valbg54 Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 Имаше на времето едни такива книжки: "Радиото, че то е много лесно", "Телевизора, най-простата работа на света"...или нещо такова. Идеята ми е да кажете кой кога и как откри компютрите, кой ви "открехна"...Направих аналогия от един друг пост, за вицове, ама смятам, че този ще е по-як, ако честно си признаете кое как е станало... Аз естествено, ще започна първи, при условие, че няма да се смеете много, защото не е прилично, все пак... Преди малко повече от две години гледах на компютрите като на полезно изкопаемо с неизвестно предназначение, както всички нормални българи. Един ден, от Англия се върна мой приятел. Седнахме на чашка, да се видим и той между другото взе да разправя, че се е запалил много по фотография и видео. Аз естествено реших, че той си има една тъмна стаичка и в потайна доба бърка проявители и фиксатори, та да си прави снимките. Като разбра какво мисля, моят приятел взе да се смее и вика:"Не, бе човек, говоря ти за дигитална фотография и дигитално видео". За да демонстрира за какво става въпрос, извади от чантата си един лаптоп и го отвори...От тук нататък, долното ми чене удари в масата, а лигите ми потекоха като река по пода. Реших, че идеята е велика, макар и доста фантастична и ми се прииска и аз да правя такива неща. Ясно ми беше, че за начало ще ми трябва компютър.Отидох при мий роднина, който е системен администратор /знаех, че е завършил информатика или нещо подобно, ама какво администрираше, въобще не ми беше ясно./ За щастие, той прие възторжено идеята и започна да обяснява, че е по-добре да ми "сглоби" компютър, вместо да купуваме готова конфигурация, която можела да се upgrade. Добре, ама аз току що бях открил, че компютърът не е в монитора, а в "онази кутия отдолу", която пък кой знае защо нарeче "tower". И понеже говоря английски, веднага ми светна, понеже upgrade значи "надстрояване", че кутията, за да стане "tower"/кула/, слагаш втора кутия отгоре, после трета и ето ти кулата...После отвори сайта на Most Computers и взе да ми показва разни устройства: хардове, процесори, оперативни памети, разни карти-саунд, видео, лан и тям подобни, та окончателно ме обърка. Само се възмутих, че един прост монитор струва повече от цял телевизор. По едно време се обърна към мен и попита:"Ти какво искаш да правиш с този компютър?". Аз се замислих и отговорих с въпрос:" А, един компютър какво може да прави...?" . Е, ще ви спестя реакцията му. Седмица по-късно, вече седях пред новичкия компютър и се чудех откъде да започна. Знаех от моя роднина, само как се стартира и спира. Реших да се пробвам с Офиса, но за нещастие попаднах на Power Point/защото е първа, сигурно/. Отворих програмата и на екрана се появи едно сиво поле с разни бутони отдолу и отгоре, ама и те едни сивички такива, демек, неактивни. Натиснах "А", нищо... Натиснах "Б", пак нищо. Взех да щракам каквото ми падне и все нищо. Направих за първи път в живота си shut down и се замислих. Реших, като начало да си купя някаква книга. Купих си "Windows'98-за 24 часа" на Грег Пери и се отправих към къщи. И както си вървях , изведнъж се заковах, като треснат с тухла по главата. Просветна ми, че ако десктопа е нещо като работен плот с канцеларски материали, то за да пишеш, трябва да си сложиш поне и лист хартия. В галоп стигнах в къщи и само за има няма час, окрих окъде се "вади" листа... Айде, стига сте се смяли за моя сметка. А, сега да ви видя и вас, та всички да се посмеем... