Jump to content
BulForum.com

Войната в Ирак (дискусия)

Lestat

Recommended Posts

Напоследък чувам все повече и повече различни мнения относно "войната за мир" в Ирак. Войните са ми нещо като хоби. В смисъл че обичам да разсъждавам върху тях върху причините, последиците... А и имам да пиша ЕСЕ по история за войната в Ирак.Та реших да отворя една тема тук. Моля пишете мнения, коментари... Войните са нещо, за което трябва да се говори. Те не трябва да бъдат забравяни! Как ще се поучим от грешките си, ако не ги помним??? Благодаря предварително за мненията Ви.

Ето например една тема на разговор: Садейки по действията на САЩ по време на войни от миналото, смятам че САЩ се превръща в нещо като втора Германия по времето на Хитлер.Имам предвид, та те разполагат военни бази по целия свят. Защо? За да пазят мира ли? Не мисля! Има нещо друго.

И моят вапрос: Коя ще е следващата страна според вас, която ще "има" тайни бази за разработка на ядрено оръжие например??? :confused

Ми може утре да поразсъждаваме по темата,на мен също са ми интересни подобни теми,интересувам се от международни отношения,а конкретно за войната в Ирак мога да споделя доста лични мисли и идеи за развитието и.

Сега ще лягам,че утре лекции ме чакат,ще се радвам да обменим мисли и виждания по този проблем.

Ами да ти кажа, вазможно е, ама според мен се стремят да "имат присъствие" на ключови територии като Балканите например.Виж ги само какво правят!В България-база, в Гърция(уж заради олимпиадата) и там база!Хората направо си правят каквото си искат!То и за Хитлер никой не е предполагал какъв е, докато не почнал да трепе!А за тероризма според мен те са виновни, защото ако ги бяха оставили да си са трепат там, въобще нямаше да има такива неща като "камикадзета" например. Не че защитавам терористите, напротив, но това така да им се месят е супер тапо.Всяка държава иска да се оправя сама!А и нима постигнаха мир в Ирак като убиха стотици(да те кажа хиляди) хора американците???

Lestat,темата наистина е много актуална,но като всяко значимо събитие мисля,че трябва да минат много години преди някой да заговори обективно за причините и последиците от войната.Не забравяй,че мнението ти за тази война до голяма степен е формирано от медиите,а те,както е известно,са доста податлив на политически натиск фактор.А даже и когато показват истинските събития,голяма част от нещата не се казват,защото не са сензационни.Например,ако за тази една година от както е започнала войната в Ирак има повишение на БВП на Ирак,това може и да не го чуеш от Ани Салич по Btv;но ако са убили един войник става сензация!Не,че човешкият живот е по-маловажен,но така у хората се натрупват само негативни впечатления и в крайна сметка не успяваш да си изградиш правилно мнение по въпроса.

Това беше нащо като въведение!Иначе за войната си мисля следното:също както при всяка друга война има икономически интереси-това са интересите на САЩ от петрола на Ирак-това са причините за войната(според мен).А обвиненията в притежаване на оръжия за масово поразяване от страна на Саддам Хюсеин са само намиране на повод за войната.С други думи това,че войната е против тероризма е за пред хората,а всъщност причината е петролът.Или излиза,че американците са големите гадняри,които отиват да ограбват и трепят добрия иракски народ.Да,ама не и според мен.Мисля,че в крайна сметка война ще има положителен ефект върху иракчаните по две причини:

I-ще ги отърве от Саддам,който си беше жив диктатор в тази държава и си правеше каквото си иска.И това,че хората са си мълчали против него не означава,че са го обичали,както сега се тръби.И въобще не приемам разни твърдения от рода на:по-добре Саддам в Ирак от колкото разни главорези,които сега отвличат и колят хора през ден.Мисля си,че тези именно терористи са отгледани в порочното общество от времето на Саддам,а той беше на власт почти 30 години,така,че правете си сметка колко са се навъдили.Просто по времето на управлението си Саддам е успявал да използва тези главорези за собствени цели-включително и за всяване на страх у населението,макар и без показни акции като днешните.Сега обаче,когато Саддам го няма,нормално е цялото му обкръжение да оказва съпротива,като същевременно всеки се бори за надмощие вътре в Ирак.

