Jump to content
BulForum.com

Malko neyasnota okolo terminite

Nibelung

Recommended Posts

i az taka znam , obache pri Linux may gi naimenovat drugoyache , vijte temata mi za Linux-distribucii i kakvo mi kaza netrootbg

da znam kakvo kaza NE SE IMENOVAT PO RAZLICHEN NACHIN da ne mislish che nqakoi e rehsil da gi imenova i gi e imenoval .. :) netrootbg moje bi se e zabludil neznam eto vij kade moje naprimer da prochetesh po vaprosa

:

http://www.yoper.com/about.html#5

citiram vaprosa WHAT HARDWARE SUPPORTS YOPER ( tva e FAQ na yoper btw )

What hardware does Yoper support?

The 686 version of Yoper desktop supports the following CPU's:

* Pentium II

* Pentium Pro/ Celeron

* Pentium III /Celeron Coppermine

* Pentium 4 /Xeon

* Athlon/Duron/K7 (Athlon-xp and Athlon-mp)

* Cyrix M2

podobna informaciq moje da vidish i na site-ovete na gentoo / arch linux

А 64 битовия Athlon (btw имаме вече едно такова бебче в офиса, просто е ракета) трябва да е i786 както и 64 битовия Pentium.

Гледам доста неща се изписаха по тази важна тема, но истината пак остава леко забулена в мъгла (не се сърдете, но е така).

Основната причина е в това, че четете буквално маркетинговата информация от уеб, без да се опитвате да вниквате в основния смисъл и да размишлявате по-надълбоко.

За да се отговори на въпроса как може да се оптимизира един линукс за конкретна платформа, първо трябва да е ясно какво представлява линукс само по себе си. Отговорът е сравнително прост - линукс е ядро (и това в същност си е истинския линукс) + една камара потребителски софтуер или приложения.

Значи за да се оптимизира нещо - то трябва да се прекомпилира от съответния изходен код (source). За щастие всичко в една стандартна дистрибуция си върви с изходния код.

Как стоят нещата при ядрото? Имаме следните възможности (тука говорим само за x86 архитектурата):

386

486

586/K5/5x86/6x86/6x86MX

Pentium-Classic

Pentium-MMX

Pentium-Pro

Pentium-II/Celeron(pre-Coppermine)

Pentium-III/Celeron(Coppermine)/Pentium-III Xeon

Pentium M

K6/K6-II/K6-III

Athlon/Duron/K7

Opteron/Athlon64/Hammer/K8

Crusoe

Winchip-C6

Winchip-2

CyrixIII/VIA-C3

VIA C3-2 (Nehemiah)

Това са специфичните оптимизации за отделните типове/класове процесорни архитектури.

Тук обаче има една допълнителна "врътка": опцията Generic x86 support (CONFIG_X86_GENERIC), която "размива", така да се каже конкретната оптимизация и я прави малко по-обща, т.е. по-съвместима с цялата линия x86 процесорни архитектури.

Как стоят нещата при оптимизирането на приложенията?

В gcc има опции (-mcpu=xxx и -march=xxx) за оптимизиране на кода по следните процесорни архитектури:

i386, i486, i586, i686, pentium, pentium-mmx, pentiumpro, pentium2, pentium3, pentium4, k6, k6-2, k6-3, athlon, athlon-tbird, athlon-4, athlon-xp, athlon-mp, inchip-c6, winchip2 and c3.

Както виждате пак доста сериозно разнообразие.

Тука е редно да се отбележи, че 64-битовите Атлони все още са в редицата x86, докато IA-64 е нещо доста по-различно и несъвместимо.

Същността на оптимизацията е в това, че могат да се изпълняват различни опции и на различно ниво. Идеалният вариант е да си оптимизирате всичко за конкретната хардуерна архитектура. Така системата ще е най-производителна, защото ще изтисква максимума от хардуера, но този код ще бъде абсолютно несъвместим с друга по-различна архитектура.

Затова хората са оставили "по-меките" оптимизации (като -mcpu=, за разлика от "по-твърдата" -march=), които дават голям обхват на съвместими архитектури и в същото време внасят подобрения в производителността на системата, защото не са 100% i386.

Нещо подобно се получава с i686 оптимизацията на Yoper, която поддържа широк кръг от процесори (дори атлони) и все пак е в значителна степен оптимизирана, в сравнение с един чисто i386 код.

Ето защо тезо означения при оптимизацията на дистрибуциите са по-скоро маркетингови, от там идва и основната заблуда. Иначе оптимизациите при компилирането на кода са огромен набор от възможности, като процесорната архитектура е само една малка част от тях.

Надявам се, че поне малко съм бил ясен :)

toest tova pri Yoper e donqakade spekulaciq v smisal che zaradi goelmiq range savmestimi CPu-ta te sashto gubqt proizvoditelnost taka li ? :)

i vse pak e hiper byrzo mnogo mi e interesno pri maximalna optimizaciq kakvo bi bilo

toest tova pri Yoper e donqakade spekulaciq v smisal che zaradi goelmiq range savmestimi CPu-ta te sashto gubqt proizvoditelnost taka li ? :)

i vse pak e hiper byrzo mnogo mi e interesno pri maximalna optimizaciq kakvo bi bilo

Не е толкова спекулация, просто оптимизацията е на база най-старата процесорна архитектура от групата (Pentium II), следващите поколения просто са обратно съвместими и затова поддръжката е толкова широка.

Има един пакет - среда за разработка за embedded устройства, базиран на uClibc, който може лесно да ти даде конкретно виждане за това как стават нещата. Пакета е малък (по разбираеми причини :)), компилира се "в движение" и поддържа оптимизации за всички екзотични платформи, върху които някога е бил подкарван линукс ;)

BTW, тази среда е перфектния "бульон", с който можеш да си "забъркаш" най-компактния и оптимизиран (т.е. производителен) линукс-рутер :punk

as ako polzvam BSD polzvam samo DragonFly BSD zakvo mi e tva FreeBSD ? nit kernel-a mu e po dobre ot na linux nit nishto pone Dragon-a si e s micro kernel i e super byrzo ... :)

kakto i da e moe mnenie

p.s. zabelqzal sam che sled prekompilaciq na kernel ponqkoga dori ne se oseshta razlika estestveno osven v nachaloto pri boot-a apak as kato go precompiliram posle nemoga da go patchvam demek triia precompiliram za seki patch ne mersi .. :)

Нали това е идеята - всичко излишно да се махне. Ако ще сменям нещо - ребуилд, за 15 мин работа :P Става въпрос за сървъра, за GUI-то ми е през.... дали ще е оптимизиран. Ресурси - бол ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...