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tedy Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 Хубава историйка, моята не е много по-различна, с изключение на времето. Всичко се развива по времето когато най-добрия компютър на пазара е 286 (не ме питайте кога е било). Та както си пътувахме с нашите в колата и майка ми вика, искаш ли да си вземем компютър?! Ами викам, не знам, ма ако искаш... И така първия ми комп беше XT 8086 / 12MHz / 640KB RAM / CGA / HDD:20MB / Floppy 360KB / CGA green monitor. На него вървеше само DOS 3.30, като го пуснах за първи път просто го гледах тъпо как свети онова C:\>_ и след 10 минути, чакайки го да направи нещо, просто му дръпнах щепсела без да се сетя, че преди това се изпълняваше някаква кооманда, която в случая беше park (някои ще се сетят за какво служеше тя). Та извиках един приятел, който беше по- на ти с тия неща и ми заобясняваше какво е .exe файл, е той може'л да се стартира и такива неща, общо взето ми говореше на патагонски. Е, малко по малко закупувах книги (които чудно защо все не ми даваха нужното да започна). И така малко по малко DOS команди, дискети, разни програмки, книжчици (колко пари отидоха за глупави книги само..), горе долу ... а, и игрички разни, стана работата. Имаше и ровичкане по хардуера, спомням си как му купих аритметичния копроцесор 8087, който така и не помогна с нищо да усетя разлика, само дето дадох, спомням си 500 лв за него (поне така мисля).А да не разправям какви перипетий имах със слагането на 1.44MB флопи, как загряваше чипа на контролера, как съм го духал с уста за да прочета само една дискета, ужас И разбира се се почна с програмиране на Паскал, Бейсик, асемблер. Абе доста преживелици Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 А аз започнах в далечната 90 година със един правец16.един приятел си беше купил и джиткахме "Каратека". След 2 години леля ми си купи IBM-486 и започнах да се зарибявам на него - вече знаех как се работи с ДОС и започнах да се уча на Уиндоус 3.11 Оттам ми се чактиса мозъка на тема компютри и 2002 вече бях горд притежател на AMD Duron.Две сесмици след като ми го донесоха преинсталирах Уиндос(ама как го преинсталирах ).Така постепенно през годините се научавах оттук-оттам.Влязох в казармата(вече с богати знания относно скапването на компеци) и ме ползваха като секретарка...пак на 486 Днес вече работя като системен администратор...ама пак имам още много да уча. Link to comment Share on other sites More sharing options...
valbg54 Posted October 24, 2004 Author Share Posted October 24, 2004 Оттам ми се чактиса мозъка на тема компютри <{POST_SNAPBACK}> Agarvaen, затова горе писах, че нормалните българи си тънат в неведение. И ти явно усещаш, че "манията компютри " по някакъв начин ти бърка в мозъка и вече нищо не е както преди... Това "болни" хора ли ни прави? Link to comment Share on other sites More sharing options...
CyberHill Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 Първия ми компютър беше ICL 286 /33 MHz ( mai beshe ) 2mb edo ram 40mb hdd , 1,44fdd , onboard video , cveten monitor . Малееее що Dtrack съм изиграл на него.... А с правец съм си имал работа само покрай баща ми Link to comment Share on other sites More sharing options...
snejko Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 Аз гледах на първия компютър вкъщи като на нещо, което ако докосна ще гръмне (така гледах и първото си пиано всъщност). Беше Правец 8Д, включвахме го към телевизора и джиткахме игрички с брат ми, който си мечтаеше за толкова скъпия тогава Правец 16. Не си спомням през годините през какви конфигурации минахме, както и не си спомням кога съм научила това или онова, понеже всичко ставаше много постепенно и бавно. Започнах да обръщам внимание на компа чак като пуснахме интернет, преди това си беше просто поредната машинария. А откакто го няма брат ми няма да ви казвам как се оправям ...постоянно си викам някой да ми преинсталира Windows или да ми обяснява това и онова. Добре, че има толкова много добри и отзивчиви хора. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grimjaur Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 Това "болни" хора ли ни прави? <{POST_SNAPBACK}> По-скоро еволюираме във следващия етап на Хомо Сапиенс - Хомо Силиконис Не,не мисля,че ни прави болни хора.Приспособяваме се към средата,за да оцелеем. Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-Star Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 За първи път се сблъсках с комп в четвърти клас-това се пада някъде '95-'96 година.Целия клас ходихме в центъра за работа с деца на бул."Шести септември",където куфеехме на "Каратека" и "Калинка-малинка".Машините така и не разбрах какви са,понеже след около месец всичко ми се вийдаше толкова сложно,че се отказах. По късно вече си спомям у една приятелка ходихме всяка година на рожденните и дни-весели ученически купончета с мноооого сок и сандвичи.Там централната атракция беше нейният компютър,който имаше Windows,ама не знам какъв.Та на този компютър имаше една черно-бяла 2D анимацийка на една гола мадама и всички изпадахме в екстаз като я гледахме. Следващият етап в развитието ми са залите.Спомням си 2000 година,лятото на 8-ми клас братовчедка ми ме открехна за mIRC.Тогава я смятах за супер умна,защото беше много отракана на чата.В последствие обаче тя и не научи нищо друго.)Всяка вечер ходихме със сестра ми на зала за половин час-тя 15 минути и аз 15 минути да чатим-големи зарибявки. След това в 9-ти клас започна великото киснене в стария Speed-помните ли го?Мале като пуснаха промоцията 5 часа за 3 лева,това беше като манна небесна. После понамалих залите,а миналата година лятото нашите ми взеха "Георги"-така си го кръстих,щото е голям пич:AMD Athlon XP 2200+,256 DDR,40GB HDD,Ati Radeon 9200 64 DDR TV OUT,Teac RW.От тогава вече имам някакви по-солидни знания,макар че винаги имам чувството,че съм много назад.Още от самото начало като хванах някакъв вирус и аз,нали нищо не разбирам,си мисля,че ония от сервиза са ми продали кофти компютър,то какво се оказа...Но днес като се замисля,трудно си представям,че мога без компютър,макар че нито си вадя хляба от това,нито съм маниак на тема игри-просто е една необходимост в съвременния живот) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liverpool`Fan`1 Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 Аз пък започнах с 486.Еййййй голяма машина, ако не беше тя щях да кисна по залите поне 1-2 години.такомпютър имам аз от 2000 зимата.Какъв подарак от мама и тате.Баш на коледа вече джитках.И то какви игриии.Попринцип дето трагваха на 120 Mhz/4Mb Video/32 Mb RAM/HDD:850 Mb...Абе като го донесаха в нас беше щастие голямо.Бях толкова радостен.Ако сега се върна в същия ден.Помня татко изкара нещо бяло от колата приличащо на телевизор (Dell Monitor 14' color).Сърцето ми затоптя и викам край на залите.Изпреварих приятелите си и вече сам с компютър. Да си призная беше ми много сложно.Докато се запозная с Windows 95, Word, Power Point, Windows Explorer и др порграми и системни работи.Най-лесно беше с игрите.Понеже редовно киснех по-залите.И колко ли пари съм дал нямам си напредстава.Помня само, че играех ме с съученици Blood,Revolt,Brood War,Midtown Madness и мн. др.Та в нас не се играеха такива игри поради липсата на CD-ROM (хахаха как може ся без CD-ROM).Но в последствие и такова чудо получих.Започнах да се зарибявам и в нет-а.Чрез модем и много пари костваше, но си беше екстра. От тогава смених две машини.Второто PC беше AMD Duron 1300 Mhz, GF4 MX 440 64Mb TV Out,20 Gb Maxtor, 128 SD RAM, CD-ROM 52x.Започнах да зарибявам Counter-Strike, FIFA 2002(03,04 в последствие), Championship Manager, Need For Speed Porsche 2000 и даже Need For Speed Hot Pursuit 2.Сега съм с друга машинария.Която плачи за малък UP-GRADE.Но смятам, че нямаше да стигна до тук.Без така известния на всички МАНЯЦИ "486". В момента го ползвам за удовоствие: игри, интернет, музика web disign и др. Но вярвам, че има време и спокойно мога да науча още много работи. Темата беше супер.Мен ми хареса, защото си е супер човек да се сети как е започнал с компютъра.Малко смях,сълзи,мъки и др пречки.Евала на valbg54 Link to comment Share on other sites More sharing options...
N_Igma Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 Хмм, от целия си съзнателен живот съм искал ПЦ... и най-накрая през вече далечната 1997 година се изипа ТОЙ- Celeron 433 Mhz, Riva TNT 2 (на коет по-късно игравх GTA3!!!)с 32mb RAM ,4 GB хард... След това почнаха да се слагат игри (еееех.... Worms 2, C&C Tiberian Sun, Transport Tycoon 2....) Mи, т'ва е общо взето Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boro Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 Аз гледах на първия компютър вкъщи като на нещо, което ако докосна ще гръмне (така гледах и първото си пиано всъщност). Беше Правец 8Д, включвахме го към телевизора и джиткахме игрички с брат ми, който си мечтаеше за толкова скъпия тогава Правец 16. Не си спомням през годините през какви конфигурации минахме, както и не си спомням кога съм научила това или онова, понеже всичко ставаше много постепенно и бавно. Започнах да обръщам внимание на компа чак като пуснахме интернет, преди това си беше просто поредната машинария. А откакто го няма брат ми няма да ви казвам как се оправям ...постоянно си викам някой да ми преинсталира Windows или да ми обяснява това и онова. Добре, че има толкова много добри и отзивчиви хора. <{POST_SNAPBACK}> Mojesh men da vikash za preinstalaciq A po temata: Beshe mn odavna vidqh edin laptop v magazina i go otkradnah ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
st_jt Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 За първи път се докоснах до компютрите когато през още по- далечната може би 1986-87 г. бидейки в 5 клас притежвахме за известно време Правец 8М, та на тази машинка играехме и ние като луди с брат ми Каратека. Имахме едно списание (Как ли се казваше...), на което имаше една програма дълга около 3 стр. А4, която като я набереш на компа и я стартираш трябваше да излезе някаква игра. Около двадесет пъти я писахме с брат ми - играта така и не тръгна. В училище по трудово обучение имаше различни раздели - готварство, дървообработване, металообработване, шев и кройка и естествено компютри. Та заниманията по компютри, които също бяха Правец 8М, включваха да правим малки програмки от десет реда (мисля че на Бейсик), които като ги стартираш след това ти излиза например: точка в средата на екрана или черта дълга 10 см. в горния ляв ъгъл и други такива. Да се чудиш за какво ни е било. После всичко се промении коренно, за машинките имам предвид, пък и самото обучение на тях. После имаше огромен застой по отношение на заниманията ми с компютри, докато към края на 1996 г. завъшвайки вече висшето си образование, се изтарикатихме и си пишехме лекциите на компютър (които сещатате се минаваха лесно във форма удобна за пищови ) у една състудентка.А аз тъй като владеех и машинопис пишех най-много. Windows-а беше 95. Нищо не разбирах но питах и понаучих доста неща така, най-вече от Word-а. После 1997 като трябваше да си напиша и дипломната работа понаучих и някой други неща. Сега вече си имаме компютър в къщи - даже два (за всеки по един) имаме и нет и т.н. но винаги има и ще има какво още да научи човек. Така че ще перефразирам слогана на известното уиски - Keep walking.... и ще кажа Keep studying....(не съм добре с английският и не знам дали е правилно ). Между другото добре, че го има приятелят ми да ме понаучава на туй-онуй, че иначеее...... P.S. Темата е интересна Link to comment Share on other sites More sharing options...
