Nibelung Posted September 10, 2004 Share Posted September 10, 2004 Kakvi sa CPU-tata: Athlon , Duron , K8 ( AMD64 , Oteron , Sempron) i Pentium III , P4 ( i raznite Celeroni) ? Pitam tova , poneje gledam v ftp-tata za Linux razlichni varianti za 386 , 586 i 686. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shade Posted September 10, 2004 Share Posted September 10, 2004 P4, Athlon32, Duron май са i686 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOKe Posted September 11, 2004 Share Posted September 11, 2004 386 si e 386 486 mai se vodi do kam P 166 bez MMX neznam 586 go vodqt Pentium + MMX 686 e Pentium 2 , 3 , Duron , Athlon , Kotlon , Lainon i etc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted September 12, 2004 Author Share Posted September 12, 2004 i az taka znam , obache pri Linux may gi naimenovat drugoyache , vijte temata mi za Linux-distribucii i kakvo mi kaza netrootbg Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOKe Posted September 12, 2004 Share Posted September 12, 2004 i az taka znam , obache pri Linux may gi naimenovat drugoyache , vijte temata mi za Linux-distribucii i kakvo mi kaza netrootbg <{POST_SNAPBACK}> da znam kakvo kaza NE SE IMENOVAT PO RAZLICHEN NACHIN da ne mislish che nqakoi e rehsil da gi imenova i gi e imenoval .. netrootbg moje bi se e zabludil neznam eto vij kade moje naprimer da prochetesh po vaprosa : http://www.yoper.com/about.html#5 citiram vaprosa WHAT HARDWARE SUPPORTS YOPER ( tva e FAQ na yoper btw ) What hardware does Yoper support? The 686 version of Yoper desktop supports the following CPU's: * Pentium II * Pentium Pro/ Celeron * Pentium III /Celeron Coppermine * Pentium 4 /Xeon * Athlon/Duron/K7 (Athlon-xp and Athlon-mp) * Cyrix M2 podobna informaciq moje da vidish i na site-ovete na gentoo / arch linux Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nibelung Posted September 12, 2004 Author Share Posted September 12, 2004 благодаря Link to comment Share on other sites More sharing options...
sad3 Posted September 12, 2004 Share Posted September 12, 2004 moq chipset e i386 a cpu-to e na 350mhz celleron pc slot1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasquatch Posted September 12, 2004 Share Posted September 12, 2004 А 64 битовия Athlon (btw имаме вече едно такова бебче в офиса, просто е ракета) трябва да е i786 както и 64 битовия Pentium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOKe Posted September 12, 2004 Share Posted September 12, 2004 А 64 битовия Athlon (btw имаме вече едно такова бебче в офиса, просто е ракета) трябва да е i786 както и 64 битовия Pentium. <{POST_SNAPBACK}> neznam te si se vodqt IA64... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bakara Posted September 12, 2004 Share Posted September 12, 2004 neznam te si se vodqt IA64... <{POST_SNAPBACK}> според мен са K8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted September 12, 2004 Share Posted September 12, 2004 Гледам доста неща се изписаха по тази важна тема, но истината пак остава леко забулена в мъгла (не се сърдете, но е така). Основната причина е в това, че четете буквално маркетинговата информация от уеб, без да се опитвате да вниквате в основния смисъл и да размишлявате по-надълбоко. За да се отговори на въпроса как може да се оптимизира един линукс за конкретна платформа, първо трябва да е ясно какво представлява линукс само по себе си. Отговорът е сравнително прост - линукс е ядро (и това в същност си е истинския линукс) + една камара потребителски софтуер или приложения. Значи за да се оптимизира нещо - то трябва да се прекомпилира от съответния изходен код (source). За щастие всичко в една стандартна дистрибуция си върви с изходния код. Как стоят нещата при ядрото? Имаме следните възможности (тука говорим само за x86 архитектурата): 386 486 586/K5/5x86/6x86/6x86MX Pentium-Classic Pentium-MMX Pentium-Pro Pentium-II/Celeron(pre-Coppermine) Pentium-III/Celeron(Coppermine)/Pentium-III Xeon Pentium M K6/K6-II/K6-III Athlon/Duron/K7 Opteron/Athlon64/Hammer/K8 Crusoe Winchip-C6 Winchip-2 CyrixIII/VIA-C3 VIA C3-2 (Nehemiah) Това са специфичните оптимизации за отделните типове/класове процесорни архитектури. Тук обаче има една допълнителна "врътка": опцията Generic x86 support (CONFIG_X86_GENERIC), която "размива", така да се каже конкретната оптимизация и я прави малко по-обща, т.