Jump to content
BulForum.com

Имат ли съвест учените

cheese

Recommended Posts

Такаааааааааааааааааа ! Стоях си аз онзи ден пред телевизора и си гледах Дискавъри (то друго годно за гледане не остана). Ставаше дума за първата атомна бомба и за това , че е имало спорове между две големи групи авторитетни учени за това какво ще стане, когато бомбата се взриви . Една от групите съвсем аргументирано обясняваше, че е възможно темеиратурата при експлозията да изгори атмосферата на Земята , настояваха да не се прави опитът и прочее и прочее. Но в крайна сметка бомбата я гръмнаха, като за късмет гореспоменатите учени не познаха .

После се сетих, че и самият Айнщай е отговарял винаги с “Категорично не”, когато са го питали може ли да се ползва атомната енергия за мирни цели. Но това не му е попречила да измисли и побликува принципите, по които по-късно тя е била създадена бомбата. И да се пише при това хуманист и половина.

Също се сетих за Енрико Ферми, който е осъществил първата реакция на разпад в мазето на един стадион в Лос Андзжелис, ако не се лъжа, тоест насред голям град. Като начало при авария е можел да го изпържи тоя град, да не говорим за самото правене на бомбата. Но за това – айде, няма да спорим, война е било все так.

И днес, не щеш ли, слушам по телевизията, че някакви учени от Европейски някакъв център за изучаване на атомната енергия са седнали да си разнообразяват деня с получаването в една грамадна машинария на частици, което в момента ги нямало в природата, а ги имало по време на Големия взрив. Ще си ги получават ей така, от чиста любознателност. А че може да стане втори голям врзир – карай, голяма работа, науката е по-важна .

И какво ми мина през главата . Добре, ясно е, че хората превръщат всичко в оръжие. Независимо колко е голямо, опасно и прочее и прочее. Защо тогава учените на тая планета , като са цвета на човечеството, най-добрите от най-добрите, не си премълчат, когато открият нещо такова. Както и направил Леонардо с прословутата си газова смес за дишане на големи дълбочини , и с доста от нещата, които е открил (както знаем, той е писал огледално, водил си е бележките и си е рисувал скиците “хаотично”, така че само той да си ги разбира, ползвал е всевъзможни системи за тайнопис и въобще се е постарал да не е общодостъпно това, което е сметнал за опасно). За газовата смес, наречена от него “алито” е казал в прав текст, че няма да остави тайната й на никого, защото хората са гадини и ще си дупчат един - другиму корабите в морето.

Явно не се е интересувал от отва да вземе Ноеблова награда и да си види сурата на корицата на Таймс. Но , какпо се казва, хора всякакви и ценности всякакви ...

Та - ето го и въпросът – имат ли съвест учените или са над тия неща ??

нинам дали имат съвест с просто око не се вижда такава , ма тя съвеста е дефицит и винаги е имало недостиг от нея ....съвеста е нещто ,което не всеки може да си позволи , няма зна4ение учен ли е или не . Ся има повече съвестни отколкото съвест (които може нека разбира)

Мдааа, мой човек, май ти действа американската пропаганда. По-добра е от съветската нали?

Като начало Леонардо Да Винчи е предлагал водолазните костюми и необходимите приспособления (помпа за въздух, тръби за налягане) като бойно средство, когато е бил във Венеция по времето на обсадата й. За щастие тя не продължила достатъчно дълго за да приемат налудничавия му проект. Имаше филмче по BBC за неговите изобретения.

За това какво ще пробват учените. Ами как иначе да разберем дали е така без да пробваме?

Би трябвало да знаеш че няма значение колко опасно е дадено нещо, ако може да бъде направено то ще бъде направено. Изобретенията на ДаВинчи са били преоткрити едно по едно столения след него. Той не ги е спрял, само ги е забавил.

А иначе за възможността да си гръмнем планетата с някой експеримент - поне ще стане бързо и безболезнено, иначе ще трябва да се мъчим десетиления с парниковия ефект, прииждащи морета, ужасни бури, ледникови периоди в стил След Утрешния Ден и разни други дълготрани ефекти от нашата дейност.

Хм, нещо ми убягва непобедимата сила на американската пропагадна, както навремето ми убягваше и силата на съветската ... Карай, може да не ми стига акълът.

По въпроса за забавянето - то това е смисълът ученият да прояви разум и съвест и да отложи нещо. Нали не даваме оръжие на малки деца, а изчакваме да порастнат!??

По въпроса за филма за костюма - аз споменах ГАЗОВА СМЕС , а не хардуери разни. Смисълът на тая газова смес е да се ползват "меки" костюми за по-големи дълбочини, а не някой да джапа из лагуната във Венеция. Моята информация за Леонардо не идва само от Дискавъри все пак :D . Първата си книга за него прочетох когато бях на 14 години (тоест в слънчевата 1987-а година ) .

По въпроса за пробването - има нещо, на което се казва премерен риск. Добре е да се взема предвид, макар че южната половина на Северна америка поради своя държавен пубертет не го прави. Но на тях им е простено, защото са тъпи, а учените не са ... И не е проблемът, че нещо МОЖЕ, да бъде направено, а че хората с акъл и претенции са призвани да знаят кое ТРЯБВА да бъде направено. Логиката "Е, ако не аз, то друг ще го направи", е нещо недостойно за тоя тип хора - които смятат да оставят следа в историята на човечеството, при това следа, различна на тая, детоя е оставил Херострат.

И накрая - ако толкова ти се иска да не се мъчиши да чакаш края - ами застреляй се!

Не се сърди, но такива изказвания за живота може да направи само човек, който знае твърде малко за неговата ценност.

Дайте да не се отклоняваме от темата!

P.S. Между другото парниковият ефект не е ли ефект от точно това същото човешко самомнение, самолюбие и самонадеяност???

P.P.S. Хрумна ми и още нещо - забелязали ли сте приликата между всички неосъществени, но осъществими с технологиите от онова време бойани машини на Леонардо, правени по поръчка на тоз-онзи ???? Те за ОГРОМНИ!

Тоест - той не може да си позволи да не проектира нищо, но го правми така, че да не може да бъде създадено. Или когато някой от тогавашните владетелчета-касапи се напъне да го прави, да си опразни хазната и да фалира.

Сирене(мирене :P )

1.Айнщайн е бил категоричен,че атомна бомба не може да се създаде,а също и че ядрената енергия няма да може да се използва за каквито и да било цели.

2.Той е публикувал само теорията - не е осъществявал практика,като при това,теорията му е най-обща теория на атомната физика ;)

3.Частиците,за които говориш си ги има непрекъснато(наричат се неутрини - те са основното доказателство за Големия взрив.) и освен това,ако не ме лъже паметта,първия синхрофазотрон(ускорител на частици) е създаден още през далечната 65г. на миналия век,от Нийлс Бор(основоположник на атомната физика.)След това идват фазотрони,позитрони и други "трони",чиято цел е създаване на нови частици.

4.Гледай по-малко "Discovery" и ходи повече на училище - това,което ти казах,се учи там - по физика и химия.

5.Това за учените според мен е глупост.Има съвест хората.Опасни са тези,които използват научните открития за военни цели.Най-прост пример - до средата на Първата световна война,пикриновата киселина се е използвала като боя за тъкани(днес експлозив),пироксилинът се е ползвал като разтвор за фотографски плаки и промивка на рани(пак експлозив) и нитроглицеринът - лекарство за сърце ( пак експлозив).

Така че - не съди учените.Тях не ги гризе съвестта.Защото не са виновни.

От тебе точно пък такива "сирене- мирене" и прочее обръщения не очаквах ...

Така - за Айнщайн - него са го питали точно вярва ли, че атомната енергия може да бъде КОНТРОЛИРАНА, тоест да става да друго освен за бомби - ной е казал - не. Той даже беше участвал в нещо като комитет, който апелира да се спрат изследванията, ама за това не помня точно, трябва да видя у нас в книжките какво пише. Защо щи му е да прави комитет срещу нещо, което не смята, че може да се направи.!??

