Jump to content
BulForum.com

AMD Athlon XP-M vs. Intel Celeron (-M)

Recommended Posts

Колебая се при избора на notebook. Намерил съм сходни като числа (MB памет, GB диск, инчове екран) системи с близки цени и се интересувам коя ще е по-добра като скорост и като живот на батерията (ако се приеме че системите са максимално близки по използвани компоненти). Ще поръчам на един приятел да ми ги донесе от USA така че няма как да питам продавачите :-)

За тези Centrino компютри - те са с по-бавни процесори и по-дълъг живот на батерията ли? Немога да разбера и дали Intel Centrino и Intel Celeron-M са едни и същи процесори...

Опитах се да намерия и сайт със сравнителни стойности на издражливостта на батерията на , но явно не използвам правилната комбинация от думи при търсенето.

az otkakto imah problemi sas AMD procsor i SQL server - kombinaciata AMD Athlon + Adaptec Raid controler neshto ne mu ponese (t.e. pri edna operacia misleshe blizo 4h za edna mnogo-gigabajtova baza sled koeto garmeshe, a za sashtata baza na drug computer sas intelski procesor ili AMD ama bez raid controler si raboteshe bez problemi) i reshih che Adaptec sa po-uvazavana marka i sledva da izhvyrlja AMD-to... ottogava kojto kvoto da mi govori za AMD go propuskam pokraj ushite si. Nastrana che se draznja kogato me lyzat - AMDto mi deto se vodeshe 1600+ vsashtnost beshe na okolo 1400 mhz njakade.

taj che ako pitash men vzimaj si s intelski procesor che da si njamash problemi.

ajde sys zdrave,

dedo ti B)

Centrino са много добри процесори,един приятел е с такъв на 1,5Гхз и не се е оплакъл и веднъж. Имат производителност като Р4 на на 2,6 :blink: Бе щом играе Doom 3 със 64Мб видео карта на дъното начи машинката върви.

Vzimai Centrinoto, bez da se zamisli6! :punk Po dobriqt procesor e, a i nqma koi znae kakva konsumaciq na tok :) (AMD-to sus sigurnost 6te ti tovari pove4e bateriqta :sayjin )I ako moje6 da mi kaje6 za kvi pari 6a ti gonosi toq tvoq priqtel toq Notebook i dali eventualno nqma da moje i na men da mi domukne 1. :punk

vseki da vzema koeto mu haresva

Centrino e platforma , a ne procesor. M-seriyata na Intel e naistina mn.dobra (makar az da sym za Athlona)

Adaptec ot 2-3 god. neprekysnato davat nesyvmestimosti - problema e v tyah. Dobrata im reputacia e dosta stara i iznosena.

Значи от постовете май става ясно че

1. Centrino не е процесор, а платформа, на която се слага Celeron M?

2. 1.5GHz Centrino (или Celeron-M?) се равнява на почти два пъти по-бърз по честота P4

Знам че Athlon XP-M имат т.н. PowerNow! технология за намаляване на консумацията, а подобната при Celeron е много по-елементарна и неефективна.

Други мнения :-)

www.intel.com още като влезеш и горе в дясно има една гоооляма картинка и от там отиваш да четеш ;)

Ама аз това съм го чел. Ама това са само общи приказки. Мене ме интерсуват реални парамети - часове на работа и т.н. Въобще нещо което е конкретно, а не "невероятна мобилнот, изключителна мощ" и подобни.

Ама аз това съм го чел. Ама това са само общи приказки. Мене ме интерсуват реални парамети - часове на работа и т.н. Въобще нещо което е конкретно, а не "невероятна мобилнот, изключителна мощ" и подобни.

ami otivash na ixbt.com naprimer (za chicho Tom - toy yako smuche za reklama)

inache na sayta na Intel kakvo drugo ochakvash :D (to i na sayta na AMD e syshtoto de :D )

Аз доколкото знам се равнява на + 500 МHz Р4

Аз имах удоволствието лично да тествам цпу-то на това центрино за което говоря ,щото ми стана любопитно как може да струва 3000лв па да е на 1,5Гхз :woot Супер Пи-то даде 53сек което за интел е доста висок резултат имайки предвид тяхната ниска шина. Така че ме съмнява да е само 500Хз отгоре ;)

То това не е показател за разбирачи ;) но платформата се държи изключително добре. На мен ми е докарвала 5 часа работа( дават я повече :) ) без wireless естественно.

То това не е показател за разбирачи ;) но платформата се държи изключително добре. На мен ми е докарвала 5 часа работа( дават я повече :) ) без wireless естественно.

Официални Intel тестове:

1.3GHz Pentium M (без 4 в името, Centrino технология) - 189 точки

2.6GHz Pentium 4 M - 166 точки

1.3GHz Pentium M (без 4 в името, Centrino технология) - 366 мин. работа

2.6GHz Pentium 4 M - 266 мин. работа.

Ама като се поразрових чета че AMD са против използваната MobileMark2002.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...