е. по-съвместима с цялата линия x86 процесорни архитектури. Как стоят нещата при оптимизирането на приложенията? В gcc има опции (-mcpu=xxx и -march=xxx) за оптимизиране на кода по следните процесорни архитектури: i386, i486, i586, i686, pentium, pentium-mmx, pentiumpro, pentium2, pentium3, pentium4, k6, k6-2, k6-3, athlon, athlon-tbird, athlon-4, athlon-xp, athlon-mp, inchip-c6, winchip2 and c3. Както виждате пак доста сериозно разнообразие. Тука е редно да се отбележи, че 64-битовите Атлони все още са в редицата x86, докато IA-64 е нещо доста по-различно и несъвместимо. Същността на оптимизацията е в това, че могат да се изпълняват различни опции и на различно ниво. Идеалният вариант е да си оптимизирате всичко за конкретната хардуерна архитектура. Така системата ще е най-производителна, защото ще изтисква максимума от хардуера, но този код ще бъде абсолютно несъвместим с друга по-различна архитектура. Затова хората са оставили "по-меките" оптимизации (като -mcpu=, за разлика от "по-твърдата" -march=), които дават голям обхват на съвместими архитектури и в същото време внасят подобрения в производителността на системата, защото не са 100% i386. Нещо подобно се получава с i686 оптимизацията на Yoper, която поддържа широк кръг от процесори (дори атлони) и все пак е в значителна степен оптимизирана, в сравнение с един чисто i386 код. Ето защо тезо означения при оптимизацията на дистрибуциите са по-скоро маркетингови, от там идва и основната заблуда. Иначе оптимизациите при компилирането на кода са огромен набор от възможности, като процесорната архитектура е само една малка част от тях. Надявам се, че поне малко съм бил ясен Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOKe Posted September 14, 2004 Share Posted September 14, 2004 toest tova pri Yoper e donqakade spekulaciq v smisal che zaradi goelmiq range savmestimi CPu-ta te sashto gubqt proizvoditelnost taka li ? i vse pak e hiper byrzo mnogo mi e interesno pri maximalna optimizaciq kakvo bi bilo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godfather Posted September 14, 2004 Share Posted September 14, 2004 toest tova pri Yoper e donqakade spekulaciq v smisal che zaradi goelmiq range savmestimi CPu-ta te sashto gubqt proizvoditelnost taka li ? i vse pak e hiper byrzo mnogo mi e interesno pri maximalna optimizaciq kakvo bi bilo Не е толкова спекулация, просто оптимизацията е на база най-старата процесорна архитектура от групата (Pentium II), следващите поколения просто са обратно съвместими и затова поддръжката е толкова широка. Има един пакет - среда за разработка за embedded устройства, базиран на uClibc, който може лесно да ти даде конкретно виждане за това как стават нещата. Пакета е малък (по разбираеми причини , компилира се "в движение" и поддържа оптимизации за всички екзотични платформи, върху които някога е бил подкарван линукс BTW, тази среда е перфектния "бульон", с който можеш да си "забъркаш" най-компактния и оптимизиран (т.е. производителен) линукс-рутер Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted September 14, 2004 Share Posted September 14, 2004 Не знам при вас как е, но първата ми работа като излезе ново FreeBSD e да си компилирам мой кернел. (беше де, от 5.1 не съм ъпгрейдвал още) Link to comment Share on other sites More sharing options...
JOKe Posted September 15, 2004 Share Posted September 15, 2004 as ako polzvam BSD polzvam samo DragonFly BSD zakvo mi e tva FreeBSD ? nit kernel-a mu e po dobre ot na linux nit nishto pone Dragon-a si e s micro kernel i e super byrzo ... kakto i da e moe mnenie p.s. zabelqzal sam che sled prekompilaciq na kernel ponqkoga dori ne se oseshta razlika estestveno osven v nachaloto pri boot-a apak as kato go precompiliram posle nemoga da go patchvam demek triia precompiliram za seki patch ne mersi .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
бат Ицо Posted September 15, 2004 Share Posted September 15, 2004 Нали това е идеята - всичко излишно да се махне. Ако ще сменям нещо - ребуилд, за 15 мин работа Става въпрос за сървъра, за GUI-то ми е през.... дали ще е оптимизиран. Ресурси - бол Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.