GLT Posted October 31, 2004 Share Posted October 31, 2004 Как си компилирате ядрото? Предпочитате монолитно ядро или с модули? Къде е златната среда за да се изцеди максимално бързодействие? В момента си правя опити с Kernel 2.6.9 и FedoraCore 2 на Athlon XP 1400 MHz. Стремя се да направя ядрото монолитно, т.е. всичко необходимо за работата на системата да е вклучено в него, а това, което не ми трябва го изключвам. Естествено правя го само и единствено за моята машина, не искама да правя универсално ядро. Та компилирах поддръжката само на моята мрежова карта, само на моята звукова карта, USB- само опции които са ми необходими и всичко друго изключвам. Естествено графичните драйвери (nvidia) си ги оставих като модул за да няма издънки и да не се окажа, че нямам картина Интересно, че получих ядро с големина 1,3 MB пред 1,1 MB А бързината май е една и съща. Има една статия ТУК но още не съм си играл с опциите на компилатора. Някой ден..... Та въпросът ми е как си компилирате ядрата за десктоп машината си? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rangy Posted November 1, 2004 Share Posted November 1, 2004 Как си компилирате ядрото?Предпочитате монолитно ядро или с модули? Къде е златната среда за да се изцеди максимално бързодействие? .......... Не съм спец по ядрата, но мисля да напиша, какви наблюдения имам: - дали зареждаш "драйверите" в ядрото монолитно или като модул това не оказва влияние на бързодействието на самата машина. Донякъде оказва влияние на процеса на зареждане, но не и в крайният резултат. - дори и да измахаш всичко излишно в процеса на компилиране на ядрото, това пак не оказва влияние на бързодействието на машината, а само рефлектира на обема му. Малко уточнение - ако си набутал разни "излишни" неща, като демони или надстройки (шини за управление, PCMCIA и т.н.), които после се стартират в крайна сметка може да получиш лош резултат. - най-осезаемо ускоряване на машината си, според мен може да получиш, ако спреш всичко излишно (не ти пиша нещо ново, нали?) и използваш ReiserFS (внимавай, ако ползваш grub boot loader!). Е, да добавиш памет не го пиша, търсим "меки" решения, нали? - процеса на бутане може да ускориш по няколко начина - най-интелигентният е http://www-106.ibm.com/developerworks/linu...ary/l-boot.html. Наскоро се подметна из мрежата как някакъв компилатор старира ядрото за 15сек. ама после се разбира, че това е "голо" и празно ядро, т.е. няма грам модули/драйвери вътре. Признавам си, че по-добро ядро от готовото, дето идва готово с Fedora-та не съм успял да направя Може би, core team-a най-добре си знаят. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted November 1, 2004 Share Posted November 1, 2004 Има една статия ТУК но още не съм си играл с опциите на компилатора. Някой ден.....Та въпросът ми е как си компилирате ядрата за десктоп машината си? Отношение към бързодействието има начина на компилиране и оптимизация. Трябва да се използват оптимизациите за конкретния процесор, както и някои специални флагове за компилация (описани в man gcc). Най-важното е, че човек има огромна свобода в това отношение и може да експериментира. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rangy Posted November 1, 2004 Share Posted November 1, 2004 Отношение към бързодействието има начина на компилиране и оптимизация. Трябва да се използват оптимизациите за конкретния процесор, както и някои специални флагове за компилация (описани в man gcc). Най-важното е, че човек има огромна свобода в това отношение и може да експериментира. <{POST_SNAPBACK}> Да, няма съмнение - просто аз написах, че не съм успял да направя нещо по-добро от екипа на FC. Мисля, че в последно време нищо по-различно от 686 процесори няма (Athlon или Intel) - е, изключвам x_64 битовата архитектура. Там очевидно има значение... А най-вече - за да не се измести идеята - в крайна сметка с какво се тества кое ядро е по-бързо? Чисто субективно ("ей, 'тва беше бързо!"), някави тестове (какви?) или просто хронометър в ръка? п.с. Ето още нещо интересно: http://kerneltrap.org/node/view/3409.....и после http://kerneltrap.org/node/view/3408 Този път свързано с VMware и FC. Мисля да поекспериментирам Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLT Posted November 2, 2004 Author Share Posted November 2, 2004 Ето още нещо по случая: клЕкни тук Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.