play_me Posted September 27, 2004 Share Posted September 27, 2004 Аз лично използвам "Майна" когато съм ядосан, но в малко по- интелектуална среда я избягвам нарочно.... А Вие??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted September 27, 2004 Share Posted September 27, 2004 xexe, аз съм първия гласувал а употребата на думата много си зависи от компанията с която разговаряш - нормално е при сериозни разговори да се избягват подобни нечистотии в речта. но когато беше модерно и се движех изключително в младежка компания думата ми беше навлязла плътно в речника. после като се посмени компанията и се поразнообрази и тя постепенно си отиде, което е показва колко вярна е приказката че си такъв, каквито са приятелите ти. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted September 27, 2004 Share Posted September 27, 2004 beden rechnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest liquid Posted September 27, 2004 Share Posted September 27, 2004 polzvam q 4esto v razgovori s priqteli ili vrasnici...i ne e "beden rechnik" ama karai..prosto si e 4ast ot govora..kakto sofiancite eno vreme vikaha "brat4e" i "kopele"(te mai oshte gi vikat) taka i nie "maina"... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGENT_ORANGE Posted September 27, 2004 Share Posted September 27, 2004 zavisi s kogo razgovarqm Link to comment Share on other sites More sharing options...
sad3 Posted September 27, 2004 Share Posted September 27, 2004 az nqmam dumata shtoto ne sum ot pld no spored men tova e mnogo tupo obru6tenie sorry za 6liokavicata Link to comment Share on other sites More sharing options...
pi4aga Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 ми когато водя с някои интелигентен и смислен разговор и аз избягвам да я ползвам..във всички други лсучаи обаче си праскам майната на всяка втора дума и тфа е Link to comment Share on other sites More sharing options...
fon_tomov Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Ne, niama nuzda ot tazi duma, parazitna i to mnogo. Samo v Plovdiv ia polzvate... Bih kazal, dosta grozno zvuchi Link to comment Share on other sites More sharing options...
4 MOTION Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Аз я използвам в обикновените разговори ! Според мен "майна" е символ на Пловдивчаните ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Ne, niama nuzda ot tazi duma, parazitna i to mnogo. Samo v Plovdiv ia polzvate...Bih kazal, dosta grozno zvuchi <{POST_SNAPBACK}> е да, но на мен пък ми е забавно нарочно да я употребвам само за да науча софиянци да я ползват например един беше дотигнал дотам че говореше едновременно на "копеле" и на "майна" - много му се радвах а иначе си е паразитче както бях казал по-горе и като говориш една идея по-внимателно може да я филтрираш. обаче съм забелязал че всеки край си има някакъв подобен паразит или дори някоя универсална дума от вида на "нали?, "нъл, тъй?", и сума ти обръщения от вида на: пич, стринко, синко, снахо, дедовото и т.н. (говоря за непознати хора, не за мои роднини). явно си е обща болест на разговорния български език с огромен брой мутации. но така и не ми стана ясно защо точно нашата "майна" се възприема като обиднаи вългарна. на мен лично най забавно ми е плевенското "дге"..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
PSYCHOSIS Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Паразитче си е тази дума. Признавам, че и аз я ползвам от време на време, когато се вживявам в нещото, което разказвам. Като цяло не е кой знае колко голям проблем да казваш "майна", стига това да не е 50% от репликите ти Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 mayna zvuchi mnogo grozno - kato psuvnya Link to comment Share on other sites More sharing options...
djgorro Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Kogato triabva da sum inteligenten iz zabraviam no ina4e s udovolstvie ia izpolzvam. Moje da e parazit no sum sviknal ot maluk s neia.Ne vijdam ni6to lo6o Link to comment Share on other sites More sharing options...
velvet_underground Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Преди време я употребявах сравнително често.Сега почти не го правя.НО пак се случва.А думата е нещо,което е вкоренено в езика на пловдивчаните.Както казахте във всеки край си имат по някоя подобна думичка. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JDFU Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Az q upotrebqvam nai-mnogo kogato sym izvyn plovdiv, taka che opredeleno q smqtam za simvol na plovdiv! I neka da si ostane vo voeki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bravo Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Определено е паразит, които се среща само тук. На мен си ми харесва и я ползвам когато обстановката го позволява. А преди около година говорих с един селтух /от Дупница/ и като казвах "майна" той се чудеше защо все го псувам Явно в някои региони означава нещо Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyroman Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 че сие паразитче паразитче е но сие нашо МАЙНА разбирасе зависи от темата на разговор има теми където е изишно но с приятели....винаги майна Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lil`Slim Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Syglasen sym che zavisi s kakva kompaniq ili s koi razgovarqm... Inache mnogo si go upotrebqvam Dori s edin priqtel predi 2 godini tokova mnogo upotrebqvahme maina che po eno vreme podsyznatelno go preiminuvahme na neshto na koeto momichetata si misleha che im kazvame "ma" no nqmashe takova neshto..prosto izqjdahme nqkoi ot bukvite... I vse pak...i do den dneshen si e prskam taq "maina" we maina Aaaaaaaight! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barmana Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 ne e got sredata da ti opredelq re6nika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
itanium Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Аз я използвам в няколко случая: 1. Когато съм, пиян 2. Когато съм ядосан 3. Когато съм отегчен или изморен Link to comment Share on other sites More sharing options...
NightLife Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 mnogo mnogo rqdko sam upotrebqval dumata "maina" taka 4e za men e prosto edna nenujna duma :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Употребявам я в зависимост от човека с който говоря - но това става напълно несъзнателно - нещо в нагласата ми към хората. С приятели си я употребявам с други хора не без дори да се усетя как превключвам на "с/без" Link to comment Share on other sites More sharing options...
velikiat Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 "майна" извън Пловдив внася респект Link to comment Share on other sites More sharing options...
churchil Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Ми мойто мнение е че "майна" си е паразитна думичка и също много добре служи за запълване на беден речник. Разбирам да я употребяваш умерено ама един пич всяка втора дума му беше майна. Ми като няма кво толкова да ми каже поне да мълчи, а не да ми повтаря само "майна" ;p Лично аз не я употребявам и няма да я употребявам. Доколкото символ на плд - пълни глупости. Вярно стара думичка и използвана от пловдивчани ама чак символ Това са си особености на езика в даден град а не символ на града. Плюс това си има множество други начини да покажеш/кажеш на някой че си пловдивчанин. Link to comment Share on other sites More sharing options...
simbata Posted September 28, 2004 Share Posted September 28, 2004 Тука в Пазарджик, си викаме примерно : Аре бе, глава! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.