Mu3epHuK Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Какво ще кажете за ремонта на пешеходния мост? Вярно, че старата цигания трябваше да се махне, но това ли е най-удачното решение? Доколкото знам в България има само един покрит мост - този в Габрово, проектиран от Кольо Фичето. (Ако не греша.) Това означава ли, че покритият пешеходен мост ще се превърне в един от символите на града ни, наред с тепетата и античния театър? Мен лично ме съмнява, освен това трябваше ли да се мотат година и половина с ремонта и нямаше ли в какво друго да се вложат тези (общински) пари? Малко храна за размисъл. Edit: Извинявам се за фрапиращата си простотия - покритият мост на Кольо Фичето е (естествено) в Ловеч. Срам ме е, че сгреших. Както и да е, малко информация: "Над р. Осъм се е извисявал стар покрит дървен мост, но бил отнесен от реката през 1872 г. Само 2 години след това гениалният самоук майстор уста Кольо Фичето съгражда прочутия си покрит мост с 24 малки работилници в него. За жалост, през 1925 г. пожар го изпепелява, за да се направи по негово подобие сегашният (единствен в страната)." Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Ей не ви омръзна да "размишлявате"... Ама все със закъснение. Къде беше бе байо, когато се обсъждаше проекта за реконструкция на моста преди да започне - когато му е било времето да си кажеш размишленията и съображенията? Размишлявал си сигурно за нещо си. Типично българска работа - при вече свършена работа да седнем да размишляваме и да се вайкаме - "ама нееее... аме не трябваше така, ама инак трябвашееее, ма защоооо... ми некадърницииии... ми крадциии...." Ай сиктир. Само вятър си правите на устата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Ти пък сега. Важното е алъш-вериш да става. Колко града могат да се похвалят с закрит битак. То имаше в северна България някакъв такъв мост на някакъв самозванец, ама нашия е ехехеееее Link to comment Share on other sites More sharing options...
pi4aga Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 не ми дреме..да правят квото си искат...ако искат да го взривът моста,все ми е едно Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Доколкото знам в България има само един покрит мост - този в Габрово, проектиран от Кольо Фичето Не знам в Габрово има ли покрит мост на Кольо Фичето, но в Ловеч със сигурност знам, че има. А за моста......к'вото щат да го правят, само че по-бързо, че се оляха...... ако искат да го взривът моста,все ми е едно Сакън недей.....че ми е много удобно като ходя до Новотела. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Абе в проекта не се ли предвиждаше да има и киносалон на мостчето Link to comment Share on other sites More sharing options...
NightLife Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 mi kato znam koi e proektanta i kakto ve4e se vijda tam sa se nasabrali vagonite ot centralna gara ne mi haresva Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 mi kato znam koi e proektanta i kakto ve4e se vijda tam sa se nasabrali vagonite ot centralna gara ne mi haresva <{POST_SNAPBACK}> Имаш предвид сергиджиите дето ги дигнаха ли Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mu3epHuK Posted September 24, 2004 Author Share Posted September 24, 2004 Ский ся, Свръхчовеко, контрол върху общински проекти трябва и се упражнява на всеки етап от изпълнението им. Не пряко от народонаселението, естествено, а от компетентите по въпроса органи. Къде съм бил ли? Ами нямаше ме. А и да бях тук се съмнявам, че някой щеше да обсъди въпроса с нас, обикновените юзъри. Освен това не се смятам за последна инстанция в мостостроенето, та да се допитва някой до мен, споко. Между другото хората, които използват изрази от рода на "типично българска работа" все някакси забравят и те да се поставят в числото на българите. Аз съм българин и мисля по български. Имаше един разказ на Чудомир - май точно "Българин" се казваше. Предлагам всички да си го (пре)прочетем. То си ни е в кръвта. А на който му е писнало да "размишлява" да ходи да пасе. Ай сиктир. Само мрънкате и после се чудите откъде ви е дошло. PS: И 1000% warn да ми туриш хич не ми дреме. PPS: Откъде да знам къде точно е другият покрит мост в България, който е по-информиран да казва. Edit: Така е, виноват съм, не познавам родината си. xiT е прав, аз съм посрамен вовеки веков, отивам да се гътна някъде. Но иначе всички лоши качества си ги имам. Толкоз. Така е, който пуска теми без да мисли. Бързата работа - срам за майстора. Те май затва тея с моста толкова се мотат, та да не се посрамят. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Приказваш за българин, България, а не познаваш родината си Ами позвай Гугъла следващия път, за да не кажеш примерно, че паметника на Рачо ковача е в Севлиево , а баба Тонка е от Видин Link to comment Share on other sites More sharing options...
