Triti Posted January 8 Share Posted January 8 Здравейте! Искам да пусна нова тема по повод т.нар. отговорно развитие на изкуствения интелект в полза на човечеството. Според вас дали следва неминуем еволюционен процес по въвеждане на ИИ във всеки аспект на живота на човеците? Според вас дали в крайна сметка ще стигнем до тоталитаризъм от ИИ? Къде свършва реалността и започва фантастиката? Предварително благодаря за искрените мнения! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted January 8 Share Posted January 8 Нека първо се появи, тогава ще го мислим. Сега са едни големи бази данни с възможност само да сглобяват данни, които вече имат от тук от там. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted January 9 Share Posted January 9 Започвам с това, че сферата ми на дейност (и да го наречем експертиза) е далеч от т.нар. ИИ. Знам само, че ИИ е настоящата "buzz word", тоест думичка, от която всичките tech bros, инвеститори, експерти, анализатори, разбирачи, тек журналисти и компетентисти си свършват в гащите. Преди 5-10 години същото беше с blockchain - всичко беше blockchain, всеки продукт беше blockchain. Поне доколкото разбирам, това, което в момента наричат ИИ e много if/else, качено върху колосална изчислителна мощ, сканиращо огромно количество данни. Но и познавам хора, чиято т.нар. мисловна дейност бих могъл да заменя с простичък BASH скрипт. Та къде точно лежи границата между if/else-овете и кога можем да говорим за интелект - честно, не знам. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ARPAnet Posted January 9 Share Posted January 9 Да, и колкото по-малко информация има в интернет по темата, толкова по-ограничени/грешни стават отговорите му Пробвайте да накарате AI да ви нарисува часовник показващ 11:02 например Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted January 9 Share Posted January 9 1 hour ago, Antares said: Поне доколкото разбирам, това, което в момента наричат ИИ e много if/else, качено върху колосална изчислителна мощ, сканиращо огромно количество данни. Но и познавам хора, чиято т.нар. мисловна дейност бих могъл да заменя с простичък BASH скрипт. Та къде точно лежи границата между if/else-овете и кога можем да говорим за интелект - честно, не знам. Беше така. Вече започва да еволюира. With o3 having reached AGI, OpenAI turns its sights toward superintelligence Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triti Posted January 9 Author Share Posted January 9 Всички вие, които скептично се изказвате за ИИ, искам само да ви кажа една дума - Китай! Мога да кажа и втора дума (или който ги брои две втори думи) - военни цели. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted January 9 Share Posted January 9 Ще повторя това и се оттеглям от дискусията. 4 hours ago, Antares said: Започвам с това, че сферата ми на дейност (и да го наречем експертиза) е далеч от т.нар. ИИ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted January 9 Share Posted January 9 5 hours ago, ARPAnet said: Да, и колкото по-малко информация има в интернет по темата, толкова по-ограничени/грешни стават отговорите му Пробвайте да накарате AI да ви нарисува часовник показващ 11:02 например Вчера го карах да ми генерира картинка на човек пишещ с лявата ръка. Ми не може. Щото в нета е захранван само с картинки да десничари. И толкова са му знанията. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w00x Posted January 9 Share Posted January 9 2 hours ago, mIRCata said: Вчера го карах да ми генерира картинка на човек пишещ с лявата ръка. Ми не може. Щото в нета е захранван само с картинки да десничари. И толкова са му знанията. Поне проявява изобретателност. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triti Posted Monday at 04:20 PM Author Share Posted Monday at 04:20 PM Е, добре, ще си говоря сама тука, а и кой знае, току виж дойде някой и вземе, че ми направи и компания. За Китай вече чувам абсолютни фантастики, че са съществуващи и реални услуги. Имало места (градове), където нищо не можеш да си купиш с познатите ни пари или карти. Социален кредит е нещо, с което са свикнали в Гуан Джоу, примерно. И чужденците едно кафе не могат дори да си купят, защото нито приемат парите им в брой, нито имаме карти, като Alipay, WeChat Pay. "Недоразвитите" бази данни на ИИ, който се вихри в Китай, знаят всичко за всеки китаец. Кога си е купил тоалетна хартия и точно как я е разходил дори. Също летящите таксита в Китай - за това чувам от много места и вече планувам кога ще го видя. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mIRCata Posted Tuesday at 06:09 AM Share Posted Tuesday at 06:09 AM Това в Китай няма нищо общо със изкуствен интелект. Просто огромна система за следене, пък била и тя кога са си бърсали задниците. Събират данни за хората, това е. Не е изкуствен интелект да са ти забранили кредитната карта или парите. ИИ въз основа на тяхната система за наблюдение би била нещо като подобие на това, показано в Person of interest сериала. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antares Posted Tuesday at 06:43 AM Share Posted Tuesday at 06:43 AM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Triti Posted Tuesday at 01:34 PM Author Share Posted Tuesday at 01:34 PM (edited) Сега на интересен се правиш! Редактирам на следващия ден. Тук явно започнах темата не особено добре, защото интересът ви е направо поразително нисък. Очаквах повече, но разбирам, че това не е ваша работа. Затова ще поясня. Като разсъждавам от био-технологична гледна точка. С чат ГПТ имах един много сериозен разгово, който озаглавихме "Евгеника и етика" и го оставихме отворен защото стигнахме до изводи, които вече ми пречат да се съглася, че като представител на "Орга-Хомо-Сапиенс", съм изчезващ вид, който не си заслужава да бъде активно съществуващ на нашата планета. Сигурно ще ви подразня с тази евгеника, но тя е факт и много сериозно се работи по всички теми, които тя може да засяга. Интересно ми е какво е Вашето мнение по темата евгеника и ИИ. Благодаря ако решите да споделите! Edited 20 hours ago by Triti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts