Jump to content
BulForum.com

Clear CMOS

Recommended Posts

Predpolagam na dunoto si imash jumper za celta. Porovi se v bumagata na dunoto i viz kade se namira vaprosnia jumper. Mnogo e prosto, samo go prevkliuchvash za momnet v drugoto polozenie (vazmozni sa 2 polozenia, v momenta jumpera e v ednoto polozenie) i si gotov.

Ako resish da mahash bateriata na dunoto sashto moze da svarshi rabota, no poniakoga efekta s mahaneto na bateriata e nulev, taka che po-dobre si izpolzvai jumpera, toi e prednaznachen tochno za takova neshto :)

Като махнеш захранването и батерията , натисни един пат коп4ето за пускане .... защото остава още , да заварти за секунда и ще спре сам. Да из4истиш стати4ното напрежение. Поне 24 часа трябват , ако нямаш JUMPER (което страшно много ме самнява) за да се ресетне БИОС-а.

pi4ove vsi4ko imam i znam kak da deistvam i sas jumera i s bateriqta

probvah kakvi li ne varianti i ne stava i ne tava

probvah s jumpera probvah i kato mahna bateriqta (cqla no6t go dyrjah bez bateriq) i rezultata e edin i sa6t - neiska da zapali i tova si e

PS - estestveno 4e maham zahranvaneto

1. Изключва се щепселът от контакта.

2. Маха се бътерията.

3. С отвертка (или с каквото имаш под ръка) се окъсяват двета контактни пластинки на цокъла на батерията (+ и -), броиш до 10 и сглобяваш всичко обратно!

Не съм имал случай това да не работи!

...probvah s jumpera probvah i kato mahna bateriqta (cqla no6t go dyrjah bez bateriq) i rezultata e edin i sa6t - neiska da zapali i tova si e...

Оттук май трябваше да почнеш. Имал съм подобен проблем с един BIOS (изобщо не му помня марката, ама имаше изобразено нещо като будилник отгоре). Пожизнено не успях да го подкарам, както и доста други хора с много повече опит от мен. По-добре смени дъното, сигурно и то като моя случай е старо и не струва пара.

pi4ove vsi4ko imam i znam kak da deistvam i sas jumera i s bateriqta

probvah kakvi li ne varianti i ne stava i ne tava

probvah s jumpera probvah i kato mahna bateriqta (cqla no6t go dyrjah bez bateriq) i rezultata e edin i sa6t - neiska da zapali i tova si e

PS - estestveno 4e maham zahranvaneto

Какво ще рече - "резултата е един и същ - не иска да запали и това си е"... Кое не иска да запали?! Я кажи точно какъв е проблема, та реши че е от CMOS и ресет на CMOS-a ще го оправи. И стига с тва - всичко опитах. Кажи точно какво всичко. Очевидно е всичко, което ти знаеш по въпроса. Но няма аз да тръгна сега да предполагам ти какво знаеш и какво не. И да пиша, само за да чуя - ми това вече го опитах. Научете се като търсите помощ да давате пълна и изчерпателна информация. Това не е съпорта - да им мрънкате по телефона два часа и да чакате те да се сещат къде ви сърби. Дори и да може да ти помогне някой, няма да седне да си губи времето в игра на гатанки и питанки с теб.

3. С отвертка (или с каквото имаш под ръка) се окъсяват двета контактни пластинки на цокъла на батерията (+ и -), броиш до 10 и сглобяваш всичко обратно!

Това не помага с нищо, т.к. има диод към паметта, който пропуска само от батерията към паметта, но не и обратно B)

Това не помага с нищо, т.к. има диод към паметта, който пропуска само от батерията към паметта, но не и обратно B)

Не знам кво има и кво няма, но така става и така се прави -факт! А без да ги окъсиш не става (или става за много дълго време) -пакт факт! Просто така се изпразва зарядът на кондензаторите и паметта остава без ток. Това е най-сигурният начин. Претендирам, че имам достатъчно практически опит с тези неща! ;)

Zna4iii

Izvinqvam se 4e ne bqh iz4erpatelen ama si mislih 4e sam ostanal razbran.

