Jump to content
BulForum.com

AMD64 vs. P4

Veli

Recommended Posts

Според тестовете на не една и две хардуерни страници из нета, особено на братята руснаци AMD64, доста добре се справя с P$ HT. HT доколкото се сещам означава Hiper Treading, когато се отнася за P$ CPU, и Hiper Transport, когато се отнася за AMD. Според спецовете, Hiper Treading се опитва да симулира работата на два процесора вкарани в един. Ключовата дума е "опитва", тъй като при голяма част от приложенията, които се ползват редовно, производителноста е една и съща на практика. По-горе някой спомена разлика от 1% и мисля че е доста точен процента. Бих сложил P4 3,00Ghz, 800Mhz, 1024k, 0.09, HT, на една сървърна машина, където големия кеш ще си каже думата. Реално погледнато, Вели, няма да използваш и половината от този кеш. Така че се насочи към по-бързия процесор, който е AMD64. Без значение какво точно смяташ да правиш с компютъра си, ако няма да правиш сървър от него, спокойно си слагай 64-ката :)

P.S. Мохабеда за греенето на AMD ще го подмина с усмивка, щото вече стана банално да се обяснява на коне с капаци, кое колко грее. Много се кефя на головодници дето за цял живот са пробвали един скапан Пентиум и с това свършват представите им за процесорите :) Нашето магаре е най-мъжко, нали така.

• Replies 120
  • Created
  • Last Reply
Според тестовете на не една и две хардуерни страници из нета, особено на братята руснаци AMD64, доста добре се справя с P$ HT. HT доколкото се сещам означава Hiper Treading, когато се отнася за P$ CPU, и Hiper Transport, когато се отнася за AMD. Според спецовете, Hiper Treading се опитва да симулира работата на два процесора вкарани в един. Ключовата дума е "опитва", тъй като при голяма част от приложенията, които се ползват редовно, производителноста е една и съща на практика. По-горе някой спомена разлика от 1% и мисля че е доста точен процента. Бих сложил P4 3,00Ghz, 800Mhz, 1024k, 0.09, HT, на една сървърна машина, където големия кеш ще си каже думата. Реално погледнато, Вели, няма да използваш и половината от този кеш. Така че се насочи към по-бързия процесор, който е AMD64. Без значение какво точно смяташ да правиш с компютъра си, ако няма да правиш сървър от него, спокойно си слагай 64-ката :)

P.S. Мохабеда за греенето на AMD ще го подмина с усмивка, щото вече стана банално да се обяснява на коне с капаци, кое колко грее. Много се кефя на головодници дето за цял живот са пробвали един скапан Пентиум и с това свършват представите им за процесорите :) Нашето магаре е най-мъжко, нали така.

Suglasen sum

A Presscot-a gree 3x pove4e ot A64

puk vnego ima bude6te

Много се кефя на головодници дето за цял живот са пробвали едно скапано АМД и с това свършват представите им за процесорите :) Нашето магаре е най-мъжко, нали така.

Умно дете явно. С тая разлика, че през ръцете са ми минали доста Intel-и и AMD-та :) Но отдавна съм се убедил, че да се спори с умници не води до нищо друго, освен до загуба на време :) Enjoy

Много се кефя на головодници дето за цял живот са пробвали едно скапано АМД и с това свършват представите им за процесорите :) Нашето магаре е най-мъжко, нали така.

през ръцете са ми минали доста повече процесори от колкото през твойте така знам кое е по-добре цена/качество :angry:

Уфф сто пъти се заричам да не пиша в тоз форум по такива теми ама се не се сдтржам. Абе бъдете живи и здрави и си купувайте каквото искате. 

Gorgar, ми не знам. Не ми остава време да прочета. Дай линк да се образовам.

S udovolstvie davam link za vsichki intel maniaci.

Izbrah go da e na bylgarski zashtoto znam che im e truden angliiskiq

i vsichko razlichno :)

http://www.sagabg.net/PCWeek/articles.php3...3207&unit_id=39

S udovolstvie davam link za vsichki intel maniaci.

Izbrah go da e na bylgarski zashtoto znam che im e truden angliiskiq

i vsichko razlichno :)

http://www.sagabg.net/PCWeek/articles.php3...3207&unit_id=39

Можеше и на руски бе пи4, ама явно недоразбирате кво пише с кирилските букви :woot

;) бат Весо, кеша не може да се ползва на полвина бе ;)

аз сега ще се направя, че не разбирам нищо от процесори - то сий вярно де -

и ще кажа - в конкретния случай когато изглеждат близки по възможности се взема по-евтиното и на което цената ще му падне по-бавно

аз като си взех преди около 6 месеца Barton за около 85$ дали не се радвам сега като гледам, че цената почти не е паднала ... (същото и за biostar kt600)

плюс това по-големите ги знайм как се вадят парите (и корсата не върви с интелзин и амдас ;) )

Според спецовете, Hiper Treading се опитва да симулира работата на два процесора вкарани в един. Ключовата дума е "опитва", тъй като при голяма част от приложенията, които се ползват редовно, производителноста е една и съща на практика. По-горе някой спомена разлика от 1% и мисля че е доста точен процента.

...

Bate ,govorish palni gluposti ;) Purvo ,verno e che simulira 2 procesora ,no go pravi dosta uspeshno,a ne kakto kazvash ti s 1 %. Probvah test na cpu-to i dojkato si smqtashe si pusnah drugi prilojeniq i si mi raboteshe zadovolitelno barzo (ne kazvam 100% identi4no sas nezaet P4). Nqma go toia lag,koito se polu4ava pri 100% angajiran procesor(znaesh kakvo e nali si na AMD :P ). Nai lesno e da kajesh 4e e imash prosizvoditelnost 1% pri multitasking ,no ako probvash drugo shte mi peesh.Amd neznam sega kolko greqt no pak e pove4e ot "goreshtite" spored vsi4ki P4 preskotti. Nqkoi kazal nqkade neshto bez da e v 4as s neshtata i sega si4ki mu povtarqt dumite i se izlagat samo bez dori i da sa videli za kakvo stava re4.Veli mnogo hitro ozaglavi temata P4vs AMD ,shtot znaeshe 4e na takova shte se prevurne :lol:

Абе Вели....к'во отваряш теми да питаш, като знаеш, че на тази тема няма да получиш смислен отговор.......Явно щом и едните и другите така ревностно защитават това дето им е на дъното, значи и единият и другият си имат предимства и недостатъци....така че хвърляй чоп и каквото се падне купувай.

А за НТ = 1% категорично също не съм съгласен, щото ако прирастът беше 1%, изобщо нямаше да си правят труда да го добавят като технология. Най-малкото поразрови се из страниците, дето по-умните от нас пишат за тези неща и си ъпдейтвай процента до истинското му равнище.

Едит: Ако не се лъжа ShitHappen даде като пример 1% разлика, но между P4 3.6 без HT и P4 3.0 с HT. Влез на сайта ако не вярваш, но мисля, че дори само последното изречение, което казва чичко Том е предостатъчно да изчислим всички процента от НТ.

Summary: In Some Cases The P4 3.0HT Can Even Beat The 3.6GHz Version

Period. :)

Ето някоя и друга картинка за разглеждане:

Sandra CPU Bench

Sandra Multimedia Bench

А....намерих и мониторите дето писа за тях ShitHappen:

картинка

Hyper Threading

Хипернишковата технология (Hyper Threading) се поддържа от процесорната фамилия Xeon и процесорите Pentium IV на фирмата Intel. По данни на Intel процесорната фамилия Xeon осигурява изключително висока производителност при сървърните платформи, която в значителна степен се определя от използваната хипернишкова технология.

При архитектурите с хипернишкова технология един физически процесор изпълнява функциите на два логически процесора, всеки от които има собствено архитектурно състояние и споделя ресурсите на физическия процесор. Следователно процесите и нишките (threads) на приложните програми и програмите на операционната система могат да се изпълняват от двата логически процесора като в реална двупроцесорна

система (поне на теория), за да се осигури това, инструкциите на двата логически процесора се изпълняват едновременно в общите ресурси на физическия процесор.

Преобладаващата част от съвременните техники за повишаване на производителността на процесорите предопределят значително увеличаване на размера на силициевия кристал и значително нарастване на консумираната мощност. Тези техники повишават бързодействието на процесора, но не с 100%-ова ефективност, т.е. n-кратното увеличаване на броя на изпълнителните устрайства в процесора не води до n-кратно ускорение, тъй като основният ограничаващ фактор е ниската степен на потенциалните паралелизми (възможността за едновременно изпълнение на повече от една инструкция), заложен в инструкционните потоци на програмите.

Аналогично двукратното ускоряване на тактовата честота не удвоява производителността на процесора поради допълнителните цикли при погрешно предсказани преходи, липси в кешa и т.н. Трябва да се има в предвид, че повечето целочислени приложения имат ограничено ниво на инструкционен паралелизъм и съществуват значителни трудности при предсказване на хода на изпълнение на програмата.

