Jump to content
BulForum.com

Malko pomo6t za SB live 5.1

Recommended Posts

Live 5+1 Digital

24.20 USD

ot GigaHertzbg

така или иначе ако не взема карта няма да имам качествен съраунд,направо ще си взема някоя по-евтинка.

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Проблемът ти е решим точно за 3 минутки.

Той се състои в това ,че мъжкият жак (с оранжев цвят(тоест захранването на центъра и баса)) ,който пристига от колоните и влиза в бластера е малко по-тънък от другите два. Но всъщност е по-тънък вътре в бластера и по тази причина няма "маса" а двата говоритела работят последователно.Решение има по-два начина:

1 Купуваш колонки на Creative които си "вървят" с необходимия кабел и точно оранжавото жакче има подходящия размер.

2 С подходяща пила за нокти припилваш само главата на жака който ти е за центъра и баса .Става за около 3 минутки(личен опит).

Ако ти е проблем мога да ти send и снимки за повече детайли .

Надявам се ,че ще се справиш.Успех.

браво и благодаря на Robi - той не само ме е изпреварил, а и е дал мн по-добър и изчерпателен отговор.

та и аз да кажа - няма никакъв проблем в колонките (не знам защо w00x така заблуждава) - работата идва просто от жаковете - Robi си е отговорил доста изчерпателно...

аз ще споделя още по проблема - имам Luxeon V998H но ги сложих на Audigy 2 - тук Creative още по-'интересно' са го направили понеже картата е 6.1 и на единия жак има 3 изхода - преден център + заден център + бас, а Creative така и не продават картата с подобаващия жак...

при нормално свързани Luxeon-ките беще разменен центъра с баса (естествено съм конфигурирал картата за 5.1)

какво имам предвид под нормално свързани - 3 кабела - всеки е 3.5 мм стерео жак към два чинча...

проблема като че ли съвсем добре го реших просто като размених чинчовете за център и бас при входа на осилвателя на Luxeon-а - то си е ясно

но така и не знам има ли някакъв проблем от това, че със сигурност закъсявам изходите понеже използвам обикновен стерео жак, а не т.н. Audio/Video-to-RCA който трябва да е тройка...

Robi помагай - кажи какво мислиш ...

Drugiq problem e 4e v surraund mixera pod bass redirection lipsva AC3 i otmetka.

тук нещо не мога да схвана какво точно искаш да попиташ ?

petst и w00x какви глупости сте надрънкали само, че колоните са проблемни, я се замисляйте малко!

още да добавя - luxeon-ките имат настройка да правят 5.1 звук от стерео и трябва да се внимава как са нагласени. естествено когато им се подава 5.1 не трябва да са в този режим...

Към въпроса на LifeFeel за третия жак. Не е проблем , би трябвало да не са на късо поради това ,че разликата е само в дължината като третия канал се намира "по-навътре" а останалите два отговарят на същите си позиции.

Ако звука си е в ред (не броим рзменени канали което се случва понякога, и което си решил по елегантен начин с размяна на местата на кабелите) няма причина за притиснения.

Към втория въпрос на Undyning който пропуснах за отметката на АС3.

Запомни най-добрия начин за намиране на драйвери на карти Creative.

Преди монтиране в РС-то гледаш в горния край на картата точния модел,който е в следния вид:

Creative

След като намериш точния модел "сваляш" драйвери точно за него.

Друг проблем поради който можеш да нямаш отметката е "забозяване" от старите драйвери които си ползвал за бластера на дъното.Естествено ( и задължително) е изключване на всичките му настройки от Биоса и разкарване на драйверите му от ОС-а.Това е засега от мен.

аз споделих как аз разреших въпроса. не съм забелязал жаковете на колоните да са различни... както и буксите на звуковата карта.. така че незнам за какво говорите. и на мен не ми бяха разменени центъра и ууфера. просто .. незнам как да го обясня. звука дето трябваше да излезе от центъра излизаше от ууфера. иначе на тестовете за позициите на говорителите и начините на свързване.. сичко си беше наред. самоче пак се чуваше един бучащ звук когато казваха "centre". пък и мисля че ако пили така... няма да може да продаде колоните после ако не стане нещо.

още да добавя - luxeon-ките имат настройка да правят 5.1 звук от стерео и трябва да се внимава как са нагласени. естествено когато им се подава 5.1 не трябва да са в този режим...

И мойте имат такава хава отзад : 5.1///ПЦ///Аукс демек един превключвател и понеже картата ми е 2-канална Ямаха от незнам си коя година съм ги пуснал на ПЦ.Та да питам LifeFeel какво имаш предвид под това да го прават 5.1 от стерео ?Това значи ли че може да им стане нещо ?

И аз бих добавил, че SB Live! и Audigy 1 и 2 серията поддържат upmix от 2 на 5.1, 6.1, 7.1. Това е т.нар. Creative Multi-Speaker Surround™ (CMSS), така че не е нужно на колонките да има такава опция. Интересно защо са я сложили тази възможност?

V kraina smetka vurnah kartata . Ot Creative izleznaha golemi hitraci . Mai 6te se naso4a kum Herkules. Dano i pri tqh da go nqma tozi model kartata se puska samo s koloni Creative .

Robi, мерси много, дай Боже повече такива хора като тебе в тоя форум!

И мойте имат такава хава отзад : 5.1///ПЦ///Аукс   демек един превключвател и понеже картата ми е 2-канална Ямаха от незнам си коя година съм ги пуснал на ПЦ.Та да питам LifeFeel какво имаш предвид под това да го прават 5.1 от стерео ?Това значи ли че може да им стане нещо ?

какво означава ли? - ами ти му подаваш два канала, той свири 6 ;)

И аз бих добавил, че SB Live! и Audigy 1 и 2 серията поддържат upmix от 2 на 5.1, 6.1, 7.1. Това е т.нар. Creative Multi-Speaker Surround™ (CMSS), така че не е нужно на колонките да има такава опция. Интересно защо са я сложили тази възможност?

защото колонките си имат усилватели и са ги предвидили да може да ги ползваш и с друго устройство - да речем обикновен cd player, тогава ще е много жалко от 6 колони да слушаш само 2, нали ? ;) и като няма кой да върши работата на изброените от теб Creative карти...

Robi, мерси много, дай Боже повече такива хора като тебе в тоя форум!

какво означава ли? - ами ти му подаваш два канала, той свири 6 ;)

защото колонките си имат усилватели и са ги предвидили да може да ги ползваш и с друго устройство - да речем обикновен cd player, тогава ще е много жалко от 6 колони да слушаш само 2, нали ? ;) и като няма кой да върши работата на изброените от теб Creative карти...

LifeFeel, така както си го обяснил излиза, че когата подадеш два канала свирят само две от колонките, освен ако не е включен upmix-а. Защо в този случай не работи subwoofer-a? Как се възпроизвеждат честотите под 150-200Hz?

Казваш, че с това миксиране подаваш 2 канала, а свирят 6 - няма такова нещо. Soobwoofer-a e отделен канал само, когато звукът е предварително миксиран така, че той да си е отделен канал примерно 5.1(AC-3, DTS), във всички останали случай, той не е отделен канал, просто служи за говорител, който да възпроизвежда ниските честоти.

Казваш, че целта на тази опция е да ти позволи да слушаш всичките колконки, дори когато входния сигнал не е 5.1. Като идея това наистина е много добро хрумване. Обаче за годините, през които съм имал 5.1 система(това ми е втората), съм я местил на друго място максимум 5 пъти, защото е невероятно трудоемка работа поради факта, че веднъж монтирана и нагласена после е трудно да бъде местена. Дори и да тръгна да я нося някъде бих предпочел да взема само две от сателитките и subwoofer-а, отколкото да мъкна всичките сателитки, да не говоря за купчината кабели. :wacko:

Без съмнение възможността за upmix от самата система е добра идея, обаче и самото миксиране от 2 на 5.1 има отрицателни страни в зависимост от това как е реализирано.