NightLife Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Имаш предвид сергиджиите дето ги дигнаха ли <{POST_SNAPBACK}> ne be nevijdash li 4e konstrukciqta prili4a na vlak s vagoni Link to comment Share on other sites More sharing options...
stefan Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Аз всичко одобрявам, само да няма гадни цигански сергии. Не че имам нещо против хората, които там си вадят хляба, но трябва да се направи по-културно. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 ne be nevijdash li 4e konstrukciqta prili4a na vlak s vagoni <{POST_SNAPBACK}> Ясно ама да беше казал Филипово (де да знам що така) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ov3rm4n Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 На мен не ми дреме какво ти дреме и какво не. Защо реши, че ще ти слага уорн някой? За какво? Ако с слагаше уорн за ниво на възпитание и обща култура - може би. Но не се слага - за това ако искаш можеш да напишеш и че наклоненанта кула е в Бусманци, а не в Пиза. На никой не му дреме. Ей ама голееееми мъченици сте бе... Като пускаш тема в публичен форум трябва да си готов да премеш всякакви мнения от всеки. Или модераторите и администраторите не могат да изказват мнения? Относно вариациите и инсинуациите ти на тема ник - мноооого си далече. Други като гледам страдат от такива мании - виж си подписа. И още нещо - не се пише "паплъчта", БЪЛГАРИНО. Пише се паплач. И като преписвате пак правите грешки. Или ти го знаеш наизуст? Българи... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pi4aga Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 ne be nevijdash li 4e konstrukciqta prili4a na vlak s vagoni което,само да отбележа междувпрочем,е изключително мъдро и хитро инжиерно решение няма да направят нещо хубаво на външен вид,ами на вагончета ще го правят да прилича.дибили,да бяха взели направо старите вагони от бдж-то и да ги бяха нахакали директно в-у моста бе! и да им бибипам маата-колко време го правят шибания мост вече бе?тяхнакта кожица,уж миналото лято ако си спомням правилно щеше да е готово всичко тъпаци са типчетата в кметството,тъпацииии...еееххх Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infected Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Sq i Dunav Most shte go pravqt zakrit bitak Link to comment Share on other sites More sharing options...
pi4aga Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 дунав мост е далеко-квото искат да го правят него Link to comment Share on other sites More sharing options...
NightLife Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 което,само да отбележа междувпрочем,е изключително мъдро и хитро инжиерно решение няма да направят нещо хубаво на външен вид,ами на вагончета ще го правят да прилича.дибили,да бяха взели направо старите вагони от бдж-то и да ги бяха нахакали директно в-у моста бе!и да им бибипам маата-колко време го правят шибания мост вече бе?тяхнакта кожица,уж миналото лято ако си спомням правилно щеше да е готово всичко тъпаци са типчетата в кметството,тъпацииии...еееххх <{POST_SNAPBACK}> imai vpredvid 4e tuka i parite igraqt vajna rolq.. vse pak 4esto se e slu4valo daden proekt da ne spe4eli konkurs zashtoto e po-skup ili po-trudno se izpalnqva nezavisimo dali e nai-dobar/ka4estven.. prosto sega gostite na Novotel shte imat kofti gledka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xciter Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Супер шибана работа. Вече трябва да се въщам от трнировка по моста на Панаира. То както сам тръгнал дай от Гребната да мина и през Централна гара да видя колко е часа, пък тогава да си ходя в къщи Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stenli Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Мен само ме дразни, че не може да се минава по моста Иначе да правят квото искат, но по бързичко Link to comment Share on other sites More sharing options...
