Jump to content
BulForum.com

Alsa and 5.1 sound

Rangy

Recommended Posts

Имам 5.1 sound система (нещо непознато досега за мен :О), всички драйвери и библиотеки на alsa-та съм ги качил и конфигурирал, т.е. има звук на предните колони. Всичко е свързано правилно, не ме пращайте в кереча... Дистрото е Fedora Core 3, test2 (ама проблема не е от него, сигурен съм)

Ситуацията е следната: пускам някаква mp3-ка с mplayer-a, примерно с

mplayer -ao alsa:device=surround51 -channels 6 some-file.mp3 и всичко излиза само на фронт-а и което ми е малко странно и на subwoofer-a. Същото е и с DVD-та и CD-та с DolbySurround, DivX, Xvid и т.н. с AC3 звук. Т.е. очевидно нещо някъде изтървам в конфигурацията (в миксера всичко е на макс).

Въпросът ми е, как да изкарам звук на всичките колони (пък бил той и псевдо съраунд). Рових из гуглата, ама там само акъли за команден ред и простотии..

Някой да се е борил с подобен проблем? Също така ако някой може да даде акъл или линк към програми, които правят "обемни" ефекти. Нещо, като EAX технологията на Creative за бозето.

Az sym sys slackware i kde i v kmix ima edna otmetka 'advanced', koqto kato q shtraknesh ti izlizat sumati nastroiki v taq nasoka (daje poveche ot windowskiq mixer, koito vyrvi sys svukovata mi karta :devil ).

Rangy : каква ти е звуковата карта, инетересно ми е.

Мда и във fedora 2 ги има същете тея настройки (нали все пак има kmix), при мен например като си пусна xmms през alsa има псевдо 5.1 звук, но трябваше да увелича някъв слайдер в kmix който се казва 3D (?) , аз съм със sound blaster live!, не съм правил нищо особено значи и си работят и петте колони + баса, но с mplayer имам и аз проблем с AC3 щот си ми го плейва май като обикновено стерео ама през всички колони.

Az sym sys slackware i kde i v kmix ima edna otmetka 'advanced', koqto kato q shtraknesh ti izlizat sumati nastroiki v taq nasoka (daje poveche ot windowskiq mixer, koito vyrvi sys svukovata mi karta :devil ).

Абе, то няма отметка advanced (или поне аз не намерих такава). Всичките канали се показват с плъзгачи (input, output) a switches с едни ГАДНИ!!!! "лампички" отгоре.

Все пак реших проблема. Твоят отговор ме провикира да тръгна да цъкам наред. И знаете ли какво се оказа?! Аз, кото средно интелигентен човек възприемам яркият цвят на една "лампичка" (явно символизира нещо, като светодиод) за знак "активно" или "избрано". Да, да, ама НЕ (двойно потвърждение с отрицание). Оказва се, че малоумника, дето е правил аплета е имал точно обратното на ум! "запаленото" означава "изключено"?!

Егати и логиката! Пък после се чудя, защо не ми излиза никакъв соунд през колоните.....

п.с. хм-м-м....май нешата не са точно тъй, както съм го написал. борбата продължава....

тва със запаленото до сега честно не съм го забелязал, наистина няма никаква логика :) Та ква ти е саунд картата ?

Toku shto silno se razocharovax, kato si uvelicha basa i zvuka se izkrivqva, mai ne trqbva she da stava taka (pa raznite 3D neshta deto gi nqma nema da govorq che she gi napluvam mnogo), i mi e mnogo interesno zashto Creative taka i ne predlagat oficialno driver za linux... A pa inache si imam 13 "advanced" ne sluchaino v kavichki cvychki de kato gi cvykna nishto ne stava, mnogo advanced naistina ...