II-Втората причина,поради която смятам ,че иракчаните ще са по-добре,е самият петрол.Той не е нещо,което да натовариш на американските танкери и да си ходиш.Това е суровина,за добива на която са нужни страшно много инвестиции,които американците ще направят в Ирак и не от любов към иракчаните,а заради самите себе си.Но така или иначе това са чужди пари изсипани в икономиката на Ирак и ще имат благотворно влияние.Благотворно влияние върху икономиката;благотворно влияние и върху хората,които ще започнат да виждат,че има смисъл да ходиш да работиш,когато трудът ти е по-добре заплатен и с него можеш да си осигуряваш добър живот.А това пък си мисля,че е достатъчно и главорезите да започнат да изчезват-в един момент просто няма да има хора,които да им се връзват на акълите да ходят да се трепят заради Аллах,а ще си предпочитат спокойния живот тук на Земата.

Та общо взето това ми е мнението за войната-породена е от алчността на американците,които са окрилени от икономическата и военната си сила;за щастие обаче тази война ще избави света от едно чудовище и един ден може и да има надпис Happy End.

И аз мисля ,че Американците сами си направиха войната ,заради това ,че искат петрол . Иначе съм против взимането на какъв човешки живот по каквито и да е причини ... За мен Американците отново доказват каква глупава нация са ... (ако могат да бъдат наречени - нация )

Откриха ли 'оръжия за масово поразяване' ?

Не.

Ми тогава к'во праат там? (всеки го знае) реторичен въпрос

M-Star, аз по принцип съм съгласен с теб, но не мислиш ли че тези пари няма точно да влязат в икономиката на Ирак?Представи си колко от петрола ще остава в Ирак.А все пак говорим и за еднократна инвестиция.Имам предвид, че парите, който ще загубят ще са много повече от тези, който ще постапят в страната.Ние също имаме находища на нефт край Бургас, но от тях взимаме само мизерен процент.Ако те интересува точно, той е 7%.И какво става?Ние внасяме нефт, при положение че имаме находеще.Не казвам, че ако се обработваше от България находището нямаше да има внос, но той щеше да е много по-малък!Та според мен същото ще стане и с Ирак!!!

Американската икономика зависи пряко от войните защото хвърлят много пари във военна промишленост. стремят се да контролират природните ресурси на други страни като Ирак за да могат да контролират световните пазари, а относно до следващата страна мисля че ще бъде Сирия, по-малко вероятно Иран. Не могат да нападнат в момента Северна Корея и Куба ( едни от най-големите им дразнители), защото американците ще изпитат големи затруднения и нищо чудно да се провалят.

И аз мисля ,че Американците сами си направиха войната ,заради това ,че искат петрол . Иначе съм против взимането на какъв човешки живот по каквито и да е причини ... За мен Американците отново доказват каква глупава нация са ... (ако могат да бъдат наречени - нация )

NAPALNO SAGLASEN.

petrol=pari=voina za vaprosnite pari

Значи до тук стигаме до извода, че американците са ******!Това добре,но ще продължат ли с инвазията?Или имат някакви други намерения? :confused

А бе винаги съм се чудил защо всички толкова мразят американците!Нима те са някакъв прецедент в човешката история?!Винаги е било така:силните не се съобразяват с малките и слабите.Това е дереджето:имат пари,имат армия,искат още повече пари,правят война,печелят я и накрая като победители пишат историята такава каквато на тях им харесва.И съм 100% сигурен,че никоя държава поставена в положението на САЩ не би устояла на изкушението да посяга на всичко,което и се прииска.

M-star, според мен допускаш няколко съществени грешки! Основната е, че "пертолът си е суровина и американците няма начин да го вземат и да си го занесят у тях" . Уви, точно това ще направят! Инвестиции - да, янките ще направят, но ще си ги ползват те. Погледни нефтените държави в Южна америка - държат ги на ръба на гладната смърт и си ги командват както си искат и ими прибират всичко. Същото е с медта, чилийската селитра, диамантите из Африка и прочее. Който се опита да се противи го смазват - прочети за Уругвай преди 150 години. Въобще трябва да се чете повече (извини ме за израза) . Запознай се с доктрините на Уудро Уйлсън, на Рузвелт и прочее !!!

По въпроса за Саддам - режимът му беше гаден, но имаше един плюс, който в световно отношение беше по-важен от всичките минуси - беше СВЕТСКИ решим. Саддам преследваше фундаменталистите и при него те си кротуваха, не допускаше Ал Кайда, отказваше им струдничество и прочее и прочее. Какво става сега? Изчезнаха портретите на обръснатия Саддам и се повмиха брадатите молли. Е, не знам за тебе ,но аз някак си повече харесвам Саддам, отколкото Моктада Садр. По-безопасен беше Саддам, поне извън държавата си. Тоя беше просто един диктатор с избити зъби, си кротуваше и който би направил всичко за да си запази златните клозетни чинии и дворците.

Американската дивотия в Ирак не е критикувана от завист или нещо такова. Критикувана е просто защото е дивотия. Прав си, на света и друг път е имало силни, които не са зачитали слабите. Но никога не е имало толкова ТЪПИ силни. А във века на ядреното оръжие е важно да се мисли преди ад се действа. Нещо, което те не правят. Как не се научиха, мама ву стара, че нито една империя не е прокопсала на тоя свят! Преди 30 години им ... мамата във Виетнам, а вече успяха да забравят. Няма начин да се задържиш в една държава, в която ежедневно създаваш отмъстители с мечешките си действия. И където си докарал хората до такова отчаяние и гняв, че нямат нищо против да се взривяват по улиците. Защото това да те нападнат с фалшив предлог, без да зачитат мнението дори на най-важните си съюзници , нарушавайки международното право, може да докара до бяс всеки.

Извинявай, но хубавите лозунги на Буш и компания и перфектният английски на "демократичното иракско правителство" не могат да убедят някой, дето вчера си му направил семейството на кайма с касетъчни бомби, че сега е по-добре.

Забравяш и нещо друго - финансовият цар на света - долара. С който е навързана огромна част от свтетовната икономика. Буш наследи към 150 милиарда долара бюджетен излишък, сега има 400 милиарда дефицит. Това е рекорд , и той определено се кани да си го подобри. Колкото и да са богати Щатите, не биха издържали дълго. Да ти обяснявам ли какво ще стане, ако продължават да харчат пари за глупости със сегашните темпове? Едно сътресение в икономиката им би било катастрофа за нас и тия като нас.

Ей това е проблемът ! Че на едни тикви е зааложник целият свят.

Ти само това виж - за една година ги ударихd четири много силни урагана, а те продължават масово да не вярват в глобалното затопляне...

Въобще проблемът не е в това, че Америка е световна суперсила, проблемът е ЧЕ НЕ Е, а се мисли за такава ! Те започнаха нещо, което нито могат да спрат, нито да контролират, нито да използват.

Да не забравяме, че светът не е " Умирай трудно " или "Денят на независимостта" и да се разчита току-тъй на Happy End е наивно.

Lestat, ти какво би си помислил, майна, ако виден политик от Щатите (за Чейни става дума) , ти изтъпанчи статия със заглавие "В геополитиката най-добрата отбрана е нападението, както казваше Демпси." Баси, Демпси е бил боксьор, а между политика и бокса има известни разлики, така поне съм чувал !

Тия пичове са тъпи, тъпи, тъпи ... Хич не ми се мисли какво ще става със света оттук насетне. Ама нали знаеш, който не е чел историята, е осъден да я повтаря. А янките четат само комикси .

Нали знаете с какво се гордеят американците, че са победили Хитлер по време на виетнамската война в Ирак. Тъпа нация, тъпи хора. Много ми е интересно как са станали най-великата "нация" след като единствените им президенти които наистина са били "големи" се броят на пръстите на едната ръка. Просто им доставя удоволствие да воюват, а когато са нямали с кой са се трепали помежду си. Както казват vasil088 и Руши Виденлиев "Всичко ще им се върне рано или късно"

Извинявайте много, ама тази тема ми звучи като "Гърция - европейски шампион по футбол - за и против".

И естествено се почна - американците били тъпи, алчни и не знам си какви. Повечето хора сме алчни, тъпи, и т.н. в различни ситуации, а и според това кой прави оценката. Недейте да ми давате за пример колко бил глупав и ограничен някой redneck от Южно Мисисипи - селяни (като състояние на духа, а не като произход) има навсякъде по света.

