ddb Posted October 3, 2004 Share Posted October 3, 2004 Здравейте, интересува ме дали някой по-компетентен (тъй като аз не съм ) знае какво представлява въглеродната стомана и в общи линии да ми обясни къде и за какво се използва предимно. И също ме интересува и каква е идеята при изработка на хладни и огнестрелни оръжия, използвайки се точно тази стомана! Също ме интересува и какво представлява стомана 420j. Благодаря предварително! Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted October 3, 2004 Share Posted October 3, 2004 Докато се намери някой наистина компетентен, аз ще ти кажа, че всяка стомана е въглеродна Процентното съдържание на въглерод, определя и нейната якост. От 0 до х% се повишава твърдоста, но се намалява еластичноста. Специално за обработка на цеви и хладни оръжия - греят се в 'баня' от въглен, за да се повиши въглеродното съдържание на повърхноста (по висока твърдост) за сметка на по ниското във вътрешноста (по добра еластичност). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krank Posted October 3, 2004 Share Posted October 3, 2004 Доколкото си спомням въглеродната стомана е желязо-въглеродна смес с концентрация на въглерод до 2.14%.При по-голяма концентрация на въглерод се получава чугун.За подобряване на дадени свойства на стоманата се добавят различн елементи(легиращи)и говорим за легирана стомана. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tanko111 Posted October 4, 2004 Share Posted October 4, 2004 Цялата необходима информация, която те интересува се намира в графиката на желязо-въглеродната диаграма. Има я във всеки учебник по металознание, още от техникумите с подробни обяснения под нея. Търси картинка, подобна на показаното по-долу. Една диаграма: Желязо-въглеродна диаграма ENG или друга такава: Друга такава. За съжаление този материал съм го забравил още преди 15 години... хе хе Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pero Posted October 4, 2004 Share Posted October 4, 2004 Учудвам се колко хора знаят тези неща. Чувствам се горд че общата ни култура е толкова богата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorgar Posted October 4, 2004 Share Posted October 4, 2004 Май доста хора са учили в Техническия Аз имах късмета тези глупости да ги уча при Киро-Секирата от София Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.