За теорията - когато ти дам чертеж по който да си направиш бомба и да утрепеш сто души на някоя гара (на тебе специално чертежи не ти трябват, но това е друг въпрос) , няма ли да съм създал само теорията ??? И ако е така, това не ме ли прави отговорен за мазалото, дето ще стасне после ???

Говорех за неща, които са създавани САМо за оръжие ! Това, че някой е открил, че от анилина може да направиш и дреги интересни неща, е друг въпрос. Освен това е можел пак да си замълчи.

За нитроглицерина - той се е ползвал за лекарство доста по-късно от времето, когато заради една спукана дамаджана Нобел го е открилл.

А за учените - има една преказка за това кой яде баницата и който му я дава...

Дай да не се изказваме така пренебрежително един към друг, защото това е лош маниер на разговор.

На училище, слава Богу, съм ходил, когато му е било времето. Ако не бях, в момента нямаше да ме вълнуват етически въпроси, а щях да умувам къде да ида първо - на концерт на Глория или на травестит щоу.

Ха със здраве!!!

А бе, той cheese си е ходил на училище, когато му е било времето, ама карай да върви!

Та, по въпроса за учените, изобретенията и нововъведенията -най-големите средства за тях се отделят от военните! Много изобретения с станали, именно, когато са се творяли нови оръжия или начини за изтребване на населението. И респ. в много изобретения военните са съзряли нов вид оръжие и са подпомогнали развитието им, превръщайки ги в оръжия! Примери колкото щете -Бомбата, СПИН-а и незнайно още кои. А не мислите ли, че и "завладяването" на Космоса щеше да е факт без парите за военни цели и надпреварата във въоръжаването?

Това са фактите -науката и военните са като дупе и гащи. Не казвам че е правилно, ама си е така!

Е ми Марвин, то наистина тогава става белята -когато някой прави наука заради самата наука, без да се интересува от последствията, или когато го командват и му плащат шапки ...

Да неговорим, че от години армиите лапат най-напредничавите неща и чак след години, когато някойбезцскрупулен мръсним им измисли нещо още по-ефективно, разсекретяват и пускат на тълпата това-онова.

Например лубимиятми тиган в къщи е погкрит с материал, който са го гласяли за ракетни сопла.

Уви, времето на Монтескьо и Волтер е минало...

Говорим за друго обаче - дали учените биха се отказали от славата, защото от тяхното постижение просто ще стане поредния уред, с който ще си сечем главите по-удобно и лесно. Ако дадеш на двама тъпаци в униформа по една тояга, те задължително ще си пукнат главите. Важното е да не им даваш!

Там е работата я. За 'едничката' слава го правят.... Дай им една баничка и заявка за Нобелова награда и нямат спирачки.. Лошото май е че не съзират цялостното приложение на поредното си откритие. За това мислят 'шапките' после.

Говорим за друго обаче - дали учените биха се отказали от славата, защото от тяхното постижение просто ще стане поредния уред, с който ще си сечем главите по-удобно и лесно.  Ако дадеш на двама тъпаци в униформа по една тояга, те задължително ще си пукнат главите. Важното е да не им даваш!

То сега е времето когато и клечки за зъби не можеш да изобретиш, без някой да ги приспособи за вадене на очи.

Всичко си има двойна употреба.

Работата на учения е да открива истината за вселената, а не да прави бомби. Ако има съвест ще протака. Нали Германците така се разминаха с атомната бомба? А Американските учени са бързали да направят бомбата преди Германците.

Но от друга страна Атомната енергия е най-чиста. Има ли морално право ученият да откаже създаването на атомна централа?

А иначе проблема за съвестта тепърва предстои. Прочети "Войната на Небесните Господари", за да видиш как светът ще изглежда след Третата Световна (Генетична) Война.

А за тъпаците с униформа.. Не те са най-опасни. Отмина времето на великите стратези завоеватели. Сега военните са само инструмент на политиците.

