Jump to content
BulForum.com

Mulholland Drive

Curunir

Recommended Posts

Снощи някой гледа ли късния филм по Btv? Mulholland Drive на Дейвид Линч.

Изгледах го абсолютно целия и накрая просто бях :blink:

По принцип харесвам подобен тип филми, но това ми доиде в повече. Безкрайни изкривявания на събитията и личностите, мрачни поредици от съновидения, лесбийски сцени (учудващо, Btv му бяха лепнали рейтинг за 16 годиши).

Някакси очаквах малко повече неща да се изяснят накрая. Знам, че Линч си е Линч, но това просто беше прекалено. Не казвам, че не съм харесал филма, просто искам да знам защо и какво стана... :unsure:

Приемам всякакви комнтари и интерпретации на всички, които са го гледали.

Аз само началото,но не ми хвана вниманието,а и имах по-важни неща

Струва ли си да се гледа?

Ох, как да ти кажа дали си заслужава. Майка ми и баща ми бяха ужасно отегчени накрая, но аз го изгледах с интерес. Линч ти пъха разни парчетийки от историята под носа, и точно когато мислш, че всичко ще започне да се изяснява и подрежда, той го разбива на още парчета и ги разбърква още повече. Но не мога да кажа, че филма е лош, в никакъв случай.

IMDB рейтинга му е 7.9 от 10.

Ето и един линк с огромно ревю на филма с кратки анализи и коментари - http://www.themodernword.com/mulholland_drive.html

[Edit] Правопис++ [/Edit]

Гледах го снощи за втори път и пак не разбрах всичко(може би щот съм малко тъпичак).

Филмът попринцип е трябвало да бъде сериал но накрая нещо са му отрязали парите на Линч и е сглобил от заснетото този филм.Аз лично не разбрах кво стана кат отвориха синята кутийка и за кво е синия ключ :blink: .Ако някой мое да ми обясни.

Да, и аз това се чудя. Преди да отворят синьото кубче, филма си беше почти нормален и беше възможно да се проследи какво става, но от момента, в който отключиха кутийката до края на филма всичко стана ... :blink:

То бива символизъм и свободни интерпретации, ама това е прекалено.

Хум-хом! Говорих с един мой приятел в irc и той ми предложи едно доста смислено и състоятелно обяснение на кашата във филма. Тъй като не ми се преразказва всичко, ето log-а :

<Curunir> Mulholland Drive was on tv last night
<Curunir> can anyone tell me what the fuck was that all about?
<pakmannen> What, you mean you don't get mulholland drive? Just watch it again, it's not as weird as it may seem.
<rider|partay> she drops that thing and stuff goes all WHAT.
<pakmannen> Well, I can't be 100% certain it's the "right" answer, but most people think the whole first part of the movie is Diane's (the blonde) dream
<Curunir> so up to the part where they open the blue cube, it was all in the blonde's head?
<Curunir> while she was wasted on the bed?
<pakmannen> Yes
<pakmannen> The film begins with her winning the jitterbug contest
<Curunir> i thought up to that point was the past and the last 20-ish minutes were in the future
<pakmannen> and then there's a brief clip of someone falling asleep, then the movie starts
<pakmannen> You will notice that all the people in the "dream" are people she met in the real life, somehow
<Curunir> also, what the fuck was up with the old man and woman?
<pakmannen> That was probably her parents in real life
<Curunir> i mean, if we follow your theory, they came back to her OUTSIDE her dream
<pakmannen> They weren't really there, 
<pakmannen> she just thought they were.. :)
<pakmannen> The way things went bad for the Director was sort of her "revenge" for him stealing Camilla from her
<Curunir> and what was the part with the insane man who was sitting with his threapist in the cafeteria?
<pakmannen> Now that's a good question. :)
<Curunir> that part made the least sense
<Curunir> OMG SCARY INNUENDOS
<pakmannen> but again, she saw that man in the cafe in the real life when she talked with the hitman
<Curunir> yeah
<pakmannen> whose failure in the "dream" was some sort of wishfull thinking he was a screw-up
<Curunir> right, bottomline - HOMOSEXUALITY KILLS
<pakmannen> and didn't kill Camilla in real life
<pakmannen> yeah, exactly
<pakmannen> also, things like the bag with the money, the blue key etc, are also found outside the dream, but in a slightly different shape etc
<Curunir> makes sense, yes
<pakmannen> and one important thing, in the dream, Diane is in control, while in the real world, things were the opposite
<Curunir> also, i like how Diane diminished Camilla's self in her dream
<Curunir> <o> ~~~~~ <o>
<pakmannen> :)

