:

първия закачен лийчър започва да си дърпа наред и постоянно обявява какво вече има

втория лийчър пита тракера какво и откъде да дърпа и тракера му дава от сийдъра това което не е обявено от първия лийчър и му посочва какво вече може да вземе от първия лийчър. Той започва да дърпа и от двамата и да ъплоудва на първия лийчър това което само той има за сега, а първия още не е взел. .Също и той започва да обявява какво вече е взел от сийдъра и вече го има

третия започва да дърпа от сийдъра и първите двама и в същото време ъплоудва към тях това което само той получава от сийдъра.

И така нататък докато не се появи втори сийдър. От там нататък алгоритъма е сходен, но се взема предвид кой от сийдърите има по-добра скорост към потребителя и той му се посочва за основно сийдърско гнездо. Също така се постъпва и с лийчърите които имат еднакви части от файла. Избира се по-бързия.

За целта при създаването на торент файла той се разделя на парчета (pieces). Тракера постоянно се информира кой лийчър кой парчета има и кой ги няма и блансира и координира кой от кого и какво да вземе. В този смисъл не е толкова страшно че сийдърите са малко. По важно е да има повече пиъри (сийдъри+лийчъри) защото при това положение е почти сигурно че файла го има изцяло по лийчърите. Все пак за опимално се счита съотношението 2-2.5 лийчъри/сийдъри, но на практика до 4/1 не се отразява осезаемо на скоростта. Много по-важно е да имаш близки лийчъри отколкото далечни и бавни сийдъри... макар и много.

Ето и един съвсем пресен и показателен пример:

csdemo се събужда през нощта да пикае. След като го е изтръскал по навик разтръсква и мишката за да му светне монитора и да види какво ново на торентсбитс. Вижда че е излязла нова игра. Веднага я захапва и.... започва да търка очи, защото международната му скорост достига 5 Мбайта/сек, а той иначе има 2-3 Мбит/сек. Радостта му е кратка, защото бързо установява, че просто аз съм я захапал 15 мин преди него и на практика той дрпа едновременно и отвън и от мен, а ние сме в една мрежа. Както и да е .... не си ляга, защото играта след още 10 мин. ще е при него и трябва да я качи на тракера, а пък аз не давам "признаци на живот" защото съм отнесъл плувката и ще стане като с NFSU2 при която играта му беше на харда, а той спеше забил нос в клавиатурата.

Извода е:

Пичове дърпайте и сийдвайте без значение дали файла ви интересува. Дръжте го при вас за сийд максимално дълго. Търсете нови потребители от мрежите ви и им разяснявайте далаверата, защото така все повече хора ще имат всичко ново максимално бързо и с висока (в накой случай невероятна) скорост.

Tova sa citati ot torrent sita na ArenaBg.Ako iskate da se organizirame ili za takav torrent site ili da sa butnem vsi4ki tam.Prepora4itelno e 2-to 4e ve4e rabotata e svar6en :P

Da,no zo potrebiltelite s po-slabite vrazki tova 6te e kato manna nebesna :)

И как точно? Като си запълват uploada ли респективно така забавят download-а си? Според мен от фтп-то ще си свалят пак с максимална скорост.

Няма лошо. Нека повече хора се "светват" в новите технологии. А то не се знае кога ще ни забият ножа в гърба и warez-ите ще изчезнат. Тогава ще разчитаме единствено на torrent-ите.

тея торенти са страшно неудобни къде къде си е по добре да си цъкнеш на страничката и да далнлодиш B)

ама като се има предвид че сървъра не се товари и никой не носи отговорност за нещата в такава мрежа става ясно защо примерно финд-бг, арена,... правят такива сайтове ;)

докато има ларезчета торенти ползвам само за сваляне от вънка :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...