Някой може ли да ми даде линк към сайта на Luxeon, защото когато аз реших да потърся все ми излизаха някви производители на осветителни тела(ел. крушки). :blink:

Вносител за България: Торин www.torin.bg

сайта на производителя: www.luxeonav.com

така и не съм можал да вляза на сайта досега

във форума на setcom.bg има доста интересни мнения + review за един модел

RazorGL, много добре знаеш какво съм казал и защо съм го казал. Да не мислиш, че тези неща дето ми направи лекция не ги знам?

... и когато subwoofer-а е с отделен усилвател - както би трябвало да бъде - откъде ще му подадеш вход ?

Само едно уточнение от мен по-въпроса за "CMSS"-то от мен понеже усещам ,че започват едни обърквации.И то ако имаме бластер "Creative" от серията "Live 5.1" и нагоре, и колони(говорители) поне 6 броя (без значение на производителя стига при теста на каналите да работят коректно).

Освен това говоря САМО за плеъра "Creative Play Center" .Ако имаме източник на стерео сигнал(аудио CD,MP3,Audio in,AVI или някакъв друг)и включим режима "cmss" бластера ще просвири стерео сигнала АДАПТИВНО

в 5.1 канала,без значение дали ще ни харесва или не.Мойто лично мнение е ,че при стерео сигнали и включен режим "cmss" и използвайки bug-овете на ухото и мозъка ни "Creative" са се справили просто чудесно.От "Creative"казват ,че при следващите модели от серията "Audigy" алгоритмите са им още по-добри.Аз ще мога да кажа колко когато направя следващият си upgrade на бластера.

Естествено при източник АС3 и включен режим "cmss" става пълна какафония.

То и за това си има и OFF.

LifeFeel, ако по някакъв начин съм те засегнал с поста ми извинявам се, не е било такова намерението ми. Не знам защо реши, че аз знам какво ти знаеш и защо го казваш. Относно въпроса ти, ако го уточниш малко, за да го разбере и ламер като мен, ще се опитам да ти отговоря при положение, че въобще искаш отговор.

P.S. Сайта, който си дал ми е известен, но още на времето не ми го отваряше, затова попитах.

Robi, доколкото разбрах ти си с Luxeon колонки. Каква е разликата между техния upmix от 2 на 5.1 и Creative-ския CMSS?

Не не си разбрал правилно.Аз съм с колони на Cambridge

А разликата между upmix-а както го наричаш между този на Craetive и Luxeon би трябвало да е голяма без да претендирам за експертно мнение естествено.

Когато върви някакъв аудио поток и алгоритмите се манипулират от APU-то биха могли да се променят в движение, което в случая е много важно.Елементарно правило, не за всякакъв вид музика(класика,джаз,рок,рап и т.н.)е подходящо да се ползва един и същ МР3-комресор,поради спецификата на честоти,и звучене на инструменти и т.н.Мога да се впусна и в по-голями подробности но за сега ще пропусна.

Точно за това си мисля ,че при Creative нещата са по-добре защото музикалния фон (респективно изисквания за момента към звука)се менят непрекъснато и ако заложените алгоритми са добри измамата за получен звук 5.1 от източник стерео ще са много добри. Ако това обаче се реализира само в усилватела с елементарни схеми бъди сигурен ефекта никога няма да е същия.

Е има и комплекти 5.1 колони с вградени АС3 -декодери със съотвтните APU-та

при които нещата също стоят на високо ниво с манипулирането на звука.

Robi, имам Audigy 2 отскоро, знаеш ли каква е разликата между CMSS и CMSS 2?

и още нещо - драйверите "не се ли сещат сами" кога трябва да работят в този режим?

аз ли трябва всеки път да включвам и изключвам CMSS ?