Важното е, че се стигна до есенцията и поуката във филма: <Curunir> right, bottomline - HOMOSEXUALITY KILLS :P

Но сериозно погледнато, с две думи - всичко, което виждаме от началото на филма, до момента на отварянето на синята кутийка е сън и става в главата на младата актриса (русата Бети/Даян). Последните 15-20 минути виждаме каква е ситуацията в истинския живот. Прочетете log-а отгоре, защото не ми се преразказва цялото :)

Ето я историята на Мълхоланд драйв!

Даян печели конкурс за второстепенни актриси в Онтарио,където живее.Тя е с лека форма на шизофрения и родителите й са готови на всичко за нея за да я направят щастлива.Те дори са пo-щастливи от нея,когато тя спечелва конкурса.И я подтикват да отиде в Холивуд,където тя може да сбъдне мечтите си.С парите от леля си Рут,известна актриса от Холивуд,които тя й завещава след смъртта си,Даян осъществява това пътуване.

Наема си апартамент в к-с "Сиера бонита".Кандидатства за главна роля във филма на Боб Рукър "Силвия Норт",но режисьорът не я харесва и избира известната актриса Камила Роудс.А Даян остава с второстепенна роля.Между двете се заражда приятелство.Камила се възползва и взема Даян за любовница,защото по този начин става по-скандална,което пък ще я издигне на върха.Но от друга страна наистина Даян й е много симпатична и Камила се привърава към нея.

Скоро след това двете се снuмат във филм на Адам Къшър.Камила се влюбва в него и постепенно отблъсква Даян като й намеква,че иска да си останат само приятелки.Но Даян е прекалено влюбена и силно ревнува.Веднъж дори изгонва Камила от дома си.Но камила от съжаление към приятелката си,й се обажда и й прави изненада като я превозва с лимузина по "Мълхоланд драйв".По средата на пътя ,тя я завежда по тайна пътека до дома на Адам.Там Даян се запознава с майка му-Коко,която е много мила жена.Даян разказва за живота си,как е дошла в Холивуд,как се е запознала с Камила.Камила и Адам са един до друг и постоянно си разменят ласки.Даян ревнува,но се сдържа.Едно русо момиче се доближава до Камила,подшушвайки й нещо на ухо и се целуват по устата.Очевидно Камила има иа други любовници чрез които издига себе си към върха на славата,а и самите любовници печелят от това,тъй като и те стават известни покрай звездата Камила Роудс.Но Даян не осъзнава това,защото е прекалено влюбена и заслепена от любовта си към Камила.Даян запомня това момиче.После Адам разказва историята си.В същото време Даян забелязва на отсрещната маса един мистериозен италианец,който държи чаша кафе и гледа с погнуса.Един каубой за секунда минава през стаята.Даян бегло запечатва тези хора в съзнанието си.Тя има чувството,че всички на това парти са настроени против нея и когато Адам съобщава,че има намерениа да се жени с Камила,ревността на Даян излиза от релси.

Веднага на другия ден тя се среща с убиец в бар "Уинкис".Показва му снимката на Камила и казва :"Това е момичето".После му плаща като му дава черна чанта пълна с пари.А убиецът казва,че като си свърши работата,Даян ще намери едно синьо ключе там където са се разбрали.

Даян се прибира и си ляга.НА ТОВА МЯСТО ЗАПОЧВА ФИЛМЪТ!!!Тя сънува,че Камила оцелява от катастрофата,но губи спомените си-това е и желанието на Даян.Двете се запознават.За да се сближат,Даян решава да помогне на Камила(която в съня й се казва Рита-ясно защо) да намери самоличността си,макар да знае,че няма да позволи това да се случи.Даян взаимства името Бети за съня си от сервитьорката в "Уинкис",защото й се иска да е като това мило и невинно,безгрижно момиче.

