N_Igma Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 "майна" извън Пловдив внася респект <{POST_SNAPBACK}> Да, тва е вярно... Има и два много одходящи вица но не са за тук...Иначе по темата "майна" rulez! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandyr Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 За мен "Майна" е и символ на Пловдив и паразитна дума Link to comment Share on other sites More sharing options...
PcG Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 За мен "Майна" е и символ на Пловдив и паразитна дума <{POST_SNAPBACK}> На същото мнение съм! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Mainatown e super typo i ne smqtam che trqa se da oskvernqva po toq nachin dumata (tam ili kvoto e) 'maina' Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeverFirst Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 1 и 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
UzITo Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Bez "MAINA" Plovdiv nqma da e sa6tiq s tazi duma sme izvestni a sa6to kato "MAINI4KITE" dai4e bez MAINA nemoje Plovdiv kakto Rim nemoje bez Papata i Papata nemoje bez Rim!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
st_jt Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Намирам думата "майна" за гаден паразит и ми е гадно, че точно това е символът на Пловдив, а още по-гадно ми е че някои мислят че Пловдив нямало да е същия без тази дума, а това че внасяла респект извън Пловдив е безсмислено, да не кажа тъпо (не искам да обидя този който го е казал) просто ми звучи тъпо.Респектира дадена личност, а не дадена дума, още по-малко ако тя е "майна". Link to comment Share on other sites More sharing options...
LeStath Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Nqkoj znae li kakvo ozna4ava majna. za neznae6tite 6te obqsna. Dumata MAJNA ima anglijski proizhod kato se izpolzva v Plavaneto pri tankeri i izob6to tejkotovarni korabi. Bukvalno zna4i svalqm (kogato se mesti ne6to s kran). Ta mislq 4e majna ne e parazit a obru6tenie ot plovdiv4anin kum plovdiv4anin (moje da se kaje 4e v plovdiv sa edni ot naj golemite svalq4i-majni). Link to comment Share on other sites More sharing options...
batko32 Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Хахахах градски!!!!Аз като бях по-млад си викахме "баче" Остарях д*****а! <{POST_SNAPBACK}> Даже и по това време се използваше " Расипи ми 50 стинки" Пиехме невероятната тиквена напитка чисто Българска разбира се "Оранжада" а "Кока Кола" и портокали или банани виждахме само по Нова година в показните магазини на НАРКООП. Това си е дума "за МАЙНА говорим" която се е вкоренила във езика "диалекта по-точно". Какво да кажем сега за софианци???? Откраи време там се използва "копеле" ...сега мнооого на мода е "сцепвам/сцепвай" .Аз и сега се опитвам да разбера що е то "сцепвам/сцепвай" и с какво се то яде ама и софианци не го знаят. Просто там така е МОДЕРНО. А при нас" МАЙНА" си е просто украса. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sempliok Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Майна по-принцип не ме дразни много.Дразни ме когато някой я употребява с такава дикция че да изглежда като тежкар или когато я употребява в индустриални количества. Инъче и аз казвам майна но рядко и се старая да я откажа Думичката която страшно много ме дразни е "ЧЕСТО".От т'ва направо ми се пресира като го чуя. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xsakex Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Оле, често ли бе? или пък "Честууууууу.." Хахах тфа ли имаш пред вид бе, @sempliok? В Пазарджик си викат на "Баче" (не знам кфо значи ама преди си мислех че е обидно). А за такъв род обръщения мисля, че са от липса на богат речник. @Аgarvaen е прав спред мен! Link to comment Share on other sites More sharing options...
guinness Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Dosega prez moq skromen jivot nikoga ne sam kazal dumata maina v recta mi . Edno momiche ot moq klas kato q kazvashe i se bishe prez ustata i sega utvikna da kazva maina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flameseeker Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Аз гледам да не употребявам "майната" много често, но всеки път като се разпаля да обяснявам нещо и просто ми се изплъзва. За мен си е чист паразит, ама такива има в почти всяка част на България така че е нещо нормално. Но аз лично се дразня от хора, които на всяка втора дума казват "Майна" (особено от момичета, незнам защо ама ми се струва супер грозно като чуя "майна" от устата на някоя жена) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZGAN Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Nai bqsnata duma...bez neq nemoje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 da se govori , che koyto chue "mayna" se respektiral , e neveroyatno typo izkazvane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hammer Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Аз познавам хора чиито речник изобщо не е беден и въпреки това употребяват тази дума. Освен това не съм съгласен, че служат и за запълване на изречението. Например някой може да ти обяснява нещо интересно и важно и да използва спокойно "майна" като това не вреди на словореда и смисъла. То идва от самосебеси, без да се замисляш. Аз не я използвам често, но понякога се улавям, че пускам по някоя майна когато водя неангажиращ разговор. Това е паразитна дума, но не трябва да се срамуваме от нея и умишлено да я избягваме. Тя е характерна единствено за пловдивчани, а ние трябва да се гордеем, че сме такива. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lil Scrappy Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Plovdivchanite bez MAINA ne mojem vee tva eeeee Shtem neshtem se MAINA se upotrebqva Tova e golqma duma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rex Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Помните ли примерно как се държеше оня депутат който му бяха дигнали колата за неправилно паркиране? - с него майна е най-слабата дума която бих си казал - иначе със сериозен човек майна никога. Но тъй или иначе съм свикнал с майната-лошо нема Въпроса е в каква компания и по какъв начин ще я употребяваш, но лично мен ми действа като успокоително - Майна Rules! Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Тва майна е същото като копеле в софия Link to comment Share on other sites More sharing options...
jojo Posted September 29, 2004 Share Posted September 29, 2004 Преди няколко години ходех на очни в Пловдив и за двете седмици, колкото траеха, думата така ми се наби, че започнах да я употребявам доста често, та трябваше да си наложа ембарго за употребата й.Но пък се запознах с доста важни хора (и по-възрастни от мен), които без да страдат от липса на беден речник я употребяваха редовно.Мисля,че тя е trade mark за Пловдив и ако се ползва без да се прекалява - няма проблем. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted September 29, 2004 Share Posted September 29, 2004 Аз познавам хора чиито речник изобщо не е беден и въпреки това употребяват тази дума. Освен това не съм съгласен, че служат и за запълване на изречението. Например някой може да ти обяснява нещо интересно и важно и да използва спокойно "майна" като това не вреди на словореда и смисъла. То идва от самосебеси, без да се замисляш. ................... Това е паразитна дума, но не трябва да се срамуваме от нея и умишлено да я избягваме. Тя е характерна единствено за пловдивчани, а ние трябва да се гордеем, че сме такива. <{POST_SNAPBACK}> е точно тва исках да кажа на тези с богатия речник! Link to comment Share on other sites More sharing options...
golqmhaker Posted September 29, 2004 Share Posted September 29, 2004 Da vi kaja hora za men taq duma e kat bolest. Kato govorq s nqkoj priqtel q izpolzvam na dve izre4eniq vednaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest liquid Posted September 29, 2004 Share Posted September 29, 2004 Az daje i v 4ata si q pisha,zashtoto neshto ne mi izglejdat zavursheni izre4eniata ponqkoga..nqkak si podsilva kazanoto ..nishto losho nqma v dumata stiga da ne q polzvash kato 9godishnite..vsqka 2ra duma da ti e "maina"...hubava duma men si me kefi puk i si q polzvam kogato trqbva..razbira se nqma da govora s daskal ili profesor po neshto si i da mu vikam "basi mina, tva mnoo trudno za nau4aane ue" ...parazit ili ne - tuka si e,polzvame si q i nqma da q mahnem!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.