Jump to content
BulForum.com

Харесвате ли настоящия политически модел?

lsn26

Recommended Posts

Често съм си мислил, как ли щеше да се развие нашата страна, ако имаше някакви ограничения на избирателното право, примерно според образованието. Спомням си една реплика на Теди Москов относно абсолютизирането на демокрацията, а именно, че Джанис Джоплин е била изнасилена от цял футболен отбор и че в случая мнозинството е наложило своята воля над малцинството, но мислите ли, че мнозинството е винаги по-добрата част от обществото и че решенията, взети демократично, са правилни?

Аз, разбира се, съм далече от идеите за твърдата ръка, но как вие виждате възможност да се подобрят нещата?

• Replies 66
  • Created
  • Last Reply

С демокрация или не - светът върви бавно и славно към своя зловещ и прекрасен край ...

По темата - няма критерии , по който да се определя кой може да даде по-компетентен глас... Още повече ,че ако, да кажем, гласуваха само хората с висше образование - те щяха да подкрепят / логично / своите интереси и щяха да възникнат много търкания и най-вероятно можеше и до доста въоръжени недоразумения да се стигне. Със сегашната система поне се хвърля прах в очите на хората ,че съществува реален избор. Работата е там ,че какъвто и избор да направим нещата едва ли ще се променят особено много и истината е ,че нито ние , нито тези ,които избираме , имат някаква реална власт... В момента всичко се е пренасочило към постепенното промиване на мозъци и като гледам има добър ефект. Лъжите и проблемите в обществото са толкова много ,че човек вече не се интересува от истината,а и не може да я познае ,дори когато тя го удари по челото с боен вик "Хрип!" ... Работата върви към втастане и съвсем скоро свестните и интелигентни хора от новите поколения няма даже и на пръсти да се броят... Като към всичко това прибавим и факта ,че идеалът за демокрация / САЩ / в момента представлява нещо доста различно от демокрация - нещата съвсем се обКркват. Хммм , май доста се отклоних от темата ,но ... Та, с две думи - нещата няма да се подобрят , каквото и да правим... Така че - Късмет :D

QUOTE(NeverFirst @ Sep 9 2004, 22:48 PM)
Та, с две думи - нещата няма да се подобрят , каквото и да правим... Така че - Късмет  :D

Отново несъм съгласен!

Точно ния обикновенните хора, трябва да направим нещо задасе променят нещата.

Колкото до изборите в момента ситуацията от мойта гледна точка е следната:

"Избери по-малкото зло" тва трябва да е мотото за стимулиране на гласоподавателите. Имаме нужда от нови хора във власта но неми е ясно от каде ще се появят и кой ще ги допусне, там сега е най-голямата мафия в България.

Още ли не сте разбрали, че българина се чуства най-добре при диктатура. Все едно каква лява, дясна или военна важното е стадото да има кой да го насочва с твърда ръка.

ние сме малка страна (красива , но шибана) и нищо не зависи от нас. Ако някоя силна държава даде отпор на САЩ - добре. Иначе - ”1984”. Под маската на борба с тероризма е грозната мутра на ЦРУ. Кой създаде ислямския тероризъм , а ?

Много ми допадна мнението на NeverFirst, но все пак не трябва да бъдем такива "оптимисти". Да ви кажа аз много не мога да схвана към какво се стреми човечеството и какъв ще е края на "eволюцията" ни, но едва ли в тревоги е смисъла на същестуването.

Демокрацията само по себе си е висша форма на несправедливост, чрез закони и сила се подържа разделение на хората бедни/богати, бели/черни, християни/мисюлмани ... и още хиляди. Системата изкуствено подържа напрежение и омраза у хората, за да не могат да мислят, за да БЪДАТ РОБИ !!!

Аз съм анархист и утопист и вярвам искренно, че един ден хората ще се обединят и ще смачкат всяка власт и ще живят като братя независимо от религия и цвят на кожата, но дотогава ... дотогава ще живея този живот и ще се боря срещу системата.

От думите ми трябва да става ясно само едно: ОПРАВИЯ НЯМА !!!! Едно гомно колкото и захар да му слагаш то пак си е гомно .. същото е и с управлението, не може да има по-малко несправедливо !!!! ТО ПАК СИ Е НЕСПРАВЕДЛИВО. По-малкото зло, пак е зло, така че на следващите избори ще изберем някакви глупаци и фашисти в фесове, а ние обикновените хора ще го духаме .. ама яко, докато ни изкочат очите !!!

