Jump to content
BulForum.com

Има ли нужда от думата "МАЙНА"....

play_me

...Е какво е "МАЙНА"  

141 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

• Replies 72
  • Created
  • Last Reply

xexe,

аз съм първия гласувал :)

а употребата на думата много си зависи от компанията с която разговаряш - нормално е при сериозни разговори да се избягват подобни нечистотии в речта. но когато беше модерно и се движех изключително в младежка компания думата ми беше навлязла плътно в речника. после като се посмени компанията и се поразнообрази и тя постепенно си отиде, което е показва колко вярна е приказката че си такъв, каквито са приятелите ти.

polzvam q 4esto v razgovori s priqteli ili vrasnici...i ne e "beden rechnik" ama karai..prosto si e 4ast ot govora..kakto sofiancite eno vreme vikaha "brat4e" i "kopele"(te mai oshte gi vikat) taka i nie "maina"...

ми когато водя с някои интелигентен и смислен разговор и аз избягвам да я ползвам..във всички други лсучаи обаче си праскам майната на всяка втора дума и тфа е B)

Аз я използвам в обикновените разговори !

Според мен "майна" е символ на Пловдивчаните ! :D

Ne, niama nuzda ot tazi duma, parazitna i to mnogo. Samo v Plovdiv ia polzvate...

Bih kazal, dosta grozno zvuchi :)

е да,

но на мен пък ми е забавно нарочно да я употребвам само за да науча софиянци да я ползват например :) един беше дотигнал дотам че говореше едновременно на "копеле" и на "майна" - много му се радвах :punk

а иначе си е паразитче както бях казал по-горе и като говориш една идея по-внимателно може да я филтрираш. обаче съм забелязал че всеки край си има някакъв подобен паразит или дори някоя универсална дума от вида на "нали?, "нъл, тъй?", и сума ти обръщения от вида на: пич, стринко, синко, снахо, дедовото и т.н. (говоря за непознати хора, не за мои роднини). явно си е обща болест на разговорния български език с огромен брой мутации. но така и не ми стана ясно защо точно нашата "майна" се възприема като обиднаи вългарна. на мен лично най забавно ми е плевенското "дге".....

Паразитче си е тази дума. Признавам, че и аз я ползвам от време на време, когато се вживявам в нещото, което разказвам.

Като цяло не е кой знае колко голям проблем да казваш "майна", стига това да не е 50% от репликите ти :)

Преди време я употребявах сравнително често.Сега почти не го правя.НО пак се случва.А думата е нещо,което е вкоренено в езика на пловдивчаните.Както казахте във всеки край си имат по някоя подобна думичка.

Определено е паразит, които се среща само тук. На мен си ми харесва и я ползвам когато обстановката го позволява. :D

А преди около година говорих с един селтух /от Дупница/ и като казвах "майна" той се чудеше защо все го псувам :confused

Явно в някои региони означава нещо ;)

че сие паразитче паразитче е но сие нашо МАЙНА :punk :evil

разбирасе зависи от темата на разговор има теми където е изишно :huh:

но с приятели....винаги майна :punk

Syglasen sym che zavisi s kakva kompaniq ili s koi razgovarqm...

Inache mnogo si go upotrebqvam :D Dori s edin priqtel predi 2 godini tokova mnogo upotrebqvahme maina che po eno vreme podsyznatelno go preiminuvahme na neshto na koeto momichetata si misleha che im kazvame "ma" no nqmashe takova neshto..prosto izqjdahme nqkoi ot bukvite... :D

I vse pak...i do den dneshen si e prskam taq "maina" we maina :tongue

Aaaaaaaight!

Аз я използвам в няколко случая:

1. Когато съм, пиян

2. Когато съм ядосан

3. Когато съм отегчен или изморен

Употребявам я в зависимост от човека с който говоря - но това става напълно несъзнателно - нещо в нагласата ми към хората. С приятели си я употребявам с други хора не без дори да се усетя как превключвам на "с/без"

Ми мойто мнение е че "майна" си е паразитна думичка и също много добре служи за запълване на беден речник. Разбирам да я употребяваш умерено ама един пич всяка втора дума му беше майна. Ми като няма кво толкова да ми каже поне да мълчи, а не да ми повтаря само "майна" ;p

Лично аз не я употребявам и няма да я употребявам.

Доколкото символ на плд - пълни глупости. Вярно стара думичка и използвана от пловдивчани ама чак символ :) Това са си особености на езика в даден град а не символ на града. Плюс това си има множество други начини да покажеш/кажеш на някой че си пловдивчанин.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...