някой да е имал проблем с "гъгнене" на единия канал при Audigy 2 + AC3filter 0.70b + bsplayer и някой ac3 филм ?

получава ми се само понякога, само на десен заден и само при говор...

може да е било точно защото не съм изключил CMSS ? ... довечера ще опитам ... (само да си спомня на кой филм ми се е случвало ;) )

Разликата между cmss i cmss2 е само в това ,че алгоритмите за просвирване 5.1 от стерео сигнал са много по-добри.Creative това много го хвалеха още с появяването на първото Audigy.А колко е по-добро( в което съм сигурен)аз лично мога да кажа само когато го чуя или някой друг сподели лични впечатления.По въпроса с това дали драйверите могат да се сещат сами не е проблем но според мен Creative са решили проблема по-най добрия начин: usera решава кога да и кога не ,защото от житейски опит знам ,че не всички хора имаме еднакви вкусове :rolleyes:

На моята система съм пробвал с доста приятели (над 30 души)без да им казвам предварително като им пусна едно парче и в единия и другия режим.

Горе долу 70% са силно впечатлени от звученето на cmss-то , останалите казват ,че не струва.Ма такъв е живота.Преди 5 години още когато си купих първия Live 5.1 почти нямаше приложения които да се възползват от 5.1 режима освен DVD -то тогава беше удобно примерно когато гейма да си включа"емулацията" после вече се появиха пачове за някои игри други вече си подържаха 5.1, за филмите се появиха филтри и т.н.

Но пък ако е включен режима cmss а приложението ( игра,филм,плеър)е с източник 5.1 направо настава тотална какафония.

Robi мисля си, че е добра идея да вземеш да направиш снимки и да обясниш с думи прости, как точно да подкараме Luxeon колони със саунд карта на Creative. Казвам го това, щото и моята Creative 5.1 Live Digital седи и събира прахоляка, и карам с вградения звук на дъното. Не че е лош звука, но просто се дразня, че не мога да си ползвам, иначе добрата звукова карта. Мерси предварително :) w00x, не разбрах какво точно не им е марково на Luxeon. Моите сврият доста по-добре от повечето модели на Creative :) Luxeon T5.1 Logicfox 5x15W Satelite 30W Subwoofer. Звука е просто много добър, при това с вградения на дъното чип. Гумени мембрани, добре направени корпуси на колоните. Не знам не съм спец, ама колоните къртят мивки мене ако питаш :)

Към въпроса на KILLERINCHO как става ще обясна 3-начина и всеки може да избере варианта който му харесва.

1-малко "груб" и най-бърз: задължително с едната ръка се държи бластера от към вътрешната страна на кутията а с другата се напъхва жака до пълното му влизане(пробвано-става).Проблеми могат да настъпят после ако ще се налага неколкократно вкарване и изкарване, защото жака може да "повлече" пластините на бластера.

2 с изпилване на главата на жака (става с пила за нокти за около 2 мин.)

преди обработката и след

3 и най- "културен" и най-скъп (около 5 лв.).Обикновенно тройката двойни кабели на Luxeon-ките между бластера и усилвателя е с 6 броя чинчове. В почти всички магазини за електроника се продават жакове (но от позлатените) с цена около 30ст. бройката на които главата е с подходящия размер(задължително купуване на 1 за проба или премерване). Купуване на кебел с подходяща дължина и с един поялник всичко става за около 10 минутки.Като в този случай се запазва и оригиналния кабел на колоните в случай на бъдещи продажби.

А това са оригиналните и на Creative-Cambridge.

Надявам се да съм бил полезен и успехи.

Абе да ти кажа аз така или иначе си карам с кабели дет си ги купих. Доволно скъпи са кабелите и са хубави, обаче проблема си го има. То оригиналните кабели на мойте колони беха чинч на чинч, а не на стерео букса. Та не знам дали да си омазвам кабелите или да видя да купя такива дет викаш да тествам. Ама май май ше си направа нови кабели, така като гледам :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...