__smirnoff__ Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 сефтето ми беше когато един път бяхме на гости у братовчедите ми. те имаха компютър, беше някъде 96. Аз да съм бил 2 клас. След това края на 97 година се появи машина и вкъщи. Бях първия в класа с компютър, а още по-голям гъзар сред приятелите си бях защото тамън беше излясъл Уиндовс 98 и аз бях с него. Първата игра, която наште ми подариха тогава за коледа беше Need For Speed 2 SE. След това по някое време дойде и Brood War, но аз от нея нищо не разбирах. И сега не я играя. После дойде модата на залите и съм висял в стария Speed по цял ден, защото беше точно до нас. Някъде като бях 5-6 клас и ми купиха модем. Тогава започнах да правя някви мизерни сайтчета, тва-онва. Изкарах курс по MS Office и общо взето започнах да ползвам компютъра само за музика. Филми на стария не вървяха. Когато взех новия компютър преди 3 години започнах да гледам и филми. И общо взето тва е. Сега специалността ми в училище е информатика, но то няма голям смисъл. Трета година едно и също учим. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Njakoj Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 Подобна е и моята история. Беше в средата на 80-те.В даскалото решиха едно лято през ваканцията да ни организират кръжок за компютърна техника.Всъщност кръжока се състоеше в ходене в "Станцията на младите техници" (както се казваше тогава) и мощно джиткане на "Каратека","Ацтек","Дроу" и тям подобни...Тогава видях за пръв път тази велика машина,именуваща се КОМПЮТЪР !!!.Тогава бяха "Правец-82" - едни жълти кутии с черен панел на монитора... Минаха се няколко години и в нашето даскало вече обзаведоха компютърна зала с по-модерните "Правец-8М".Те пък бяха чисто бели.Аз междувременно се бях понаучил да пиша разни програмки на бейсик и бях напред с материала.Дотолкова напред че нашия даскал по информатика ми даваше ключа от компютърната зала и след часовете оставахме там с един приятел уж да упражняваме програмирането си...Вятър!Пускаха се игри и с часове сме се блещили в зеления монитор.Една вечер след като се наиграхме и излязохме от залата се оказа че часът е след 21:00 и в даскалото не е останал жив човек.Бяхме заключени! За да се измъкнем отворихме един прозорец на 1 етаж и скочихме долу.На другия ден учителите се чудеха кой ли се е промъквал в училище и какво ли е искал да открадне ... Оттогава минаха доста години.. Сега компютрите са на светлинни години от онези с които започнахме. Сменил съм много от тях, сега имам модерна машина но все още пазя като реликва първия МОЙ СОБСТВЕН "Калкулатор" - "Правец-8С" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 P.S. Темата е интересна Темата не само е интересна, но и ми навява сантиментални спомени. Пак по времето, за което пише st_jt ('84-'85) най-доброто, което можеше да си позволи човек, беше 8 битовото копие на Apple - Правец 8С(беше малко по-добър от Правец 8М). Имаше и една друга измишльотина "8Д", която така и не се наложи масово, поради проблеми с напасване на дисково устройство(FDD) и още някои други проблеми. Та моят първи комп беше с внушителните 640К RAM , нещо от рода на 12" монитор и 2 бр. външни 5.25" дискови устройства(които поради причина българското си производство работеха, когато си искат). Та това чудо на техниката си имаше вграден BASIC(ако не се лъжа...разработка на MS). A!!! Сега се сетих - май конструктивно не беше предвидена мишка и се работеше само с клавиатурата...ха.ха.. Обаче меракът тогава беше много голям (не че сега е по-малък) и за нула време изучих Бейсик-а и започнах да пиша собствени програми, които с времето нараснаха до няколко хиляди реда. (BTW, st_jt, oная програма от списанието не ви е тръгнала по 2 причини - или сте объркали някой символ, докато сте преписвали, или ония са объркали нещо при поместването в списанието....