Jump to content
BulForum.com

Програма за махане на говора от mp3

g07h

Recommended Posts

НЯМА такава програма!

Имам предвид за 100% махане на говора (без значение дали е МП3, при обработка на звук, винаги се декомпресира до RAW формат, например WAV).

Почти всички програми за обработка на звук (CoolEdit Pro, SoundForge, разните му там DirectX ефекти и плъгини) имат preset на някой от ефектите си за премахване на speech, но винаги се реже и голяма част от музиката. Т.е. това трябва да е някакъв изкуствен интелект, който да може да филтрира перфектно само говора. Уви, не съм попадал на такова нещо, което да работи задоволително.

Cool Edit Pro е програмата тая найстина не маха 100% от гласа, но и не реже от музиката и се чува едно тихо жужене ама найстина няма перфектна програма!

и се чува едно тихо жужене

Именно!

Тези програми НАИСТИНА премахват "говора",tedy! И за това не е нужен изкуствен интелект, принципът е простичък. Проблемът идва от това, че гласът никога не е напълно чист! И след неговото премахване остават всички ефекти (от сорта на ехото примерно), които са го съпътствали! Именно те не могат да се махат напълно, защото се сливат с музиката!

Преди аз бях с CoolEdit Pro и тя беше готина ама тогава неми беше идвала тази идея за махане на говора.Освен ще си я драпна пак е ще пробвам.

Да, наясно съм как премахват говора, и също така чувам как го правят ;)

Премахването на каквото и да било от един waveform (това, което прилича на кардиограма..) е съпътствано от анализиране на уейвформа, една програма не може 100% да разпознае кое е точно гласа, и всичките му вариации в тембъра, например в различните честоти гласът има различни характеристики, които са индивидуални за всеки глас. Премахвайки говора, програмите махат и доста друга информация, губи се бас, и това което каза ти за сливането с фоновата музика/шум, е добре казано, а това за ехо/ефектите, които присъстват в почти всяка песен е така, но не е единствената причина за несъвършенствата на алгоритмите. При една проста песен с няколко чисти инструмента, може и да работи добре, но в повечето случаи не е така.

Остава g07h сам да тества и да реши дали го удовлетворява резултата. :music

Въпреки, че tedy го обясни достатъчно обстойно, ще добавя и аз някои разяснения.

Почти всички програми и хардуерни уреди правят премахването на вокала почти по един и същ алгоритъм. Най-известния хардуер е Thomson Vocal Eliminator. Имам техен диск и касета с демо-та, които демонстрират как се справя уредът в различни ситуации. В проспекта им пише просто и ясно: "Музиката, която обработваме я делим грубо на 4 равни части:

- 25%, при които гласът се маха изключително добре.

- 25%, при което се получават сравнително добри резултати и резултатът може да се ползва успешно.

- 25% - гласът се маха незадоволително, като остава негова диря, а и се чуват дефекти в бекграунда.

- 25%, при които е практически невъзможно да се махне гласът, без да се скапе цялото парче."

(Уредът струва от $1500....$2200, в зависимост, кой модел е и е с обновяем флаш чип)

При всичките ми опити по материята, за която говорим съм се убедил в това, което се казва на теория. На първо място - MP3-ки(особено с битрейт под 256) е почти невъзможно да се използват качествено. Необходим е качествен WAV(шумовете също пречат). Панорамата (ляво-дясно) също е от изключително значение. Ако водещият вокал е удвоен в ляв и десен канал - забрави за всяко махане(по-скоро друго ще изчезне, а той ще остане). Ако е центриран - тогава е друго. Също от значение е неговият баланс спрямо инструментала - ако е по-тих - по-добре. Освен това ако има много ревърб в гласа, той почти сигурно ще остане да се чува. Има и други фактори, но тези са най-значимите. Лошо (за махането на глас) е това например, че басът и касата най-често се позиционират в средата, при което неминуемо се засягат при обработката...

Не съм чул линка, дето го е дал g07h, но така стоят нещата по принцип - както за песните, така и за чист говор.

Мен също ме интересува дали е възможно да се премахне рекламата на песните свалени от rafter.data.bg...

А сега да му кажа ли на rafter какъв пират си (понеже го познавам) :P

А иначе, както си прочел вече, премахването на каквото и да било от една 'сглобена' песен е много трудно и в повечето случаи е без особено задоволителен резултат.

Аз си драпнах "MixVibes PRO5" и се кефя в :music кащи.Свалих си и Cool edin pro,ама нешо беше прецакано и го DELETE-нах.Сега по цял ден си правя михове,и там има такива функций като заглушаване на звука(е не ги маха изцяло остава пак известен глас :) )

Виждал съм при вградените в дъната звукови карти функцията Voice Supression, която прави точно това. И при другите може да ги има, но там я видях за първи път. Помня, колко се шашнах веднъж, като си пуснах филм и я бях включил по невнимание. Доста време загубих, докато открия как да си пусна говора на филма :D !

• 3 weeks later...
CoolEdit сега се казва Adobe Audition. Последната версия е 1.5

http://www.warez.ru:8083/Win_Appz/Adobe.Au...maker-AGAiN.rar

Абе те и Ленинград го смениха на Санкт Петербург, ама продължавам да му викам на старото, че новото много дълго :P ....така и с Cool-a. Вярно, аз знам ама може да има други дето още не знаят.

Пиша за друго - има една програмка за целта, дето малко я знаят - Vogone. Понякога дава добри резултати, но се иска известно търпение и "слушане". Ако някой прояви интерес ще я кача на вареза. :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...