Jump to content
BulForum.com

Всичко за банките

tedy

Recommended Posts

40 minutes ago, netrootbg said:

Нищо реално няма да ми липсва. Сметките в Бг ги плащам през epay. Там мога да добавя чужда карта или Револют. Преводи в лева не мога да се сетя да правя. Имам и Paysera акаунт. От там също мога да правя преводи или от epay. Като цяло нищо май не ме задържа.

По - държавните институции (свидетелство за съдимост, лична карта, данъци и т.н.) май не можеше да се плаща с чужда карта (пробвал съм с револют). Знам, че за теб не е фактор, но просто го споделям :)  

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Уж парите не миришели, ама явно за някои бг институции има значение от къде са. Заради разните болнични и т.н не може изцяло да мине човек на сметка от чужда банка.

Чудя се като минем на евро и заработят SEPA трансферите и няма да има значение сметката къде е, дали ще дадат тогава да си получаваме заплати/болнични/пенсии в чужди банки тукашните измекяри да им отпаднат тия хранилки. Барем решат да се пооправят, че да върнат клиентите си

Ако проблема са таксите, то той се решава с карта на ТБИ банк. Няма такси, нито за сметка, нито за преводи, нито за плащания (вода, ток и т.н.).

Само малко неудобно е за валутните преводи, че се бавят по 24 часа, левовите са "Blink".

То ако ще е само за такива служебни плащания, може да си откриеш в местните банки една от безплатните сметки, за които не се дължи такса.

3 hours ago, Stasio said:

По - държавните институции (свидетелство за съдимост, лична карта, данъци и т.н.) май не можеше да се плаща с чужда карта (пробвал съм с револют). Знам, че за теб не е фактор, но просто го споделям :)  

Това ще го мисля. Малка пречка е. Единствено личните документи може да са проблем. Свидетелство за съдимост вече е по електронен път. Данъците ги плащам през сайта на нап или egov.

1 hour ago, mIRCata said:

Уж парите не миришели, ама явно за някои бг институции има значение от къде са. Заради разните болнични и т.н не може изцяло да мине човек на сметка от чужда банка.

Чудя се като минем на евро и заработят SEPA трансферите и няма да има значение сметката къде е, дали ще дадат тогава да си получаваме заплати/болнични/пенсии в чужди банки тукашните измекяри да им отпаднат тия хранилки. Барем решат да се пооправят, че да върнат клиентите си

Българските банки от много време приемат и правят SEPA трансфери. Не толкова бързи колкото трябва, но го правят. Иначе моята заявка за закриване на всичко явно имаше ефект. Веднага тръгнаха да мислят варианти как да ми решат проблема. Късно обаче се сетиха. Казах им да не си губят времето и просто да действат по закриването на всичко.

54 minutes ago, downsoft said:

Ако проблема са таксите, то той се решава с карта на ТБИ банк. Няма такси, нито за сметка, нито за преводи, нито за плащания (вода, ток и т.н.).

Само малко неудобно е за валутните преводи, че се бавят по 24 часа, левовите са "Blink".

Таксите не са ми проблем. Искам обаче да мога да разчитам, че ще разрешат какъвто и да е проблем. До преди време го правиха и нямах опраквания. Ако същото нещо ми се беше случило след 20 дена, щях да имам гигантски проблем. Може да съм къде ли не и всичко трябва да ми работи или да може да заработи в кратки срокове.

10 minutes ago, netrootbg said:

Българските банки от много време приемат и правят SEPA трансфери. Не толкова бързи колкото трябва, но го правят

Това е ясно. Имах предвид, че може би сега се дърпат, защото при международни преводи дължат по-големи такси за преводите. А когато минем към еврото и преводите са от евро сметка към евро сметка, ще минава през сепа и няма да ги бърка толкова в коя банка е сметката стига да е еврова, в еврозоната.

Доколкото знам, таксите за СЕПА превод са еднакви, без значение дали се прави превод към БГ банка или такава в Германия.
Такса превалутиране се покрива от клиента така или иначе.

15 hours ago, netrootbg said:

Казах им да не си губят времето и просто да действат по закриването на всичко.

Много хубаво си направил.

Е тия същите преди време ми връщаха такси за едни грешни операции и това беше последния път в който се видяхме.

Иначе като ги настъпиш са много мазни и добри.

• 4 months later...

Пише, че ако си нормален човек, ще означава, че сайтът е временно недостъпен поради поддръжка :rolleyes:

За мен това означава :beerchug

23 minutes ago, chasti said:

Пише, че ако си нормален човек, ще означава, че сайтът е временно недостъпен поради поддръжка :rolleyes:

За мен това означава :beerchug

На какво основание го реши?
Кой нормален човек започва да прави "поддръжка" на банкова система по средата на работния ден?

Когато нормалните хора са информирани за предстояща профилактика, е по-нормално да си мислят, че нещо се е "счупило" 10 часа преди обявеното начало:

image.png

EDIT: Отваряйки сайта на банка посред бял ден и виждайки, че апачито работи, ми хрумва мисълта, че там може би работят "индианци"...

Edited by plameni

44 minutes ago, plameni said:

На какво основание го реши?

Не е нужно той да го решава, то си е ачик-ачик написано, втория абзац, първото изречение. 

Реално ако не си копченатискач и не знаеш какви са тия  Дебиан-и и Апаче-та  (като мен) няма как да разбереш каква е драмата тука. Аз продължавам да не разбирам. 