често се случваше ). После логично минах на друго ниво - асемблер....лелеееее....що литература и таблици съм изчел по онова време с тия 16-тични кодове....ама това е - голям мерак, а и не бяхме много хората (за разлика от сега), които вдяваха от тези неща. Щом по време на една презентация с много ефектна (за онова време) графика и анимация и двугласен звук (това по принцип не беше възможно, понеже този комп нямаше звукова карта и свиреше само монофонично, но си имаше някой и друг трик)....та една колежка гледааа....гледаааа....и накрая ме попита: "Хубаво де....и за к'во могат да се ползват тези компютри?". По онова време това беше много труден въпрос....който е живял тогава го знае....дори и Интернет си нямахме Наистина с тогавашното равнище на домашните компютри не можеше да се свърши почти нищо - можеше да се цъкат игри и някой друг ентусиаст като мене да се опитва да прави от нищо-нещо. Явно бая съм бил зарибен, щото и доскоро на тавана се въргаляха няколкостотин 5.25" дискети и 2-3 бр. 8С. В началото на 90-те взех първия си 16 битов компютър - АТАРИ с процесор на Моторола. Еййй....голяма работа - цели 4 Мb памет, 3.5" FDD, графичен интерфейс, вградена операционна система(почти без бъгове и крашове...разработка - естествено не на MS), вграден миди контролер и дори и....мишка с 2 бутона. Купих го, заедно с Cubase Score с хардуерен ключ и огромен мануал. След някоя и друга година добавих второ ATARI FALCON(по-бърза и усъвършенствана 32 битова версия) + MIDI&SMPTE Expander на Steinberg(не ща да коментирам за к'ви цени, че ме боли сърцето ). И....дойде ерата на PC - Първо беше P233MMX....после PII400...PIII550.....и така до края на миналата година, когато купих последната си система: P4 2.6&3.3 (HT) + 1 Gb RAM / ASUS P4P800 / 2 X 160 Gb Seagate S-ATA / ATI 9800 Pro / 3 аудио карти / 21" Samsung / Teac 52Х записвачка / Теас 48Х16 DVD ROM / Server Case. С 2 думи - сравнявайки времето от първия ми компютър до настоящия, виждам как индустрията е направила не скок, а телепортация. Не говоря само за бързина и мегабайти, а за това какво можеше да се свърши тогава и сега с един компютър. Интересно ми е какво ли ще пише синът ми по форумите за сегашните компютри и онези, които ще бъдат тогава. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiLvEr40 Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 Ами моя пръв компютър( 80286 16MHz 1mb ram 40mb hdd) баща ми го купи(баща ми си го купи) през далечната 1992 година, когато аз бях на 4 годинки. Ама още от тогава бях много любопитен и проявих интерес към компютъра и баща ми пообясни там за мишка, клавиатура, кутия и монитор. Научих се да пиша прости команди на ДОС и да си го пускам и спирам. Амм малко по-късно 1994 бащата купи друг компютър по-мощен и със цветен монитор (80486 66MHz, 4мб рам, 540мб хард, модем и цветен монитор). Ето това ми беше компютъра до 2002 година. А имах и още 1 486-ца. После от нищо нещо си сглобих 200MHz PPro намерих се части някои ми ги подариха. С него карах известно време. Сега съм с нови 2 компютъра на по 2 и 2,5 GHz . Тааа добре, че беше баща ми да ми обясни основните неща от там вече почнах сам да се интересувам от компютри. Мойти въпроси, които съм му задавал надали са били смешни защото и възрастта ми е била смешна. Иначе си пазя старите компютри. Не знам защо, но за мен имат сантиментална стойност . Днеска ги качих на тавана . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Белов Posted October 24, 2004 Share Posted October 24, 2004 Е аз незнам..бях 4-ти клас връщах се от зелено училище и хоп гледам пц-333 мгхрц. 32 рам 3 хард 8 мб вградена видео) аве адския комп и от тогаа леля ма запали гледам я цъка карти ЬАЬАЬАЬЬ и от тогаз се зарибих мошно аа ся съм С доста по-добра машина... Link to comment Share on other sites More sharing options...
CELEDA Posted October 25, 2004 Share Posted October 25, 2004 Преди около 4-5години брат ми се затръшка за компютър.Аз бях чувала само от него за какво става въпроооос.И така нашите му купиха PC и той по цял ден висеше на него.Един ден тайничко седнах пред компютъра "Ами сега?"Стоя и го гледам и той ме гледа.Реших да барна монитора и тогава брат ми влезе и ми се развика ,че монитора не трябвало да се бара с пръсти и тн.И така накарах го да ми обясни горе-долу за какво става въпрос,за което по късно си умираше на мъка защото не можеше да ме изгони от компа) След още една година аз за първи път останових че компютъра не е монитора))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tantramantra Posted October 25, 2004 Share Posted October 25, 2004 моят пък беше към 88-89год.,Правец 8d и се зарибявах с някви игрички от сорта на BOLO,SNAKE BITE и други подобни тъпотий Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted October 25, 2004 Share Posted October 25, 2004 Moq pyrvi komp beshe Pravetc-82, zaribqvax se da si pisha proigrami na basic i da si djitkam igrichki. Beshe predi 11 godini. Inache za pyrvi pat pipnax komputer predi 17 godini, zaribqvax se da djitkam igri na Imko-II Link to comment Share on other sites More sharing options...
ico_manekena Posted October 25, 2004 Share Posted October 25, 2004 4ti klas na pravec v u4ilishte kato gi dokaraha novi novi Link to comment Share on other sites More sharing options...
vasil088 Posted October 25, 2004 Share Posted October 25, 2004 Na moiata istoria nikoi niama da poviarva taka che po dobre da ne pisha nishto a da cheta vashite koito sa mnogo interesni Tova e naistina interesna tema. Link to comment Share on other sites More sharing options...
member Posted October 25, 2004 Share Posted October 25, 2004 Мойто парво ПЦ беше Правец 8А - чудо на чудесата като се има в предвид че клавиатурата му беше отделена от "кутията" с кабел ха-ха, след това дойде и моя "звезден миг" Celeron 300MHz, дано Acorp, 32MB RAM, 4MB video, 5,1GB HDD, малее вървеше Win98 и то безгрижно, а приятелите ми които имаха компютър като го пуснеха отиваха на кафе докато го чакат да зареди Windowsa . Славни времена бяха - нищо че първия път когато преинсталирах Win го правих точно 4 дни ха ха Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liverpool`Fan`1 Posted October 25, 2004 Share Posted October 25, 2004 Na moiata istoria nikoi niama da poviarva taka che po dobre da ne pisha nishto a da cheta vashite koito sa mnogo interesni Tova e naistina interesna tema. <{POST_SNAPBACK}> Shto ne ni kajesh kakva e.Zashto da ne ti povqrvame.Aide razkarshi prastite i zapochvai da pishesh.Spored men tova e edna ot temite koito si zaslujava da drasnesh 2-3 reda, a zashto ne i poveche . Link to comment Share on other sites More sharing options...
otoboto Posted October 26, 2004 Share Posted October 26, 2004 Моят първи комп беше 386DX40 в кутия от Правец 16 с 1МБ РАМ и 2х20МБ Харда MFM старите фенове знаят за кво става дума. А пък монитора беше зелен Hercules Преправен да работи във VGA режим - мноо добър. та само това успях да намеря като втора употреба за $300 точно преди 10 години. Бях качил Windows 3.0 i WinWord и ако текста набъбне до 1 цяла страница даваше грешка за недостатъчна памет и RESTART ! и така докато един ден не видях обява че фирма търси хардуерист . отидох при един приятел по отворен от мен (аз само бях отварял капака) и ми обясни за 10-15 мин.кое е рам , видео карта, I/O, и др. от там бегом в нас докато не съм забравил , разглобих моят комп и го сглобих 2 пъти ( и тръгна )и от другият ден вече бях на работа в компютърна фирма ..Хаха къв балък съм бил , а пък представям си другите кви олигофрени са били за да предпочетат мен. от тогава ги карам наред 486,5х86,К5,Р1,Р2,К6,С3, и т.н. нямал съм само Пентиум Про . между другото колекционирам процесори ако някои има ПентиумПро може да ми го подари щото нямам такъв и С3 също P.S. А някой спомня ли си за добрите стари БиБиЕс-и предшественика на И-нет Малиии къв зор , къв Кеф , колко Инфо Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.