Jump to content
BulForum.com

Има ли нужда от думата "МАЙНА"....

play_me

...Е какво е "МАЙНА"  

141 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

mnogo podfodq6ta dumi4ka,vednaga razbirat 4e si ot plovdiv i si po veli k ot tqh B) :D

• Replies 72
  • Created
  • Last Reply
mnogo podfodq6ta dumi4ka,vednaga razbirat 4e si ot plovdiv i si po veli k ot tqh B)  :D

Просто и представа си нямаш колко хора които не са от пловдив си я оптребяват най-редовно в "смъртоносни" дози.

Аз също я опотребявам макар и много рядко.По някога мога за 1 час да я изрека 30 пъти,а може и цяла седмица нито веднъж."Майна" е може би по малко от всички предложени теории ама тва че е за запълването на речника на някой човек просто не мога да се съглася.

Едва ли някой я използва за това.Просто думата си е паразитна.Не вярвам накои да ви вика "Оле майна,одеве майна,майна майна.Ама майна майната майна........."

Просто и представа си нямаш колко хора които не са от пловдив си я оптребяват най-редовно в "смъртоносни" дози.

Аз също я опотребявам макар и много рядко.По някога мога за 1 час да я изрека 30 пъти,а може и цяла седмица нито веднъж."Майна" е може би по малко от всички предложени теории ама тва че е за запълването на речника на някой човек просто не мога да се съглася.

Едва ли някой я използва за това.Просто думата си е паразитна.Не вярвам накои да ви вика "Оле майна,одеве майна,майна майна.Ама майна майната майна........."

Даньо,Даньо пак взе да ги плещиш едни :) :P :D Майна си е просто паразитна дума и аз я употребявам много често и то подсъзнателно и не ми пука дали някой си мисли,че имам беден речник - НЕ ПЛАЩАМ ДАНЪК ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ ВСЕ ПАК ;) :P :D :woot :lol: :)

... ама тва че е за запълването на речника на някой човек просто не мога да се съглася.

Тя хубаво паразитна ама все пак трябва да си има граници :)

И наистина ти казвам че съм срещал човк който буквално всяка трета дума му беше "майна". Паразит ли какво ли ... обем на изреченията си ли придаваше ?!? ... и аз не знам

абе може ли да помоля хората с безкрайно големите речници, които никога през живота си не са употребвявали таз плебейска дума да кажат да речем 10тина заместителя. искам обаче аналозите да са също толкоз универсални и да могат да се използват И като обръщение И като възклицание например.

не би трябвало да им е трудно - все пак имат по-богат речник от нас изпускащите таз дума издаваща бедността на речниците ни. така че обогатете ги моля!

От филологическа,религиозна или диалектическа гледна точка искаш заместител?

давай идеи и ще проверим как звучат. аз понеже я ползвам от време на време значи имам беден речник и съм беден откъм идеи. затова помолих за помощ.

разделяй ги както искаш.

малко ме озадачи с поставянето на "майна" в религиозен подтекст. по-скоро се бях замислил за патриотичния - с какво друго да си провъзгласим нашия си пловдивски край.

А знаеш ли откъде тръгва? ;)

Щото аз,макар и непловдивчанин знам.Покажи патриотизма по родния край :D

А знаеш ли откъде тръгва? ;)

Щото аз,макар и непловдивчанин знам.Покажи патриотизма по родния край  :D

enlighten me, milord.

просвети ме, учителю. може да не знам откъде идва но и ти не прилагаш на практика богатия си речник.

Мдаа патриотичния ... Само дето думата "майна" в момента има съвсем друг смисъл от преди, че да се правим на патриоти с нея. А тва за провъзгласяването на Пловдивския край с "майна" ми звучи малко като да првъзгласим България с циганите ...

но когато кажеш че си от майнатаун всеки се сеща нали?

za kakvo (da ne kazvam za kakyv  ) mi sa zamestiteli ???

vsyavalo respekt , ha ! Kak ne !

аналозите ги исках за да си обогатя речника. нали това е основното съдържание на богатия речник - достатъчно голям брой думи с близък смисъл от които да можеш да избираш най-точната.

и понеже се почувствах беден откъм речников запас понеже употребявам таз "универсална" дума успяваща в съответните моменти да добави ключовия фактор към простия израз "да ти еба п...ката" само с добавката на две срички - МАЙ - НА.

...по-скоро се бях замислил за патриотичния - с какво друго да си провъзгласим нашия си пловдивски край.

Мдаа патриотичния ... Само дето думата "майна" в момента има съвсем друг смисъл от преди, че да се правим на патриоти с нея. А тва за провъзгласяването на Пловдивския край с "майна" ми звучи малко като да првъзгласим България с циганите ... :blink:

но когато кажеш че си от майнатаун всеки се сеща нали?

Да и когато някои каже в чужбина циганин и всеки се сеща за България :angry:

Каква несправедливост само :)

абе може ли да помоля хората с безкрайно големите речници, които никога през живота си не са употребвявали таз плебейска дума да кажат да речем 10тина заместителя

za kakvo (da ne kazvam za kakyv :P ) mi sa zamestiteli ???

vsyavalo respekt , ha ! Kak ne !

Много добър и универсален заместител е "По дяволите" - и от религиозна,и от филологическа,и от диалектическа гледна точка.

А като ми кажат "майнатаун"...чудно защо ли правя аналогия със чайнатаун в Ню Йорк и съответно със "Изгрев" и "Столипиново".....

Ще ми отговориш ли?

Много добър и универсален заместител е "По дяволите" - и от религиозна,и от филологическа,и от диалектическа гледна точка.

А като ми кажат "майнатаун"...чудно защо ли правя аналогия със чайнатаун в Ню Йорк и съответно със "Изгрев" и "Столипиново".....

Ще ми отговориш ли?

добре тогава, а как да се обърна към теб по свойски, подчертавайки че сме земляци, щом не мога да ти викам "майно"? не мога да ти викам "селски" щото сме от град. но мога да ти кажа "скива ли тва бе, майна?" а дяволите хич не стват за това приложение.

чакам още предложения.

а между другото аз си признах че рядко я употребявам, но се заяждам за нападките над речниковия запас. когато се атакува с подобна теза тя трябва да се подкрепи с достатъчно силни аргументи. аз просто предлагам да ми обогатиш речника, става ли? хайде да намерим друга такава дума, която а можем да си я звъкаме където си искаме.

Абе какви то и заместители да давате на майна - има места където не могат да влезат в употреба

Да вземем горния пример с "По дяволите"

Густо майна => густо по дяволите Не върви, а густо майна си е израз който си харесвам :)

добре тогава, а как да се обърна към теб по свойски, подчертавайки че сме земляци, щом не мога да ти викам "майно"? не мога да ти викам "селски" щото сме от град. но мога да ти кажа "скива ли тва бе, майна?" а дяволите хич не стват за това приложение.

чакам още предложения.

а между другото аз си признах че рядко я употребявам, но се заяждам за нападките над речниковия запаБ. когато се атакува с подобна теза тя трябва да се подкрепи с достатъчно силни аргументи. аз просто предлагам да ми обогатиш речника, става ли? хайде да намерим друга такава дума, която а можем да си я звъкаме където си искаме.

Нямам нищо напротив.И аз се заяждам :)

Междувпрочем,трябваше да уточниш,че искаш да го ползваш като обръщение.Тогава щях да ти дам още доста примери.А за земляците си има "земляк",за съгражданин(пак казвам - НЕ съм от Пловдив) - градски ;)

Иначе,колкото и да съм културен и начетен(мале как се хваля :lol: ),най-често за обръщение ползвам "бай х♚й".Ем...с филолог трудно се спори...убедил съм се :(

Нямам нищо напротив.И аз се заяждам :)

Междувпрочем,трябваше да уточниш,че искаш да го ползваш като обръщение.Тогава щях да ти дам още доста примери.А за земляците си има "земляк",за съгражданин(пак казвам - НЕ съм от Пловдив) -  градски  ;)

Иначе,колкото и да съм културен и начетен(мале как се хваля  :lol: ),най-често за обръщение ползвам "бай х♚й".Ем...с филолог трудно се спори...убедил съм се  :(

не позна - инжинер.

пред факти млъквам. обикновено :)

а майна-та си има, и е оцеляла доста дълго време, колкото и да се борим с нея. както казах, ако не беше тя щеше да е нещо друго, в някои случаи доста по-зле (пак си спомням за плевенското "дге", макар че и шопското "копеуе" е добър претендент)

не позна - инжинер.

Аз съм филолог ;) Знам.Ако не беше майната щеше наистина да е нещо друго.

Това се нарича диалект,макар че според някои смахнати мои преподаватели,това е "изграждане на съвременния книжовен език,който след време ще премине в учебниците" :sick

Тия докараха образованието ни до тоя хал

:beerchug

Тука в Пазарджик, си  викаме примерно :

Аре бе, глава! :)

Хахахах градски!!!!Аз като бях по-млад си викахме "баче" :lol:

Остарях д*****а! :(

neznam za vas, no az kato chuq momiche da izpolzva "maina" i mi ide da i razbiq glavata s neshto dostatychno tejko i rybato. inache ne me drazni, ako se izpolzva racionalno i na mqsto. a da....i da ne se prekalqva:)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...