Killerincho Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Според тестовете на не една и две хардуерни страници из нета, особено на братята руснаци AMD64, доста добре се справя с P$ HT. HT доколкото се сещам означава Hiper Treading, когато се отнася за P$ CPU, и Hiper Transport, когато се отнася за AMD. Според спецовете, Hiper Treading се опитва да симулира работата на два процесора вкарани в един. Ключовата дума е "опитва", тъй като при голяма част от приложенията, които се ползват редовно, производителноста е една и съща на практика. По-горе някой спомена разлика от 1% и мисля че е доста точен процента. Бих сложил P4 3,00Ghz, 800Mhz, 1024k, 0.09, HT, на една сървърна машина, където големия кеш ще си каже думата. Реално погледнато, Вели, няма да използваш и половината от този кеш. Така че се насочи към по-бързия процесор, който е AMD64. Без значение какво точно смяташ да правиш с компютъра си, ако няма да правиш сървър от него, спокойно си слагай 64-ката P.S. Мохабеда за греенето на AMD ще го подмина с усмивка, щото вече стана банално да се обяснява на коне с капаци, кое колко грее. Много се кефя на головодници дето за цял живот са пробвали един скапан Пентиум и с това свършват представите им за процесорите Нашето магаре е най-мъжко, нали така. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Backbone Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Според тестовете на не една и две хардуерни страници из нета, особено на братята руснаци AMD64, доста добре се справя с P$ HT. HT доколкото се сещам означава Hiper Treading, когато се отнася за P$ CPU, и Hiper Transport, когато се отнася за AMD. Според спецовете, Hiper Treading се опитва да симулира работата на два процесора вкарани в един. Ключовата дума е "опитва", тъй като при голяма част от приложенията, които се ползват редовно, производителноста е една и съща на практика. По-горе някой спомена разлика от 1% и мисля че е доста точен процента. Бих сложил P4 3,00Ghz, 800Mhz, 1024k, 0.09, HT, на една сървърна машина, където големия кеш ще си каже думата. Реално погледнато, Вели, няма да използваш и половината от този кеш. Така че се насочи към по-бързия процесор, който е AMD64. Без значение какво точно смяташ да правиш с компютъра си, ако няма да правиш сървър от него, спокойно си слагай 64-ката P.S. Мохабеда за греенето на AMD ще го подмина с усмивка, щото вече стана банално да се обяснява на коне с капаци, кое колко грее. Много се кефя на головодници дето за цял живот са пробвали един скапан Пентиум и с това свършват представите им за процесорите Нашето магаре е най-мъжко, нали така. <{POST_SNAPBACK}> Suglasen sum A Presscot-a gree 3x pove4e ot A64 puk vnego ima bude6te Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Много се кефя на головодници дето за цял живот са пробвали едно скапано АМД и с това свършват представите им за процесорите Нашето магаре е най-мъжко, нали така. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Умно дете явно. С тая разлика, че през ръцете са ми минали доста Intel-и и AMD-та Но отдавна съм се убедил, че да се спори с умници не води до нищо друго, освен до загуба на време Enjoy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Backbone Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Много се кефя на головодници дето за цял живот са пробвали едно скапано АМД и с това свършват представите им за процесорите Нашето магаре е най-мъжко, нали така. <{POST_SNAPBACK}> през ръцете са ми минали доста повече процесори от колкото през твойте така знам кое е по-добре цена/качество Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Интересно, как може да знаете, колко са минали 'през ръцете ми' за да твърдите, че вашите са повече Ми... вие по добре знаете Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorgar Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Уфф сто пъти се заричам да не пиша в тоз форум по такива теми ама се не се сдтржам. Абе бъдете живи и здрави и си купувайте каквото искате. Gorgar, ми не знам. Не ми остава време да прочета. Дай линк да се образовам. <{POST_SNAPBACK}> S udovolstvie davam link za vsichki intel maniaci. Izbrah go da e na bylgarski zashtoto znam che im e truden angliiskiq i vsichko razlichno http://www.sagabg.net/PCWeek/articles.php3...3207&unit_id=39 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo1972 Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 S udovolstvie davam link za vsichki intel maniaci.Izbrah go da e na bylgarski zashtoto znam che im e truden angliiskiq i vsichko razlichno http://www.sagabg.net/PCWeek/articles.php3...3207&unit_id=39 <{POST_SNAPBACK}> Можеше и на руски бе пи4, ама явно недоразбирате кво пише с кирилските букви Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorgar Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Можеше и на руски бе пи4, ама явно недоразбирате кво пише с кирилските букви <{POST_SNAPBACK}> Нека си личи че разбираме и от различни букви Link to comment Share on other sites More sharing options...
LifeFeel Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 бат Весо, кеша не може да се ползва на полвина бе аз сега ще се направя, че не разбирам нищо от процесори - то сий вярно де - и ще кажа - в конкретния случай когато изглеждат близки по възможности се взема по-евтиното и на което цената ще му падне по-бавно аз като си взех преди около 6 месеца Barton за около 85$ дали не се радвам сега като гледам, че цената почти не е паднала ... (същото и за biostar kt600) плюс това по-големите ги знайм как се вадят парите (и корсата не върви с интелзин и амдас ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killerincho Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Жоро, ставаше дума за следното. Колко приложения ще ползват въпросния кеш, за да се налага Вели да дава пари за него Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Научи една нова думичка и я повтаряш като папагал. Трудно може да се сбърка Амд с П4 <{POST_SNAPBACK}> Ami za da go zapomnishm , may shte tryabva polovinata forum da ti go povtorim kato papagali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ael Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Според спецовете, Hiper Treading се опитва да симулира работата на два процесора вкарани в един. Ключовата дума е "опитва", тъй като при голяма част от приложенията, които се ползват редовно, производителноста е една и съща на практика. По-горе някой спомена разлика от 1% и мисля че е доста точен процента.... P.S. Мохабеда за греенето на AMD ще го подмина с усмивка, щото вече стана банално да се обяснява на коне с капаци, кое колко грее. Много се кефя на головодници дето за цял живот са пробвали един скапан Пентиум и с това свършват представите им за процесорите Нашето магаре е най-мъжко, нали така. <{POST_SNAPBACK}> Bate ,govorish palni gluposti Purvo ,verno e che simulira 2 procesora ,no go pravi dosta uspeshno,a ne kakto kazvash ti s 1 %. Probvah test na cpu-to i dojkato si smqtashe si pusnah drugi prilojeniq i si mi raboteshe zadovolitelno barzo (ne kazvam 100% identi4no sas nezaet P4). Nqma go toia lag,koito se polu4ava pri 100% angajiran procesor(znaesh kakvo e nali si na AMD ). Nai lesno e da kajesh 4e e imash prosizvoditelnost 1% pri multitasking ,no ako probvash drugo shte mi peesh.Amd neznam sega kolko greqt no pak e pove4e ot "goreshtite" spored vsi4ki P4 preskotti. Nqkoi kazal nqkade neshto bez da e v 4as s neshtata i sega si4ki mu povtarqt dumite i se izlagat samo bez dori i da sa videli za kakvo stava re4.Veli mnogo hitro ozaglavi temata P4vs AMD ,shtot znaeshe 4e na takova shte se prevurne Link to comment Share on other sites More sharing options...
