Jump to content
BulForum.com

Chast li e ot Nacionalnata kultura POP-FOLK -a?

FiXeR

Recommended Posts

Tove e taka dosta interesen vapros nad koito mi be6e postaveno zadacha da pomislq, ne samo az razbira se i oshte nqkolko hora, za tova se obrashtam kam vas za konkretni mneniq po vaprosa.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Zna4i neiskam da obvarzvate POP-FOLF s CHALGA, za6toto spored men ima golqma razlika mejdu dvete. Ako nqkoi misli che nqma razlika neka se obosnove.

Priqtno razsajdenie na vsi4ki.

• Replies 115
  • Created
  • Last Reply

Първо,не виждам какво общо имата темата с "Документи".

Ако искал да я пуснеш тук с надеждата да я опазиш от флууд(примерно,както става в "Други"),май си уцелил.

Седни и поразсъждавай върху темата сам/а.

Какво представлява термина поп-фолк.Ако изходим от етимологията на думата,това е абревиатура от популярен фолклор.Казваш да не я бъркаме с чалгията.Поп-фолкът и чалгията са две еднакви неща.Само дето поп-фолк е по-културното наименование.

Думата чалгия идва от турски и означава провлачена любовна песен,маане.

Има ли много ралика между поп-фолка и чалгията като музикални произведения?Няма.

И в двете се пее само за любов(разграничавам ги условно,не казвам,че са различни),и двете използват базово ориенталски ритми.

Ние не сме ориенталска култура.За да бъде поп-фолкът част от националната култура,то поп-фолкът трябва да е наистина това,което означава името му - популярен фолклор.А това са изпълнители на традиционни български песни,като :"Излел е Дельо хайдутин","Притури се планината",Злато,пиле златно" и пр.

Поп-фолкът,или това,което носи днес тази дефиниция,никога няма да е част от националната култура.Халтура...да....култура-не.

Първо,не виждам какво общо имата темата с "Документи".

Ако искал да я пуснеш тук с надеждата  да я опазиш от флууд(примерно,както става в "Други"),май си уцелил.

Седни и поразсъждавай върху темата сам/а.

Какво представлява термина поп-фолк.Ако изходим от етимологията на думата,това е абревиатура от популярен фолклор.Казваш да не я бъркаме с чалгията.Поп-фолкът и чалгията са две еднакви неща.Само дето поп-фолк е по-културното наименование.

Има ли много ралика между поп-фолка и чалгията като музикални произведения?Няма.

И в двете се пее само за любов(разграничавам ги условно,не казвам,че са различни),и двете използват базово ориенталски ритми.

Ние не сме ориенталска култура.За да бъде поп-фолкът част от националната култура,то поп-фолкът трябва да е наистина това,което означава името му - популярен фолклор.А това са изпълнители на традиционни български песни,като :"Излел е Дельо хайдутин","Притури се планината",Злато,пиле златно" и пр.

Поп-фолкът,или това,което носи днес тази дефиниция,никога няма да е част от националната култура.Халтура...да....култура-не.

много правилно ! днешния поп-фолк = чалга , чалга =турска дума , маане

обясни ми ти за каква култура говорим ? и каква разлика си мислиш ,че има между тези думи ... като такава просто няма !?

Хората които слушат чалга ( за мен поне ) са хора лишени от българска култура , хора които имат повече циганска кръв във вените си отколкото българска . Не един път в този форум съм засягал и певиците (ако може да се нарекат такива ) които не могат да пеят ,а просто се чудят как повече да се разсъблекат и с кой шеф да се из*укат за да получат повече пари .

Поп фолк култура - няма такова нещо ,майната ви чалгарки !

Не ми е ясно какво правят в една тема думите "култура" и "чалга". Колкото Алабашев е част от културата толкова и чалгата.

Абе що толкова малко изказвания има по тая тема :confused .

Не ми е ясно какво правят в една тема думите "култура" и "чалга". Колкото Алабашев е част от културата толкова и чалгата.

Абе що толкова малко изказвания има по тая тема  :confused .

Защото заглавието на темата е реторичен въпрос ;)

Абе що толкова малко изказвания има по тая тема  :confused .

Защото темата погрешно беше пусната в "Docs".А че е тъпа,тъпа е.И се повтаря.Ама на това ги учат днес децата в училище :angry1

Dobre de zashto pak svarzvate chalgata s pop-folka.