По-късно в съня си,Даян отива на кастинг при Боб Рукър,който страшно много харесва Даян(Бети) като актриса(а знаем какво се е случило всъщност в реалността).После Даян отива при Адам,също на кастинг и когато срещат погледите си,тя се сеща за разказа му в реалността и започва да сънува неговата история-как братя Кастиляни уреждат Камила за главна роля в неговия филм,как хваща жена си с чистача на басейни,и как се стига до тук-до студиото,в което Адам е принуден да избере Камила(по-късно ще обясня защо тя е руса).Когато Даян чува,че обявяват името на Камила,се сеща за своята Камила и си тръгва.

Отиват в дома на Даян Селуин,който е отражение на истинския адрес на Дaян в реалността.Вътре виждат труп,който всъщност е сбор от телата на Даян и Камила-това е породено от желанието на Даян да е мъртва,и естествено от смъртта на Камила.Някой чука на вратата-и в реалността и в съня,това е съседката.Даян леко се пробужда и осъзнавайки реалното положение на тялото си в леглото,тя си представя в същото положение и трупа.Представя си как Каубоя влиза и й казва:"Време е да се събуждаш,момичето ми".Даян се събужда.ТУК СВЪРШВА ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ СЪНЯ НА ДАЯН!

Тя отваря на съседката,която си взема багажа и пепелника.В този момент Даян вижда ключа на масата и вече е сигурна,че Камила е мъртва.Отива в кухнята,където си прави кафе и се връща в хола.Сяда на дивана и продължава да си представя.Отново се повтаря кадъра с Каубоя,който затваря вратата(Даян си припомня докъде е стигнала със съня си).

Представя си как се прибира с Камила в апартамента на леля си.Започват да правят секс,а в това време в действителност Даян мастурбира.През нощта отиват в клуб "Силенсио"-мястото,където съвестта на Даян й припомня,че "всичко това е илюзия","всичко е само запис" и Даян решава да приключва с тази фантазия.Изважда синята кутия,която символизира смъртта на Камила(това го доказва и синия ключ).

Прибират се и Даян дава кутията на Камила,като веднага сLед това изчезва от съзнанието си-по този начин Даян прехвърля отговорността за смъртта на Камила върху самата нея.Камила отключва кутията,т.е. самата тя "отключва" смъртта си(Камила е виновна за собствената си смърт).ТУК СЪНЯТ СВЪРШВА !

Даян отново леко се пробужда,защото някой пак чука на вратата.Сигурно са полицаите,които разследват случая с Камила.Даян си представя историята с двамата мъже в "Уинкис".Тук тя осъзнава,че е сънувала всичко това на два пъти(не случайно тя си представя,че психично болния е на нейното място в бара,който споделя всичко с психиатъра си).Когато отиват зад бара,мъжът вижда чудовището и умира.Това е доказателство,че чудовището символизира пътят(дори и причината за смъртта),което живее единствено в съзнанието на човека(Даян).Това същество пъха синята кутия в плик за отпадъци,т.е. вече Даян си мисли ,че смъртта не е нужна на никой друг.

Но изведнъж от торбата излизат бабата и дядото.Това са родителите на Даян.Когато тя печели конкурса,те са с нея на сцената и се радват дори повече от дъщеря си(в началото на филма,когато Даян заспива).Те я изпращат до летището,където Даян заминава за Холивуд.Във фантазията(съня) на Даян това е преобразувано така: Родителите й се явяват като мили и добри хора(каквито са в действителност),с които тя се запознава в самолета.Тя много ги обича и й се иска те да бяха дошли с нея в Холивуд.Раздялата с тях на летишето е взаимствана от реалността-родителите й я изпрашат и й пожелават успех,един вид те я подтикват тя да отиде в Холивуд.

Но когато Даян осъзнава какво именно се е случило в Градът на мечтите,тя си представя родителите си като излезли от Ада,т.е. те са Bиновни за разрухата на живота й,тъй като те са я накарали да отиде в Холивуд.Даян прехвърля своята вина на тях,макар че дълбоко в себе си знае,че тя е виновна за живота си,но не иска да си го признае.За да вижда родителите си по този зловещ начин,значи тя ги намразва,че са я изпратили в Холивуд,именно за да се отърват от нея.Това показва и сцената,когато те я гонят към леглото,където Даян се самоубива.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...