P.S. Май аз по-обезсърчаващо се изказах .. Успех !!!

Отново несъм съгласен!

Точно ния обикновенните хора, трябва да направим нещо задасе променят нещата.

Колкото до изборите в момента ситуацията от мойта гледна точка е следната:

"Избери по-малкото зло" тва трябва да е мотото за стимулиране на гласоподавателите. Имаме нужда от нови хора във власта но неми е ясно от каде ще се появят и кой ще ги допусне, там сега е най-голямата мафия в България.

Аз като обикновен човек правя каквото мога ,за да се подобрят нещатата , но зная ,че ефект няма и няма да има /или ако има ще е минимален/. Никога нищо не е зависело от обикновения човек и това е световен факт. Тези приказки за властта на народа и за това ,че всичко си зависи от нас - да , така е , но какво е това "нас" ? Това са всички поданици на една държава - грубо казано. Та , колкото и всичко да си зависи от нас , не е възможно всички да се обединят ей така от нищото , само за едното добро. Като се вземе под внимание ,че всеки втори има собствено виждане за това какво е добро и как да се докопаме до него, се стига до извода ,че това , което ти твърдиш си е доста несъстоятелно. Тоест твърдението само по себе си е правилно , но не и изпълнимо - за най-голяма жалост. От сто човека ако 98 са супер спретнати и пазят чистота навсякъде и се грижат за общинската собственост / това е пример / , все ще се намерят 2-ма , които да минат и да срутят съграденото. Няма единомислие - няма и ред. Принципно всичко зависи от хората - да така е , но хората са различни и поради това никога няма да управлява "обикновеният" човек. Винаги ще управлява този , който е по-нахален , по-безкруполен и разбира се има повече късмет... Колкото до демокрацията - това е просто начин да се озаконят беззаконията на мнозинството ... /по това изказване търпя критики ,защото е доста силно и до известна степен неоправдано/а и не е моя мисъл на всичкото отгоре// ...

Къспех и усмет. :cry

В България няма Демокрация, има Тъпизъм

етп защо трябва да се забрани на дъртаците над 60 години да гласуват-неможе някви мумии които още живеят в 60-те години на миналия век да ми определят бъдещето.

Вярвам искренно, че един ден хората ще се обединят и ще смачкат всяка власт и ще живят като братя независимо от религия и цвят на кожата, но дотогава ... дотогава ще живея този живот и ще се боря срещу системата.

Аз съм Оптимист и вярвам че един ден България ще се оправи.И това няма да е много далеч в бъдещето ;) Положението в България става все по-добре и така ще си продължи ;)

@pi4aga осъзнаваш ли, че се изказа тъпо а ?!? ти днес ще забраниш на пенсионерите да гласуват, утре на жените ... след година може би ще искаш само ти да гласуваш и да се преизбираш сам. интересното е че с NeverFisrt имате една година разлика, а ..... Съветвам те един ден като остарееш да се обесиш на бинтовете си "МУМИЬО" ха-ха-ха.

Аре хора един апел към всички. Що не мислите преди да пишете а ? Ей го сега това момче, сигурно е умен ама само как се изказал, то ти става ясно, че lsn26 визира такива като него в идеята си за ограничение на избирателното право.

P.S. ще ме извините за малко грубия език.

етп защо трябва да се забрани на дъртаците над 60 години да гласуват-неможе някви мумии които още живеят в 60-те години на миналия век да ми определят бъдещето.

Това твойто са предрасъдъци. Дай и ромите да не гласуват? Те не живеят ли в тази държава? Аз също като @Oib горе-долу мога да се нарека анархист и също вярвам в обединението на хората.Но което е най-лошо в случая - каквото и да става хората не могат де обединят. Не може пред маалата децата да почистят боклука и да карат скейт, някави балъци да хвърлят отпадъка си с думите "Защо правите боклук?"

Тове е един прост и най-елементарен пример за това, че на никой не му пука. Всеки си казва - "Защо да пазя чисто, като никой не пази?"

Демокрацията само по себе си е висша форма на несправедливост, чрез закони и сила се подържа разделение на хората бедни/богати, бели/черни, християни/мисюлмани ... и още хиляди. Системата изкуствено подържа напрежение и омраза у хората, за да не могат да мислят, за да БЪДАТ РОБИ !!!

За това напълно си прав - как така могат да арестуват 20 годишна анархистка за това, че разлепяла плакати с надслов "Свобода, равенство, безвластие".Как ва е тази "демокрация" след като не дава на хората да мислят различно?Това си е жив ФАШИЗЪМ, колкото и да не ни се иска.

Сталин дори да е убил милиони хора е прав за едно "Има хора има проблеми - няма хора няма проблеми" и се оказва вярно. Докато има хора каквато и утопия да има все се намиранякои негоден за нищо да прецака "другарчето" си.

И най накрая мисля, че положението трябва да буде такова : Анархо-комунизъм - където НАРОДА сам ще избира кое е правилно и кое не.

Да е имало скоро време някакъв референдум за НАТО или за ЕС? Никой не ни бръсне за нищо.

Ако се вгледате в съвременната история на страната, ще видите ще винаги чакаме някои друг да ни оправи, преди Русия, сега САЩ, и държавата ще запада все повече и повече, защото трябва да се осъзнае че само ние можем да си помогнем. НО ние не искаме. Обикновените хора си търпят всичките унижения, скатават се и мислят как да оцелеят и на другия ден въпреки ножите данъци и такси. А управляващите/няма значение кои, защото според мен няма никва разлика между едните и другите/ гледат да си уредят живота в мандата и после се опитват да замажат гафовете си така че да вържат втори.

Според мен демокрацията е видоизменена диктатура.Тоест не цялата власт да е в един, а да е в тесен кръг от хора.

Най-добрата форма на управление е монархията/изобщо не намеквам нищо за идеята България да е монархия, говоря по принцип/, защото един човек може да вземе решение за 1 час; 2-3 за 3 дена ще се споразумеят и ще вземат решение; но комитет от 50 души колкото и време да имат, няма да вземе решение.

А като казахте старите хора да не гласуват, какво смятате за идеята да се даде това право на 16 годишни деца ??

Кой го измисли това че България е Демократична държава? Официално тоталитарното управление умира през '89, но е всеобща тайна, че продължава и днес! Само дето в момента никой не знае кой дърпа конците, защото се усавършенстваха в змазването на очи!

Избирателният ценз е отживелица-всеки пълнолетен има право на глас !

Проблемът не е в това КОЙ ще гласува, а в това ,че НЯМА ЗА КОГО ДА СЕ ГЛАСУВА!-поне според мен (имам предвид в България)

Избирателният ценз е отживелица-всеки пълнолетен има право на глас !

Проблемът не е в това КОЙ ще гласува, а в това ,че НЯМА ЗА КОГО ДА СЕ ГЛАСУВА!-поне според мен  (имам предвид в България)

Напълно съм съгласен!

pi4aga - та е прав в това ,че някви дето мислите им по цял ден са колко добре сме живели по време на социалистическата диктатура определят до голяма степен гласоподаватели те в страната , по простата причина че хората който искаха и можеха да напряват нещо се отвартиха от отношението с кото се сблъскват всеки ден. Ако ги гледахте снощи по новините некви изкуфели дъртофели ще ми разправят че 9 им бил като втори рожден ден , ами такъв е за селяните който ги навряха в измислените заводи които работиха за износ в СССР , докато не стане време да дойде поколението което не е преживяло и не помни този режим тая държава трудно ще върви с хора който си мислят че сме живели добре и най добре да си избием мисълта че съветските братя са дошли щото сме им много скъпи , ми да сте видели паметник на съветската армия в който няма оръжие , така освобождават братските народи с оръжие.

Само младите хора можем да променим нещо за съжаление сме по малко от ония с бастуните и има опасност да ни теглят по някой бастун , в кръга на шегата , но горе долу така стоят нещата в нашата държава . Имаше един виц че преди да падне режима са ни управлявали бащите , а пък сега е ред на децата им . Питам аз Докога ? :huh:

Някой каза че българина се чувства най-добре при диктатура.За съжаление е така.Мечтата на Левски за "чиста и свята република" ще си остане само мечта.Няма такова нещо като чиста демокрация.Няма и да има.Разберете няма форма на управление при която всички да са доволни.Самата власт е изкушение и води желанието за повече власт.Но обществото има нужда от контрол и следователно властимащи който да го упражняват.Алтернативата е анархия.Човешката природа не позволява всички да сме равни.

pi4aga - та е прав в това ,че някви дето мислите им по цял ден са колко добре сме живели по време на социалистическата диктатура определят до голяма степен гласоподаватели те в страната , по простата причина че хората който искаха и можеха да напряват нещо се отвартиха от отношението с кото се сблъскват всеки ден. Ако ги гледахте снощи по новините некви изкуфели дъртофели ще ми разправят че 9 им бил като втори рожден ден , ами такъв е за селяните който ги навряха в измислените заводи които работиха за износ в СССР , докато не стане време да дойде поколението което не е преживяло и не помни този режим тая държава трудно ще върви с хора който си мислят че сме живели добре и най добре  да си избием мисълта че съветските братя са дошли щото сме им много скъпи , ми да сте видели паметник на съветската армия в който няма оръжие , така освобождават братските народи с оръжие.

Само младите хора можем да променим нещо за съжаление сме по малко от ония с бастуните и има опасност да ни теглят по някой бастун , в кръга на шегата , но горе долу така стоят нещата в нашата държава . Имаше един виц че преди да падне режима са ни управлявали бащите , а пък сега е ред на децата им . Питам аз Докога ?  :huh:

Недей така бе човек! Напиках се от смях! :lol: :lol: :lol:

1. Селяни не е убида, щото ако не са селяните ще умреш от глад!

2. Заводите поне функционираха и имаше работа за всички.

3. Как смяташ да бият Турците - на шах ли?

4. За съжаление и ти ще остарееш и ти ще искаш да промениш нещо, за да живееш по-добре, но ще дойде някой 17 годишен пикльо и ще ти каже: - Ти си дърт бастун и нямаш право да избираш как да живееш!

Наистина е много жалко че има хора, които мислят по този начин! Липсата на всякакво уважение не носи нищо хубаво - за това сме на тоя хал!

В България няма Демокрация, има Тъпизъм!

Трябва обикновения българин да мисли повече за себе си и по-малко за работата си и да иска повече, а не да се надява на тъпите управляващи.

Иначе политическия модел, ми всеки заместник министър е турчин, е ние да не сме Турция. Да не говорим за ония престъпници от ДПС, които се хвалят, че крепят етническата толерантност. Как може да говорят, че крепят нещо, когато най-целенасочено го рушат. Вместо да си озаптят фанатизма, те използват бедните роми и турци за лични дивиденти. Ама така е, докато народа е свикнал да има само хляб и зрелище, а за собственото бъдеще не му пука ще е така.

На правителството трябва да му се намалят пълномощията, а да се дадат повече права на местното самоуправление. Така мисля, че ще се подобри състоянието на държавата. И трябва затворът да се замени с каторга. Или иначе казано: Храни го, но да работи.

И моето мнение е същото.

@oib-вместо да се пениш много много и да си даваш сам определението като анархист-утопист защо направо не каза че се самооопределаш с мумиите за които аз говоря и както вече казах живеят в миналия век още?защото чесно казано определението ти на анархична утопия се одближава адски много на комунистическата утопия?ти комунист ли си?затова ли се обиди толкова много а?защото каквото и да ми говорите-старите хора бяха тези които гласуваха за личност на миналите избори,те са тези които още си милуват за бай тошевото време,несъзнаваики в какво ситуация са били поставени тогава и да-повечето от тях са комунисти.

думата селянин в този ред на мисли не е обида,но е малко или много поклазателна за културния и въобще всякакъв обществен кръгозор окито може да има човек които образно казано копа и оре на нивата от сутрин до вечер-нищо против такива хора нямам,но времената се менят,реалноста и тя,политическата обстановка също,а информацията за това не пристига веднага на нивата,нито пък не успява да си побие път до съсухрените дърташки мозъчи,че самите пенсионери да си направят съответните изводи за това кое е добро и кое не.

Заводите поне функционираха и имаше работа за всички.