Za kakvo se pee v chalgata (muny muny, doco doco).

Ne smqtate li che v pop-folka ima malko po-stoinostni ne6ta za koito se pee(za liubovta, priqtelstvoto naprimer) ot kolkoto v chalgata?

A mejdu drugoto ne sam go az izmislil toq vapros, A ni beshe zadaden kato vapros za diskusiq ot PREPODAVATEL ot uchilishte. I az smqtam che e malko tapichak ma prosto nqkoi hora tarsqt otgovor na nego i za tova go pusnah.

Dobre de zashto pak svarzvate chalgata s pop-folka.

Za kakvo se pee v chalgata (muny muny, doco doco).

Ne smqtate li che v pop-folka ima malko po-stoinostni ne6ta za koito se pee(za liubovta, priqtelstvoto naprimer) ot kolkoto v chalgata?

Никой не е нападал тебе.Нападаме темата като цяло.Аз съм се обосновал защо двете са еднакви.Ако не приемаш обосновката ми - обори я.

Оф ебати темата дъфкана-дъфкана,та чак оръфана :D

Кво има да се говори за повечето просташки текстове и тъпи мелодии,които на всеки един от нас ни се налага да я слушаме,поради една или друга причина.

Лошото е,че има хора,които да я слушат / и аз я слушам чат-пат/ и не мога да разбера какво толкова намират в тая 'музика'? Щото първо като се почне от 'смислените' текстове,след това мелодиите-повечето крадени от Гърция,Турция,Сърбия..Тия чалгарки явно са 'леко' прости,толкова ли нямат акъл да си измислят нещо свое?

Zna4i neiskam da obvarzvate POP-FOLF s CHALGA, za6toto spored men ima golqma razlika mejdu dvete.

И аз мисля че има голяма разлика между чалгата от преди 3-4 години и сегашните песни на Поп-Фолк изпълнителите. Изявления от сорта на тъпа гадна чалга, махай я веднага са пълни глупости на хора опитващи се да се отграничат от останалите като нещо повече което в същност не са! Аз не слушам чалга, затова съм много интелигентен - пълна простотия.

Та по въпроса дали поп-фолка е част от националната култура - твърдо да. Особено след като вече има цели поколения израстнали с него. Нима метъла е част от националната култура на някой народ или рапа например? Едва ли преди 100 години някой е слушал подобна музика. В този смисъл е много глупаво да се каже че само българските народни песни са българска култура, защото са останали като наследство.

Едва ли някой слуша народна музика за удоволствие. И дори да има такива, то те са много по малко от колкото тези, които слушат поп-фолк. Поп-фолка вече е част от българската култура и никой неможе да го отрече. Няма по развит стил БГ музика в момента! Слушаната музика се променя, променя се и културата.

@kotapah айде да не намесваме рапа(хип -хоп) ти ,ако си любител на чалга групичката R&B то това не значи ,че рапът има тъпи текстове .. слушай малко истински рап .. ( ако искаш ще ти препоръчам ! ) никой не е казвал ,че рапа и метала са част от националната култура не си измисляй глупости ! Не исках да го казвам ,но само глупавите хора слушат чалгията .. от колко години Пайнер въртят песни в които се пее " за него , той , любовта " не ви ли писна бе чалгари !? не ви ли писна ?! БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СВЪРЗВАН ПО КАКЪВТО И ДА Е НАЧИН С ЧАЛГАТА !!!

Не ви ли омръзна бе ,чалгари, да слушате крадени песни и да гледате жени които не могат да направят 1 концерт на живо без плейбек ?

Аз никъде не видях да е споменат рапа или метъла като част от българската култура.Темата се изражда в спор мноо стабилно.А за това дали рапът или метълът са тъпи и наркомански - запазвам мнението си за себе си - но твоето твърдение(kotapah) прилича на твърдението на един пич от село,който е с основно образовние и по-далече от съседното село не е ходил.

Мисля,че съм дал доста стойностна обосновка защо поп-фолкът и чалгата не са и няма да бъдат част от националната ни култура.Ако имате да кажете нещо по-смислено от повърхностни обиди и заяждания - слушам.А ако можете да ме оборите - чакам аргументи. :excl:

За вашата любов аз пея с благослов.

Ръцете ви - море,а моето сърце -

в песните вплетено,нежно и добро.