1 hour ago, deus_pld said:

то си е ачик-ачик написано, втория абзац, първото изречение

Кой "изяде" и не преведе probably?

2 hours ago, deus_pld said:

Не е нужно той да го решава, то си е ачик-ачик написано, втория абзац, първото изречение. 

Реално ако не си копченатискач и не знаеш какви са тия  Дебиан-и и Апаче-та  (като мен) няма как да разбереш каква е драмата тука. Аз продължавам да не разбирам. 

Принципно нормално написаните/работещи уеб сайтове си слагат някаква картинка, текст или нещо друго, оказващо, че сайтът е временно затворен. Също обичайната практика е такива профилактики да се правят по времето, в което потребителите му сладко похъркват. Но на мен, като технически увреден ми е интересно да видя и гледната точка на обикновения потребител :)

1 hour ago, plameni said:

Кой "изяде" и не преведе probably?

Ти можеш да вземеш под внимание "probably", защото знаеш, че има и други варианти. Да де, ама ние сме от нормалните потребители и не знаем за какво става въпрос, нито имаме идея какви са другите варианти. Просто по подразбиране приемаме дадената като "най-вероятна" възможност за даденост. 

Друг е въпроса що за малоумие е да оставиш подобен стряскащ надпис на официалната страница на банката. @Antares, аз например първосигнално реших, че става въпрос за някаква хакерска атака, и леко съ стреснах, понеже на жена ми сметката е в ЦКБ, където държим по-голямата част от семейния авариен фонд. 

2 minutes ago, deus_pld said:

аз например първосигнално реших, че става въпрос за някаква хакерска атака, и леко съ стреснах

Очевидно не си нормален човек, защото:

4 hours ago, chasti said:

ако си нормален човек, ще означава, че сайтът е временно недостъпен поради поддръжка

Ами явно не съм. Майка ми е била права... :lol:

Иначе, в случая ти пропускаш думата "първосигнално". После прочетох текста. И продължавам да не знам какво е Апаче2 :) 

Нищо не пропускам.

И аз първосигнално си помислих същото, а второсигнално (секунда по-късно) си спомних за предупреждението за профилактика. Обаче @chasti явно е на друго мнение.

Apache e уеб сървър, напр. както Chrome, Edge и Safari са уеб браузъри.

Искаш да си влезеш в банкирането и гледаш надпис, че Апаши работят :D

Това явно го виждаш на току що конфигуриран сървър.

Имам минимална грамотност, за да знам, че като инсталираш CentOS, после слагаш Apache, mysql и php, и накрая сайта ^^

Мноооого отдавна беше, CWP Panel беше супер безплатно решение. Конфигурираш DNS-ите, htaccess-а и WP сайта ти работи от компютъра вкъщи :rolleyes:

С контакт форма, мейл сървър, интегриран Google Maps, снимки, видео.

Цялото нещо определено отнема време, като е за първи път...

Само че не можеш да ме хванеш цял ден да работя седнал и да ми пуши главата, да се блъскам с някакви малоумни проблеми за нърдове, ако ще да ми даваш 2-3 заплати.

За туй- мотокара, пък някой ден- C+E вместо С++ :thumbsup:

Ако имам нещо в банка, която сътворява такова шоу посред бял ден, аз бих се изнесъл с 200 на секундата, за вас не знам. :lol:

3 minutes ago, Godfather said:

Ако имам нещо в банка, която сътворява такова шоу посред бял ден, аз бих се изнесъл с 200 на секундата, за вас не знам. :lol:

Ad hoc сметка с наличност 20лв. Смятам да остане.

6 minutes ago, chasti said:

Имам минимална грамотност, за да знам, че като инсталираш CentOS, после слагаш Apache, mysql и php, и накрая сайта ^^

Мноооого отдавна беше, CWP Panel беше супер безплатно решение. Конфигурираш DNS-ите, htaccess-а и WP сайта ти работи от компютъра вкъщи :rolleyes:

С контакт форма, мейл сървър, интегриран Google Maps, снимки, видео.

Цялото нещо определено отнема време, като е за първи път...

Принципно така се прави, ама сайтче за фирмичка, клубче, лично или нещо такова.

Ти сериозно ли мислиш, че такъв е подхода при БАНКА с няколкостотин клона?

Не бе човек, бъзикам се от самото начало :D

Естествено, че е супер несериозно, занасям се.

Те даже са писали, че услугите ще работят с информативна цел, само няма да можеш да оперираш със средства за посочения период.

Едит: най съм доволен от зелените!

Edited by chasti

Не забравяйте, че ЦКБ скоро имаха подобно спиране на услугите пак посред бял ден и то без предупреждение. Дори служители на банката не знаеха какво става, във фейса отговаряше някъв бот след като пуснаха и махнаха някакви противоречащи си мнения.

Като цяло основното предположение е, че някой ги намаза тогава и опитаха да заметат положението като прифилактика посред бял ден заради нещо свързано с приемането на еврото.

Сега виждаме някакви чисто нови машини вдигнати явно. Защо нищо не е подготвено предварително и просто да се включат съответните сървъри не е ясно. Може би предните им системи като ги намазаха да са били на windows и сега правят някакви миграция към Linux и са хванали тъпунгери да го правят цялото нещо, но може само да гадаем

Edited by mIRCata