star_net Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 P4- e po dobriqt ,kato po4ne6 ot cashe i HT i t.n. napravo ma4ka 64-ta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorgar Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 P4- e po dobriqt ,kato po4ne6 ot cashe i HT i t.n. napravo ma4ka 64-ta <{POST_SNAPBACK}> koi ti go kaza tova ? moje pyk da te e izlygal Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Абе Вели....к'во отваряш теми да питаш, като знаеш, че на тази тема няма да получиш смислен отговор.......Явно щом и едните и другите така ревностно защитават това дето им е на дъното, значи и единият и другият си имат предимства и недостатъци....така че хвърляй чоп и каквото се падне купувай. А за НТ = 1% категорично също не съм съгласен, щото ако прирастът беше 1%, изобщо нямаше да си правят труда да го добавят като технология. Най-малкото поразрови се из страниците, дето по-умните от нас пишат за тези неща и си ъпдейтвай процента до истинското му равнище. Едит: Ако не се лъжа ShitHappen даде като пример 1% разлика, но между P4 3.6 без HT и P4 3.0 с HT. Влез на сайта ако не вярваш, но мисля, че дори само последното изречение, което казва чичко Том е предостатъчно да изчислим всички процента от НТ. Summary: In Some Cases The P4 3.0HT Can Even Beat The 3.6GHz Version Period. Ето някоя и друга картинка за разглеждане: Sandra CPU Bench Sandra Multimedia Bench А....намерих и мониторите дето писа за тях ShitHappen: картинка Link to comment Share on other sites More sharing options...
RazorGL Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Hyper Threading Хипернишковата технология (Hyper Threading) се поддържа от процесорната фамилия Xeon и процесорите Pentium IV на фирмата Intel. По данни на Intel процесорната фамилия Xeon осигурява изключително висока производителност при сървърните платформи, която в значителна степен се определя от използваната хипернишкова технология.При архитектурите с хипернишкова технология един физически процесор изпълнява функциите на два логически процесора, всеки от които има собствено архитектурно състояние и споделя ресурсите на физическия процесор. Следователно процесите и нишките (threads) на приложните програми и програмите на операционната система могат да се изпълняват от двата логически процесора като в реална двупроцесорна система (поне на теория), за да се осигури това, инструкциите на двата логически процесора се изпълняват едновременно в общите ресурси на физическия процесор. Преобладаващата част от съвременните техники за повишаване на производителността на процесорите предопределят значително увеличаване на размера на силициевия кристал и значително нарастване на консумираната мощност. Тези техники повишават бързодействието на процесора, но не с 100%-ова ефективност, т.е. n-кратното увеличаване на броя на изпълнителните устрайства в процесора не води до n-кратно ускорение, тъй като основният ограничаващ фактор е ниската степен на потенциалните паралелизми (възможността за едновременно изпълнение на повече от една инструкция), заложен в инструкционните потоци на програмите. Аналогично двукратното ускоряване на тактовата честота не удвоява производителността на процесора поради допълнителните цикли при погрешно предсказани преходи, липси в кешa и т.н. Трябва да се има в предвид, че повечето целочислени приложения имат ограничено ниво на инструкционен паралелизъм и съществуват значителни трудности при предсказване на хода на изпълнение на програмата. Човек да даде Edit и целия пост му се прецака... Midex, каква е тази картинка която си дал най-отдолу. При мен излиза логото на Tom's Hardware? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Midex, каква е тази картинка която си дал най-отдолу. При мен излиза логото на Tom's Hardware? Aми те всичките са от сайта Tom's Hardware. П.П. А в последния брой на списание Компютри - Хардуер & Софтуер има специална статия, посветена на НТ, където се казва, че прирастът при нея е в рамките между 10% и 20%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RazorGL Posted September 24, 2004 Share Posted September 24, 2004 Aми те всичките са от сайта Tom's Hardware. <{POST_SNAPBACK}> И на трите линка, които си дал излиза само логото на сайта и нищо друго. За това попитах.... Линковете работят ли? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midex Posted September 25, 2004 Share Posted September 25, 2004 Линковете работят ли? Хммм....не би трябвало, щото са директно от страницата му. ОК, да ме извиняват останалите в темата, че ще заема малко място, ама ще ги вкарам направо като картинки тук: Сега виждаш ли ги? Edit: Abe ti nqma li da si ljagash veche? V 6 sutrinta si se zapanal za njakvi kartinki, che i pitash za drug....drugi ludi osven nas dvamata njama - eto ti URL napravo da si prochetesh statiata (kartinkite sa si tam) http://www6.tomshardware.com/cpu/20021114/p4_306ht-24.html Az obache shte spja shtoto dovechera sam na sreshtata na wareza Link to comment Share on other sites More sharing options...