Трудно нещо е да се опиташ поне да разбереш мотивите на другия (не казвам да го оправдаеш).

Ще ви предложа една такава тема за размисъл (защото по-горе бяха намесени имената на Уилсън и Рузвелт) - в процеса на формиране на идентичността на американската нация преди стотина-двеста години една от най-популярните разновидности на протестанството в средната класа на САЩ е била калвинизма. Характерно за калвинизма е че отрича аскетизма като добродетел, и смята земния живот за проекция на небесния - ерго - ако някой живее праведно на Земята, то той ще бъде щастлив още приживе (ще води сравнително охолен живот, семейство, деца, имоти и т.н.). Нещо повече - бедните, болните и нещастните са такива, защото не са богоизбрани, не живеят богоугодно и след смъртта си няма да отидат в Рая. А добре живеещите (богоугодните) имат благоволение свише да помагат или пък да изтребват "грешниците" според собствения си (икономически) интерес. Чрез серия "мерки" успяват да се убедят едни други, че САЩ са населени предимно с праведници ("обетованата земя", "равни шансове" и т.н.) и изграждат сравнително добре работеща система вътре в страната си. Това не им пречи, ако примерно пресметнат, че имат изгода да бомбардират някоя столица, да изпратят бомбардировачите.

Какво противоречие с Православната философия! Че и с Католическата!

Именно средната класа на САЩ е този "кадрови резервоар", този генератор и съответно потребител на провежданата вътрешна и външна политика.

И ето как различията между САЩ и останлият свят (а останалия свят също не е нещо монолитно, дори напротив) достигат степен на цивилизационни такива.

И какво за войната (в Ирак, Виетнам, Афганистан, Чечня).... Смъртта от умни бомби не е по-хуманна от ножовете, с които обезглавяват заложници. Колко е голяма разликата между куршума от Калашников и напалма за убитите от тях?

За съжаление - това е човешката еволюция от стотици хиляди години насам, целта е индивида (или семейството, или племето, или селото, или държавата) да оживее, да се развива, да се размножава, да яде повече, да има повече дрънкулки, па ако ще това да е за сметка на съседния индивид (или семейство, или племе, или село, или държава). Тези, които не са спазвали това "златно" правило просто са изчезвали от историческия хоризонт.

Периодично са се появявали "нравствени школи" (или религии), които са опитвали да втълпят някакви морални ценности, но дълбоко заложената в човека природа ги е превръщала във "фундаменталистки" учения със съответните резултати.

Какво тогава, има ли някакакъв вариант за изход? Един философ казва, че Земята е осъдена да върви към омиротворяване, за което има два пътя. Или някакси човечеството ще намери разумен вариант за това, или чрез серия от големи конфликти ще бъде принудено да се укроти.

Нали??? Абе всеки си има мнение и тва е!Ама квото се вижда с просто око просто не може да се оспори.Значи гледах по "Всяка неделя" май беше за една жена, която през `60 години е написала статия(не съм сигурен) на тема "Какво ще се случи в България след 20год."Тя е познала всичко бе хора!Имам предвид, че всичко се знае.Има няколко човека, който нагласят всичко и предопределят бъдещето на държави като нашата!!!Аз по друг начин не мога да си обясня как така човек с две висшета(депутат)ще въведе закон за матури след 1 клас(примерно)!!! :confused

Spored mene voennata politika na USA e prqko svurzana s parite i po-to4no s vun6niq im dulg.Za6to $ e nisak v momenta produljava da pada.Cqlata istoriq e v tova 4e USA imat ogromen vun6en dulg koito e v $.Golqma ast ot tozi dulg e kum strani ot EU,kadeto valutata e Evro.Durjeiki nisak kurs na $ prosto USA namalqva iskustveno dulga si.Tazi celenaso4ena politika vizira ot edna strana namalqvane na vun6niq dulg i ot druga stimulirane na amerikanskata ikonomika..v sledstvie na uveli4enoto voenno proizvosvodstvo...ot koeto proizti4at i polojitelnite posledici za amerikancite,a imenno namalqvane na bezraboticata,uveli4avane na brutniq vutre6en produkt i t.n.....izmislili sa g horata .... :punk

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...