е,и?вискоко квалифициран машинен инжиер да кажем взима същата заплата квато и обикновен чистач на кенефи?по този начин малко или много се губи мотивация за желание за добро образование с цел по-лесен нататъшен живот-а така кво мислите са щяли да почнат да говорят бащите на синовете си-"не се притесняваи,и чистач на кенеф да станеш пак същите пари ще взимаш,закво ти е да учиш за лекар и да си трошиш младините с тази трудна материя"?

бтв-я познаите защо не бачкат в момента заводите а?едва ли е защото работниците се умориха да бачкат нали?

За съжаление и ти ще остарееш и ти ще искаш да промениш нещо

да бе споко-не съм казал че не уважавам старите хора..мисълта ми беше друга

аз живея в така наречената 'информационна ера",докато мумиите за които аз говоря са живеели зад така наречената "желязна завеса" усещате ли накъде бия или трябва да обяснявам по подробно?.на дърти години едва ли ще ме грее каквото и да било вече,още повече че ако съм искал да променям нещо то е трябвало да съм го направил на младини.Друг е въпроса че ако сам се усетя че не ми функционира тиквата както трябва ще си трая в ъгъла на старческия дом.

Проблемът не е в това КОЙ ще гласува, а в това ,че НЯМА ЗА КОГО ДА СЕ ГЛАСУВА!-поне според мен  (имам предвид в България)
br />

no shit?винаги има за кого да се гласува,и особено в българия?нали знаете-3ма българина като се съберат правят партия(за разлика от швабите примерно които си правят армия:)),така че тука винаги ще има за кого да се гласува...да,всички са бандити,да никои в управлението не го ебе за държавата,но малко или много вие трябва да си прецените коя партия е малко по-добра от другата,коя ще граби малко по-малко от другата,коя представя малко по-реалистична и изпълнима политическа програма от другата.....в крайна сметка като не гласуваите не мрънкаите-ваше право е да изберете кои да ви оправлява,не се оплакваите после като сте предпочели да се довяерите на преценката на другите гласоподаватели

интересното е че с NeverFisrt имате една година разлика, а

аха,ама ти и годинките ми гледаш?колко интересно,явно това води до известни предрасъдаци...моля довърши си изречението

оиб,я кажи как точно се бориш срещу "системата"?много ми е интересно да разбера-бомби ли поставяш,митинги ли органимзираш кво ли що ли?

е,и?вискоко квалифициран машинен инжиер да кажем взима същата заплата квато и обикновен чистач на кенефи?по този начин малко или много се губи мотивация за желание за добро образование с цел по-лесен нататъшен живот-а така кво мислите са щяли да почнат да говорят бащите на синовете си-"не се притесняваи,и чистач на кенеф да станеш пак същите пари ще взимаш,закво ти е да учиш за лекар и да си трошиш младините с тази трудна материя"?

бтв-я познаите защо не бачкат в момента заводите а?едва ли е защото работниците се умориха да бачкат нали?

Липсва ти информация в тази насока! Майка ми е Всшист с икономическо образование, води се главен специалист по финансово дело и въпреки че е върла анти-комунистка - признава, че заплатата си и е била заплата и преди 89-та и до сега! За мотивацията за образование мога да ти гарантирам, че е била с пъти по-голяма, отколкото сега - примери за това мога да ти дам 1000!

А относно заводите - веднага ти давам отговор! ПРИВАТИЗАЦИЯ! Шепа хора решиха да си уредят живота изкупиха заводите на безценица, уволниха работниците и ги продадоха на чужди фирми, които от своя страна не могат да започнат дейност поради простата причина, че същата тая шепа хора обявиха зделките за нелигитимни и започнаха да водят дела срещу тях! Защо ли? Ами за да могат да продължават да капят рушвети от чужденците. Примери: Авиокомпания "Балкан" , ВМЗ Сопот , БТК, Кремиковци (на път), "Арсенал" Казанлък.

pi4aga - та е прав в това ,че някви дето мислите им по цял ден са колко добре сме живели по време на социалистическата диктатура определят до голяма степен гласоподаватели те в страната , по простата причина че хората който искаха и можеха да напряват нещо се отвартиха от отношението с кото се сблъскват всеки ден. Ако ги гледахте снощи по новините некви изкуфели дъртофели ще ми разправят че 9 им бил като втори рожден ден , ами такъв е за селяните който ги навряха в измислените заводи които работиха за износ в СССР , докато не стане време да дойде поколението което не е преживяло и не помни този режим тая държава трудно ще върви с хора който си мислят че сме живели добре и най добре  да си избием мисълта че съветските братя са дошли щото сме им много скъпи , ми да сте видели паметник на съветската армия в който няма оръжие , така освобождават братските народи с оръжие.