RazorGL Posted September 25, 2004 Share Posted September 25, 2004 Пак излиза само логото. Нека някои друг да каже, но аз виждам само логото и нищо друго...?!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bratmito Posted September 25, 2004 Share Posted September 25, 2004 Пак излиза само логото. Нека някои друг да каже, но аз виждам само логото и нищо друго...?!? <{POST_SNAPBACK}> Пробвай с друг IT Browser. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted September 25, 2004 Share Posted September 25, 2004 Много се философстваше от хора, които не са работили с P4-HT, но не знам да има човек, който да е работил поне час на такава машина и да продължи да ми обяснява глупости прочетени някъде. Мисля, че Midex и Ael казаха достатъчно по въпроса Лично аз никога повече не бих седнал на машина, която няма поне HT технология, а по добре и 2 процесора Супер изнервящо ми действа само като видя просесора на 100% и екрана ми застине за секунда. Бе.... Кажете ми АМД почитателите, като ънзипвате, ънрарвате, сканирате за вируси, продължавате ли да работите нормално с компа или чакате да си свърши горното за да продължите? Особено като се сканират zip, rar, iso от по 800МБ . Link to comment Share on other sites More sharing options...
little Posted September 25, 2004 Share Posted September 25, 2004 Кажете ми АМД почитателите, като ънзипвате, ънрарвате, сканирате за вируси, продължавате ли да работите нормално с компа или чакате да си свърши горното за да продължите? Особено като се сканират zip, rar, iso от по 800МБ . <{POST_SNAPBACK}> Лично аз продължавам да си работя без да чакам нищо да свърши и нямам проблем Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxy Posted September 25, 2004 Share Posted September 25, 2004 Много се философстваше от хора, които не са работили с P4-HT, но не знам да има човек, който да е работил поне час на такава машина и да продължи да ми обяснява глупости прочетени някъде. Мисля, че Midex и Ael казаха достатъчно по въпроса Лично аз никога повече не бих седнал на машина, която няма поне HT технология, а по добре и 2 процесора Супер изнервящо ми действа само като видя просесора на 100% и екрана ми застине за секунда. Бе.... Кажете ми АМД почитателите, като ънзипвате, ънрарвате, сканирате за вируси, продължавате ли да работите нормално с компа или чакате да си свърши горното за да продължите? Особено като се сканират zip, rar, iso от по 800МБ . <{POST_SNAPBACK}> Абсолютно никакъв проблем , да ми върви Даунлоада от вареза с 330МБ/с, да се "ънрарва някой фаил " и да си гледам филма през това време...а ако искаш мога да пусна и антивируса ,(само удължава разархивирането) ,мисля 4е не е лош тоя П$ с ХТ,но ти пракалено много говъзнасяш !(Може би от съмнения 4е си си дал парите на вятъра ...или не знам от какво ) Явно преди да си го вземеш си имал много куца система ,щом те впе4атляват ,споменатите едновременни операции! А онова за Бъгавите АМД-та ,само ще ви кажа ,4е не трябва да хвърляте вината върху тях ,затова 4е не можете да си сглобите или инсталирате ,както трябва системата ,компютрите който съм сглабял и инсталирал ( а те не са малко и не само АМД-системи ), работят перфектно и нямам никакви оплаквания за работата им ,естествено обаждат ми се от време на време да ми кажат 4е ,като са правили опити с нещо си там им се е скапал компа ,но това си е по вина на юсера и ми се е слу4вало и на интелски и на амд -системи! А едва не забравих, гореспоменатите едновременни операции ги прави системата от подписа ми ,само 4е ЦПУ на 2Гхз при ФСБ-166(333) и памет на 166(333)...а до максимума и има още мнооого)) Това вси4кото го пиша не да се заяждам ,а да стане ясно на о4евидно заблудените специалисти тук,какви са реалните възможности на някой АМД-системи! Айде останете си със здраве! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.