Kvo ostava - sam da si programiram DSP-to li kvo? Se edno az znam po-dobre ot Creative za kvo stava duma (sydeiko po tva koeto se predlaga vyv Fedora i te znaqt kolkoto men) emi na sichki entuasiasti pojelavam uspex v izuchavaneto na emu10k1 DSP i negoviq assembler - ama fedora 2 sa se izdynili chudno :) Zvuka e s ujasqvashto losho kachestvo da ne govorim che samata zvukova karta ne se upravlqva kakto trqbva, ama tuka ruskite akdemici Naglasenko i Nagajdachev nqma da pomognat :P

/me препоръчва Mandrake Linux 10.1

:)

От всички линукс дистрибуции които съм използвал до ден днешен,

само при Mandrake-а забелязах правилно управление на мултимедията..

Чувал съм че и SuSE-то се държи добре.. но при моята AC`97 не се държа особенно добре.. ако ви е интересно защо - отворете google.com и вижте сами ;)

/me препоръчва Mandrake Linux 10.1

:)

От всички линукс дистрибуции които съм използвал до ден днешен,

само при Mandrake-а забелязах правилно управление на мултимедията..

Чувал съм че и SuSE-то се държи добре.. но при моята AC`97 не се държа особенно добре.. ако ви е интересно защо - отворете google.com и вижте сами ;)

Няма да си сложа Мандрейк :) От самото начало ме нервят с това, че имат собствено виждане за това, как трябва да изглежда един RPM пакет.

Иначе не се оплаквам от Fedora-та. В понеделник излиза официалната версия и всичко ще е ОК (с изключение на гадните "лампички")

По принцип съм свикнал да ръчкам директно във файловете, но специално с alsa-та има доста четене, пък точно сега имам и други неща на главата, та реших да питам "световният разум".

Ако някой знае къде се задава 5.1 surround опциите, да пише.

АЛСА-та не се харесва със 5+1 и при мен. Звуковата карта ми е AC`98(7+1 на дъното). Теглих и други драйвери... но положението си остана същото. Аз съм със Слак10... всичко друго ми варви, но тоя звук...

Ако някой от вас "колеги" ;) го пусне това нещо, нека да опише подробно какво, и къде...

Абе не мога ги рабера тея бастуни от Creative - за windows има чуден драйвер и tools а за linux - shit, кво излиза в един момент - "Ако искате да ползвате нашата звукова карта сложете си windows" - ми аз ако не искам кво да правя да я хвърля ли :)

Rangy,това със "лампичките" ми се струва че на всички линукси е така :)

То това ти е от KDE-то по правилно да го кажем.. ама.. не знам, може да е някъв скин, пробва ли дали със друг скин пак са такива ?

Rangy,това със "лампичките" ми се струва че на всички линукси е така :)

То това ти е от KDE-то по правилно да го кажем.. ама.. не знам, може да е някъв скин, пробва ли дали със друг скин пак са такива ?

Не е проблема в скина :) И това е контрола kmix на KDE-то - нема оправяне (не съм толкова добър, че да им ръчкам в кода). След двудневни борби (пехливаните ряпа да ядат!) мисля да се откажа. Вариантите ми оттук-нататък са два: купувам си sound с 5.1 изходи (Audigy2) или питам в lub-bg :)))

Т.н. "звукова" платка е кодек AC'97 и е интегрирано на дъното - иначе е CMedia. Работи с i810 драйвери (за тях съм сигурен, че имат 5.1)

Не знам, дали ме разбрахте (то май не обясних добре), проблемът се състои в това, че на Линукса трябва да се обясни, че озвучителните тела са включени където трябва (или по-точно, където не трябва). Сигурно знаете, че Front-a се включва в mic, Rear се включва в in, Center/SW се включва в Out за да стават нещата. Не знам и как се нарича този стандарт, за да потърся още инфо. Попаднах в мрежата на едни акъли, където в конфига на alsa_та се дублират предни изадни, ама това е изцепка и не е никакво 3D sound.

Ако имате още идеи - давайте.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...