Само младите хора можем да променим нещо за съжаление сме по малко от ония с бастуните и има опасност да ни теглят по някой бастун , в кръга на шегата , но горе долу така стоят нещата в нашата държава . Имаше един виц че преди да падне режима са ни управлявали бащите , а пък сега е ред на децата им . Питам аз Докога ?  :huh:

Ами това са разсъждения на човек, който не е наясно с историята. Как да не се радва човека за 9-ти септември и как да не му е като рожден ден след като дотогава на власт са били фашистите и са вкарвали в затвора МАЛОЛЕТНИ!

Защо Гео Милев пише "Септември"? Ами затова, защото фашистите товарят работниците на шлепове и ги давят в Дунав. Нима няма да се родиш отново след като те избавят от тези зверове? Защо хората са правили възстания и са се крили по горите, оставяйки семействата си на фашисткия произвол?

След 9-ти да е имало партизани по горите, някой да е вдигал пушка?

И кажи ми кой убива Гео Милев? Комунистите ли? Мисли преди да пишеш глупости!!!

Заводите са работили на ЧЕТИРИ смени и е имало постоянно производство, а сега колко затворени заводи има?Защо ни са заводи, защо ни е поризводство след като всичко се внася от Турция и Китай?

Лелеее толкова сериозна тема не бях чел в този форум. Всеки гледа на историята като я пречупва през собствената си призма. Затова едни празнуват , а други правят панахиди. Когато дойде "демокрацията" 1989 бях на 18 годими - един вид хем живял във времето на бай Тошо хем не. Малко или много всички се радвахме на "новото" време. Е аз който бях върл СДС-ар какво да кажа сега 15 години по-късно. Ами колкото и жалко и да е много вярни неща чух в едно интервю онзи ден от устата на някъв сегашен комунистически тукашен лидер и депутат на БСП сега. Икономиката ни се сгромоляса и ще мината още много по 15 години докато реално разберем за какво става дума. В този аспект мен кво ме боли че еди кой си щял след 50 години да е вече 6 като аз ще съм чао?!

Така че май това е пътя който трябва да вървим обаче не така го разбраха над 1 милион имигранти , които все по-вече се увеличават. Колкото до собствения ми глас - аз вече от години не го давам за никой! :angry1

moje li i az da se namesq, :( kato gledam az sam nai dartiq tuk :wacko: 72 nabor. i moeto skromno mnenie e 4e sme ovtze i to golemi i zabludeni.za politika nqma da govorim ima6e komunizam qduhme mu lainata i sega 6te si go izpla6tame 100 pati ,kakto i da e.no taman vzehme da se sabujdame i dooide taq pensiq simeon i babite pak ludnaha po nego .prosto neznam dokade 6te q dokareme .no s tezi amatiori politika ne stava.kato pomoslq te ne sa vinovni .oma6e ne6to tam, za zelnika i mai e vqrno :devil HORA SABUDETE SE

Aбе sandman като четеш що не четш както трябва , казах че на селяните мястото им е не село , не е обидно , в крайна сметка ние сме земеделска държава нямаме някви особенни залежи дето да ги развиваме . Да ме извиняваш мнооо ама точно тия дърти бастуни съсипаха гражданското общество което се бе почнало да се формира след войната , ако сте гледали запомнете Плводив от по старите хора родени преди 44 година или малко след това , ще разберете . После няма да ми каже така никой 17 годишен пикльо щото аз съм човек който не милеее за време на диктатура в което не можеш да кажеш и един виц. А пък xsakex само симпатизиращ на БСП може да каже това което казваш ти , преди 1944 е имало доста добре добре функциониращи фабрики или тва не ни изнася да се знае , не съм бил наясно с историята . Споменава се за липсата на всякакво уважение , а те като превзеха частната собственост да са питали някой , как хората са изгаряли нотариални актове със сълзи на очи за да не попаднат в тъй наречената народна власт как са били пращани в лагери , но как да се помнят такива работи .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...