KraSezZza Posted October 5, 2022 Share Posted October 5, 2022 (edited) Здравейте, Днес си ъпгрейднах чисто новия лаптоп Lenovo IdeaPad-15AHC6 Gaming 3 от 16GB на 32GB RAM Kingston DDR4 3200MHz. Обаче от бързане (понеже го правих в работно време) забравих да измъкна лентовия кабел на батерията от дъното и докато слагах металното капаче, което покрива РАМ плочките, видях малка искрица излизаща от един чип при допира с капачето. Качвам снимка с означение на мястото, където остана леко прогорено. Въпросът ми е към колегите, които са по-наясно какво се е случило - ще има ли сериозни последствия при работата на лаптопа във времето? Каква работа вършат тези чипове/кондензатори (или каквото е там) и това "късо съединение", което допуснах да се случи, би ли се отразило зле на компа в бъдеще? Наясно съм, че гаранцията вече не важи. Реших да не я използвам, понеже е бавен и муден процес - знам, че ги пращат в София и това означава, че поне 2-3 дни оставам без компютър, а разчитам на него, за да си върша работата! В момента машинката си бачка нормално, РАМ паметите са прочетени и двете с пълен капацитет. Очаквам "сини екрани" по някое време ако се окаже, че съм повредил дъното... Във времето съм разглобявал доста лаптопи и съм със самочувствието, че знам как става, но уви - като не си го правил отдавна и губиш форма и правиш беля накрая от бързане и невнимание! Който може да даде някакво инфо какво евентуално мога да очаквам, за да съм поне психически подготвен. Мерси предварително! Edited October 5, 2022 by KraSezZza Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaptoR Posted October 5, 2022 Share Posted October 5, 2022 Щом си работи вроятно всичко е в ред... Ако си окъсил нещо едва ли ще тръгне. Остави го по-дълга да поработи и ако нещо има ще се включат защитите. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KraSezZza Posted October 5, 2022 Author Share Posted October 5, 2022 Благодаря за мнението! Правя му стрес-тест, от около час не съм спрял да играя CS:GO на High графика и я имам за тежка игра, така че за момента се държи нормално. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kotora Posted October 6, 2022 Share Posted October 6, 2022 Стрес тест може да направиш с някоя програма, а не с игра на 10 години Има такива за hardware тест. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KraSezZza Posted October 7, 2022 Author Share Posted October 7, 2022 Прав си, колега. Ще пусна тестовете на AIDA64, но вече 3-ти ден лаптопът се държи нормално. Изглежда damage-а, който направих е незначителен, но все пак си мисля, че скъсих живота на машинката с 1-2 годинки... ама колкото изкара Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvdrw Posted October 11, 2022 Share Posted October 11, 2022 Не е специфичен чип, кондензатпри са. Ако някой е пробит, ще се разбере. Сменят се лесно така или иначе. "Защитите", които и да са, ще се "включат", когато лаптопа е вече за кофата Link to comment Share on other sites More sharing options...
KraSezZza Posted October 20, 2022 Author Share Posted October 20, 2022 Колеги, много благодаря за мненията! Темата е за затваряне Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts