Jump to content
BulForum.com

22 Септември 1908 година

ov3rm4n

Recommended Posts

22 септември е 265-ият ден в годината според григорианския календар (266-и през високосна). Остават 100 дни до края на годината.

1908 г. - България обявява своята независимост.

За България освобождаването от оковите на Берлинския договор става възможно през 1908 г. Правителството на демократите преценява, че решителният момент е настъпил. На 21 септември княз Фердинанд пристига в Русе, където го очакват министрите. А на 22 септември 1908г. в историческата черква "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново България е провъзгласена тържествено за независима държава с Манифест към Българския народ, подписан от Негово Величество Фердинанд I и българското правителство. Страната де юре става суверенна и се издига в царство.

С провъзгласяването на независимостта българската държава се изравнява със своите съседи – Румъния и Сърбия. Извоюва значителна преднина в усилията за равноправно третиране в международните отношения.

МАНИФЕСТ НА КНЯЗ ФЕРДИНАНД ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

По волята на незабавния цар-освободител, великият братски руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданиците на Негово Величество румънския крал, и от юначните българи, на 19февруарий 1878 година (се) сломиха робските вериги, що през векове сковаваха България, някога тъй велика и славна. Оттогава до днес, цели тридесет години, българският народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под мое ръководство и онова на о’ бозе почившия княз Александър държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й.

Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.

Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят.

Фактически независимата ми държава се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждане между България и Турция.

Аз и народът ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция; тя и България — свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!

На първообраза със собствената на Негово Величество ръка подписано:

Фердинанд І

22 СЕПТЕМВРИ 1908 г. ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.

Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!

Честит празник на всички.

Честито на всички българи!!!

Такива дни са Велики, и трябва да се помнят!

Благодарности на ov3rm4n, че ни припомни, защото не съм сигурен, че всички знаят какво е станало на тази дата.

Da ni e 4estit praznika i da ne go podminavame taka s leka raka kato ostanalite dni!!

Благодарности на ov3rm4n, че ни припомни, защото не съм сигурен, че всички знаят какво е станало на тази дата.

Mnogo si prav priqtel to4no taka e! :)

verno e che malko hora znaqt za tazi data. i az nqmashe da znaq, ako brat mi ne beshe roden dnes. nqmashe da sym chuvala i za 19.02. ako samata az ne sym rodena togava. taka che bravo ov3rm4n, dobra iniciativa!

CHESTITO!!!

Според мен точно тази дата трябва да е най-работния ден от всичките 365. Ден, на който да се замисли всеки какво е направил и какво прави, за да бъде достоен пред паметта на хората създали, отстояли, укрепили и въздигнали България. И дали работи достатъчно за нея. Но това си е само мое мнение.

Според мен точно тази дата трябва да е най-работния ден от всичките 365. Ден, на който да се замисли всеки какво е направил и какво прави, за да бъде достоен пред паметта на хората създали, отстояли, укрепили и въздигнали България. И дали работи достатъчно за нея. Но това си е само мое мнение.

Лошото е, че има много хора, които даже не знаят защо днешния ден е с червени цифри в календара.

Не е само твое.

"Ние сме във времето и то е в нас,ние него обръщаме,и то нас обръща"

В.Левски

Честит празник,България!!!

Голяма част от познатите ми не знаеха какъв ден е 22 септември,като изключа майка ми ,разбира се.Като казвам познати имам предвид хора с висше образование,чиято професия доста ги издига в общественото им положение.Смятам ,че това е много жалко.А пък и този ден е обявен за почивен от 2002 г.,може след още някоя и друга година да разберат защо.

Честит празник ! ;)

Тъжно е когато трябва да се обяви за почивен ден такава дата, та да я забележат хората. Още по-тъжно става когато същи тия хора, дето не знаят какво толкова е станало на 22 Септември, без да се запъват биха ти отговорили на въпроса каква дата е 4 Юли примерно и какво е станало тогава...

:-)

Аз се надявам, че ще дойде ден, в който държавите ще се обединят в една. Затова не ми пука за националните празници на която и да е държава.

Точно заради тези разделения, са се водили една камара войни.

Вместо хората да живеят и работят с една обща цел, те се занимават с глупости, да си вардят кирливите територии и да се правят на велики пред останалия свят.

:-)

Аз се надявам, че ще дойде ден, в който държавите ще се обединят в една. Затова не ми пука за националните празници на която и да е държава.

Точно заради тези разделения, са се водили една камара войни.

Вместо хората да живеят и работят с една обща цел, те се занимават с глупости, да си вардят кирливите територии и да се правят на велики пред останалия свят.

Вярвай ми този ден никога няма да дойде

Аз се надявам, че ще дойде ден, в който държавите ще се обединят в една

Dobre zvuchi kato idea, njama granici, ljavo i djasno dvijenie, universalen ezik.....obache prosto njama kak da stane.....po nikakav nachin....prosto neshtata ne sa izravneni i ima mnogo razlichia(ne samo religiozni)....a i ima mnogo ikonomicheski interesi. Pone v blizkite 500 godini ne go vijdam....

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...