Извинявам се обръщението.Просто днес не съм в кондиция.Но за армията сте прави - те наистина "лапат"всички нововъведения.

iso14496 , за немската атомна бомба не си прави. Хайзенберг не е отлагал, а просто не е знаел как точно да я направи, а не е знаел, защото едно австрийско ефрейторче е изгонило половината му екип , защото за били евреи.

Самият Енкиро Ферми е избягал от Италия, защото жена му е била еврейка . Но това е друг въпрос.

Не ми звучи логично някой да е умрял от леко забавен прогрес. В противния слечай - варианти да искаш! Особено когато в някои държави президентите не вярват, че съществува парниковият ефект .

За тъпаците с униформа и политиците - не забравай, че пълитиците по една случайност са върхушката на това или оно ВПК, и им продават това, с което да си разбиват главите. Армията сама нищо не прави.

За едно си прав - отминало е времето, котгато военната и политическата власт са били в ръцете на един и същ човек. Но когато са били живи Атила и Чингис Хан, не е имало Бжежински и Опенхаймер. И империите им са умрели сами по себе си. Сега всеки идиот, на който са дали копчето от Голямата бомба, може да умре, вземайки целия свят в себе си.

Пак се отклроняваме от темата. Лудите са ясни - дадеш ли им баница, ще ядат.

Който им дава баницата е предмет на това обсъждане. !

P.S. Agarvaen , сигурен бях, че нещо не си на себе си :D

Мастиката много помага срещу такива състояния :)

Не трябва учените да решават кое е опасно и кое не.Тяхната цел е проста и ясна-търсенето на истината.Науката е подчинена на човешката алчност.Винаги е било така и така ще бъде.

offtopic

Ама само си представете какво щеше да стане ако при детонацията на първата ядрена бомба се беше възпламенила атмосферата.Няма ли да е красиво.

А койда решава, бе, майна, ако не този, което може да премисли и предвиди последствията!?????? Нали за това са по-умни и по-учени от нас!??????

offtopic

Krank , кое щеше да му е красивото? Да видиш как детето ти се сварява пред теб в бебешката си количка !?????

Такива естети като тебе ме плашат, да си призная ...

Говорим за друго обаче - дали учените биха се отказали от славата, защото от тяхното постижение просто ще стане поредния уред, с който ще си сечем главите по-удобно и лесно.

Пропускаш нещо много важно.

Говориш за Учените като едно цяло, неделимо образувание, което мисли и действа по един и същи начин - грешиш. Не забравяй че учените са също и хора и нищо човевко не им е чуждо. Така че има добри учени, има и лоши учени (Зли Гении :)). Няма смисъл да ги обобщаваш под един знаменател. Всеки учен си действа както намери за добре и това дали ще се откаже от славата в името на доброто си е строго специфично за всеки, така че по-добре разисквай конкретен човек от колкото всички заедно, защото се губи смисъла...

sMARTBomber, хм ... Прав си, човече !

Вероятно наистина съм се накълвал с твърде много розенкройцерски писания :D

Но си мисля, че е добре този, които придобие значия, да си има и един даскал по етика и хуманизъм да го връща на земята от време на време, защото сухата наука ражда хора, които не признават нищо освен нея самата. А това е страшно.

cheese воината е част от човешката същност.Забелязали ли сте че всеки хищник в природата има конкурент иначе се нарушава равновесието.Всички знаем че човека е най-големия хищник.И какво излиза че маиката природа е допуснала грешка и балансът е нарушен.Не е така.Регулатора е воината.Искам да кажа че има голяма вероятност човечеството да не просъществува още дълго..Какво са виновни учените.Както вече казаха винаги ще се намери някой който да довърши или да преоткрие постижението на някой съвестен учен или да намери друго приложение на на пръв поглед безобидно откритие.И ако ни е определено да изчезнем като вид мисля че това ще е най-добрия начин-бързо и безболезнено и гледката да видиш как атмосферата се възпламенява би била наистина феноменална.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...