mobo Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 искам само да ви информирам че проектирането и строителството не се финансират от общината. моста е отдаден на концесия за нинам си колко години. ако ви интересува идете в общината на район централен (който не знае - намира се срещу Дриймса, оттатък фонтаните) да прочетете договора и т.н. парите се осигуряват от новия собственик,който после ще събира наемите от магазините. общината има минимален контрол над външния вид или конструкцията на съоръжението,който е стандартен като на всеки друг строеж на територията на града - може да си купиш разрешение да си построиш и наклонената кула в Бусманци ако искаш. надзорниците пък едва ли изобщо са стъпвали на обекта и сигурно и представа нямат колко и какъв бетон се налива в "Кулите" от двете страни, нито как се натоварва и усуква моста от новите конструкции на него. и дали ще ги понесе. вярва се на проектанта който не се знае кой е защото проекта е правен преди да се налага да се лицензират проектантите. та нищо сигурно няма в тоя мост и само практиката ще покаже дали е надежден за употреба. не че искам да ви плаша....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mu3epHuK Posted September 24, 2004 Author Share Posted September 24, 2004 Благодаря за информацията. Общината обаче не може да си измие ръцете от цялата работа, защото все пак тя е одобрила въпросния проект на концесионера. Договорът не съм си и мечтал да го чета, а и да влетя с танцова стъпка в общината в най-добрия случай ще загубя 3 седмици и половина заради бюрократщината. Но като цяло не може да се отрече, че има мисъл в цялата работа - хем мостът обновен, хем парите от концесията са в общинския бюджет. Като по учебник. Дано само мостът да не падне. /OFFTOPIC: @Ov3rm4n: Пич! В случая грешиш ти. Правя грешки - да. Имам фрапиращо ниска обща култура що се отнася до прелестните кътчета на нашата мила родина. Да. Мнения приемам всякакви - беше ми направена забележка относно гореспоменатия факт. Резултат - силно изчервяване от моя страна, срам, срам и 2 edit-a, за оправяне на простотиите. Забележи, че предишният текст на post-a остава непокътнат - да се гледат простотиите. Толкоз по тази тема. Правопис и стилистика: на който не му харесва правописа на подписа ми да спори с Жана Николова-Гълъбова, автор на последните два най-актуални превода на "Тъй рече Заратустра" на Ницше. В случая съм използвал последното за момента издание на книгата. То е на издателство "Летера" и е от 2000 година. Тиражът е ограничен и е под надслов "100 години от смъртта на Фридрих Вилхелм Ницше". Та в това издание, за разлика от по-старото на изд. "Христо Ботев" от 1990 година, където глава 28 е озаглавена "За сбирщината" същата глава вече се казва "За паплъчта". Стилът на редактирания превод е преднамерено архаизиран с цел максимално доближаване до "библейско-архаичния" немски език на Ницше. Именно за това мисля, че този превод е възможно най-близък до идеалния (а такъв няма) - преди това "напевната и размерна реч на големия поет се превеждала, "както се превежда книга за правене на консерви или готвене на зимнина"... (Жана Николова-Гълъбова в "Тъй рече Заратустра" в българските преводни превъплъщения", което и да е издание с неин превод). Така че, БЪЛГАРИНО, ne sutor supra crepidam judicaret. PS: Да, знам го наизуст. Все пак: "Който пише с кръв и притчи, той не иска да го четат, а да го научават наизуст." За функциите на модераторите във форума - някой друг път. Да не занимаваме хората, които са дошли да четат за моста, а попадат на глупави заяждания. За "мании" пък изобщо няма да говорим. Гузен негонен бяга. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oceansoul Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Дизайна на моста е тъп, но това няма особено значение. Все пак различни хора - различни вкусове. на някой може и да му хареса. Обаче времето за изпълнение е под всякаква критика. Поредната (и за съжаление едва ли ще е последната) глупост на местната управа. Колко ли хора са си сложили пари в джоба за да се сключи такъв недомислен договор за концесия?? Би трябвало въпросният да може да се развали веднага от общината при неизпълнение на поетите от концесионера задължения. Та въобще не искам и да го гледам този договор, защото сигурно ще ми призлее. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pi4aga Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 а,ще развалят договор те,нали тоя които е взел концесията е сложил и нещо в джобчето на общинските управници Link to comment Share on other sites More sharing options...
ico_manekena Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 shte stane mnogo po dobre otkolkoto si bqha sergiite Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.