Човек да даде Edit и целия пост му се прецака... :angry:

Midex, каква е тази картинка която си дал най-отдолу. При мен излиза логото на Tom's Hardware? :confused

Midex, каква е тази картинка която си дал най-отдолу. При мен излиза логото на Tom's Hardware?

Aми те всичките са от сайта Tom's Hardware.

П.П. А в последния брой на списание Компютри - Хардуер & Софтуер има специална статия, посветена на НТ, където се казва, че прирастът при нея е в рамките между 10% и 20%. :)

Линковете работят ли?

Хммм....не би трябвало, щото са директно от страницата му. ОК, да ме извиняват останалите в темата, че ще заема малко място, ама ще ги вкарам направо като картинки тук:

image021.gif

image022.gif

vid5_425.jpg

Сега виждаш ли ги? B)

Edit: Abe ti nqma li da si ljagash veche? :P V 6 sutrinta si se zapanal za njakvi kartinki, che i pitash za drug....drugi ludi osven nas dvamata njama - eto ti URL napravo da si prochetesh statiata (kartinkite sa si tam)

http://www6.tomshardware.com/cpu/20021114/p4_306ht-24.html

Az obache shte spja shtoto dovechera sam na sreshtata na wareza :)

Пак излиза само логото. Нека някои друг да каже, но аз виждам само логото и нищо друго...?!?

Пробвай с друг IT Browser.

Много се философстваше от хора, които не са работили с P4-HT, но не знам да има човек, който да е работил поне час на такава машина и да продължи да ми обяснява глупости прочетени някъде. Мисля, че Midex и Ael казаха достатъчно по въпроса B)

Лично аз никога повече не бих седнал на машина, която няма поне HT технология, а по добре и 2 процесора :) Супер изнервящо ми действа само като видя просесора на 100% и екрана ми застине за секунда. Бе.... :P

Кажете ми АМД почитателите, като ънзипвате, ънрарвате, сканирате за вируси, продължавате ли да работите нормално с компа или чакате да си свърши горното за да продължите? Особено като се сканират zip, rar, iso от по 800МБ .

Кажете ми АМД почитателите, като ънзипвате, ънрарвате, сканирате за вируси, продължавате ли да работите нормално с компа или чакате да си свърши горното за да продължите? Особено като се сканират zip, rar, iso от по 800МБ .

Лично аз продължавам да си работя без да чакам нищо да свърши и нямам проблем :)

Много се философстваше от хора, които не са работили с P4-HT, но не знам да има човек, който да е работил поне час на такава машина и да продължи да ми обяснява глупости прочетени някъде. Мисля, че Midex и Ael казаха достатъчно по въпроса B)

Лично аз никога повече не бих седнал на машина, която няма поне HT технология, а по добре и 2 процесора :) Супер изнервящо ми действа само като видя просесора на 100% и екрана ми застине за секунда. Бе.... :P

Абсолютно никакъв проблем , да ми върви Даунлоада от вареза с 330МБ/с, да се "ънрарва някой фаил " и да си гледам филма през това време...а ако искаш мога да пусна и антивируса ,(само удължава разархивирането:))) ,мисля 4е не е лош тоя П$ с ХТ,но ти пракалено много говъзнасяш !(Може би от съмнения 4е си си дал парите на вятъра ...или не знам от какво )

Явно преди да си го вземеш си имал много куца система ,щом те впе4атляват ,споменатите едновременни операции!

А онова за Бъгавите АМД-та ,само ще ви кажа ,4е не трябва да хвърляте вината върху тях ,затова 4е не можете да си сглобите или инсталирате ,както трябва системата ,компютрите който съм сглабял и инсталирал ( а те не са малко и не само АМД-системи ), работят перфектно и нямам никакви оплаквания за работата им ,естествено обаждат ми се от време на време да ми кажат 4е ,като са правили опити с нещо си там им се е скапал компа ,но това си е по вина на юсера и ми се е слу4вало и на интелски и на амд -системи!

А едва не забравих, гореспоменатите едновременни операции ги прави системата от подписа ми ,само 4е ЦПУ на 2Гхз при ФСБ-166(333) и памет на 166(333)...а до максимума и има още мнооого:))))

Това вси4кото го пиша не да се заяждам ,а да стане ясно на о4евидно заблудените специалисти тук,какви са реалните възможности на някой АМД-системи!

Айде останете си със здраве!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...