То без вас често е тъжно и само!

Не сме безгрешни,но сме истински.

Обичаме и тези,дето ни нападат,

защото имаме добри души-

души,които могат всичко да прощават

За вашата любов на този свят дойдох.

Отново съм пред вас,вземете моя глас.

Огън съм и вода,страст и суета,

но за миг не виня своята съдба!

Това е матрицата по която печатат всички "поп-фолк" "песни", няма ли кой да я счупи най-накрая.

Чалгата е част от тоталната деградация на националната ни култура. Вярно, напоследък се хвърлят повече пари в нея, не всички текстове са откровено вулгарни. Обаче чалгата никога няма да стане "култура" нито "изкуство" защото е предназначена да бъде повърхностна и дори просташка. Защото простащината продава в днешно време, за жалост.

Agarvaen айде да не ме квалифицираш от къде съм и какъв съм! Само вземи и си прочети първия пост, който сам по себе си е пълна глупост!

Какво представлява термина поп-фолк.Ако изходим от етимологията на думата,това е абревиатура от популярен фолклор.

Ами да точно така, както вече се обосновах, поп-фолка е част от културата и съответно от фолклора на Българите. Виждам че искаш да се изтъкнеш като употребяваш завързани термини, но уви не на място.

Кой го интересува от къде идвала думата, при положение че всички балкански народи имат този стил музика във фолклора си?
Има! Чалгията е маане и се пеят неща от репертоара на Кондьо, Милко и т.н. Поп-фолк пеят ДесиСлава и Анелия примерно!
Абсолютно не се пее за едно и също при двете. Това че ти неможеш на намериш разликата показва колко си ограничен! И естествено че ще използва ориенталски ритми, нали това е същността на целия стил.
Ние не сме ориенталска култура.
Айде бе, а какви сме? Северно азиатци сигурно..
За да бъде поп-фолкът част от националната култура,то поп-фолкът трябва да е наистина това,което означава името му - популярен фолклор
По популярно от това сега здраве му кажи.
А това са изпълнители на традиционни български песни,като :"Излел е Дельо хайдутин","Притури се планината",Злато,пиле златно" и пр
Мда просто всеки ден си слушам в колата Злато, пиле златно и се разцепвам от кеф.. Много популярна музика - още една глупост в твоя пост!
Поп-фолкът,или това,което носи днес тази дефиниция,никога няма да е част от националната култура.
Sorry обаче си закъснял с около 5 години с това изказване. Вече е част, и за мое съжаление!

Не ми харесва тона на Shita, звучи сякаш е отритнат от обществото или има някави комплекси. Пич, така не се спори, така спорят хората, които са родом от село...

Не знам дали поп-фолка е част от културата ни, но според мен натам отиват работите.

Agarvaen, не си прав като казваш, че в поп-фолка се използват само етно елементи, и веднага мога да ти дам няколко примера:

почти цялото творчество да Слави Трифонов. Чуй песните на Десислава Добрева, с модерен аранжимент. Чуй песните на Глория, баладите на Десислава... Според мен няма смисъл да продължавам натам.

Само ще ви кажа едно, без да познавате поп-фолка, нямате право да говорите против него. Всичко опира до вкуса на даден човек. Като не ви харесва, просто не го слушайте.

Не ми харесва тона на Shita, звучи сякаш е отритнат от обществото или има някави комплекси. Пич, така не се спори, така спорят хората, които са родом от село...

Не знам дали поп-фолка е част от културата ни, но според мен натам отиват работите.

Agarvaen, не си прав като казваш, че в поп-фолка се използват само етно елементи, и веднага мога да ти дам няколко примера:

почти цялото творчество да Слави Трифонов. Чуй песните на Десислава Добрева, с модерен аранжимент. Чуй песните на Глория, баладите на Десислава... Според мен няма смисъл да продължавам натам.

Само ще ви кажа едно, без да познавате поп-фолка, нямате право да говорите против него. Всичко опира до вкуса на даден човек. Като не ви харесва, просто не го слушайте.

знаеш ли .. няма да говоря за теб както ти направи за мен .. кажи ми ти запознай ме с поп-фолка ? и все пак темата не е за това дали чалгата ни харесва или не ,а за това дали е част от националната ни култура . Щом незнаеш не пиши ! И все пак не съм те питал дали ти харесва тона ми или не

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...