Opitah da Overclock samo ot biosa ot nikade drugade

otna4alo tragna a posle restart sled restart (kato kazvam restart razbiraite 4e se restartira bez bios) daje i monitora ne6te da tragne

Ta drugpat pak taka mi se slu4valo i re6avam da Clear CMOS i ne6tata da si doidai po mestata...

E ot 2 dena nqma rezultat

10x i se izvinqvam 4e ne sam razqsnil po nadylgo - ne se syrdete

Zna4iii

Izvinqvam se 4e ne bqh iz4erpatelen ama si mislih 4e sam ostanal razbran.

Opitah da Overclock samo ot biosa ot nikade drugade

otna4alo tragna a posle restart sled restart (kato kazvam restart razbiraite 4e se restartira bez bios) daje i monitora ne6te da tragne

Ta drugpat pak taka mi se slu4valo i re6avam da Clear CMOS i ne6tata da si doidai po mestata...

E ot 2 dena nqma rezultat

10x i se izvinqvam 4e ne sam razqsnil po nadylgo - ne se syrdete

Ха , що си мислех още от самото на4ало 4е то4но това си направил :))) а питащ за ресетване :))))

Пробваи като запускаш машината да натиснеш и двете коп4ета (POW i RESTart) едновременно ,като запали веднага пускаш ПОВ-бутона и задържаш бутона за рестарт 10-15 сек. ,после пускаш ..то ва можеш да го пробваш още веднъж ( но ако не помогне от първия път едвали има нъжда от втори опит )

Ако тази процедура не ти помогне ,го връщаш ,ако е в гаранция , а ако не е го носиш на програматор да ти сложат нов Биос ,щото най-вероятно си го скапал ! (това е добрият вариант )

Това важи с особенна сила ,ако при първия ресет на Биоса от ДЖъмпера си забравил в бързината да извадиш захранващия кабел!:)))))

по- лошият е да си прецакал нещо по системата ,но това може да се разбере лесно -просто пробваш си4ко подред на друга машина !

ПС : С такова дъно клоква ли се ве , вие съвсем искате с трици маймуни да ловите ! Или викаш то със хубави дъна секи може - майката му е с таков ада клокнеш :)))) Сигурно си го скъсал от клок :)))

носиш го на програматор да ти сложат нов Биос ,щото най-вероятно си го скапал ! (това е добрият вариант )

Не е нито RAM, нито BIOS. Всеки компонент си има специфичен звук за разпознаване (включително и BIOS-a). Единствено при проблем с дъното и CPU-to не се чува никакъв звук (поради (предполагам) разбираеми причини). Извади всички възможни кабели (HDD, FDD, RAM) и пусни само ДЪНО+CPU+VGA и тогава ако не запали моето мнение е да си пробващ процесора на друга машина и да стискаш палци да трагне

Съвсем наскоро имах следния случай: всичко ново, събирам в кутията, и първоначално уж тръгва за 2-3 секунди, и после се ресетва през ~1 сек. Видях се в чудо и се изпотих 50 пъти. Оказа се че съм обърнал радиатора на 180° и стои накриво, от което процесорът прегрява и защитата на дъното задейства периодично (благодаря на Ignite, че ме светна).

Виж да не си направил такова нещо. Понякога причините са елементарни.

Xmm mnogo stranno kak nikoi ne se seti za nai lesnoto re6enie, a imenno da pompi butona 'f' (ili be6e'j') kato startira compa. Sas f mai se resetva6e biosa , a sas j samo 6inata ili be6e obratno :) Az kolko pati taka sam se bazikal ne6to sas biosa i posle kato hi4 ne6te da zapali pompa si 'f' i si4ko se resetva posle si pompa 'del' da opravqm bozata vav biosa i taka do sledva6tia pat. :)) are uspeh!

1. Изключва се щепселът от контакта.

2. Маха се бътерията.

Не съм имал случай това да не работи!

Marvin, обичам да виждам advanced users наоколо :) Тая работа става даже без да се маха щепсела от контакта, но е по-безопасния вариант да се махне от контакта. Иначе си прав - това работи безотказно ;)

Да - по весело е със щепсъла в контакта B) Те хората затова на повечето дъна са сложили по един светодиод - да свети. Пък са много малко захранванията дето имат ключ отзаде

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...